Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2011 17:53 - Списък на Кара Булгарските царе - потомци на Бат Боян. Откъси от Основните закони ТОРЕ(Тенгрианството)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 19699 Коментари: 21 Гласове:
10

Последна промяна: 12.11.2015 17:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
СПИСЪК НА КАРА - БУЛГАРСКИТЕ ЦАРЕ ПОТОМЦИ НА БАТ БОЯНА. КОНСПЕКТ ИЗВЕСТИЯ ЗА 
ЗА ТОРЕ(ТЕНГРИАНСТВОТО) И ЗАКОНИТЕ


image

Кара Булгарски богатир(урус).


- БАТ БОЯН
или Халиб Илятбир. Най-големият син на Курбата Кюнграта("Кубрата"). Родил се през 617 г.През 643 г. Бат Боян приел исляма по време на посланническата си мисия при халифа Омар и дори извършил хадж. Взел името на самия халиф, затова народа го наричал Бат-Умар или Камир-Батир. След нападението на арабите срещу Булгария през 654 г. се отказал от исляма. През същата година разбил войската на арабския пълководец Абдурахман при крепостта Шаркел и за това получил прозвището "Халиб"(Победител) към името си. През 682 г. приел християнството. През 674 г. чичо му Шамбат-Кий за три години му отнел властта(Шамбат умрял през 677 г.). Бат Боян умрял през 683 г., като преди смъртта си отново се върнал в Тенгрианството. Въпреки това по-късно неговите останки  били погребани в Киевско-Печорската Лавра. Той влязал в киевските былини под имената "Будимир" и "Илья Муромец".

- ДЖУРАШ БАТ-УМАР. Син на Бат Бояна.

- СУЛАБИ. Син на Джураша. Бил женен за Чакчак - дъщеря на принца от Дунавска България Айяра(Авара). Брат на Тервел и негов съуправител. За него пише отец Паисий. Участвал във войната срещу арабите на Северен Кавказ с войска от Дунавска България.

- АЙЯР(АВАР). Син на Сулаби и Чакчак.

- ТАТ-УГЕК. Син на Айяр. От неговото потомство са известни сина му Тамьян и внука му Ильяс(той бил каган-бек на Хазария).

- ТАТ-УТЯК
. Син на Айяра. Бил женен за Канбика - дъщеря на Урус-Буг и Зухра(принцеса от Дунавска България).

- КАН КАРАДЖАР.
Син на Тат-Утяка и Канбика. Бил женен за Арья Услан-дъщерята на Азан Тукта(Кан на Дунавска България,който върнал рода Дуло на власт. Брат на Кан Кардам и баща на Кан Крум.След него потомците му се наричали Азановичи(Асеневци)-новата царска династия,продължителка на рода Дуло).

- УРУС УГАР АЙДАР. Син на Кан Караджара и Арья Услан.

- ЛАЧИН. Син на Угар Айдара. Цар на Черна България. Родоначалник на царската династия на Русия. Влязал в легендите под името "Рюрик", а неговия син Угар Лачини - под името "Игор Рюрикович"...

- ГАБДУЛА ДЖИЛКИ
. Син на Угар Айдара. Цар на Черна или Велика Булгария. Родоначалник на волжко-булгарската царска династия, получила названието -"Сакланска".

- АЛМЪШ ДЖАФАР. Най-големия син на Габдула Джилки. Цар на Черна и на Волжка Булгария. По негово време приключил дележа на Кара Булгар(Велика България).


КОНСПЕКТ СЪС СВЕДЕНИЯ ЗА ТОРЕ(Тенгрианството)
И ЗАКОНИТЕ

image

Оброчна плочка с Кам -Боян(тенгриански жрец) , намерена в района на Шуменското плато
.image

Това не е дивак от алтайските балкани а булгарски преселенец от до Аспаруховия балкански полуостров...(Макан - Микена)


image

Тенгриански символи от Северен Кавказ


image

Тризъбеца е бил и държавен символ(като герб на царския род Дуло). В България до последните и дни по времето на Иван Шишман.ТОРЕ включва в себе си три раздела:

1)Религиозна митология
2)Обрядност

3)Основните закони на древните българи(затова по-късно някои почнали да разбират под думата "Торе" "Сборник от основни закони" или "Конституция")

Тъй като са записани в Киев, фрагменти от юридическата част реших да дам в този постинг:

ОТКЪСИ ОТ ОСНОВНИТЕ ЗАКОНИ ТОРЕ(Тенгрианството).Записани по волята на Урус-Югур Айдара Тебир Шамси в града Бащу(Киев).По данни на Кул Гали и Гази Баба.

2.Тези мъже и жени, които са уличени в ругание на Торе, прелюбодеяние, кражба на държавно и общественно имущество, на военни коне, насилие и разбой(грабителско нападение) - нека се привързват към сармана(хиксообразен кръст), да се разсичат на части а частите да се окачват на бреза (или ясен).

3.Чужденец хулещ Торе, нека се привързва към кон и да се влачи докато не издъхне. А чужденец, който е развратил някой българин да почита чужди духове - нека бъде лишен от носа ,ушите си, да бъде бит и изгонен от държавата.

6.Юрганите или Кам-Бояните(жреците,шамани), загубили своята сила(дарба) и уличени в заблуда и лъжа на народа - нека се обесват по дърветата.

8.За държавна измяна се наказва със смърт не само виновния, но и най-близките му роднини.

