Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2011 04:46 - Траките - познати и непознати./1 част/
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 12723 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 21.06.2018 09:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Общи сведения. Произход. Заселване.

 

     image

Тракиец(фригиец и др., жител от старото предгръцко население) с рефлексен лък и булгарски шлем

 
                                                                                                   
Траките принадлежали на големия индоевропейски(арийски) клон на бялата раса от който произхождат всички стари исторически и днешни народи на Европа, а също индусите и персите. 
Преди своето разселение индоарийците обитавали степните области на Източна Европа и териториите на север и на изток от Каспийско море
.

image

Географския район обитаван от индоарийците преди тяхното разселение



image

Река Ахтуба от района на древната прародина на траките


Преди около 17 хил.години древните булгари обединили около себе си седем сродни саклански и фино-угорски племена.Така във Волго-Уралието възникнала първата държава в историята на човечеството – ИДЕЛ – Седем(иде) племена(ел). Всички тези племена почнали да се наричат иделци по името на държавата,но и булгари като народностно име по знамето на тази държава-БУЛГАР.
Но за булгарските летописци всички те били булгари и те не ги делели по езиков или други някакви индивидуални признаци.
Преди около 10 хил. години там възникнала и след това станала и господстваща най-древната монотеистична религия в света – ТОРЕ(„Тенгрианството”).


В тази своя прародина наричана от тях УРА-АРЬЯ (оттук и арийци)  или Туран(по-късно Иске или Стари Туран), географически определяема като Волго-Урал, булгарските племена съхранили почитанието си към към планините и пещерите, които били убежище и спасили техните предци през последната ледникова епоха. Това се отразило на тяхната култура и религиозни култове.


image

Планината Урал

Почитали планините понеже вярвали, че по върховете им се явява Бог-Ерсу-Тангра и духовете. Оттогава и останал обичаят да се погребват мъртвите в пещери. Когато се спуснали от Уралските планини по равнините на Поволжието, то те почнали да строят имитации на планините – пирамидални, стъпаловидни и гладкостенни храмове с погребални зали – „пещери”(„кепе”) вътре в тях.
В тези храмове-пещери жреците на булгарите – „аскали” и „арбати” поддържали култа към Тангра и служащите на Бога духове. Също така погребвали там своите вождове и князе. Обикновенно се издигал храмов комплекс от голям храм – в чест на Тангра и духовете(„Аскала”) и малък храм – за погребение на вождовете и баилите(знатните). Пирамидите се строели както от камък(„ег кепе”), така и от земна маса(„курган”,”балкан”). Нямайки възможност да съберат хиляди хора за строителство на пирамиди булгарите – знатни или обикновенни хора, погребвали своите близки в земни пещери. Тази пещера се изкопавала в страничната в стена на гроба, след което в нея се поставяло тялото на починалия, а самата пещера се зазидвала с дъски или камъни.При булгарите тялото на покойника не трябвало да се засипва с пръст. По-късно на гробовете на знатните поставяли камъни като имитации на планините,а на гробовете на обикновенните хора – дървени стълбчета или засаждали дървета.


image

Гробници-кургани от района на Аркаим

В булгарското общество на Идел понякога избухвали вътрешни конфликти – граждански войни, които предизвиквали някои групи от населението да напускат своята волго-уралска прародина и да заминават в други земи.
Първият такъв случай бил преди около 12 хил.години. Тогава и по-късно Идел бил напуснат от няколко големи групи булгари. Една от тях отишла в Америка и в езиците на американските индианци и до днес са се запазили булгарски думи. Наред с паметниците на културата. Друга група заминала в Северен Китай,където станали известни под името сянбийци(от”синди”) или хуни. Трета група булгари се заселила в Средна Азия,четвърта в Северна Индия, пета – на Балканите и Близкия Изток.

Така по днешните български земи се появили първите предци на тракийските племена.

Първи преселници били племето аркеше(„аргипеи” от гръцките източници), което имало особенна почит към духа на дъжда, гърма и гръмотевиците и затова се наричали и по името на този дух: Самар, Себер, Дебер(оттук – Тавр, Таври), Атряч(Троя). Около 10 хил.години пр.н.е. една част от деберите се заселила в днешна Украйна,където дълго време съществували под името „таври”,а друга част – в Близкия Изток, където образували държавата Самар(Шумер), включваща първоначално огромни територии от Северен Египет до Западен Иран и Балканите.


image

В Ранния Шумер(Самар), културата, обществото и държавата били чисто булгарски. На релефа - Царя-жрец с атрибутите на древната небесна вяра(Торе-тенгрианството)


image

Същото важи и за т.нар. Критско-микенска култура


image

Известният култ към Минотавъра е късна легенда от почитането и поклонението на духа на плодородието и изобилието, почитан от южните булгарски племена - Самар(който се изобразявал най-често под формата на бик).


image             

Амулети   с  изображението на алп Самар


image

 

Естественно че и в Египет ще е "бог" на плодородието(Апис)...


