Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2011 19:39 - Предизвикана конраатака
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 12267 Коментари: 16 Гласове:
6

Последна промяна: 28.05.2013 16:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Не съм сигурен дали се налага пак да прекъсвам последователността на публикациите за Волжка България, но съм сигурен,че вече друг път и по друг повод няма да го направя. Неприятното е че историческото творчество и научната фантастика продължават да се вихрят с пълна сила в интернет пространството и на книжния пазар.
Особенно много се спекулира с източниците..,това го забелязах веднага още преди година, когато реших да дам някакъв отпор всичкия този "исторически" башибозук. Естественно това не може да продължи безкрайно, макар да има такова руско понятие - безпредел.., но не го пожелавам на никого. Реших да направя нещо по въпроса за посетителите на моя блог поне,защото и най-непредубедения човек може да се обърка и озадачи ако тръгне да разгадава и да осмисля безсмислиците и разсъжденията, които се представят за история.(Източниците и цитатите ги ползват за параван и за придаване на тежест...А след това почват с теориите и разсъжденията си..!!)
Докато пусна следващата част на историята на Волжка България подбрах три видеоматериала и за разтуха и като повод за размисъл.Третият е с мои любими актьори и исторически персонажи. Особенно Дилбер Танас,чийто аватар сериозно се замислям дали да не го сложа за постоянно в блога си.Сцената е истинска ,както и целия филм е по действителни събития. Дилбер Танас потушава крамоли и разногласия сред българите! Това е забележително за всички исторически времена! И на такива хора Господ сигурно приживе им е простил всичките грехове...


П.П.Междувременно излезе нов постинг на един активен писач с претенции за историк,за който казват,че бил милиционер...Ако се съди по тъпотията му може и да е вярно,но лично аз мисля че той е много по-хитър и отдавна е овладял изкуството на лъжата и демагогията.Блога си го закри за коментари,както разбирам лично за мен,но понеже много го четат а и не е сам в усилията си да подменя истината, трябва да му обърна поне веднъж специално внимание.След цикъла за Волжка България ще напиша информация за "Джагфар Тарихи",която той клевети ,че е фалшификат...А това на практика е почти единственния наш оригинален сборник с исторически летописи и то оцелял по чудо.В последния си постинг след като е фиксирал една две истини отново по познатия марксистко-масонски маниер почва да лъже и маже като зидаро-мазач 6-ти разряд,кажи речи още малко и ще го признаят за майстор...!Тук ще дам един сравнителен анализ на големия мъж и голям българин Боно Шкодров.Точно за въпросния Гази Барадж,който е свързан и с Дунавска България:

П.П.П.25-май 2012 г.МЕЖДУВРЕМЕНО НЕЩАТА ПРЕТЪРПЯХА РАЗВИТИЕ, НЯКОИ ПИСАТЕЛИ ОТ ЦИТИРАНИТ ТУК ТРЪГНАХА ЛЕКА-ПОЛЕКА НАКЪМТО ПРАВИЯ ПЪТ, НА ОСТАНАЛИТЕ, ДА С НАДЯВАМЕ, ЧЕ ИМ ПРЕДСТОИ.НО ПЪРВИТЕ ДВА КЛИПА ГИ СПРЯХА ЗАРАДИ ЗАКРИВАНЕ ПРОФИЛА НА АВТОРА ИМ...

Приложение I-12

ПАРАЛЕЛИ ЗА ДОСТОВЕРНОСТ

 

НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ СВЕДЕНИЯ В “ДЖАГФАР ТАРИХИ” - І

 

( БАХШИ ИМАН, ДЖАГФАР ТАРИХы, СВЕДЕНИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕТОПИСЦИ )

 

Том І–1993, ІІ-1994 и ІІІ-1997 г. изд. ред. колегия: Ф. Г. Ф. Нурутдинов, Р. Ш. Шарипов и др., лиценз № 062460, ОРЕНБУРГ, РУСИЯ.