10.Кагана кан-сюбиги(император и върховен главнокомандващ), Капагана(главата на правителството), Боил-Тархана(водача на аристокрацията) и Ичургу-Боила(колобър или идик)-изпълняващ длъжността Върховен съдия, се избират(или одобряват) на Велик събор...
Преди Великите събори всички родове нека се събират по свое желание около четирите велики рода - Барънджар(Барин),Ширак(Ширин),Кюнгла-Аргин(хонските и сербийските родове) и Маджар-Есегел.

11.Числото но Боилите и Багаините - участници във Великите събори(кинеши), нека не надвишават числото - 500 и нека всички те да получават званието "буляр"(боляр).
Нека числото на дворцовите боляри бъде ограничено до - 30 а числото на вътрешните или палатните боляри до - 12 и нека те носят званието "мен - боили"(велики боили).

13.Синовете на Каганите или кан-сюбиги от наложници,не принадлежат към царския род,а към рода на майките си(по тази причина цар Борис-1 у нас е бил незаконен. Бил поставен на власт още малолетен от Охридския тархан Карамат и фактически той продължил да управлява също както и при предшественника му. По-късно обаче Борис го екзекутирал заради отказ да се кръсти/или за да се освободи от опеката му.../).

15.Подданъчното население плаща на хазната налог в размер 1/12 върху цялото си имущество.

48.Ако някой бъде уличен в клевета,то нека бъде наказан за същото престъпление,в което се е опитвал да набеди невинния.

51.Бременната жена се избавя от наказание...Жена с деца при подялба на имущество получава не само своя дял, но и този на децата ... Бащите на децата може да са различни,но майката е само една. Нека децата не забравят това и преди да приветстват бащата да се поклонят първо на майката.

52.Ако някой чужд управник не плаща на държавата и нейните поданници дължимото, то Кана има право да го вземе със сила чрез набег, веднага след като получи отказ.

53.Ако някой е избягал от държавата в друга страна то за това се наказват охранителите на този участък на границата, през който са избягали престъпниците.

54.Ако някой се опитва да скрие престъпник или престъпление то нека да бъде подложен на мъчения:бой, пробождания, окачване на ченгел за реброто, да му се потапят ръцете и краката във вряла вода... След като си признае да му се наложи глоба и да се освободи.

56.За клетвенните договори... Трябва да се знае, че клетва съпроводена с изливането на всичката вода от какъвто и да е съд - означава заклеване в своя живот. Клетва при свързването на сноп пръчки или три кожи във връзка - означава клетва в живота на семейството. При клетва с ръсене с вода или кръв на каквото и да е имущество - при нарушение то ще бъде унищожено от Тангра, Биргюна или Кубара. При клетва с вземането в ръка на шепа пръст - означава клетва в благополучието на своята земя. Клетва с жертвоприношение на куче - означава клетва в живота на рода, който ще бъде унищожен от злите духове ако се наруши клетвата...

image

Кан Крум с ритуалната чаша-череп на византийския император Никифор


Общо 60 члена са записани, които хилядолетия са служили на нашите предци и то много добре...! На тяхна основа са писани законите в огнищата на древните култури от Близкия изток а оттам в Юстиниановия сборник и Наполеоновия , който е в основата и на европейското континентално право.На русском языке
(полный текст)


КАРА-БУЛГАРСКИЕ ЦАРИ ВЕТВЬ БАТ-БОЯНА

Бат-Боян или Халиб Илятбир.
Старший сын Курбата Кюнграта (“Кубрата“). Родился в 617 г. В 643 г. Бат-Боян принял Ислам, совершил хадж и побывал у халифа Омара, имя которого взял себе. С этого времени народ стал называть его Бат-Умаром или Камыр-Батыром (Умар, Камыр - формы имени “Омар“). После нападения Арабов на Булгарию в 654 г. отказывается от Ислама. В том же году разбивает войско Арабского полководца (Абдуррахмана) у Шаркела (Саркела) и получает прозвище “Халиб“ (“Победитель“). В 682 г. принял Христианство. В 674 г. его дядя Шамбат-Кый на 3 года отнял у него власть (Шамбат умер в 677 г.). Умер Бат-Боян в 683 г. и был погребен в Киеве. Позднее его останки были положены в Киево-Печерскую Лавру. Бат-Боян вошел в Киевские былины под именами “Будимир“ и “Илья Муромец“.

Джураш Бат-Умар, Сын Бат-Бояна.
Сулаби. Сын Джураша. Был женат на Чакчак - дочери Дунайско-Булгарского царевича Айяра (Авара).

Айяр (Авар). Сын Сулаби и Чакчак.

Тат-Угек.

Сын Айяра (Авара).
Из его потомков известны его сын Тамьян и сын Тамьяна Ильяс (был Каган-беком Хазарии).

Тат-Утяк. Сын Айяра (Авара).
Был женат на Канбике - дочери Урус-Буги и Зухры (Дунайско-Булгарская царевна).

Кан-Караджар.

Сын Тат-Утяка и Канбики. Был женат на Арья-Услан - дочери Азан-Тукты.

Урус Угыр Айдар.
Сын Кан-Караджара и Арья-Услан.

Лачын.
Сын Угыр Айдара. Царь Черной Булгарии. Родоначальник династии правителей Руси. Вошел в легенды Руси под именем “Рюрика“, а его сын Угыр Лачыни - под именем “Игоря Рюриковича“, почему его ветвь Булгарских правителей получила название “династии Рюриковичей“.

Габдулла Джилки.
Сын Угыр Айдара. Царь Черной и Великой Булгарии. Родоначальник ветви Волжско-Булгарских царей, получившей название “Сакланской“.

Алмыш Джафар.
Старший сын Габдуллы Джилки, царь Черной и Волжской Булгарии.

