Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 14:00 - Добавките за българската история към превода на Манасиевата хроника - Втора част
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 17430 Коментари: 11 Гласове:
10

Последна промяна: 04.09.2016 07:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Герб от времето на Второто Българско Царство


Запознаването с добавките оставя впечатлението, че те са обмислени хронологически и идейно. Хронологията започва с настаняването на българите на Балканския полуостров и стига до освобождаването на България от византийска власт. Като следва потока на Манасиевия исторически разказ и като заема една възхвала към византийския император Мануил Първи Комнин(1143 - 1180 г), при когото е работил и писал Константин Манасий(тук неотдавна стана въпрос за дублиращите златни монети сечени от Кан Аспарух...), преводачът-глосатор пише:

" Това се случи на стария Рим/ да прекрати съществуването си като столичен град/ а нашият нов Цариград цъфти и расте, укрепва се и младее; нека докрай да расте,ей, царю, царстващ над всички, като има такъв владетел и изряден победоносец, от корена на преизящния цар Иван Асеня, царя на българите, сиреч Александър прекроткия, милостивия и монахолюбивия, хранителя на бедните и великия цар на българите, чиято власт нека безчисленни слънца да отмерят..."

Ако беше единственна добавка към преведения текст, словославието би могло да се възприеме и като обикновенно дворцово ласкателство на писателя-църковник. Съпоставено обаче с останалите осемнадесет добавки, засягащи въпроси от историята на Първото българско царство и отчасти времето на византийското владичество, то е по-скоро една прелюдия към останалите.
Смисловата спойка на всички добавки говори за обща идейна целенасоченост, когато се изяснява същността на около осем вековното българско минало.
Втората добавка дава сведения за началото на българската колонизация на Балканите:

" При императора Анастасия/ управлявал Византия от 491 до 518 г./ наченаха българите да завземат тази земя/България/, като преминаха от Бдин и първом почнаха да завземат долната земя Охридска, а след това цялата тази земя. От изхода на българите досега има 870 години".

Налице е автентичен български документ, който разкрива, че в средата на 14-ти век в България е имало ясна историческа памет за събития с осемвековна давност. А подобни на днешните нелепици и шизофренични изтъпления, свързани с произхода на българите,езиците и религиите им, явно в нашето светло средновековие никога не са съществували...! Не само тази , но и останалите добавки съвпадат със сведенията на отец Паисий и сведенията от летописния древнобългарски сборник "Джагфар тарихи". В това отношение трябва да отдадем заслуженото на аристократичната чест и благородство в ония времена, присъща на българските летописци, независимо от религията, която са изповядвали. Ясно е че те коренно са се различавали и са нямали нищо общо с  днешната вулгарна "прагматичност" на безбожния простак/без значение дали е неук, образован, богат или беден.../

image

Столицата на Второто Българско царство - Търново. Миниатюра от Манасиевата хроника.


Също толкова важно значение за нас има третата добавка, отнасяща се до управлението на император Константин 4 Погонат/668-685 г./:

" При Константин Брадати стана шестия вселенски събор. При този цар Константин преминаха българите през Дунава и отнеха от гърците, след като ги разбиха, тази земя, в която живеят и до днес. По-рано тази земя се наричаше Мизия. Бидейки безчисленно многобройни, те изпълниха и тази страна на Дунава, и онази до Драч, и по-нататък, защото и власите, и сърбите, и всички останали са все едно".

Тук нашия човек разбива на пух и прах всичките фантастични разсъждения, за някакви си отряди и дружини, които се криели в укреплението си из Дунавските блата... Потвърждава сведенията от "Джагфар тарихи" отново, там се казва, че "сърбин" е хунобългарско название! Такъв е бил прякора и на покорените от китайците хунобългари - сербийци.
Българския източник за историята на българите дава и категоричен отговор за етническия произход на по-голямата част на балканското население! Не само на днешните  българи.
По-нататък имаме кратка бележка към управлението на император Лъв 4 Мъдри/775 - 780 г./:

" При този Лъв бе княз на българите Кардам".

