Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2011 12:13 - Земната личност и Шаманическото Колело
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 11775 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 09.04.2017 08:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

(Шаманският път към мъдростта)

image

Както се разбра, фигурата на лежащата осморка символизира първичната сила на Вселената и вълновата схема на ДНК, където се съдържат закодирани инструкции не само за вашия физически облик, но също и за основите на вашия манталитет и личност.
Сега ще обърнем внимание на човешката личност и основно тук в следващите постинги, на вашата земна личност.

Съвременната генетика стигна до изводи, които вече векове и хилядолетия съществуват в шаманските разбирания: нашите основни физически и умственни характеристики са предопределени още преди нашето раждане.

Това се отнася и за нашата личност. За генетиците кода ДНК, наследен от родителите, определя основните физически особености, умствени качества и черти на личността. С течение на времето се затвърждава мнението, че именно нашите гени, а не общественните фактори или личните обстоятелства имат определящо значение при формирането на вашата личност. Генетичните изследвания, правени напоследък, показват, че мозъка е снабден с вътрешна програма, реагираща на определени енергетически схеми, възприемани от околната среда.
Психолозите наричат тези реакции "черти на поведението". Разбира се, ние се намираме под определено влияние на общественните и икономическите фактори, расовите и културните въздействия, а също и на други обстоятелства. Следователно, ние не винаги еднакво реагираме при сходни ситуации.
От всичко това не следва да се разбира, че ние приличаме на биороботи, функциониращи в съответствие с предварително определен план. Всеки от нас притежава качество, неприсъщо на никоя друга форма на живот на Земята, - свободна воля.

Волята - това е способността да се влияе на причинността на събитията.
С други думи, волята опредеделя причините; затова свободната воля се проявява в умението да се влияе върху хода на събитията. 
Защото ние винаги правим личен избор, носим отговорност за своя живот и се разпореждаме със своята съдба. Тази съдба не е предопределена отрано, но се явява следствие на нашите решения и нашите реакции от решенията на други хора, които засягат нашия живот.

Гените съдържат "чертежа" на основната структура на личността, благодарение на който всеки от нас има възможност за самоизразяване. А от това, как ние развиваме своята личност в процеса на нашето възпитание и жизнен опит, се определя и нейната свободна воля!
Личността можем да я определим като съвкупност от качествата на характера, включвайки етическите и моралните ценности.
Затова вашата личност - това не сте вие, а това е само способ, с помоща на който вие проектирате вашата индивидуалност на другите хора и реагирате на техните думи и постъпки.

Психологията на личността е една сравнително млада наука, изучаваща схемите на поведение и отношенията между хората. В много отношения днес тя заема мястото, което по-рано се считало за собственност на астролозите. Във всички култури съществувало негласно убеждение,че времето и мястото на раждане на човека, влияе върху неговите възприятия в живота.

Астрологията - това е много древен метод за тълкуване на връзките  между между движението и съчетанието на небесните тела "горе" и живота на хората "долу". Тя се основава на принципа  - " каквото е горе, това е и долу" - т.е. движението на енергията във Вселената определя формирането на съответстващите сили на земята, влияещи както на човечеството като цяло, така и на всеки човек поотделно.
Астрологията днес е извънредно опростена и чрез средствата за масова информация е сведена до даване на полезни съвети и предсказване на бъдещето... Но и иначе да е, тя е ориентирана към слънцето и външните аспекти на битието.
Но има и друг аспект : интуитивното "вътрешно" въздействие, създадено от съчетанието на земните енергии, преобладаващи в момента на раждането на човека, при хода на Колелото на годината.
Тази допълнителна система била част от древната мъдрост, за дълго време забравена, но възраждаща се днес.
Тя търси вътрешно обяснение на ставащото в света и е основана на принципа
" каквото е отвътре, такова е и отвън".
Тя ни помага да разберем природата на Земята, дарена ни за обучение на духа в този живот. Съвременната шаманистика е кръстила това учение-Земна медицина. То е свързано с всекидневната практическа дейност и слага акцент върху развитието и усъвършенстването на личната сила - това, което коренните американци наричали медицина.

