Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2011 21:06 - Космическите въздействия и самопознанието чрез Шаманическото колело
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 3314 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.11.2013 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

(Шаманският път към мъдростта)

image

Сами по себе си Вие сте едно миниатюрно подобие на голямата Вселена, действаща в съответствие със същите закони. Познайте себе си и ще разберете, как работи вселената и обратното. Вие абсорбирате тънките енергии от звездите, планетите, съзвездията и другите космически фактори, до някаква степен въздействащи на вашата личност и вашето взаимодействие с окръжаващия ви свят.
Основните космически въздействия са изобразени на Шаманическото Колело посредством неговите осем спици.
Те обозначават главните и допълнителни "направления", но това не са географски ориентири, както може да ви се стори, а пътища към прехода до могъщите сили, които влияят на движението на потоците енергия.
Тези потоци не са ограничени в конкретно направление и не се свеждат до отделните сегменти на символическия Кръг на Възприятието. Те съществуват навсякъде: отгоре, отдолу, отвън и отвътре. Те пронизват и насищат всичките нива на нашето същество: физическото, менталното, емоционалното и духовното.
Затова "направлението" на Шаманическото Колело показва не местонахождението на определена сила, а способа за достигане до нея.

Шаманическото Колело представлява символическо многомерно устройство, позволяващо да се установи връзка с космическите сили и природните енергии за постигане на хармония с Природата и със самия себе си.
То действа на всички нива - физическо, ментално и духовно - и може да бъде използвано за различни цели, в това число и за практически.
Тук ще се ограничим върху неговата основна функция: самосъзнание чрез настройване на вълната на природните енергии, въздействащи на нашия живот и на нашата жизненна среда.

image
Кръста вписан в кръг е основата на на Шаманическото Колело. Той съдържа в себе си и символа Тай-чи, изобразяващ единството на противоположностите.


Базовото Колело представлява кръст, вписан в кръг. Кръгът символизира цялостността на битието и на цялата Вселена. И още - това е нашето лично пространство и всичко, което се намира вътре и около нас.

image

Изображение на Шаманическото Колело, показано с камъни. В центъра са показани източниците на силите за личното развитие и маршрутите или подходите, към тези Космически сили.


Шаманическото Колело е нагледен пример за процеса на интеграция - събирането на отделните части в единно и сбалансирано цяло. То не само обединява тези аспекти на нашето същество, които сме свекнали да считаме за изолирани едни от други( тяло, разум, душа и дух), но също помага да установим хармонични отношения с другите същества и със самите сили на Вселената!
В някои мистични традиции взаимоотношенията между различните същности, тела, вещи и обекти, обладаващи сходни качества или характеристики, ги наричат съответствия. Английската дума "съответствие"(correspondence), произлиза от латинското cum respondere, което означава "да обещая" или "задължавам се". То е свързано с отговорността, затова "съответствие" в шаманското разбиране означава  "взаимовръзка" между различните същества, сили, субстанции и енергии, изискващи взаимна отговорност.

Нашата отговорност се изразява в признанието на факта, че живота е еднакъв както отвън, така и отвътре. За да изменим външните обстоятелства, ние първо трябва осъществим вътрешни промени. Това е и истинското предназначение на Шаманическото Колело. Изменяйки вътрешното , ние в крайна сметка, извършваме промени във външния свят, тъй като нашата главна отговорност - това е отговорността пред самия себе си, като пред мислеща личност.

Шаманическото Колело на индианците от Сев.Америка и на хуно-българските  и източни традиции прилича на Мистичния кръг от западната традиция, но доколкото в последния се използва друг подход към възприятието, то резултата се оказва съвършенно друг.
В Мистичния кръг акцента се поставя на умственните определения, т.е. на избори и решения, основани на това, което ни се струва желателно, уместно и приятно за човешкото его.
Мистичния кръг е предназначен за формирания и претворения посредством волята. Това е способ за използването на личната сила за получаване на желаемия резултат. Това е средство за манипулация с хората и обстоятелствата с цел да се получи власт над тях. Това е път към удовлетворение на личните интереси.
В речниците "волята" се определя като способ да се влияе на причинността на събитията.
Иначе казано, волята създава събитията.
Свободната воля се проявява в умението да се влияе на хода на събитията; Това е творческата сила на Вселената!
Всеки от нас притежава свободна воля и се възползва от нея или за личните си интереси, да удовлетворява желанията на егото си, или за справедливия обмен на енергии, раждащи красота и хармония. Волята направлява творческата сила, която притежаваме, но тя може да служи или на нашето его или на нашия дух.