От времето на династичната криза в България, летописеца споменава само Кардам(брат на Азан Тукта, който възтановил властта на рода Дуло). Явно заради положителната му роля за утвърждаването на властта и предаването и на сина на Азан Тукта - Кан Крум.

image

Български войници от два разрични рода войски.По Манасиевата хроника.


Трима императори се сменят докато е на власт Кан Крум; Никифор I Геник/802 - 811 г./, Михаил I Рангаве/ 811 - 813 г./ и Лъв V Арменец/813 - 820 г./. Най-дълбока следа оставило поражението на императора Никифор в Източна България:

" Този цар излезе против българската земя при княз Крум, отначало го победи и разхити носеното от него богатство. След това обаче Крум се събра със своите, които бяха останали от поражението(масова мобилизация на правителственната капанска орда.., барабар с жените и децата), нападна нощем царя и не само разби гърците, но отряза главата и на самия цар и като я окова отгоре със сребро и наливаше вино в нея. Даваше на българите да пият.".

Тук на пръв поглед не научаваме нищо ново, но само на пръв поглед. Той нарича Крум а и тия преди него - князе а императорите на Византия - царе?! Оттук и загадъчната титла "княз" на Борис I, след като тия преди него са били Канове(императори)...За църковниците-книжовници, непокръстените владетели не могат да са царе! Така ако Кан е равнозначно на практика в нехристиянския свят на - император, то за християните не е еднозначно. И тук дали титлата носи славянско или американско име няма никакво значение. Защото и днешните председатели на републиките ги наричат - президенти, но никой не ги нарича изборни или временни царе.
Царското християнско титулуване на държавен глава се установява за пръв път в славяноезичните страни по времето на Симеон I в България. Затова и Византия никога не признава на нито един нехристиянски владетел дотогава равностойна титла на техния Василевс. Стигало се е най-много до архонт или кесар. Канона и догмата не са го позволявали и това не зависело от прищевките на тоя или оня. Затова и нашите владетели се съобразявали и обратното - ромеите са полагали тенгриански клетви и обряди.

Със следващите императори Крум води със всеки по една война/ за да не се почувстват пренебрегнати../ и летописеца е добавил следното - За Михаил I :

" С този цар, княз Крум отново направи бран под Одрин и го разби, та и самият цар едва избяга и българите взеха цялото богатство на царя и на гърците".

Никифор I е убит а зет му Михаил I едва успява да избяга. "Световната империя" българите я изтърсват и тупат като брашнян чувал без да им мига окото...
За император Лъв V :

" С този цар Лъв, Крум отново се би в Тракия и отначало българите победиха. Когато българите невнимателно гонеха гърците, тези се обърнаха и ги разбиха, та без малко и сам Крум щеше да бъде заловен, тъй като конят му падна под него".

Изключително ценно сведение, предвид съвсем скорошния край на Крумовото управление. По подобен начин завършва и управлението на Кан Атила. След един подобен "нещастен случай с коня", бил предупреден от кам бояните(шаманите) да не влиза в следващата битка и да изчака подходящо време. Той не се съобразил и още тогава съдбата се обръща против него.(Започват заговори и брожения сред васалите...). Както за смъртта на Атила така и на Крум има противоречиви сведения...!
По нататък летописеца-глосатор пише и за Омуртаг:

" При този цар(Михаил II , 820-829 г.) възстана някой си грък на име Тома, събра многочисленни войски, почти цялата гръцка земя, и дойде, като желаеше да отнеме царството от Михаил. Но излезе българският княз Муртаг, разби го и победи, понеже имаше голяма обич с Михаил".

Явно,че Тома не е бил славянин, както говори и името му, а е носил такъв прякор. Иваил например също не е бил зелка или маруля, но и двамата са били народни водачи. А това ,че почти цялата гръцка земя ще тръгне подир някакъв си славянин, говори за голямата дълбокомисленност и аналитични способности на научните кадри и техните любители...
За покръстването" участник" в което бил византийския император Михаил III /842 - 867 г./, летописецът отбелязва:

" При този цар Михаил и при неговата майка се покръстиха българите... Оттогава досега има 511 години. Някога не зная как, сестрата на българския княз бе пленена от гърците и бе предадена на царския двор, покръстена бе и научена на книга. В царството на тоя цар, понеже съществува голям мир между гърци и българи, тя бе разменена за един болярин на име Теодор Куфара. Като пристигна, тя не преставаше да поучава своя брат/Борис/ относно Христовата вяра, догдето не го покръсти. След като той се покръсти, българите възстанаха против него, като искаха да го убият, понеже оставил тяхната вяра. Но този, като излезе на бран, победи ги и оттогава едни покръсти доброволно, а други насила".