ОСНОВНЫЕ ЗАКОНЫ ТОРЕ
записанные по воле Кансюбиги Урус-Югур Айдар Тебиром Шамсом в городе Башту (по данным Кул Гали и Гази-Бабы)

2. Тех мужчин и женщин, которых уличили в ругании Торе, прелюбодеянии, воровстве казенного и общественного имущества, воинских и стреноженных лошадей, насилии и разбое [грабительское нападение], пусть привязывают к сарманам, разрубают на части, а части развешивают на березе (осине)...
120

3. Чужеземца, хулящего Торе, пусть привязывают к лошади и гоняют ее до тех пор, пока хулитель не издохнет, а чужеземца, совратившего Булгара в почитание чужих духов, пусть лишат носа, ушей, подвергнут битью и изгонят из державы...

4. Если какой-нибудь властитель или боян тайно примут другую веру, то они казнятся. Если простой Булгар примет другую веру и скроет это, то он лишается всего имущества, носа, ушей, подвергается битью и изгоняется из рода. Если любой Булгар открыто примет другую веру, то он лишается всех званий, всего имущества и перестает быть членом рода, но не изгоняется и не наказывается, как бесчестный человек..

6. Юрганов (бюрганов) или кам-боянов, утерявших свою силу и уличенных в обмане народа, пусть вешают на деревьях...

8. ...За измену [государству] казнится не только виновный, но и его ближайшие родственники...

10. Каган кан-сюбиги [император] , капаган [или караган - глава правительства], багыл-тархан [или инал - предводитель знати] и эщергу багыл, исполняющий обязанности иджика [или идика - верховного судьи], избираются на великих кинешах...

Перед великими кинешами все роды пусть примыкают по своему желанию к четырем великим родам - Барынджар [Барын], Ширак [Ширин], Кюнглы-Aргын [Хонские и Сербийские роды]  и Маджар-Эсегел - возглавляемым избранными ими турунг (или туджунг) - абыями [или абызами - приписка на полях]...

11. Число багылов и баганынов - участников великих кинешев -пусть не превышает 500, и пусть все они получают звание буляр.

...Пусть число дворцовых буляр будет ограничено 30, а число внутренних или палатных буляр - 12, и пусть они носят звания мэн багылов [великих багылов]...

13. ...Сыновья Каганов или кан-сюбиги от наложниц не принадлежат царскому роду, а принадлежат родам своих матерей...

15. Податное население платит казне налог в размере двадцатой части всего имущества.

16. Кан имеет право взимать десятину с купцов, десятую долю праздничных подношений (абар)  десятину за свое судейство, налог в размере двадцатой части всего имущества с людей своего юртлука ).

19. ...Кулбии (или улугбеки - наместники кана) следят только за сбором курэнчеями канской доли (ак данга) а куштаны (уполномоченные капагана) следят только за сбором билемчеями государственной доли (кара данга)  причем все они ездят по определенным дорогам и берут приготовленные данга на чункасах. Если данга не приготовлены в уКазанный срок, тогда они имеют право сворачивать с дороги и брать положенные данга силой в присутствии турунгов...

21. За пределами ангыла судебные тяжбы разбирает иджик...
121

25. В любом случае должно вносить выкуп за невесту, даже если она увезена силой... Если при попытке похищения невесты был убит похититель или кто-то из его дружков, то за это никто не несет ответственности...

30. Положено перед битвой совершить моление Тангре, Биргюну-Карабагу и Кубару о даровании ими победы... возле установленных царском бунчуке и полковых билигах... и с принесением в жертву людей, коней, баранов... Все клянутся храбро биться ради победы... и погибнуть от меча в случае бегства с поля боя... Потом бунчук, билиги и все воины окропляются Кельбиром водой, дабы Тангра и его духи даровали войску силу победить...

После победоносной битвы положено совершить благодарственное моление и жертвоприношения...

32. Воин, проявивший неуважение к своему оружию.., лишается его...

33. Воины, прибывшие на сбор не в полном вооружении, не выполнившие приказа... или побежавшие с поля боя, казнятся военачальником...

35. О добыче... Дом считается добычей того воина, который первым вонзил в его стену свое оружие - копье или другое...

36. Тела погибших великих воинов врага нельзя класть в землю, т.к. их души останутся на нашей земле и будут мстить. Их тела надо либо сжигать - тогда они никогда не возродятся, либо вешать на деревьях, а из их черепов делать чаши и пить - тогда Тангра возродит их уже на нашей земле и вольет их силу и отвагу в мышцы и души пьющих... 

37. Пленные не подлежат убийству... Но если враг совершил преступления...- то за это могут быть наКазаны военнопленные... А если среди военнопленных обнаруживаются простолюдины, то таких надо отделять от остальных [военнопленных] и сажать на кол или сваривать в котлах... Также надо поступать и с вожаками разбойников и разбойничающими воинами врага.

38. ...Убийца выдается родственникам убитого, и те сами решают, убить его или позволить ему выкупить свою жизнь...

Если родственники убитого простят его и разрешат ему выкупить свою жизнь, то убийца-мужчина выкупает ее или за 1,000 овец, или за 100 верблюдов или за 300 лошадей, а женщина - за вдвое меньшее количество скота...

Точно также за членовредительство... членовредитель либо лишается такой же части тела, либо выкупает ее с согласия пострадавшего...

39. ...Если кто-то умер от отравления или порчи, то с отравителем и напустителем порчи пусть разбираются, как с убийцами... Если отравление или порча не привели к смерти, то виновные должны заплатить ур [дань, выкуп, штраф, налог] пострадавшему сообразно его положению...