 

По-долу изложените паралели за достоверност на "Българските летописи - Джагфар тарихи”, са тясно свързани с настоящото изследване на автора. За съжаление тук е изяснена само частично достоверността на посочения източник, тъй като общият обем на материала в трите тома е огромен, 722 стр., в които са упоменати имена на личности, държавници, имена на военни предводители, държави, народи и племена, които отдавна са изчезнали, градове, селища и крепости, които отдавна не съществу-ват и само някои от тях са локализирани и изследвани от археологията.


ИЗТОЧНИК НА СВЕДЕНИЯТА:

 

От текста се вижда, че автори на данните на стр. 99 са Кул Гали и Гази Баба ХІІІ в. Този текст е вместен в родословието на българските царе (Дунавска България), т. ІІІ, стр. 97-101. Описанието на българските царе има сходство с известния на науката “Именник на българските ханове".

На стр. 102, т. ІІІ, Гази Баба (държавен секретар на Гази Барадж, владетел на Волжка България - ХІІІ в.) казва: "…В документите на моя Господар видях списъка на царете на Дунавска България, донесен от посланика Азан Арсланов Тертер…Тяхната сегашна столица се нарича Торнаба.” Ако терминът “Азан” се интерпретира като “Асен” (старите българи са го произнасяли Асян) и терминът “Тертер”се интерпретира като Орел, има основание да се предположи, че става дума за посланичество по времето на братята Петър и Асен и възстановяването на българската държавност след 180 години византийско робство в Дунавска България. При такава хипотеза терминът “Торнаба” би следвало да се разчете “Търново”. Съгласува ли се хронологията?

Вероятно срещата с посланика Асен Тертер е проведена в резиденцията, построена от Емир Колин (1120-1154г.), и се е състояла в 1185 или 1186г., когато Асен е набирал помощни войски на север от Дунав. Владетел на Волжка България по това време е Габдула Челбир (1178-1225г.). Под негова власт са куманите. Дипломатическите контакти и подкрепата от север дават отговор на въпроса за дръзкото поведение на Асен пред византийския император Исак ІІ Ангел, отбе-лязано от византийския хронист Никита Хионит. По същото време Челбир провежда мащабни операции за подчинение на цялото причерноморие, Украйна, Кавказ, Близкия Изток и Индия, а куманският хан Хонджак участвува в съюзническите военни операции. През зимата на 1183-1184г. Челбир върнал на Волжка България областите около Азовско море, които преди това били завзети от Византия (т. ІІ, стр. 48).

Приемаме като хипотеза, че Асен = Асян = Азан е приносителят на исто-рически сведения за владетелите на Дунавска България и тези сведения са пред-ставени на Талиб в дипломатическата им среща в резиденцията “Колин”, в окол-ностите на гр. Болгар. Вероятно това е станало през пролетта на 1184г. Втората им среща вероятно е през пролетта или лятото на 1185г., защото през есента на същата година при срещата с Исак ІІ Ангел, състояла се в Кипсела, Асен, както твърди византийският хронист, има “…заплашителен език”.

Кои са и какви са по ранг и произход Гази Баба и Гази Барадж? Вече отбелязахме, че функциите на Гази Баба съответствуват на съвременното понятие за длъжността: държавен секретар. В т. ІІІ, на стр.100, Гази Баба декларира своя произход ”…Цар Самуил, беше моят прадядо.“ (Приложение І-7 - Родо-словното наследие на Кубар). Гази Баба казва и следното: ”…Моят господар (Гази Барадж) ми забрани да разказвам за Будим и неговите наследници, защото се опасяваше, че татарите ще поискат Дунавска България да им се подчини”.

Проследявайки историята и личните спомени на кан Гази Барадж (т. І, стр. 168-186), както и неговото “Жизнеописание” от държавния секретар Гази Баба, правим предположение за неговото особено пристрастие към Дунавска България във времето на Цар Иван Асен ІІ (1218-1241). Като че ли двамата вла-детели имат нещо общо?

В съвременната българска историография Иван-Асен ІІ е най-големият син на цар Иван Асен І и царица Елена. По време на убийството на чичо му, цар Калоян (1207г.), той е бил малолетен и държавната отговорност поема неговият вуйчо цар Борил (1207-1218). Доброжелатели на законният престолонаследник осигурили бягството му на север - отначало при куманите, а после при русите …Не е известно руското княжество съгласило се да предостави политичиско убежище на престолонаследника на Дунавска България.

