Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2011 16:29 - Помен за Второто Българско Царство
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 11586 Коментари: 9 Гласове:
9

Последна промяна: 17.07.2021 18:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Герб на Второто Българско Царство

 

Преди 618 години Търново бе предаден в ръцете на Божия враг. Предаден, а не превзет. Тъмен злодей  в потайна доба извършва черно предателство, като пуска дивашките пълчища, които въпреки съкрушителното си численно превъзходство, не можеха да превземат с бой столицата. Божият промисъл е извисен и недостъпен за разума на човека. Преди всичко трябва да благодарим Богу, че именно нам е проводил изпитанието, за да покажем твърдостта, дълбочината и чистотата на вярата си. А тук на Земята ще остане споменът, че българска кръв и българско оръжие преградиха пътя на турския ислямски халифат, отнеха настъпателния му устрем в безпощадни боеве и спасиха християнска Европа.

За прослава на Бога и успокоение на душите на загиналите Негови воини, свят дълг на потомците им е да извадят от забравата важни обстоятелства от трагичния залез на Второто Царство. Неотменимо задължение е да бъдат внимателно и задълбочено проучени известните от историята обстоятелства, произведенията на художественната, белетристичната и епистолярната литература, а особенно народното творчество.

image

Архитектурен план на Царския дворец в Търново.



Второто Царство е било многонационална империя( царство означава и империя), населена освен от нейните поданици говорещи поне на три езика - булгарски, булгар-ари(славянобългарски) и гръцки и от голямо множество чужденци, поданици на други държави или просто скитници - безотечественници. Това важи с особенна сила за столицата. От изключителна важност е поведението на тези народности, като общност и като отделни личности преди, по време на обсадата и след нея като; българи, гърци, власи, евреи, кумани, татари, венецианци, генуезци, араби и т.н.

Проявите на Иван Шишман като държавен глава, върховен военачалник и особенно като православен външен епископ са ако не твърде неясни, то изключително неубедителни. Като главнокомандуващ мястото му би трябвало да бъде в обсадената столица. Отбраната обаче е ръководена от Патриарха. Обясненията, че Иван Шишман е водил военни действия срещу турците далеч от столицата, не могат да бъдат приети поради липсата на доказателства и сведения. Никъде в историята не се споменава за сражения при изворите на Марица, при което водите и били окървавени от раните на Иван Шишман. Преданията за крепостта Звъниград на Тунджа при Калофер( в подножието на Стражата) не могат да бъдат потвърдени, въпреки че години наред, всяко лято поколение след поколение на един и същ род от Добруджа търсеше съкровището на този град. Песента "...маждрак до маждрака..." е съчинена, може би преднамерено, няколко века по-късно. Маждракът получава достатъчно широко разпространение едва през шестнадесети век.

По време на турското нашествие българският войник е бил конник, въоражен със сабя, оръжие което Великата конница е въвела още в здрача на Предисторията. Съществуват достатъчно доказателства, че турците заради претърпените загуби, изразходваните запаси от храна и оръжие, както и ненадежната възможност за попълнение, са разглобили обсадните си съоражения и се готвели да снемат обсадата. Дали това е било военна хитрост или началото на военно отстъпление подтикнато и от събитията в Югоизточна Азия, едва ли ще узнаем със сигурност някога. Обаче!
Градът не е взет със щтурм а турците се появяват внезапно по улиците рано сутринта по здрач... Не е потърсена връзката, ако действително съществува, между предаването на столицата и названието на местността Жидов гроб. Не е изследван произхода на легендата, според която, през една тъмна нощ, след като стражата била задрямала, Иван Шишман възседнал кон с обърнати подкови и избягал през таен изход. Според едни историци Иван Шишман, несъгласен с устремените към независимост българи, водени от висшето духовенство и някои боляри, се укрил в Никопол и помолил сюзерена си, турския султан, да се разправи с непокорните васали.

image

Царският дворец в Търново.


Според други след разпра с висшето духовенство Иван Шишман действително напуска тайно столицата и се укрива в Никопол, за да дочака развоя на събитията. Вероятно изборът му не е случаен, тъй като бягството на юг направо в обятията на своя покровител е било невъзможно, заради зорко пазените от българите старопланински проходи.

( Турците на Али паша проникнали в Северна България през Източния Балкан, като използвали хитрост и вероломство... А Иван Шишман е тръгнал да събира войска. За какво друго ще напуска Търново? Всъщност в тези условия сам срещу всички той е направил каквото е възможно. На никого не се е предал, нито е подписал капитулация! Б. А. ).

