Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2018 19:14 - РОДИТЕЛЯ И ЛЪЖАТА
Автор: brix Категория: Други   
Прочетен: 572 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 РОДИТЕЛЯ И ЛЪЖАТА.

Родителят има пълна власт над детето. Родителя определя кое е правилно и кое не е. Кога трябва да се храните, какво да ядете, колко да ядете, кога трябва да спите, кога трябва да се събуждате, какви дрехи трябва да носите, кога трябва да се изхождате, кога трябва да играете, с какво да играете, с кого да играете. Или казано огрубено – родителя дирижира живота на детето.

Родителя е по-голям и по-силен. Детето няма избор, освен да приеме този авторитет. Независимо дали е добър или лош, дали е правилен или не. Разбира се повечето родители изхождат винаги от това, че обичат своето дете и искат да го предпазят. Това е напълно обясним инстинкт, но така или иначе родителя е първия авторитет с който се сблъскваме. Но не е безгрешен. Тъкмо напротив.

Повечето родители стоварват властта върху децата си чрез изграждането на правила, упражняване на насилие и тормоз. Напълно умишлено. От друга страна детето няма как да се защити. Детето трябва да приеме правилата. Детето е слабо, непохватно, анатомически незавършено и неговия мозък не притежава познания и изчислителна мощ за да се бори с този авторитет. Както казах и одеве…детето няма избор освен да се подчинява на родителя. А ако не се подчини, ще бъде наказано. Съответно, ако детето се подчинява бива възнаграждавано.

Разбира се, не искам да демонизирам родителите. Но повечето от тях са деспотични, защото това е най-лесния начин за упражняването на власт. Просто защото могат да си позволят това поведение. Правят го несъзнателно, докато съзнателно се ръководят от любовта към своето дете и стремежът им да го предпазят от всичко лошо. Защото и те така са възпитани, защото и към тях са се отнасяли така. За родителя това е единствения правилен начин. Това, което повечето родители пропускат да осъзнаят е, че колкото по-строги са към децата си, толкова повече децата им ще се опитват да се борят с този авторитет. Като бягат от него.

Децата, за разлика от своите родители не са обременени с ценности. Те все още ги нямат. Те имат само и единствено натрапени правила. Жаждата за изследване на света е много по-силна от натрапените родителски правила. Защото за детето светът е безкрайно интересен, а правилата са бариери пред изследователските инстинкти. Тези инстинкти остават непроменени през целия ни живот. Любопитството е дълбоко вградено в нас. Така че без да осъзнават, децата рано или късно намират начин да се борят с авторитетите. Единствения начин за борба срещу физически и ментално по-силен авторитет е ЛЪЖАТА.

Децата рано или късно започват да шмекеруват, да лъжат, да се преструват. Защото това е единствената им защита срещу натрапените правила. Те лъжат защото имат нужда да се борят срещу авторитета. Срещу забраните, чието съществуване не разбират. За детето лъжата е перфектния инструмент за справяне с проблемите. Защото единствения проблем за детето са пречките пред свободата му. Детето не може да разбере защо не трябва да яде шоколад постоянно. Защо трябва да си изяде супата, защото трябва да спи, когато не му се спи. Защо трябва да седи на гърнето с часове, макар да не му се ака….За детето тези правила нямат никакъв смисъл. Затова детето бяга от тях. И в момента в който изчислителната мощ в мозъчето му е способна да направи подходящите синаптични връзки… се ражда лъжата. Като начин за избягване на правилата и избягване на последствията от тяхното прескачане.

Трошенето на бариерите към опасния и интересен свят е единствения начин и лъжата е основното оръжие.



Тагове:   дете,   лъжа,   родител,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brix
Категория: Други
Прочетен: 419845
Постинги: 108
Коментари: 267
Гласове: 522
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031