Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2009 10:57 - Гербът на България - символ на какво е?
Автор: strannica Категория: Други   
Прочетен: 26361 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 03.03.2010 20:38


ТОЛКОВА МНОГО КРЪСТОВЕ...

image

31 юли 1997 година, 13.30 - 13.35 ч.
ДЕПУТАТИТЕ от 38-ото НАРОДНО СЪБРАНИЕ приемат новия български герб
със 177 гласа " ЗА", 16 " ПРОТИВ" и 29 " ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ".
В новия символ на държавата има три лъва, четири корони и шест кръста.
Точно в 14.00 ч. на "Дондуков" 2 президенът Петър Стоянов лично поставя цветно изображение на новия герб.

        Думата "ГЕРБ" в българският език идва от немската дума "Erbe" - НАСЛЕДСТВО. Гербът е отличителният знак, СИМВОЛЪТ на държавата. 
      Гербът е съчетание от изображения, притежаващи точно и ясно значение. Гербът олицетворява историческите корени на държавата, нейните постижения и въжделения на народа й.Той е заявка за мястото на държавата в бъдещия живот на човешкото общество.Тези характеристики погледнати през очите на хералдиката създават композицията на герба.        
       Самоцелна символика трудно се измисля и стои кухо, ако се загърби историческото наследство. Измислянето и добавянето на нови елементи в исторически утвърден герб трябва да става единственно ако за това има фактически съществуващи предпоставки.
       В противен случай самоцелната промяна води до подмяна на СИМВОЛА , забрава на НАСЛЕДСТВОТО и най-важното - промяна на естественото бъдеще на държавата, заслужено в столетията и даже хилядолетията живот и културно развитие на нацията. Вменява и насажда нещо насила, вредно за естествения ритъм на живота на народа.

     С пълна сила тези думи важат за новия български герб, приет на 31 юли 1997 година и особено за един от неговите елементи - короната.
 
      Обръщайки поглед към миналото виждаме, че гербът на България не се е променял повече от 550 години. За първи път лъв в герба използва цар Иван Шишман ( 1371 - 1393 г). Лъвът като български държавен символ за първи път е описан в дневника на арабски пътешественик, който споменава, че върху щитовете на царската стража в Търновград са нарисувани три червени лъва на златно поле.

      image             

     Най-старото изображение на българския герб в западноевропейската хералдика намираме в хрониката на Улрих Рихентал (1414 - 1418). Оттогава и до 1946 година това е гербът на България, употребяван и наименован след 1883 година като малка форма на герба, за разлика от другите две - голяма и тържествена, използвани от 1883 до 1946 година. Във всички тях върху короната - символ на държавността, има повтарящ се орнамент - лилии.

      image
    Историята и символиката на това цвете в хералдиката може да бъде проследена назад в хилядолетията преминавайки през Шумер, Асирия, Елада, Рим и най-накрая много столетия по-късно заемащо подобаващото му се място в европейската хералдика.
    Логично е след като съвременните законотворци търсят връзката с миналото да използват и този символ. Най-малко няма никаква причина за неговото отхвърляне. Наистина лилиите са предложени като орнамент в короната в един от двата одобрени за гласуване варианта на национален герб.
        Но...случва се нелогичното. Приет е гербът, в чиято корона са вместени шест кръста. НИКОГА до сега в български герб (от всички познати ни) няма такъв аналог. 
        Някой ще каже - картинка, какво толкова се вживяваме, и ще сбърка. С това свое действие народните представители, приели последния герб, ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ОБРИЧАТ Я НА РАЗРУХА, А НЕ НА ВЪЗХОД.
        Нормално и естествено е короната - символ на държавността да е увенчана с един кръст, определящ принадлежността ни към християнството. Когато шест кръста ИЗПЪЛВАТ короната, това навява единствено мисли за гробище. За нещо, което е било, но е изтляло.

    Короната във вида, в който е приета от народните представители, символизира целенасоченото унищожаване и смъртта на държавността, тържеството на хаоса на беззаконието, мародерството, обезверяването в утрешния ден и засилва стремежа ни да оцеляваме поединично, забравяйки Род и Родина, подвластни единствено на инстинкта си за самосъхранение.