Если ур не выплачивается, то взыскивается с родственников виновного и уничтожаются средства отравления и порчи... Если они были произведены посредством вина, то уничтожается виноградник, если... посредством мяса, то уничтожается скот...
122

41. ...Убийцы своих родителей, ближайших родственников, властителей и баянов, не прощенные родственниками убитых, привязываются к перекладине ворот и расстреливаются стрелами, после чего кладутся в ящики и опускаются на дно вод, дабы грех подобных убийств был смыт священной водой...

42. Юрганов, чужеземцев, безродных рабов, самоубийц и тех, на кого, по воле Тангры, указал Кубар, должно хоронить вне кладбищ... Тела нечаянно погибших юргаиов надо вешать на деревьях и подвешивать к ветвям птичьи крылья, с которыми их души полетят на небо...

Для умерших юрганов и для тех, на кого указал трезубец Кубара... вне кладбища надо сделать на деревьях ег-кэпэ (помост из досок) и на этот ег~кэпэ положить ящик с телом и запасом пищи и питья... Если деревьев нет, то ящик кладут на столбы... Рядом надо также вешать на деревьях и столбах крылья и изображения птиц...

44. Укравший возмещает украденное в десятикратном размере. Если он не в состоянии возместить это, то плата берется с его ближайших родственников...

45. Если вор попадется с поличным в первый раз и поклянется больше не воровать, то взять с него установленную плату. Если вор попадется во второй раз, то взять с него установленную плату, а кроме того лишить его носа, ушей и подвергнуть битью.., как бесчестного человека. Если вор попадется в третий раз, то взять с него установленную плату и сломать ему обе ноги.

46. ...Если нанесен ущерб купцам или людям управления, а виновные скрылись, то ответственность за преступление несут багылы и народ той местности, где совершено преступление...

48. Если кого-либо уличат в наговоре, то пусть он будет наКазан за то преступление, в котором пытался обвинить невиновного...

50. Если умирает хозяин, не имеющий взрослых детей, то его малолетние дети и имущество передаются его отцу - до их повзросления...

Если его отца нет в живых, то они передаются брату умершего, а жены умершего становятся женами его брата...

51. ...Беременная женщина избавляется от наКазания... Женщина, имеющая детей, при разделе имущества получает не только свою часть, но и часть на детей... Отцы у детей могут быть разными, а мать одна. Пусть дети не забывают этого и кланяются матери прежде, чем поприветствуют отца...
123

52. Если какой-либо чужеземный правитель не выдает державе Булгар ее подданных, скот и имущество,., то Кан имеет право забрать это силой в набеге сразу после получения отказа в выдаче...

53. Если кто-либо убежал из державы в другую страну, то за это казнятся охранники того участка границы, через который бежали преступники...

54. Если кто-то пытается скрыть преступника и преступление, то пусть подвергнут его пыткам: битью... укалыванию... подвешиванию за ребро, опусканию рук и ног в кипящую воду... а потом взыщут с него положенную за преступление плату...

55. Если кто-либо попытается избегнуть присужденного наКазания, то он казнится...

56. О клятвенных договорах...

Должно знать: что клятва, сопровождающаяся выливанием всей воды из какого-либо сосуда, означает клятву своей жизнью; что... связыванием трех кож или сбором в кучу стеблей (веток) означает клятву жизнью всей семьи и детей...; что ...обрызгиванием чего-либо означает клятву обрызганным имуществом, которое, в случае нарушения клятвы, будет уничтожено по воле Тангры - Биргюном и Кубаром; что... взятием в руку горсти земли, означает клятву благополучием своей земли; что... убийством собаки, означает клятву жизнью всего рода, который, в случае нарушения клятвы, будет уничтожен злыми духами... . Должно также знать, что... мочеиспускание [в таких-то случаях]..., изображение других людей и существ в плохом виде... приводит к порче... Собака, убитая и закопанная на месте будущего поселения, будет охранять это поселение, почему... [обрыв записи].

57. Если договор, скрепленный клятвой при свидетелях, не был выполнен одним из договаривавшихся, то другой вправе обратиться к судье и, по решению суда, завладеть тем, чем клялся нарушитель - мирно или силой...

59. О правилах поведения на общественных сборах...

Все обязаны почитать Тангру, духов и их звезды, для чего проводить семь обязательных общественных сборов... Во время молений женщины всегда находятся отдельно от мужчин... На великие моления кам-бояны не допускаются...

Пускай в Чумар - на севере, и в Нардуган - на юге Хоны (воины) объединяются по 40 [человек] в джураши (военные союзы) и уходят из сел и городов в лесные Аудан-Дуло, степные Татыраны и горные Буртасы (места временного жительства джурашцев), где дают клятву Биргюну отомстить за смерть алпа Нардугана и живут осенью до воинских сборов (в ноябре, до Каз омэсе) и зимой до Сюрэна (в марте) -но не менее 40 дней... Пусть им в их тюбе выплачивается требуемая ими дань, а если она не выплачивается - то они имеют право взять ее силой... Пусть это будет считаться данью Ашны Биргюну за то, что не уберегла мужа... Пусть хоны-джурашцы (хон-турчи) носят маски и одежду кукеров (небожителей) - ведь они защищают тюбы от злых духов, которые могут отомстить, если увидят настоящее лицо... Пусть старые воины уподобляются волкам и будут одеты в волчьи, барсовые (тигриные) и медвежьи шкуры и буреки (“волчьи шапки“), а молодые - в овечьи (козьи) и бычьи, и пусть старые учат молодых, а молодые учатся у старых до получения молодежью буреков (одежды и прав старых)...