Предполага се, че той е бил в Галичкото княжество. Според “Български летописи - Д.Т.” това е областта на Галидж - Новгород. В периода 1207-1218 г. в Уруския (християнски) регион велики князе (канове) са били Всеволод ІІІ (1176-1212), Константин (1216-1219) и Георги ІІ (1216, 1219-1238), а във Волжка България кан Габдула Челбир (1178-1225). Всички те са от род Дуло. (Приложение І-10 - Разделението на държавата на Бат Боян и наследниците му от рода Ду-ло след кан Урус Айдар). Между двата клона на рода Дуло, освен верските противоречия (мюсюлманство и християнство), има и териториални, икономически, търговски и властови противоречия, които в редица случаи водят до военни стълкновения.

Къде всъщност е бил престолонаследникът на Дунавска България, синът на цар Иван Асен І, през 1190-1196г.? В т. ІІІ, стр. 102, Гази Баба отбелязва: “…В документите на моя господин (царя Гази Барадж) аз видях списъка на дунавско-българските царе, донесен от посланика Азан = Асен Тертер…Тяхната сегашна столица е Торноба (=Търново)…” Срещата с този посланик е била в цитаделата до град Боляр, в сградата, изградена от Емир Колин.

Кой е всъщност посланикът Асен при положение, че Тертер има значението на Орел? Не е ли това бащата на Иван Асен ІІ ? С кого се е срещнал братът на Петър преди преговорите с византийския император Исак ІІ Ангел в Кипсела?

Хронологията сочи, че това е бил Кан Габдула Челбир, правнук на кан Ибрахим (1006-1025) от род Дуло, който с военна сила е оказвал помощ на цар Самуил (991-1014) както и на цар Гаврил Радомир (1014-1015), също от род Дуло. Само така може да се обясни острият и заплашителен език на Асен спрямо византийския император Исак Ангел през есента на 1185 г. на срещата им в Кипсела, за което свидетелства Никита Хионит.

Кои са всъщност Петър и Асен? В Българските летописи във връзка с кан Азан = Асен Тукта е дадено следното сведение от Гази Баба: “…И всички дунав-ско-български царе с името Азан = Асен са негови потомци…”(том ІІІ, стр.103). Това би следвало да се отнася за тримата братя - Петър, Асен и Калоян. Друго по-конкретно сведение намираме в том ІІ, стр. 109 от Кул Гали за посланичество на тримата български принцове от Дунавска България, единият от които в 1184г. с радост е приет от кан Габдула Челбир в столицата Боляр: “…и му дал отряд от 800 човека, за да помогне на братята принцове в тяхната война …”.

По това време Кул Гали е духовен водач на Волжка България и нямаме основание да се съмняваме в достоверността на неговото сведение за оказаната помощ на братята Петър, Асен и Калоян. Цар Петър ІV е възцарен през есента на 1185 г. На кого е предоставено командването на този вероятно елитен боен състав от 800 човека. Кул Гали казва, че на тази среща с кан Челбир е бил Боян (ве-роятно Калоян). След това той му изпратил: ”…своя син Кабан с част от своите хора на царска служба…” при кан Челбир. В българската историография за бра-тята Петър и Асен не е споменато кога са родени, но за брат им Калоян е казано, че е роден “…около 1168-1169 г., т.е. в 1184 г. е бил на 16 или 17 години. Въз-можно ли е кан Челбир на този млад мъж да повери елитен боен състав от 800 души?

