Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2011 16:49 - Печат и лист от изгубена хроника - или за съдбата на народите...
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 3904 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 15.10.2017 22:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За втори път препечатвам чужд постинг в моя блог, но той удивително точно се връзва с тематичната поредица за шаманизма и по-скоро я допълва този път вместо да я нарушава. Още повече на фона на словоблудствата и антибългарските изтъпления в оня сайт, тия дни,които ги пробутват за "патриотизъм"...Написах една прощална статия ,но засега в профила ми се появи само първата част с видеоклипа за "Капанската сватба". Тук преди последните два постинга с които ще завърши тематичната поредица за шаманизма този материал е една отлична илюстрация за силата и значението на духовното единство...Адмирации и благодарности на авторката за точното попадение!



Автор: syrmaepon Категория: Други   image
Прочетен: 29 Коментари: 5 Гласове: 3
Последна промяна: 27.11 11:37

image

У древните народи съществувала  силна вяра в силата на свещени предмети,които акумулират в себе си енергия и особенно стриктно ги съхранявали .Вярвали,че ако такъв предмет запазва целостта си ,то тогава и разрушителни събития не могат да ги достигнат.Ако обаче предметът е разрушен или изгубен,те очаквали големи нещастия.Вярвали ,че покушението на символичен предмет води до поява на силна отрицателна енергия,която именно предизвиква и очакваното събитие или цяла редица от бедствия.

Чеченците имали три такива предмета - «къоман йай» - национален котел , «къоман тептар» - национална хроника , «къоман мухар» - национален печат.Те се пазели в родовата кула Моцар – Моцархой,на древен клан,чието задължение било съхраняването на тези реликви.

Националният котел бил символ на пространственото национално единение на 63 чеченски тайпа /родове/.От външната страна на котела биле изписани имената на родовете.На големи празници,в случаи на примирение между враждуващи кланове или по време на заседание на Народния съвет Мехк Кхел,котелът се изнасял и в него варили месо от бик  за колективна трапеза.Котелът бил символ на чеченския народ,явяващ се семейство от братски родове имащи обща прародина.

Националната хроника символизира единството между всички поколения във времето.Чеченската хроника представлявала пергаментен манускрипт,в който записвали най-важните събития в живота на народа и се описвало произхода и родословието на чеченските родове.

Националният печат символизира сакралната връзка на народа с вечността,със заветите на предците свързани с повелите на  Бог,с които трябва да се съобразяват решенията на Народният съвет.

Чеченците твърдо пазели трите реликви,тъй като вярвали че загубата на котела ще доведе до пространствена загуба на единството на народа,загубата на хрониката ще предизвика скъсване на връзката между поколенията,а загубата на печата – нарушаване на сакралния завет с Бог.

Тези реликви биле създадени около 16 в,когато с неимоверни сили чеченците преодоляли голям вътрешен смут и създали общонационално управление - Мехк Кхел.Съхранени биле тайповата автономия и биле определени въпросите за мира и войната,земевладението,функциите и прерогативите на светската и военната власт.Именно това е периодът,в който чеченците се превръщат в единна нация - нохчи къам.Трите свещени реликви не биле точно създадени,а по-скоро пресъздадени по по-древни образци.

Котелът бил разрушен по заповед на имам Шамил в 1845 или 1846 година от неговите наиби – заместници от родовете Нашхо и Дишни.Между тези два рода започва вражда,която се преустановява едва 30-те години на 20 век.След разрушаването на котела,военния късмет напуснал чеченците и в армията на Шамил започват раздори,а след тях идва и поражението.

   Хрониката изчезва след сто години по време на депортацията в 1944 г. ,тъй като човекът съхраняващ я ,безследно изчезва заедно с реликвата,може би в безкрайните казахстански простори.Съдбата и е неизвестна,но от това време започват да се раждат чеченци,но само по име такива,но не и по дух.

Печатът все още се съхранява – в известно селище и семейство.Все още сакралната връзка с вечността е жива и надежда за ново възраждане – съществува.

 Такава е историята на знаменията на свещенните предмети – всеки може да вярва или не.За едни това е предсмъртна агония – за други родилните мъки на един нов народ.Народът – победител.

 

по Вахид Астамиров

~~~

Не можах да се сдържа,да не публикувам горният текст.Когато го четях най-разнообразни мисли изникваха в ума ми.Сякаш погледнах в огледало...Не знам дали българите са имали някога котел,и ако да кога са го загубили – навярно при приемане на нова религия,точно така като и имам Шамил твърдо утвърждавал шариата  сред чеченците. Напусна ли ни воинският късмет и единни ли сме в пространството ? Какво ни говорят знаменията – можем само да гадаем...Със сигурност може да кажем,че имаме препис от лист от изхубена хроника,с непонятни за нас думи,с отдавна изгубено значение. Почти мога да кажа,че връзката с предците ни е прекъсната или най-малко едва се държи на косъм.Печатът – печат  ли е или не,свещенна реликва или не  – отново пълно неведение и амнезия.Дали има надежда – не знам и за какво ни говорят тези знамения – за очакван естествен край или за ново рождение ? Ден последен –това ли е божията промисъл?

 

А може би решението е оставено на нас ....







Гласувай:
11



1. kagami5 - За котела съм сигурна. Всяко село го ...
29.11.2011 22:27
За котела съм сигурна. Всяко село го е имало и е варяло курбана в него.
цитирай
2. atil - За реликви, символи, сакрални п...
30.11.2011 00:33
За реликви, символи, сакрални предмети..,все неща ,които имат значение и новите нации,които ги нямат си ги създават с повод или без повод.А тук дори плюят върху лицето и кръвта на предците си,отричат се от името им от езика им от духовната им култура!Измислят си тези и хипотези само и само да избягат и да се скрият от истината?! Така може да постъпва само един изрод и духовно,морално деградирал човек.Това е за мене самоубиец и самоед, той вътрешно вече се е отрекъл от българския дух и му търси заместители за да ги налага и на другите!Ако това падение не беше взело застрашителни размери , никога нямаше да тръгна да се занимавам с неща ,които не ми влизат в задълженията...Обаче маймунжулуците и надменото им всезнайковство, оттук нататък съвсем няма да имат вече този хъс и тази стойност..! А и все повече няма да хващат дикиш!
А това ще доведе до добро! Рано или късно.
цитирай
3. syrmaepon - Благодаря,много мило....
30.11.2011 09:05
нартите в последна битка... )))

http://www.youtube.com/watch?v=VHEZO2EoU14&feature=related
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647950
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031