Во время осенних (Чумар) и зимних (Нардуган) трапез и возлияний - ашняк (на которых особо чтятся Биргюн Аудан и Сабан-Джимеш или Аудан) запрещается женщинам нарушать уединение мужчин, а мужчинам - уединение женщин. Однако, несколько мужчин, с согласия и по выбору женщин, могут охранять в отдалении общество женщин, но они должны при этом либо изображать “сестер“ и носить женские имена, либо изображать каких-либо животных...

В это время разрешаются боевые схватка и тайные угоны скота с пастбищ небольшими силами, но без ненужного кровопролития, а за смерть в схватке никто не отвечает...

Но все это не касается купцов, жизнь и товар которых всегда неприкосновенны...

Если ашняк происходил осенью, то зимой, в Нардуган, проводится только однодневный сбор дани джурэшцами...

Не обращать внимания на то, что в одном месте Биргюна называют Бай Тереком, в другом - Карабагом, в третьем - Джамом, в четвертом - Кыш-Тарханом, в пятом - Кермесом, в шестом - Ауданом, в седьмом - Маром, в восьмом - Рыштау [Рустамом - приписка на полях], в девятом... , и на то, что в разных местах других алпов также называют по разному. Но все (во время сборов) должны молиться одинаково...

Городские караматы (карамаджи)  должны быть... одинаковы и иметь стены в семь пролетов, трое ворот - восточных, северных и южных - в соответствующих пролетах, а на месте южных ворот должно быть соединение пролетов... . Возле уба надо возводить высокую башню - Истанбулган (Истамбулган) или Искель (“Башня Свято-Царского Города“)... На стенах караматов... изображать знаки

Тангры  image , image , image
первого алпа Биргюна   image , 
алпа Сабана Субаша Мардукана (Нардугана) Х,
алпа Кубара   image,
семиконечной звезды - тамги Иделя    image

 

[обрыв записи].


Гласувай:
11
11. joysii - Плочата, която публикувате не е от ...
27.04.2011 22:56
Плочата ,която публикувате не е от Плиска.Нарича се Шуменската плочка.Може да се види в Шуменския музей.
Надписът на плочата е непознат и неразчетен до сега.
Предполага се че не е от езическия период на България.
Няма категорично доказано мнение за плочката, защото в България никъде не е засвидетелствано тенгрианство.
Известни са няколко хипотези за произхода и същността й.