По-нататък в текста възниква втори проблем! Третият принц на Дунавска България - Боян = Калоян, преименован от кан Челбир с псевдонима Улаг Чишма (Боян = Улаг Чишма), съгласно споразумението с кан Челбир му изпраща един от синовете (вероятно на цар Петър), Кабан ”… заедно с част от своите хора на царска служба" при кан Челбир. ”Когато латините овладяли Византия и нападнали българите, то Габдула изпратил Кабан с неговите кумани на помощ на съплеменниците.” Вероятно става дума за битката при Одрин, състояла се през месеците март-април, 1205 г. между войските на цар Калоян и император Балдуин, в която са участвали и 14000 кумани с военноначалник Кабан, племенника на Калоян. Те стигнали до стените на укрепения град Константинопол. Вероятно след тази блестяща победа над латините, Калоян и Кабан са изградили стратегия за присъединяването на другите стари български територии (1206 г.), както и за решителна атака срещу Солун (1207 г.). Византийските летописци от времето на Калоян отбелязват: “…Войската му била повече от пясъка в морето…Под знаме-ната му се стекли българи, кумани, хазари, алани и руси…потомци от всички родове, които е откърмила северната страна”. Според Кул Гали, цар Калоян не е убит от куманина Манастър, а е отровен от гръцки попове. Кабан, заедно със свойте войски се завръща на север, като взема и сина на българския цар, т.е. престолонаследника Иван Асен ІІ, който изразил желание да остане в Бащу (Киев), за да е “…по близо до земята на баща си (том ІІ, стр. 109). За Кабан, Кул Гали съобщава и /1/ за трети военен поход в Дунавска България в помощ на Иван Асен ІІ срещу Византия в битката при Кутар = Клокотница /2/: “…Той беше щедър и честен човек, нееднократно ми помагаше и спасяваше и аз бях при него, когато той се прощаваше с тленния си живот (1235г.).

Преди да стане държавен ръководител на Волжка България, Гази Барадж е бил известно време на служба в Бащу (Киев). Познавал се е с Кабан, а вероятно и с Иван Асен ІІ. За Кул Гали той казва следното: “…Баща ми ме заведе при Гали, станал свят още приживе и го помоли да ме благослови. Сеидът ми даде нас-тавления и второ име Барадж в памет на своята майка, която произхожда от рода Барадж. И аз, Гази Барадж, син на Азан и внук на Арбат, не наруших нито една от неговите заповеди, не лъгах, не убивах, и не се подадох на съблазните на богатството, властолюбието, похотта и користта…”

И още една редакция и още един текст в подкрепа на сведенията от "Джагфар тарихи"! Убеден съм ,че с времето те ще стават все по-вече. Макар автора явно да си мисли , че работи за "тракийската" теза, той всъщност работи за българската. Както го е правил и Ценов и Спараток сега(наред с предположителните им фантастични разсъждения...), че и "летописеца"(без да иска...)


И още веднъж Линк към изказването на акад.Нурутдинов -
Славяни ли са българите?:

Dailymotion - VTS_01_1 - a Film & TV video


Линк: в-к Корени, Статията -"Българи във войската на Александър Македонски"

br11.pdf (Обект application/pdf)


Забелжка: "Именика на българските ханове или канове" е славянски препис от стари български хроники. Преписвача е титулувал владетелите по славянски - княз. По същия начин постъпват българските летописци, когато пишат за русите. Те наричат техните князе - Бекове,Улугбекове и т.н.А княжествата им са имали български имена,различни от славянските - Джуне,Балин,Галидж и др.Според византийската православна традиция и канон само техния държавен глава е -Цар. За първи път в историята това е преодоляно от Симеон Първи и летописците го титулуват - Цар, а езическите бълг.императори(Канове) продължават да ги наричат - "Князе".





Гласувай:
8



1. syrmaepon - И като ги чета тия думи казани за българите
03.09.2011 20:03
се чудя същия ли е този народ или ....?

стигнахме до ...

"Не сме народ,не сме народ,а мърша-туй ще да кажа и ще свърша"