Шаманическото Колело ни показва подход към решенията в полза на духа. Това е способ за достигане на равновесие, красота и хармония с околната среда. Това е използване на енергията за самоизразяване. Това е самоотдаване, за разлика от решимостта да се постигне желаемото на всяка цена.

Четирите направления

Така наречените Четири Направления всъщност са четири могъщи сили - условно наричани Космически Разуми. Тяхното присъствие влияе на всички живи същества и върху околната среда на нашата планета. Те принадлежат на измерение, превъзхождащо физическата и менталната реалност; генерирайки движение, те въздействат на природата на това, което придобива битие. Следователно, те представляват сами по себе си нещо много по-голямо, отколкото философски концепции, метафизични принципи или религиозни вярвания.

Това са духовни реалности, действително създаващи ред в Природата и Вселената!

В някои култури те били известни като Четирите Вятъра.
(По този начин са споменти и в Библията, но там толкова неща са преписвани,цитирани,че много от тях не са били достатъчно ясни и за самите преписвачи . Така са известни и в българската традиция).
Подобно на духа, тях не можеш да ги видиш, но, подобно на вятъра, тяхното присъствие може да се усети, чрез въздействието им върху околната среда.
Някои ги почитали като богове или архангели, небесни същества от най-висок ранг, тъй като те управлявали системите за жизнеобезпечение във Вселената.
Американските индианци понякога ги наричали Духовни Пазители, тъй като те се явяват като стражи и защитници на космическия ред.
Макар те да олицетворявали огромна власт, тяхната мощ не била застрашаваща, а доброжелателна и открита. Тези Космически Разуми, са заети по-скоро с поддържането на реда на нещата отколкото със самите неща. Нямайки телесно въплащение те изразявали своята индивидуалност по друг начин.

Тотемите се използвали както обозначение на Духовните Пазители, така и за връзка с тях.

Тотема на севера се изобразявал като бизон(бик). При древните българи това бил алп Самар - символ на благополучието и плодородието. При североамериканските индианци също стоял в основата на битието им. Той символизирал организираната сила.
Тотема на запада - мечката, символизирал вътрешната крепост и интроспекцията.
Тотема на изтока - орела, птицата летяща по-близо до слънцето от другите.Източника на светлината и живота.
Тотема на юга - мишката, крехко животно, което се асоциира с бързия растеж и показва, колко е важно да не се бърка силата с размера. Мишите мустаци символизирали "близостта" до нещата и силата на емоциите.
Всичко, което се асоциира с направляващата сила чрез духовната, мистичната, магическата или метафизическата система , на практика я свързва с определени проявления на енергията и вид дейност.
С други думи, на  човек рано или късно
му предстои да изпита последствията от своя подход към нещата в живота.
Затова направлението, заедно с мотива и намерението, имат първостепенно значение.
Мотива инициира движението и предизвиква конкретно действие. Това е генериращата сила, която фактически движи всяка дейност. Намерението е свързано с целта.
В шаманистиката мотива винаги се състои в любовта и хармонията, затова всички действия на шамана в крайна сметка, са насочени към благото на хората или другите същества. Но намерението винаги се фокусира към определена цел.

image

Заедно с древнобългарските разселения и колонизации на изток(от общата прародина Идел-Арья) до Индия и Китай стигнали и мистичните практики от тенгрианството и шаманизма. За разлика от Европа там те получили широко разпространение и развитие, тъй като приемственността не била прекъсвана и не е имало гонения, забрани и унищожаване на древното наследство.
Тук на тази съвременна книга от Индия виждаме исконния древнобългарски символ- билсага ("пентаграм"), който няма нищо общо с комунизма, по същия начин както символа сарман ("свастиката") не е фашистки. Те вообще не символизират идеологии а само са били използвани злонамерено. В следващия, последен постинг от поредицата за шаманизма ще стане дума именно за пентаграма. Затова и реших да публикувам тази снимка.



П.П. Видеото дава пример за вроденото или придобито чувство за хумор, каквото шаманите и джурите ,винаги са притежавали.



Следва продължение.










Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5672929
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930