И тук нашия човек разбива доста фантазии и низши умозаключения относно покръстването на България... Особенно относно това, че държавата била имала голям зор за покръстване, и че ако не било покръстването то Византия щяла да ни завладее, и още, че Борис се покръстил щото му било неудобно от това, какво щели да кажат за него в Европа...?!

image

Миниатюра от Манасиевата хроника за покръстването на Борис I

Българите се покръстили, но не само те. Българският летописец не пропуснал да отбележи, че при управлението на император Василий I Македонец /867 - 886 г./ се били покръстили и русите.
Три са добавките, които се отнасят до царуването на Симеон I, като се свързват с тримата византийски императори по негово време.
За времето на цар Петър има една добавка.
От Симеон нататък летописеца титулува българските владетели като - Царе.
За времето на  византийския цар Никофор Фока/963 - 975 г./ се казва, че за две години русите завладели българската земя.
За следващия император Йоан Цимисхи /969 - 975/ има добавка, че приел Преслав а българският цар Борис II го направил магистрат и го взел в Цариград. Пише за победата му над Светослав и гибелта на последния от печенезите.
Последната добавка е свързана с император Василий II :

" Този цар Василий разби българския цар Самуил дважди и завзе Бдин, Плиска, Велики и Мали Преслав и много други градове. Също и Скопие му бе предадено от Романа, сина на цар Петър - там му бе дал цар Самуил да владее, защото българите царуваха до Охрид и до Драч и по-нататък. Този цар Василий извърши много и безчисленни пленения над българи и им нанесе люти поражения. Като разби цар Самуил, той ослепи 15 хил. българи, остави на стоте по един с едно око и ги отпрати при Самуила. Като ги видя, той умря от жалост. От този Василий българското царство бе под гръцка власт, даже до Асеня Първи, цар на българите".

image

Герб на България от ръкопис на арабски пътешественик,
края на ХІV в.


В двореца на Иван Александър помнят и знаят българската история, съзнават величавато в българското минало, ценят достойнството си като представители на народност със самобитен исторически път. Но опора са търсили не само в миналото, но и в настоящето!
Същото да го пожелаем на днешните председатели,президенти,премиери, управители и на всичките им съвети в България - министерски, общински, градски и селски.


П.П.
Използваната литература за този постинг( както и за всички останали, които са написани и ще се напишат) може да се намери в народната библиотека "Св. Св.Кирил и Методий" в гр.София.