Личната сила е и нашата медицина, тъй като за американските индианци тези думи се явяват синоними. Нашите предци са казвали - Силата : съвкупност от естественните сили отвън, отвътре и около Земята, които ни въздействат от момента на раждането до самата смърт. При раждането тези сили се съидиняват с тези атрибути, които сме наследили от миналото, и вземат участие във формирането на нашата личност. Затова аз предпочетам този термин.

image

Силата е разпределена съгласно схемата на Колелото на годината - ежегодния цикъл на обикаляне на Земята около Слънцето - на принципа на Шаманическото Колело - древната карта на разума, помагаща ни да стигнем до разбирането за самите себе си, нашите отношения с Природата и другите живи същества. Земната сила можем да я наречем и "Природен хороскоп", тъй като тя дава указания за целите на нашето земно въплащение в определеното място в определеното време.

Шаманическото Колело - това е пръстен или кръг, изобразяващ предела на безпределното. То символизира вместилището на всичко, което го има. В кръга е вписан равностранен кръст - символ на равновесието и съединението на противоположностите, представени от вертикалната и хоризонталната линия.

image

В даоското разбиране това е мъжкото начало ян и женското начало ин, затворени едно в друго, поглъщащи и разпределящи енергията в съвършенна хармония.

image

Този двуизмерен символ на кръга, на практика обозначава три пресичащи се кръга и представлява - дължината, широчината и височината - трите измерения на физическия свят, обусловени от четвъртото измерение - времето: продължителността на движението и промените.
Кръста определя направленията - север, юг, изток, запад, нагоре и надолу( или напред, назад,наляво, надясно, небе и земя).
Четирите допълнителни направления( северо-изток, юго-изток, юго-запад, и северо-запад) дават още четири "спици", и в резултат се образува осмолъчево колело, отразяващо двойственната природа на четирите главни творчески принципа.


image

На Шаманическото Колело съществуват четири годишни времена и четири точки на прехода, между които стават и значителните промени по време на въртенето на Колелото на годината: есенното и пролетното равноденствие, когато продължителността на деня и ноща се изравняват, а също лятното и зимното слънцестоене, отбелязващи най-дългия и най-късия ден в годината.


image
Шаманическото Колело с картата за посоките. На другите графики се виждат поясненията на руски. Най-популярната карта на Шаманическото колело с тотемите т.е. "Природния хороскоп" ще намери място в следващата тема.

Когато всеки сезонен квадрант се раздели на три части, се образуват дванадесет сегмента на времето. В древната нумерология дванадесет било числото на организационната структура, или подреждането по категории.
Слънчевата година се състои от дванадесет времеви отрязъка, съставящи един пълен оборот от въртенето на Земята около Слънцето. Те имат приблизително равна продължителност, малко по-голяма, отколкото продължителността на лунния месец.
 Дванадесетте сегмента на Колелото на годината, ни дават не само дванадесет отрязъка от времето, но и дванадесет вида различни възприятия - широките категории на личностното изразяване. По този начин Шаманическото Колело се явява много ценно устройство за самопознанието.

Шаманическото Колело позволявало на американските индианци
(по техните разкази) да се отъждествяват с характеристиките на сезона, когато са се родили. С качествата на лунния месец и другите аспекти на развитието и промените, произтичащи в естественна обстановка. Всичко това съдържало указания за природата на човешката личност: нейните възможни слабости и достойнства, преимущества и недостатъци, присъщи на съответната " порция от време".
Недостатъците се разглеждали не като даденост, а по-скоро като възможност за развитие на нови способности, като предизвикателство към формирането на характера и средство за търсене на личната сила.




Следва продължение.






Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - човечеството движейки се на запад ,усвоявайки нови земи
26.11.2011 09:51
забрави духа и се материализира до безпаметност,а с него и ние.....
Видеоклиповете са много хубави )))))
цитирай
2. atil - То шаманизма се вписва в заглавието ...
26.11.2011 11:19
То шаманизма се вписва в заглавието на блога ми...,а от друга страна това нещо го няма никъде на български.Затова реших като съм се хванал поне и това да го изкарам тука. Все на някого може да му потрябва.Сега или по-късно.Защото като се спомене тази дума и почват празните приказки и свободните съчинения, също както за старата история на българите...А се видя, че техните фантазии и клевети нямат нищо общо с действителността!
Духовната деградация и упадък не води до никакви сияйни върхове на прогреса...И нашето съвременно битие ни го доказва всеки ден.Простия, тъп страхлив и неорганизиран народ всеки ще го лъже,манипулира и ограбва. Всеки мошенник и тарикат без значение дали е ариец,турчин,мингянин или евреин...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5672573
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930