На границата на 3-4 хил.пр.н.е. Самар се разпаднал на :

1) Египетско царство(Мамил);

2) Креш-Критско булгарско царство под чиято власт били Балканите, Кипър (Кубар), Мала Азия(Атряч-Троя) и Балистан(Палестина, Ливан, Сирия и Йордания);

3) Сувар – булгарско царство в Междуречието,съхранило названието Самар-Шумер;

4) Мидан(Западен Иран);

5) Кафкаш(Кавказ).

 

Катастрофалното наводнение(библейския „Всемирен потоп”) погубило булгарската царска династия на Сувар(късния Шумер) заедно със значителна част от булгарското население. Това позволило на подвластното им древноарабско население от племената саркани(по булгарски „саркан” означавало „бархан”,жител на пустинята) да подчинят през 24 век пр.н.е. Акад, Тангра-Капа(Вавилон) и други булгарски градове в Междуречието.

Не по-късно от 3 хилядолетие пр.н.е. на юг тръгнала втора вълна от булгарски преселници – билсага или бишатар(„пет рода”). Една част също се заселила в Украйна (където съседите им ги наричали „бастарни”), друга част на Балканите,където се подчинили на Критското царство и по късно станали известни под името „пелазги”, трета част – в Кавказ(където съседите им ги наричали – „кутии”,”утии”,”албани”,”хети”. И четвърта част в Средна Азия(под името-саки, масагети, кушани). Средноазиатските билсага минали след това през Афганистан и Пакистан в Индия и я завоювали(билсага останали в паметта на индийците под името”петте братя Пандави”).  

Кавказките билсага на границата на 3 и 2 хилядолетие пр.н.е. завзели по-голямата част от Мала Азия и основали там Хетското царство.В 2200 г. пр.н.е. атакували Сувар-Шумер и за известно време го върнали под властта на булгарите. Но след това сарканските династии(акадци,вавилонци,асирийци) отново си върнали властта над над Сувар-Шумер,макар и да продължили да развиват булгаро-шумерската култура. Балканските билсага основали Макан(Микена) и други градове-държави.  
В началото на 2 хилядолетие пр.н.е. на юг тръгнала трета вълна от булгари-преселници,начело с племето ексага или агатар(„речники” или „водники” по булгарски). За своето умение да правят кораби и да плават на тях агатарите(това название после приело формата „айдар”,”агатир”,”агачири”) били наречени – „кимери”(„лодкари”,”корабници”,”превозвачи” по булгарски). Една част от тях заела Украйна,където съседите им ги нарекли „древляни” и „кимерийци”,друга част слязла на Балканите и подчинила себерите(„севери”) и билсага. Трета част около 1700 г.пр.н.е. достигнала през Сувар до Египет и 100 г.управлявала там(египтяните ги наричали „хиксоси”).


image

 Една част от булгарите-кимерийци достигнала Египет и го завладяла. Столицата им се казвала Аварис.

В средата на 2 хилядолетие пр.н.е. земетресение,вулканична пепел и гигантски вълни, предизвикани от катастрофалното изригване на вулкана на остров Фера(близо до Крит),загинало по-голямата част от населението на Креш-Крит. Атряч-Троя влизащ дотогава в Критското царство се обявил за негов наследник. Но булгарите-агатари(които били наричани от гърците „ахейци” или „аргивци” – т.е. уралци) завоювали Макан(Микена), отслабения Крит и Кипър,и основали собственно Микенско или Аргоско царство. Атрячските(троянските) булгари царската династия на които била основана още от булгарите – теберци, се опитали да спрат експанзията на микенските булгари, но около 1200 г. пр.н.е. маканците-ахейци превзели и разгромили Троя.


image
 

 А т.нар."линеарно писмо не е нищо друго освен древната булгарска писменност -"самра". Известна и на жреците на булгарите, основали нашата държава.

Гърците дошли на Балканите на границата на 1 и 2 хилядолетие пр.н.е. облечени в животински кожи(оттук и  тяхното булгарско название „тирци” – „хора облечени в кожи”), заимствали високата булгарска култура и я нарекли-„гръцка”...!
Затова в основата на гръцката митология ние виждаме само едни булгарски сказания. Забележителен факт е че гърците, завоювайки Микенското царство на ахейците(след като булгарите-аргивци били изтощени след братоубийственната война с булгарите-троянци), направили свой главен герой булгарският богатир Гуругла – „Сина на Могилата” и само малко му изопачили името(гърците произнасяли „Гуругла” под формата на „Геракл”).
От названията на булгарските племена произлезли названията на гръцките области: от названието на племето себер(наречено „креш”- борба и „палуан” – борец, заради голямата му любов към булгарската борба – „креш”), възникнали названията – „Спарта”, ”грек”, ”Греция”, ”Пелопонес”. От булгарското име на главните планини в Гърция – Тайга(„тайга” по булгарски означава „гористи планини”) възникнало гръцкото им название – „Тайгет”.
А с чисто булгарската дума „еллат” – изобилна, цветуща страна, гърците нарекли своята нова страна(„Елада”). 