цитирай
2. atil - Досега не се е случвало да не одобря коментар...
28.04.2011 00:04
Плочката лично съм я виждал,но тя няма как да е от Шумен,нищо ,че е от Шуменския музей...Алфавита на келбирите се наричал Кам-теле,имало и друга руноподобна писменност наричана Кашански алфавит.И двете са били познати и прилагани в Кара Бурджан(Дунавска България).В България тенгрианството е на всяка крачка и до днес,тъй като цялото ни християнство се опира на него(обичаи,обреди пришити към новата вяра).Почти всички средновековни черкви са строени върху основите на старите тенгриански храмове или в близост до тях,защото местата са се считали за святи.Типичен примир е тегрианския храм на Мадара,където е запазен дори ритуалния басейн.И още нещо типично за приемсвенноста и консерватизма на средновековния българин:Йоан Кукузел Ангелогласния е изобразяван със същата триъгълна шапка като на този жрец.Между другото знака,тамгата,герба на рода Дуло е бил Тризъбеца! Но за това ще има отделен постинг.В народния бит,шевиците,народните носии и то си е чисто тенгрианство от начало да край.Могат да се видят знаците на всичките 33 духа подчинени на Тангра.Те се срещат и в каменната летопис.Срещат се и при т.нар.траки т.е.при по-ранните булгарски заселници по тези земи.Например шестоъгалната звезда - знака на Тангра,пентаграма- знака на алп Барс,свастиката или знака -Сарман по български.Т.нар.елбетица -знака на алп бика Туран и т.н.
А за графитите по скалите,скалните черкви и манастири може да се напише отделен постинг...От известно време вече има категорични мнения и слава Богу!
цитирай
3. atil - Боже ,ти си била хубавица...
28.04.2011 00:11
А аз си помислих,че пак някой пън от "Бг история" се заяжда с мене...Има,има тенгрианство,дори славяните са взели любимия си дух Перун от българите.Викат му още Буран,при българите Бури(вълк).Бурек - вълча шапка.
цитирай
4. marknatan - имаш ли модерация
28.04.2011 09:48
имаш ли модерация
цитирай
5. atil - Да,защото се налага...
28.04.2011 10:41
Не съм от дълго време в интернет,но опита ми показа,че хулите и клеветите и псувните са постоянен спътник не само в политиката,но и във всички области на живота ...Особенно когато става дума за история или пък не дай си Боже за прословутия "произход на българите".А веднъж като пуснат слух,че сестра ти е курва върви доказвай ,че нямаш сестра.Но когато някой добросъвестно търси истината ,всички мнения и изследвания са интересни и полезни.
цитирай
6. joysii - Някои мислят, че тези храмове, к...
28.04.2011 18:37
Някои мислят ,че тези храмове, които Вие предполагате,че са тенгриански, са само в чест на хановете, защото са строени в столиците или близо до тях. Други мислят,че тези храмове са Зороастрийски.Няма доказано мнение, че в България е бил разпространено тенгрианство.
В Мадара,но само там има открита колона с надпис, в който се споменава Тангра.Тази колона не си е била на мястото - в езическия храм, а някъде доста встрани от него.После същата колона е използвана при строежа на църквичка.
.................................................................
Самият бог Тангра първо е бил богът - небе. После са започнали да го описват като конник.
.........................................................
Въпросният ритуален басейн пък/ в Мадара/ е съвсем встрани от храма, за който говорите.И изобщо не е сигурно дали е ритуален.
........................................................
Плочката е намерена в подножието на Шуменското плато.Не в Плиска.
......................................................................
Това ,което Ви пиша тук е мнението на специалист археолог.Говорих с него преди да коментирам при Вас.
Разбира се, Ваше право е да не се съгласите.
цитирай
7. atil - За Бог Тангра и подчинените му ду...
28.04.2011 19:17
За Бог Тангра и подчинените му духове ще има отделен постинг,по -следващия!Съвпаденията с народния календар и окраските и добавките около светците в народните обичаи са толкова много и толкова съвпадащи със старата религия(дори в много случаи много по-вече отколкото при тия които са приели исляма),че за случайности не може да се говори.В пророчеството на първия светец Боян-Енравота(той е бил принц и жрец на Тангра.Бил е наказан защото заемайки такава длъжност изменил на вярата на предците),се казва,че старите храмове ще се срутят и на тяхно място ще се издигнат църкви.Както е и станало.
За плочката не съм изненадан,но на няколко места в справочниците я дават че е от Плиска,на друго място че е от Мадара...Затова трябва да има единен регистър,в момента доколкото разбрах от едно предаване на БТВ в България няма единен регистър за нищо.
Басейна е съвсем ритуален и е само на 10 метра от храма,юдаизма,който е аборигенна,Близкоизточна форма на Тенгрианството е запазил тези обичаи,но вече под формата на баня(киба).Ако питате някоя еврейка ще ви обясни много добре.
В самата Плиска има такъв храм идентичен с храмовете от доислямския период във Волжка България.Кромлехите,светилищата на траките и те не са нещо друго а пак проформа на тази древна Небесна вяра.
Археологията много помага,но често пъти копаят,изкарват какво ли не,но не го знаят какво е и за какво служи.И почват да разсъждават и да правят умозаключения...Същото както при писменните източници.И оттук нататък вече- на който както му харесва или както му са наредили.Има една книга с епиграфски артефакти от Бешевлиев,има я и в интернет.Мнения може да има всякакви,но историята е една и лично аз го правя това( и тук също) най -вече заради паметта на дедите.Те го заслужават а какви ще ги вършат и как ще живеят потомците им нека сами си решават.Отдавна нямаме аристокрация и Цар ,че да ги питаме.Сега други ни учат на акъл и налагат "модни тендеции" в живота и в науката също.А конника не изобразява Тангра!!До нови срещи.
цитирай
8. joysii - "Археологията много помага, ...
29.04.2011 11:09
"Археологията много помага,но често пъти копаят,изкарват какво ли не,но не го знаят какво е и за какво служи.И почват да разсъждават и да правят умозаключения.."
.......................................................................
Тук бъркате.
Не просто се разсъждава.
Провежда се едно цялостно изследване - проби ,анализи, сравняване,съпоставяне...много неща,преди да се стигне до заключението.
Не винаги е възможно да се определят нещата категорично,защото липсват достатъчно доказателства.
А не бива да се фантазира на воля, както правят любителите"историци" тук.
Каква е Вашата професия?
цитирай
9. atil - Най-много фантазират т.нар.траколози а след тях изледвачите на т.нар."прабългари"
29.04.2011 19:15
Така беше досега и все още продължава!Моята професия не е историк, но от история се интересувам неформално и много отдавна.Та имам представа за какво става въпрос.От себе си нищо не прибавям към публикациите,защото не ми е това работата.Това което пиша е превод на публикациите на акад.Нурутдинов и екипа на редакцията на в-к "Болгар иле".Целта ми е да популяризирам действителната българска история,защото тия на които това им е работата ,вместо да го правят,те или мълчат или отговарят с клевети и фантастични теории и версии.Това което си позволявам е лично отношение и сравнителен анализ с източниците от нашата страна.Далеч не съм единственният запознат с тази история и далеч не съм единственният и разпространител.Тази вечер ще напиша още нещо ,което направо ще "убие дявола"...Например.
цитирай
10. vmir - Атила, откъде си го изровил това?
29.04.2011 19:54
?????????????????????????????????????????????????????????????????????

Преди десетилетия един рус турчин със сини очи ме изуми с увереността си, че българи и турци сме мното близки родственици и произлизаме от едно и също племе. И ти ли така мислиш?
цитирай
11. atil - Общо взето то е публична тайна от доста време...
29.04.2011 21:13
За тези, които се интересуват по - отблизо, но са намесени много други интереси,които са встрани от науката. Атил ми е прякора, иначе съм Валентин и няма нищо мистериозно около мене .Първоначално когато се запознах и аз бях доста резервиран,но колкото повече рових и съпоставях толкова повече разбирах,че най-после сме попаднали на действителната си история.В лична кореспонденция с Нурутдинов отначало дори яростно спорех с него...
Турците са язва в българската душа,която скоро няма да зарастне,но тук не става въпрос за тях.Една огромна част от българските турци не са пришълци от Анадола а са от същото коляно като нас, но това не оправдава службата на техните предци на Османската империя. Макар че е имало и много християни които са били по-големи служители и прислужници и от турците.А после техните наследници станали "баш патриоти"...В Делиормана откъдето съм родом и християните и мюсюлманите са знаели, че "разликата между турчина и българина е като двете люспи на една глава лук"...Тук ще дам сведения от първата четвърт на 13 век, когато почти цяла България е била двуезична а административното деление от 7 век се е запазило,заедно с названията.Историческата памет се губи заедно с изчезването на българската аристокрация и завземането на църквата от гърците - около 200 год. след завладяването на България.Колкото до другите турци от Мала Азия с част от тях също сме близки.С тези от Иконийския султанат,тяхната династия Селджукидите е с произход от Волжка България. Иван 2-Асен първи сключва съюз с тях . Но тези племена си имат своя съдба и история, която е различна от нашата.Ако е за действително родство то това са балкарците и волжските българи,които също говорят езика на булгарите("прабългарите"). Също и с източните славяни. Това са ни преките роднините. Другото е далечна история... Мисля че отговорих изчерпателно като за коментар.
цитирай
12. vmir - 11. atil - Общо взето то е публична тайна от доста време...
30.04.2011 09:00
Благодаря ти, но аз мисля, че тук има сериозни грешки по причина много подобна на тази, поради която ни изкарват славяни. Само един пример: Монголският владетел Тимур (Тамерлан), който безмилостно унищожава войските на Баязид (1402) и го подлага на лични унижения само няколко години след завладяването на България, в някои хроники е наричан "булгарски" владетел. Нима с нещо наподобяваме физически монголците, за да се хващаме на подобни въдички? Ми, ако сме ликвидирали завоевателите си, защо сме останали под тяхно управление?