    Допълвайки казаното до тук със заложеното от звездите в деня на приемане на българския герб, се налага категоричният извод, че и този герб трябва да бъде променен.Той е вреден за България, за нейните граждани, независимо от етноса им и от религиознота им принадлежност.
Но знам, че воля за позитивна промяна няма да има.


    
    На 31 юли 1997 година е приет новият герб на Република България. 
   Слънцето в знака Лъв в деня на приемането засилва неимоверно егото и е причина да бъде недооценено изображението на герба, да бъде прието дори и носещо негативни вибрации, заради задоволяване на нечии интереси. Прибързаността, заложена в датата на приемането е гаранция за бъдещи проблеми, породени и от кармичната вибрация в деня на избора. 

   Луната в знака Рак, заедно с кръстовете върху короната, които са шест на брой, засилва зависимостта от миналото, от предците, от неблагополучията и възходите, от които трудно ще се възползваме, защото ще ни бъде трудно да вземем полезното в бъдещето и да се откъснем от миналото, и заради невъзможността да осъзнаем грешките си и да ги поправим.

   Меркурий в знака Дева в деня на приемането на герба изисква да сме винаги в нечие подчинение, лишени от самостоятелност в развитието на държавата и особено в икономическото ни развитие.

   Венера в знака Дева в същия ден е причината да липсва единството между хората, подсказва затруднено общуване и неумение за разбирателство, засилва материалните стремежи, завистта и злобата, а със засиленото его, което носят трите Лъва, шансът за промяна в отношенията е нищожен.

   Съвпадът на Меркурий и Венера пречи да бъдат поемани отговорности, от които зависи оцеляването на държавата, заради предпочитанието да се живее в удобство, с лекота, без особено натоварване, но подобно мислене не води до възход на България.
   
  Неблагоприятно е и положението на Марс в знака Везни, не допускащо държавата ни да поема инициативата в полза на българския народ, мислейки повече за чуждите, отколкото за своите интереси. Може да доведе до пълната изолация на държавата ни от международната общност, ако управляващото мнозинство не бъде предпазливо и умерено във всичко, което договаря в международните отношения.

   В същото време присъствието на Сатурн в знака Овен засилва стремежа към власт, към постигане на възхода, който сме имали преди векове, но това е възможно само ако не се опитваме да надскочим времето и съумеем да се възползваме от отминалия положителен опит на българските държавници и да не го омаловажаваме.

    Уран в знака Водолей в деня на приемането на герба позволява да държим на своите идеи и цели, които можем да постигаме, само ако сме единни.

   Хирон, който е връзката между старото, пренесено през времето и пространството от Сатурн и новото, към което ни подтиква Уран, е в знака Везни и изисква от нас да полагаме грижи за развитието на България, без да очакваме да станат чудеса. Не трябва да се домогваме до успехи, присвоявайки си чужда слава, която изобщо не сме заслужили. Не трябва да се стремим да получаваме помощ и за най-дребните потребности на държавата, след като можем да направим крачка към нов връх в развитието си и сами. Въпреки трудностите Хирон дава възможност за появата на нови идеи, които ще доведат до нови, полезни за България открития. За съжаление ще осъзнаем тази възможност, когато стигнем почти до дъното, преминем през хиляди разочарования и тръгнем по пътя на осъзнаването.

   Противопоставянето на Сатурн и Хирон в деня на приемането на герба носи и други негативни тенденции, свързани с управляващото мнозинство, което го подтиква да се стреми към власт, но в същото време започва да цари хаос в подредения живот на държавата ни. Започва прахосване на постигнатото, без оглед на това дали те са вложили труд в него или е дошло наготово. С пълна сила аспектът започва да оказва влияние след 31 юли 2001 година, затова и ще се наложи в следващите години промяна в ръководството на България.

    Налага се управляващото мнозинство и хората, живеещи в България да вземат решение дали предпочитат да живеят в сферата на Светлината или са готови да залитнат в дебрите на Мрака, носещ благополучие, но и трупащ кармичен товар върху държавата, който няма да бъде изчистен години наред.