Гласувай:
10



1. анонимен - Браво! Много задълбочен постинг. ...
06.01.2012 20:22
Браво! Много задълбочен постинг. Изчетох го с огромен интерес. Слава богу, че има хора, които не се захласват по тракийските фантасмагории.
цитирай
2. atil - В древнобългарските летописи п...
06.01.2012 20:57
В древнобългарските летописи пише ,че българите заварили тракийско население ,което било запазило старата си култура и то веднага се присъединило към тях. Но това ,което се развива като теория за "тракийския произход" и то не само на българите е наистина фантазия. Друг въпрос е обаче и другата крайност - когато гледат на траките като на нещо вън от българската културно-етническа общност. Те не са вън от нея. И аз не го знаех, никога преди да се запозная с "Джагфар тарихи" не съм допускал, че те са част от седемте Иделски народа(източните арийци) от които са и българите...!Защото нас ни учиха в училище на съвсем други неща.Нали самите гърци пишат за "седем славянски племена" на север. Термина "славян" влиза в употреба през 6-ти век ,а преди това? Научно-творческата фантазия на някои хора ги направи племенен съюз от от днешна Северна България.., макар че тя тогава е била южната част на долнодунавската равнина.Северната е била в днешна Румъния. Древното българско племе себер, родственно с даките и траките, те го прекръстиха на "севери"и дори ги направиха и тях славяни..,сигурно щото са "севери"...Аланите които на славянски се казват - полянци и тях ги славяносаха и т.н. и т.н. Други пък вообще отричат славянското присъствие в България и наистина става пълна лудница. Нашите предци най-добре от всички са знаели как стоят нещата. Затова аз поне на тях вярвам най-много, щото се оказа ,че никак не лъжат!
цитирай
3. atil - Не е вярно за префасонизирането, ...
18.01.2012 14:03
Не е вярно за префасонизирането, тава е ваша измислица и заради нея можеше и да изтрия коментара...
Ако ви е трудно да възприемете сведението на мароканеца,може да възприемете тези от Германия,защото горния герб е от там.
Освен това можете да предоставите някой герб от 11 век директно от канцеларията на цар Самуил и тогава ще махна "мароканския" и ще сложа вашия за да го възприемете.Или по-добре да редактирам надписа, но какво търси тогава лъвовата традиция в Македония да го оставим като повод за хипотези и дълбокомисленни разсъждения..
Ето един линк където има достатъчно информация за българската хералдика като илюстрация към постинга и коментарите:
http://www.utro.bg/today/?p=1641
цитирай
4. medievalfencing - За да сме точни, не е сигурно дали ...
18.01.2012 14:32
За да сме точни, не е сигурно дали мароканецът е говорил за Дунавска или Волжка България като цяло. Но това настрана.

Авторите на информацията на линка очевидно не правят разлика между герб и символ. Има значителни фактологически грешки.

Аз бих препоръчал "Средновековна хералдика" на Георги Ковачев - там проблемът за българските гербове е подробно, обективно и аргументирано обсъден.
цитирай
5. medievalfencing - И също така, добре би било, преди да ...
18.01.2012 14:35
И също така, добре би било, преди да раздаваме квалификации да проверим източниците си, а защо не и да проверим нещо различно от Интернет, който бъка от невярна и преиначена информация на историческа и параисторическа тематика.

Поздрави!
цитирай
6. atil - Във въпросния линк има информация ...
18.01.2012 15:06
Във въпросния линк има информация откъде са картинките или рисунките ако не са гербове...Затова съм ги публикувал в постинга. Но за това ,че вълка,лъва и барса са символи на българската държавност аз го знам и съм сигурен ,че е така и никоя хералдическа школа и наука не може да ме научи на това или да ми го оспорва. Когато ние сме имали гербове,знамена и символи,тези хералдически школи още ги е нямало на бял свят а предците им са нямали идея за какво става въпрос.
А кой какво е рисувал,прерисувал или копирал,заимствал и от кого това акад.Нурутдинов го е написал черно на бяло,както се казва.
Не можем да спорим за оригинални гербове,защото ги няма НАШИТЕ документи от средновековието.Затова съдим по чуждите записки.Но както се вижда там има лъвове - а това е достоверна информация.Ако имаше диви прасета или бизони щях веднага да каже ,че не е вярно.
Станах чувствителен от прекалената простотия и мръсотия ,която е заляла и нета,затова съжалявам ако съм бил рязък в някои моменти тук и по горе...
цитирай
7. medievalfencing - Радвам се, че установихме добър ...
18.01.2012 16:19
Радвам се, че установихме добър тон.

"Не можем да спорим за оригинални гербове,защото ги няма НАШИТЕ документи от средновековието." Напълно съм съгласен с това.

Към символите на държавността във ВБЦ бих добавил най-яркия - двуглавите орли - символ, изобразяван на царски дрехи, подножник, печати и др. На тези символи не трябва да се гледа като на личен герб, а като на атрибут, който се придобива с приемането на титла или сан. Междудругото така стоят нещата и с Византия към същия период. Западно европейска хералдическа система у нас няма установена, за държавни гербове също е трудно да се говори. Най-малко всички достигнали до нас, както отбеляза, за късни (след 15ти век), когато практически държава България не съществува.