Ето, виж тук, макар, че след протест е премахнато от уикипедия, някои явно държат да ни представят за монголци:

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=historical&Number=1945948807&page=0&view=collapsed&sb=9&part
цитирай
13. atil - В това което е било има и грешки,но то е каквото е!
30.04.2011 16:48
Тимур ленк(Тамерлан) и Чингиз хан имат нещо общо с булгарите и сигурно не по-малко от нас.Рода на Чингиз хан - Бурджигин е от омонголените хуни,самия той е имал изразени европеидни черти,но това не му е попречило да унищожи Волжска България и да я превърне във васална държава.Симпатиите и емоциите нямат място в политиката,даже заради едната власт са се изтребвали братя,сестри и т.н.,навсякъде по света и особенно във Византия и Западна Европа.След 1402 г.причината да не се възстанови българската държава е в споразумението между Русия,Западна Европа и Турция за сметка на България.През цялото това време до 19 век Европа е имала интерес да подкрепя Турция а не България.Най-вероятно и днес е точно така,затова сме на това дередже откакто "станахме" европейци...А кой какви ще ни изкарва това няма никакво значение ако ние си знаем действителната история.В Европа освен калмиките други монголоиди няма и каквото и да изкарват нищо няма да излезе...А езика ни е към славянската група,така са я нарекли и това е положението.В крайна сметка самите славяни са от западния булгарски(индоарийски)клон,така че булгар,българин,славянин...,както искат така да ме наричат.Само да спрат да лъжат и да ни крадат миналото,че и бъдещето!
цитирай
14. vmir - 13. atil - В това което е било има и грешки,но то е каквото е!
02.05.2011 14:41
atil написа:
След 1402 г.причината да не се възстанови българската държава е в споразумението между Русия,Западна Европа и Турция за сметка на България.


Уважаеми, това е абсурдно твърдение! По него време Руска държава не съществува, а руските княжества са васални на монголо-татарите, към които ни причислявате така непоколебимо, а те на свой ред са разбити от "булгарския" владетел Тимур (Тамерлан). Да не говорим, че и Турция не съществува, а Западна Евпопа e само географско понятие. Що за абсурдни обяснения?
цитирай
15. atil - Според мен абсурдно е това което сте написали вие
03.05.2011 21:13
Една лелка,която се стреми дори да мине за набожна беше пратила коментар,че правя "турска пропаганда",но това вече го изтрих защото не само е смешно и абсурдно ,но сваля авторитета на българския интелект...
Специално споразумение срещу завладяната България е нямало разбира се и аз не съм го казал така,но споразумение между Византия,Венецианската република,Османската империя (или Турция,република Турция на Ататюрк тогава не съществува ,но съществува теократичната монархия наричана Османска империя или Султанат) и Русия - в лицето на Московско -Суздалското православно княжество е имало.В резултат на това победата на Тамерлан срещу Баязид при Анкара в Европа остава без последсвие.Статуквото се запазва.И така те продължават да го пазят дълго време и то все за сметка на България,Уважаеми...Върху географското понятие "Западна Европа" векове е властвал папизма,организирал кръстоносни походи и там и до днес има едно единно културно ,духовно и икономическо пространство.Освен географското понятие.Само че когато са освобождавали Божи гроб те са имали конкретен интерес в Ориента.Дори си спретнали освен Йерусалимско царство и Латинска империйка ..На Балканите те обаче такива интереси просто нямат.Специално тук търговия въртят само венецианците и генуезците...Похода на Сигизмунд в българските земи от 1396 г. не цели освобождаването на завоюваните от турците вече територии,а по-скоро е един опит да се респектират нашественниците ,които очевидно няма да спрат на Дунава и след България идва редът на Унгария.Но вместо полза нанасят вреда и ефектът от този поход е обратен.Една от причините за падането на България под турско робство е пасивната роля на Европа.Едва при Виена те вземат по-сериозни мерки..!Но главната причина е вътрешното положение на България тогава!Но това е друга тема.Колкото до Русия там робство не е имало.А след Куликовската битка (1380 г.)съотношението на силите се променя.Влиянието на Златната орда отслабва ,макар Тохтамъш да разрушава Москва след две години...
цитирай
16. atil - На политическата сцена в Източна ...
03.05.2011 21:40
На политическата сцена в Източна Европа остават Московското княжество (1263 - 1547 г.) и Булгарската държава вече в периода на Третия емират!След като претенциите на западните католически рицари били пресечени от "несъществуващите" руски държави и князе..,като Александър Невски например...
И в Московията и в Булгария управлявали представителите на старата царска династия Дуло.В Русия - Рюриковичите а в Булгария- Балтаварите(кой ви причисли вас към монголо-татарите на разбрах обаче...,да не би другаря Сталин?Всъщност имам запис на едно изказване на Путин за Куликовската битка,където става ясно ,че то всъщност е било гражданска война.И от едната и от другата страна е имало руски полкове .Също така и от едната и от другата страна е имало татарска конница...Но какво общо имат булгарите с монголо-татарите под чиято зависимост са били заедно с руснаците пак не разбрах?Това дали не прилича на какво?На абсурд?И кого всъщност пратихте в битката при Анкара?Там са били сърбите обаче,българи е нямало , че и татари също.Сърби са воювали и срещу Сигизмунд като васали на Баязид).Русия обаче става Царство едва след като завладява и присъединява Булгарската държава към себе си!(татарите тук нямат нищо общо,нито с Казан нито с Иван Грозни,освен ,че са воювали на негова страна срещу Булгария)Царь Болгарский му е титлата на човека,на първия руски цар.Не татарски,така ,че Сталин и тук доста се е надценил.И за последователите на теориите му ще става все по-трудно и слава Богу!
цитирай
17. zaw12929 - "Археологията много помага, ...
13.07.2011 15:48
joysii написа:
"Археологията много помага,но често пъти копаят,изкарват какво ли не,но не го знаят какво е и за какво служи.И почват да разсъждават и да правят умозаключения.."
.......................................................................
Тук бъркате.
Не просто се разсъждава.
Провежда се едно цялостно изследване - проби ,анализи, сравняване,съпоставяне...много неща,преди да се стигне до заключението.
Не винаги е възможно да се определят нещата категорично,защото липсват достатъчно доказателства.
А не бива да се фантазира на воля, както правят любителите"историци" тук.
Каква е Вашата професия?