изродил се е генът на войните..
цитирай
2. atil - Дядо Славейков е бил огорчен. . . ...
03.09.2011 21:04
Дядо Славейков е бил огорчен...През войната той е бил най-главния българин и руснаците за всичко до него се допитвали.Движел се е със "свита",на коне,придружители, отговарял и координирал помоща и участието на цивилното население в Руско-турската война 1877-78 г.За това малко се пише и говори,но руснаците са оставили записки на очевидци и хора ,които са работили с него.
Той е познавал хората,бил е огорчен а и истинския българин винаги е бил максималист и малко краен ..
Днес израждане и деградация има обаче, но то е предизвикано от горе надолу! Ако нещата се обърнат за 5-6 години време, тук ще владее друг дух вече...
цитирай
3. apostapostoloff - Извинете,
03.09.2011 21:23
колко струва Интернетът?
цитирай
4. atil - От гората хванатите знаят по-то...
03.09.2011 21:38
От гората хванатите знаят по-точно!Ако си плащат.Аз ако отида на лов или на излет с интернет няма да се занимавам...
цитирай
5. анонимен - народът за който вие пишете не е с...
03.09.2011 22:18
народът за който вие пишете не е същия който живее сега тука,ние сме тракийски наследници в мнозинството,точно както са живяли тракийските племена така живеем и ние.с много богати и много бедни за съжаление.
цитирай
6. atil - № 5 Ако имате в предвид народа на В...
03.09.2011 23:18
№ 5 Ако имате в предвид народа на Волжка България или на Русия(която също е българска страна) ще се съглася ,че народа не е същия.Макар да е родствен на племената и народите от общата прародина - Идел-Булгар. Булгарските племена,които вие наричате "траки" без да сте ги питали дали са съгласни,щото тази дума е чужда за тях, са също от тази обща прародина.Затова имаме и обща култура - духовна и материална.Но племената които идват с Аспарух и двамата му осиновени братя също са имали различни имена,заради Куртбат(Кубрат), който налага на държавата общото народностно и древно име - Булгар,(по политически и стратегически причини с поглед в бъдещето...) те стават известни повече на света с това общо име.И отделилите се от първи от тази обединена държава са именно нашите българи.Никак не са били малко,защото по думите на българина преводач на Манасиевата хроника(през 14 век за цар Иван -Александър) те залели като море земята чак до Белград и Браничево и Долната земя до Охрид.(същото каквото казват булгарските летописи- че българите завладели северната и западната част на Балканите от самото начало.Така че "тракийските наследници" в чист вид няма откъде да дойдат...Просто последните останки на български бит,душевност и стил- да го кажем по модерному бяха ликвидирани след 1944г., и това продължава до днес.Не се извърши никаква реабилитация,раставрация или връщане към корените.И в това се състои причината за упадъка,който не спира.Бихме могли и да мутираме някак ако предложеха или направеха нещо ново на мястото на разрушеното старо и да продължим да се развиваме.Но такова нещо няма и ние просто изчезваме бавно,но сигурно.Щото така някой е подредил развитието на процесите!А тия говеда само изпълняват и прислужват.И ако се намерят съпротивителни сили ,крайно време е да се задействат вече...
цитирай
7. atil - Казвам за Русия "българска ...
03.09.2011 23:41
Казвам за Русия "българска страна" а не славянска защото термина "славянин" е също толкова измислен и изкуствен колкото - "трак" или "прабългарин".Подобни племена и народи просто никога не е имало.Племената наречени след 6-ти век "славяни" са западния клон на древнобългарския суперетнос,говорещ на индоарийското наречие.това е едната причина,другата причина е че руските княжества са произлезли и са се отделели от от същата държава от която са се отдели и бурджаните,аланите и ермийците на Аспарух.
Коя е странната и необяснима причина толкоз многото траки и славяни доброволно да се подчинават на малкото българи,че отгоре на всичкото и самите те да се пишат българи...Защо гърците многократно са наричали славяните - българи и обратното българите - славяни!?Същото е с хуни,скити и т.н....И то не е един или два пъти и не е едно поколение писатели...Кой как ги чете тез източници и с какви очи?!
цитирай
8. анонимен - от Севт Непримиримии
04.09.2011 00:16
Не знам кой,какви източници чете,ама аз си имам родова история и според родословието от 18 век,никъде ,никой от предците ми не се е свързвал с Русия.По никакъв повод.Напротив,навсякъде в заветите им Русия е символ на изостаналост и безпросветност.
Та ,моля в тази историческа истерия,която е обхванала обществото,да не ме намесвате ,като българин с Русия.
Ако щете ме пишете "тъп македонец"или "Гнусен византиец"...,даже може и ескимос да ме пишете,все тая! Само не се осмелявайте да ме свързвате ,като БЪЛГАРИН с Русия!НИВГАШ!
Ке го биде,или нема да го биде?Сакам го отговорот - да!
цитирай
9. atil - То няма нужда от много източници, ...
04.09.2011 00:54
То няма нужда от много източници, щото и така си е ясно а и се знае.А иначе нали демокрацията давала право на самоопределение.Някои се писаха извънземни и ескимоси утре тракийци може да се пишат...Аз не правя идеологии и политически доктрини ,нито формирам нации или "теории".Нещата са такива каквито са а кой през какви очила ги гледа и какви задни мераци има то е друг въпрос.
Изостаналост и безпросветност е имало навсякъде по едно или друго време и обратното.В Русия имало крепостничество, а в Америка робство и то не толкова отдавна.Та така,свързвам или не то от мен не зависи:
"...В документите на моя господар(цар Гази Барадж) аз видях списък на Улаг-Булгарските(дунавско-българските) царе,донесен от посланника Азан Арслан Тертер.
Това Царство(Дунавска България) - Улуг Българ е част от Идел.Също като Урус(Русия),Карел(Финландия),Маджар(Унгария) и Кипчак.
По-голямата му част заемат планините Макидан(Македония-старото булгарско име на Балканите) и Кара Бурджан(новото булгарско име на Балканите след идването на Аспарух),затова го наричат Бурджан или Кара Бурджан(Голям,Велик Бурджан)..."
Просто нещата са такива каквито са и лично аз ги приемам спокойно и с благодарност ,че не живея в лъжа и заблуда!
цитирай
10. анонимен - от Севт Непримиримии
04.09.2011 08:15
Дааа...ти имаш своята си "истина".Спароток и Сарадива,твърдят коренно различни неща.Симчо казва ,че сме прапортугалци...и т. н.