Освен това покрай Никопол са плували тогавашните приятели на турците генуезците. Не са изследвани писменните източници от първите години след настаняването на турците в столицата.

image

Карта на Cornelis De Jode  от 1593 г. където все още една част от България не е превзета...



Непременна задача на бъдещето е изградената на Царевец от безбожниците църква да бъде приготвена според изискванията на Православната вяра( стенописи, олтар, обзавеждане) така, щото за първи път след повече от шестотин години да бъде отслужен там помен за загиналите, с което ще изразим нашата благодарност към тях.

image

Царевец днес и църквата с комунистически рисунки вътре..



( използвани са материали от "Ц.В."- 1993 г.)



Гласувай:
9



1. syrmaepon - Относно:
11.08.2011 10:11
"Никъде в историята не се споменава за сражения при изворите на Марица, при което водите и били окървавени от раните на Иван Шишман. Преданията за крепостта Звъниград на Тунджа при Калофер( в подножието на Стражата) не могат да бъдат потвърдени, въпреки че години наред, всяко лято поколение след поколение на един и същ род от Добруджа търсеше съкровището на този град. Песента "...маждрак до маждрака..." е съчинена, може би преднамерено, няколко века по-късно. Маждракът получава достатъчно широко разпространение едва през шестнадесети век."

Вярно е,че фолклорът е несигурен източник и за това,че предавайки се устно напълно е възможно езиковата стилистика да се мени.И все пак,кой знае ? )))

Що се отнася до чужденците в държавата,еврейски и арменски диаспори съществуват из целия Балкански полуостров почти през всички векове и в това няма нищо чудно,просто това е традиция при някои народи.
цитирай
2. rustam - И все пак
12.08.2011 11:23
въпреки предателството, тъжната съдба на Търнов е била предлрешена без съюзници.
Щял е да падне, макар и по-късно
цитирай
3. atil - Кампанията на Тамерлан в Мала Азия е ...
12.08.2011 11:52
Кампанията на Тамерлан в Мала Азия е била и в полза на България, но е нямало вече кой да се възползва... Тертеровци и Шишмановци за разлика от Асеневци били в съюзни отношения с татаро-монголите.
Така че ако Търново беше останал след падането Цариград, то една част от българските земи определено са можели да запазят независимостта си. Вярно е обаче, че тогава Европа и дори главните руски княжества са били в договорка с турците за сметка на България(т.е. смятали са, че ката запазят статуквото те също ще извлекат ползи за себе си).
В сражението при Варна пак има намеса и предизвикване на събитията, битката се обръща в полза на турците заради кардинала - "съветника"на много младия и честолюбив полски крал... Именно той в решителния момент го подтиква да извърши безразсъдната си постъпка - уж за да спечели вечна слава, а не отново тя да останела за Янош Хуниади...
цитирай
4. zaw12929 - Нека, да бъде отслужен там помен за ...
12.08.2011 18:44
Нека, да бъде отслужен там помен за загиналите...
А знаете ли, че се навършват този месец 200 години от изгарянето на град Червена вода 1811
Селото Червена вида се заражда върху развалините 25-30 години по късно... но историята за тоги факт мълчи, защото е изгорен от българите, тръгнали с руските войски заради Напалеон...
цитирай
5. анонимен - Широко разпространено мнение е че гр. Търново е столица на България в края на ХІV в.
13.08.2011 22:38
По това време градът е патриаршески, църковен, свят град. Това обяснява и "парадоксът" защитата му да се ръководи от патриарх Ефтимий. Основните сили на българската армия не са били в или поне наблизо.

Царският дворец и тронът на цар Иван Шишман не са били в Търново. Столицата на България не е била там. Това е причината царят да не ръководи лично отбраната на столицата.

Не случайно до момента никакви разкопки не откриват царски дворец, тронна зала, държавни учреждения.