само вие няма как да сбъркате, защото имате приятели археолози
Казват - слушай всички, но от акъла си не се дели...
цитирай
18. hadzapi - Торе е бойното изкуство на
22.04.2015 18:22
хуните. владетелският род на хуните е Дуло.
цитирай
19. hadzapi - А прабългарското бойно изкуство е Да Дао.
22.04.2015 18:26
Преподава се от ренсей Стоян Цветкашки, който под псевдонима Токораз Исто пише книги за българите, а за да ги напише е търсил сведения из различни архиви не само в България и ги използва в книгите си.
цитирай
20. hadzapi - "юдаизма,който е аборигенна,Близкоизточна форма на Тенгрианството..."
22.04.2015 20:54
Нещо повече да кажете относно юдаизма... или да имате писано повече за това някъде? Къде са евреите като богоизбран народ и защо, има хипотеза, предполагам я знаете за заговор срещу българите тук в Дунавска Б-я - за претопяване и закупуване на земите ни,... но има и още нещо, че турските султани - Османи - са от рода Кайя, които са клон на рода Ашина, който род дава, че били приемници на... Дуло? От това излиза хипотеза, че с турците сме братовчеди?! И при Димитър Съсълов в книгата му има такива препратки, както и по други места бегли поне бележки към това нещо има.
цитирай
21. atil - Турците нямат общо с рода Дуло, к...
23.04.2015 00:20
Турците нямат общо с рода Дуло, както се шуми напоследък. Имат общо с Тюркския кагатат, със Сулджукския султанат, с племето кайя, което дошло от границите на Иран, където служели на иранските шахове, но с рода Дуло нямат нищо общо.
Имаме общо в произхода си, с тях и с волжките българи наистина сме братовчеди.
Също както и със славяните сме братовчеди.
Юдаизма възниква като религия върху базата на близкоизточното тенгрианство от Халдея, Вавилон и Египет. Единобожието - главния принцип на древната Небесна вяра обаче остава като главен принцип и в юдаизма. В първата глава на Библията, те дори са запазили името на първоизточника си - Тора(Торе)(.
Торе не е бойно изкуство а в бойните изкуства може да служи като основен философски принцип, духовна база.
Иначе буквално означава - "Правила, образ на правилен живот". Или иначе казано - Конституция.
За бойното изкуство съм чувал, пожелавам им успех, искрено и без ирония!
Имат право да създават такива неща, така е било и така трябва да бъде. Тук никой не може да има монопол, всичко зависи от хората и това, което могат да постигнат. Има различни начини за постигане и пътища за развитие.
Династията Дуло в Европа е Хунска. Да. Управляват от края на 2 - ри век да 16 век в Русия и Волжка Българи. В Унгария до 13 век(Арпад) В България до отравянето на Коломан. Нашите Асеневци са клон на рода Дуло от брата на Тервел - Айяр, наречен от Паисий - Асен Стари.
Започват да се наричат - Азан - Асен след Азан Тукта - бащата на Крум и Кардам. Същият, който връща властта на рода Дуло в Дунавска България.
За заговор не знам, заговори има много, както и криминални престъпления, национални предателства. Би трябвало службите по охрана на държавата да си свършат работата.
Има и политици за затвора и съдии, следователи, прокурори...Бизнесмени също вероятно. Но тук правосъдие и възмездие явно има само за кокошкарите. Затова, където е слабо - там се къса и там нападат. Ако не са евреите, други ще се намерят.
И младите ако искат държава - да се преборят! А не да бягат при другите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 3796432
Постинги: 516
Коментари: 2386
Гласове: 3023
Календар
«  Март, 2019  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031