Коя от всички "истини" е истинската Истина?
И понеже умствената "цедка" на всекиго е различна,а пък и човек има личностно усещане,аз си оставам твърд привърженик на автохтонната теория.
Преди два дни говорих с един археолог - Илия Кулов,който участва в разкопки при село Ковачево,Петричко.Там е имало поселище още в четвърто хилядолетие преди Христа.И понеже пък той твърди,че българите са си наследници на древните автохтонни племена,които за жалост са били противопоставящи се,още в древност - не очаквам единомислие днес.Още повече,че и генетичните изследвания откриват поне 6 гена в съвременните българи!
На никого не му отърва да признае и да се съгласи с факта,че действително сме твърде разнородна нация,според територията на която живеем.
А иначе,в Библията се говори за Македония,населявана от цивилизовано население,следователно не сме се ..."причергарили" тук в 6-7 век.
Аз също приемам спокойно факта,че българите са с различен произход,както и в САЩ.Само трябва също като американците ,да приемем свободното усещане ,като самоопределение на всеки човек.А не както в Русия,непременно да го порусначват.
Аз също не живея в лъжа и заблуда,защото наблюдавам,колко е различен манталитета на съвременните българи в малка България.Това което е съществено за сватовете от Търново,за мен е ....неважно,дотолкова.Това ,което мен възторгва - за тях е странно.
Най - очевидни са различията във фолклора,който възпява различни ценности.Различни светове,Атиле!
Хубав ден!
цитирай
11. atil - Както казах нещата са такива как...
04.09.2011 10:29
Както казах нещата са такива каквито са.На практика ако се съди по последния ти коментар,ние говорим за едни и същи неща и в края на този отговор ще дам пример от това ,което съм публикувал вече в блага си тук.За ония не ми се коментира,защото от една страна е несериозно а от друга те се опитват да насаждат теории и доктрини! Уж отричат и се оплакват,когато другите правят това срещу българите а точно като тях и те се занимават със същото.
Макидан е булгарска дума и означава - "вълча низина,долина",Билсага или пелазгите са чисто булгарско племе,те са населявали и Северна България,накрая се съсредоточават точно по долината на Вардар(както хората на Кубер в Битолското поле и на север от Солун).
На практика няма в света днес нация ,която да не е разнородна,включително и немците,които до 30% поне са "славяни".Пародакса е че точно българите на Балканите са една от най-еднородните популации да го наречен а точно на нас ни се внушаваше че сме най-разбърканите ,всеки си оставил семето и т.н.Кои са тези "всеки"?На практика няма такива! Тука е едно от най-изолираните и капсулирани места векове наред.Хората векове наред дори не са се женели в съседното село дори...Оттам и силно изразеното етнографско разнообразие.Във формирането на българската народност влизат само булгарски племена! Почти няма в Европа страна с подобна еднородност в етническия си състав! Какво значи - автохтонност? Че произхождаме от първобитнити хора от пещерата - Магурата ли? Не! Това не е вярно и ,който твърди такива неща той лъже.Ние имаме памет и тя е записана слава Богу!
За турците - това е ислямски халифат - в Северна България те са избили повече от половината население,спасили са се тези които са избягали по горите и пещерите.По-късно през 17 век християните са разорени повторно,като половината от тях са обърнати в исляма ,те са го направили за да спасят живота си.Друга част емигрира.Затова България днес не е 50-60 милиона , към другите балкански страни такова "внимание" не е проявявано.
цитирай
12. atil - Ти говориш за "причергарв...
04.09.2011 10:43
Ти говориш за "причергарване" и пак повтаряш глупостите и измислиците на идеолози и пропагандатори. Българската история ни говори за съвсем други неща.
Мита за смесването с турците - те са се смесили с нас на практика,ние сме били донора а не те на нас.От друга страна мнозинството от българските турци са с български произход,така ,че да е имало насилия и раждане на "турчета" то за "модерните генетици"- патриоти, няма опасност от чужди примеси.
А ето малко информация:
Друга група отишла в Северен Китай,където станала известна под името - "сянбийци или хуни(хони)".Трета група се заселила в Средна Азия.Четвърта в Северна Индия а пета група заминала на юг и на запад.Сред тях била племенната група - агатар(индоарийска),те заселили Балканите и части от Близкия изток.От тях се обособили - билсага(пелазгите),наречени македонци(от булгарского Мак-идан) и траките.
Близкоизточните булгари образували държавата Самар(Шумер).През 3 хил.пр.н.е.,тази държава се разпаднала,макар нейното название и култура да наследила късношумерската държава(в Ирак) с преобладаващо в нея афразийско население.Своята етническа индивидуалност съхранили само булгарите от Мала Азия,където те се заселили като достатъчно компактна маса.В западната част там основали големия град Атряч(Троя).А тия от източната част пък взели за себе си името на любимия им дух на плодородието Самар-Тюрк("Великия бик") и се нарекли - "тюрки".През 6 век пр.н.е. персийските царе изселили в Средна Азия,хиляда малоазийски булгар-тюрки,и от тях средноазиатските булгари също възприели обичая да се наричат тюрки.По другиге места булгарите в Близкия изток живеели на по-малки групи и разпръсното(освен това много от тях загинали в Потопа през 3182 год. в Южен Ирак.С времето те били асимилирани от съседните народи(египтяни,вавилонци,акадци,асирийци и др.),които обаче възприели много от елементите на Булгарската цивилизация.
А на Балканите през 2 хил.година пр.н.е.,нахлули древногръцките племена наречени дорийци.Булгарите ги наричали - "тирляр"(хора облечени в кожи).Те били изтощени от братоубийственната продължителна война за Троя и гърците-дорийци се настанили в южната част на полуострова и отчасти в Мала Азия.
Част от троянците напуснала разорения град и отишла на Апенинския полуостров където основали града Рим(от булгарското "рем-рям" - хълм с ниска растителност).А на полуострова Троянците(атрячци-етруски) дали името на своята стара родина Иделья-Италия.
цитирай
13. анонимен - от Севт Непримиримии
04.09.2011 12:52
http://dmv.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/09/02/kakvo-e-da-si-makedonoid.812571