Т
цитирай
6. atil - Преди да публикувам този коментар ...
13.08.2011 23:46
Преди да публикувам този коментар редактирах постинга и сложих снимки на царския дворец... Ако не го е писал някой грък този коментар, ще да е някой друг потомък на тия дето са отворили вратите отвътре. Тогава.
Сега ако е няма какво да се отваря, то всичко си е разграден двор вече. По логиката на "сведенията" на коментиращия днес този хълм трябваше да се казва - Патриаршевец а не Царевец!- а оригиналното му име е Търновград!
А самия град хич даже не е бил много свят ами доста и прекалено светски дори и пълен с всякаква измет и ереси... Но отначалото не е било така!
Този лъжлив и провокативен коментар ми дава повод да кажа няколко думи за възникването и историята на града. Според сведенията на булгарските летописци по време на войната 679-681 г. на това място през една нощ византийците се промъкнали към лагера на Аспарух откъм неохраняемата страна... Но жеравите от върха на днешния хълм Царевец се разкрещяли и българите скочили разтревожени открили врага и го разбили! В чест на това спасение(където жреците видели невидимата ръка на Тангра...) Аспарух основал там светилището Торна - уба или Торнаба( Светилище на жеравите).То се превърнало в главно светилище на страната и дало името на града по-късно( а не Мадара както си мислят някои).
Кан Крум построил там първата крепост във връзка с общото укрепване на проходите.Точно там е "Стария дом" на рода Дуло, за който говори Омуртаг.Братята Боян и Петър са принцове по произход от рода Азан(Асен),продължител на рода Дуло(след Азан Тукта рода почват да го наричат - Азан). Така че стария дом на царската династия където се обявява независимостта става столица на Второто българско царство. Това изрично е казано от булгарските летописци. Шишман не е пряк потомък на Асеневци , но наследява трона от баща си в Търново. Другия отива във Видин(където е родовия замък пък на техния род...). Като роднина на турския султан(също като Крали Марко от Прилеп) и негов васал Шишман е имал доста по-различна политика от редица боляри и севасти..
цитирай
7. atil - Затова седенето му и помайването в ...
13.08.2011 23:55
Затова седенето му и помайването в Търново можело е да завърши и с "полет"от Лобната скала... От там са политали и Патриарси(също чужди агенти и проводници), та защо да не политне и един "лош-цар"!
Нямало е "основни сили", нямало е истинска мобилизация, Шишман не е имал възможност да води открита война с турците.
Крепостите са падали една по една, и всяка се е защитавала сама за себе си. Непокорните боляри и севасти остават такива докрай и основават хайдутството - затова то е на военен принцип докрай - войвода значи войсковод, байрак може да има само една редовна военна част. Имали са правила и неписани закони, които не са за главите на орачи и чобани да ги измислят...
цитирай
8. анонимен - някоя друга история си чел
25.08.2011 15:21
най-малкото турците минават през еленския боаз не през източна българия и понеже не са се съпротивлявали не е останало нито една крепост. При заточението на патриар евтимий като го питат на кого ни оставя той отговаря на света троица за да се отсее зърното от плявата и понеже българите не умеят да сеят затова пеели и песни за царя мъченик. А пък да се твърди че шишмановци асеневци и терторовци са различни родове е пълно невежество. Царете винаги са били от един род както и паисий хилендарски пише ама да има кой да чете
цитирай
9. atil - Към анонимния: Аз съм чел много н...
25.08.2011 16:18
И аз съм почел по нещо...
Али паша пръв прониква в Северна България през Източния Балкан с хитрост(уж за да подслонят конете да не се зяносат..) а после вечерта овладели крепостта( охранителната на прохода) отвътре. Точно моят пра - пра дядо севаст Тишо се противопоставя с малобройния си отряд даже го аткува... Но никой не го подкрепя, Шишман не е водил открита война с турците, нямал е толкова събрана войска...

Българите отлично умеят да сеят ,както и всичко останало,включително и да жънат ,да режат лъжливи езици и глави,(като Ивайло с един удар), но феодалната разпокъсаност и пишман царете им са причината да не са организирани.Шишмановци са символични потомци на Асеневците и тук вообще няма какво да се твърди.Техния род е от Видин а не от Търново(Търново е родов замък на Асеневци - продължителите на рода Дуло).Ясно ли ти е лъжецо мухлясъл!!Паисий знам какво пише,но както има точни сведения и попадения,така е бил подведен от някои източници ,които е ползвал.За единия род може и да се приеме ,но само като традиция и символика...Те това са се и стремели да поддържат!Затова всякой смотан мухльо е гледал да се докопа до някоя внучка или братовчедка от рода Асен! Тертер пък е съвсем друга история и рода му стига чак до град Перм в Русия! Тертероба полукумани като Шишмановци.
Ти ще видиш какви статии ще има още в БГ История...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5673533
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930