     За съжаление причината за подобна възможност се корени в неразбиране на собствената отговорност към държавата и на мисията, която има всяко управляващо мнозинство.

http://margaritta.dir.bg/2003/sept/06gerbbg.htm





Гласувай:
8



1. prado - Здравей, първите два герба са ид...
09.12.2009 11:01
Здравей, първите два герба са идентични с английските по същото време - защо , не съм срещнал обяснение досега.
цитирай
2. strannica - :) prado,
09.12.2009 11:15
Мен пък сегашния герб ме вълнува повече от старите.
Съпоставянето им е интересно.
цитирай
3. prof66 - :)
09.12.2009 14:24
Странна е историята на английските гербове, между другото, не забравяйте че кръстоносците са взимали доста от нещата, които са виждали по пътя си :)

а трите лъва от родов герб на платагенетите се превръща в герб на англия доста случайно....

уф, мързи ме да разправям, но историята е доста палава, както и изцепките на депутатите от 1997 - хем да е царския герб, хем да е с корона, хем да няма наложените от кобурга бурбонски лилии...

не е толкова просто, между другото...
цитирай
4. prof66 - ах да,
09.12.2009 14:26
пропуснах да отбележа, че допълнителното натруфване на герба по същество противоречи на духа на конституцията, в която няма никакви кръстове, никакви корони, никакви допълнителни лъвове...
какво да се прави - комплексите на тогавашните управляващи си дадоха среща и тук, в герба....
цитирай
5. strannica - prof66,
09.12.2009 14:41
Ясно е, че не е просто.
Както и е ясно, че не съществуват случайности и съвпадения. Както изобщо в живота, така и в това, че точно това е гербът на България в момента :(
цитирай
6. prado - Трябва да подметна на спароток, че ...
09.12.2009 18:03
Трябва да подметна на спароток ,че следосвобожденския си герб взимаме наготово от Белгия - а това му е любима тема - белгите, и дали не е предопределено. А днешният е непохватна Чапкънска реплика !
цитирай
7. prado - Бръмбо - приятел - реставратор
09.12.2009 18:06
А България има опит с фалшифицирането на хералдиката си. Нашата хералдика е вечно измислена и временна. Никой не може да ме убеди, че в герба се крият свети истини, когато два лъва се гледат лице в лице, а третият - в обратната посока. Изключено е някои да повярва, че става дума за съединение и сила. Аз отдавна съм казал, че вместо три лъва, е по-добре да сложат две магарета...
цитирай
8. анонимен - Много силно впечатление ми направи
11.12.2009 22:14
сравнението с гробището и думите след това. Винаги съм си мислела, че в България се покланяме на смъртта - не зная в други нации да има толкова задушници, заупокойни панахиди, раздаване на храна, носене на черно, страх и висок процент на смъртност във всевъзможни категории... Има много теми за размисъл в постинга ти. Поздрави :)
цитирай
9. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
04.03.2010 17:43
Що бе- не знам дали знаеш, но нормално мъжкият лъв спи по 20 часа на ден. Показва точно каква ни е държавата, в частност правителството.
цитирай
10. shegorvechem - Семиотика !!!
11.08.2010 16:31
Наука за управление на енергия със символи. По-стара е от света. Хералдиката е клон на Семиотиката.

Антибългарските символи в актуалния герб са:

1. Немският щит - Ползува се млади държави.

2. Червения фон на щита - Разрушение, конфликти, войни, насилие. Това е цветът на отиващата си епоха на рибите.

3. Трите лъва един срещу друг (на всичко отгоре и мършави със сбъркани анатомични особености) - Лъвът е символ на силата. Така противопоставени означава унищожение на силата. Правилната посока на лъвовете е - На ляво !!!

4. Затворената корона върху тотема - Откъсване от Божественото начало, от Божественния разум. Българската корона винаги е била отворена.

5. Затворена корона вън от щита - Символ на религиозна принадлежност. Това е ватиканската корона.

6. Кръстът върху короната - Малкийски кръст, символ на дявола. Дава се на васали.

7. Лъвовете тъпчат свежи дъбови клонки - Дъбът е символ на мъдрост. Т. е. силата тъпче мъдростта.

8. Силата (лъвовете) тъпчат и девиза "Съединението прави силата"

Всички народни представители от 38-мо НС са били предупредени за последиците от приемането на актуалния герб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500862
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985