Ето ти типичен ,конюктурен постинг!
С такова мислене никога не бихме могли да станем цивилизован народ!
Абе,как в САЩ успяват всички националности от Света,да си съжителстват заедно?
Ами просто е....надживяли са комплексарщината си.
Защото постинги ,като този и последвалите го коментари са си чиста комлексарщина.
И защо ,аджеба,не си гледаме СОБСТВЕНАТА СИ СВИНЩИНА,а се косим за македонската.Толкова ли е цъфнала и вързала собствената ни култура,та се присмиваме на чуждата!?
Едно от най - просташките качества е ,да се наднича в чужд двор.Издава" селскопровинциален"манталитет.За жалост,той не се коригира само с дипломи и "престижни постове".Унаследява се!
Психолозите отдавна са се произнесли по въпроса.Склонност към прояви на интерес към чуждия живот и осъждането му,проявяват нещастните хора - тези,които в чуждото нещастие намират садистично удоволетворение на собствените си неудачи!
Иначе се забавлявам с некомпетентността на определени индивиди.....предизвиква у мен снизходителна усмивка...
цитирай
14. atil - Това е наистина е изкривяване. . ., ...
04.09.2011 16:27
Това е наистина е изкривяване...,само повод им трябва! Но и ония не им отстъпват и коя глава е по-дебела не се знае...Още през 90-те години се свързах със Стоян Андов,беше направил либерална партия,после беше председател на събранието...ако хора от нашата черга бяха на власт отдавна да сме се разбрали с македонците,да сме разобличили провокаторите и тука и там.Щото има и такова нещо , много работи се правят нарочно, точно за да не се постигне разбирателство.И от двете страни се правят.Най-главното е че България няма политика,нищо не прави,нищо не предлага,нищо не иска...,и да иска някой отсреща нещо да направи няма на какво да се опре и с какво да го оправдае.И тогава тръгват идиотите и да се надлъгват и псуват по форумите и да "запълват" празнините на държавните политики...Та ние още нямаме железопътна линия между двете страни а те им се изприщиха устата да приказват за "коридор №8"?!
Накрая нито ж.п.линия,нито коридор а да си българин в Македония е най-неблагодарното нещо. Но така както правят тия от линка не се прави и не се постъпва.Поне от наша гледна точка на действителните десни хора в България.
цитирай
15. syrmaepon - Интересен линк
19.09.2011 10:59