Точно по същия начин коренното население на Италия възприело високата култура на булгарите-атрячци(етруски), които избягали в 1200 г.пр.н.е. от Троя и основали на Апенините първите градове-царства(в това число и самия гр.Рим). Булгарската дума „рем” – свещен хълм,станала название на гр.Рим и на Римската империя. От булгарското название „Идел” произлязло името „Италия”, а от булгарското название на коренното население на Апенините – „алтънбаш”(„златоглавите”) – названието „латини”,”латински”,и т.н.
Преките потомци на булгарите (дебери-себери,билсага и кимери) – тракийците – мизи,себери-„севери”, гети, македонци и др., съхранили своята булгарска култура до 7 век, когато нова  преселническа вълна от булгари(начело с Аспарух) достигнала Балканите.
Най-известният тракиец княз Себертек(Спартак) попаднал в робство при римляните, но вдигнал грандиозно възстание и едва не унищожил Римската империя...



image
   
  Тракийския княз Себертек(Спартак).



Край на 1 част
 



Гласувай:
9



1. dalida - Траките, познати и непознати
30.05.2011 23:50
Много хубаво разказваш. С удоволствие чета твоето творчество.
Поздрави и приятна седмица!
цитирай
2. zaw12929 - Това да се фръцнем и да отидем в чу...
31.05.2011 15:14
Това да се фръцнем и да отидем в чужбина, не е от днес
цитирай
3. zaw12929 - Много хубаво разказваш. С удово...
31.05.2011 15:15
dalida написа:
Много хубаво разказваш. С удоволствие чета твоето творчество.
Поздрави и приятна седмица!


ТРЯБВА ДА ВИ ПРИЗНАЯ СЪЩОТО- ИНТЕРЕСНИ СА ВАШИТЕ ПИСАНИЯ!
цитирай
4. atil - Македонците дори тези от времето на ...
31.05.2011 23:35
Македонците дори тези от времето на Филипа и Александра са булгари т.е.българи,така ,че и някой да се прави на македонец няма да сбърка много...Тук не става дума за това а сборника "Джагфар Тарихи" не съдържа никакви идеологии или политически внушения.Не е първия и последен исторически летопис за който не са запазени първите оригинални ръкописи.Това се е случвало и на доста по-нови във времето исторически или художественни произведения.Има доста жития на светци дори които са дошли до нас в по-късни преписи,но съдържащи исторически сведения за историята ни.Историята на тези летописи е разказана от самия Нурутдинов и подробно обяснена...Само че почти не ги издават,разпускат слухове за тях и сплетни,отговарят на истината с лъжи и клевети...Всичко това косвено говори за страх и опасения от тях...!Само че кой се страхува?Страхуват се точно белетристите и фалшификаторите на историята,изпълнителите на политически и идеологически поръчки!И те далеч на са само на изток или у само у нас.Археологията,културологията,етнографията,езикознанието и сравнителния анализ с другите писменни източници(много от които също не са със запазени оригинални ръкописи) показват достоверността на този оригинален булгарски сборник.Неговите автори са действителни исторически личности а не неизвестни и легендарни като Омир например...(въпреки че и неговите творби се оказаха с историческа стойност).Какво да кажем за оригиналните ръкописи от нашата страна?А те къде са?И след като ги няма трябва ли да зачеркнем историята си,каквото е било и желанието на унищожителите им?
цитирай
5. mitru - Ако следваме логиката на тази история.....
03.06.2011 06:06
ще излезе че половин Западна Европа са все българи, ама не го знаят.
Както е казал Паисий, защо се срамуваш да се наречеш българин, о неразумнии.
Излиза, че ние, най-късно освободилите се сме най-разумните и най-достойни да носим същото гордо име като предците. Унгарци, немци, иранци, руснаци, че и финландци, това са си все наши българи, ама не го знаят горките. И сигурно е за тяхно добро.
Тая история дето я започна Спарток е много красива и интересна, ама не се връзва. По скоро заприлизва на майтап. За да има достоверност ни трябват по-малко, но по-строги аргументи и доказателства. Добре че дядо ми знаеше и ползваше линеарното писмо А, та нямам никакви проблеми да повярвам в тая история.
цитирай
6. atil - По-скоро с българско потекло на ...
03.06.2011 12:14
По-скоро с българско потекло на голяма част от предците си.И това е повод за гордост за тях ,но може би затова се изопачават нещата.Както се казва с "С чужда пита майчин помен правят".От друга страна традиционно колониалните страни от близкото минало "пазят статуквото" и то все излиза за сметка на България.Това освен чрез политически решения и войни става и чрез културната политика и историята.Целта на занятието е да ни зачеркнат като конкурентноспособна нация и страна.Веднъж сме "виновни" че сме на руска страна,друг път ,че сме на страната на Запада,а ако се опитаме да сме на своя страна - тогава сме най-виновни.Общо взето постоянно сме виновни за нещо...!На практика обаче по-невинни и потърпевши и заслужаващи справедливост и огромни компенсации от света - от нас българите няма!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648358
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031