"Линк: в-к Корени, Статията -"Българи във войската на Александър Македонски"

br11.pdf (Обект application/pdf) "

На немски balg означава кожа,а ето и още едно мнение

"Башкир ( БАС- голова , кыр- брить ) - это этническое название некогда крупного казахского племени состоявший из 40 родов .(К примеру , кыпшаки состояли из 92. рода.)
....

Таким , образом , в период образования КАЗАХСКОЙ ИМПЕРИИ под предводительством ШЫНКУС ХАНА нет и не могло быть этнического названия "ТАТАРЫ".
БЫЛГАРЫ - КОЖА , КЫР - в смысле СБРИТЬ , до сих пор используется в КАЗАХСКОМ ЯЗЫКЕ"
големите букви са от оригинала не от мен
http://www.zonakz.ne...html?mode=reply
цитирай
16. atil - Те ще се "сетят" накрая ...
19.09.2011 11:23
Те ще се "сетят" накрая за татарите..За башкирите, накои го прознасят - башкорт - и оттук превода отива към - главорез...Предците им имали други племенни названия, но от самото начало са поданници на древнобулгарската държава. Считани са за себерци т.е. родом от Сибир( като казахите, които са заселени от там в днешните си земи), макар провинцията им да обхващала част от днешна Източна Европа.
За киргизите има легенда и старите киргизи са били европеиди, Именно Авитохол( Аудан-Дуло) дето го откърмила вълчицата, после на юг, взел от масгутите(масагетите) 40 девици и основал новия царски род.От него възникнали двете Хунски династии в Европа.О тях са пък основателите на нашата държава. След като заминали на запад - името "киргиз" се закрепило за жителите на тяхната стара родина. А "казах" и "казак" идва от социалния статут на населението( волнонаемен селянин,областен опълченец, този статут се възприема и от Русия.Както и цялата структура и организация на древнобългарската държава, която тя наследила и развила), това са късни название.Също като "чуваш" от "Субаш"(държавен селянин).
За българите във войската на Алксандър Македонски , никак не се изненадах, защото го пише в нашите летописи,особенно при покоряването на Персия те са му помогнали много.Интересни ми бяха следите ,от тук ,които са намерили.Щото то траките също воюват под знака на древния "Булгар" - змиевидния дракон - който са почитали особенно южнобулгарските племена.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648845
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031