"Но както се вижда там има лъвове - а това е достоверна информация.Ако имаше диви прасета или бизони щях веднага да каже ,че не е вярно."
Вариабилността на т.н. "български гербове" в западните гербовници е един от признаците на недостоверност. Сам виждаш, "гербът" от мароканския търговец се различава значително от този, който е поместен в германския гербовник, който си поставил на чело на статията. Освен това се срещат гербове с един лъв.

Навсякъде пише не "герб на България", а герб на императора/владетеля - т.е. тези изображения не са свързани с държавността, която не съществува през 15ти век, а с личността на владетел, който или е живял преди 100 и повече години, или пък отразява нечии лични ламтежи и претенции върху територията.

Интересно е, че освен изображения на лъвове по щитове, до нас са достигнали и такива на полумесец - едно от тях си сложил по-горе. При това на доста места. Странно е, че никой не твърди, че полумесецът е бил символ в средновековна България. Винаги се скача на лъва или лъвовете.

Сред гербовете, които се спрягат за български, има и такива, които изобразяват глава на говедо. Тези гербове обаче май не се радват на особено голям интерес и никой не ги спряга за наши.
Продължение по-долу...
цитирай
8. medievalfencing - Ето, за същия период, за който пр...
18.01.2012 16:30
Ето, за същия период, за който приемаме лъвчетата за достоверни имаме и това:
http://heraldika-bg.org/images/a_1_308n.jpg
Герб на императора на България,

Вернигеродски гербовник,

Баварска държавна библиотека, л. 17r

последна четвърт на ХV в.

Kayser von pulgaria

[Bayerische Staastbibliothek,

München, Hss Cod.icon. 308 n]


Гербовете с говеждата глава, които западните гербовници асоциират с България, от 15ти век са 4 на брой. Подобни се появяват и през 16-ти и 17-ти век.
http://heraldika-bg.org/BG-gerbovnici.htm

С това искам да покажа единствено, че информацията от чуждите гербовници не е надежден източник на информация относно гербовете през Второ българско царство. Причините за това са късното им създаване (след края на ВБЦ), вариабилността на изображенията, неконкретността им и честата практика авторите да използват като източници по-стари гербовници. Последното води до преповтаряне на сходни мотиви и създава илюзията за съхранена традиция, което няма как да е вярно, тъй като българска държава не съществува. За съжаление.

За сметка на това, у нас изобилстват смислово натоварени образи, както уточнихме - двуглавите орли, запазен символ на царя и деспота, лъвове - които дори да не са били държавен герб (това понятие не е коректно към периода на ВБЦ) са използвани, грифони и т.н.

цитирай
9. atil - Веднага искам да уточня, че не съм ...
18.01.2012 16:36
Веднага искам да уточня,че не съм професионален историк, но интереса ми е съвсем неформален и то много отдавнашен! Ако имам насреща човек със здрав интерес към историята ,все едно дали българската или друга,то тона от моя страна винаги ще е добър,независимо от различните мнения или становища!
Точно утре ще пиша за някои символи свързани с темата за древнобългарската митология и сред тях е полумесеца! Действително се оказва ,че е български символ,част от тамгата на царския род Дуло. След това станал главен символ на исляма.. Бях направо удивен,когато разбрах.За свастиката и равностранния кръст бях чувал преди това.
Двуглавия орел най вероятно идва от двуглавата птица Чакчак от древнобългарската митология. Намерен е сребърен пръстен с нейното изображение и у нас в Търново.
Бика символизирал алп Самар-Тюрк, покровителя на приплода,реколтата и изобилието.Почитан е в целия Близък изток ,и от траките на Балканите също.
Имало е родови тамги,имало е гербове на области и градове.Има такава статия ,но трябва да се преведе...Сигурно в близко бъдеще ще го направя.
цитирай
10. medievalfencing - Тагмите ги оставям настрана, да си ...
18.01.2012 18:39
Тагмите ги оставям настрана, да си призная не съм се интересувал, но специално за двуглавия орел и някои други символи, по-скоро има силно византийско влияние. Малко ми е неприятно да го повтарям, грозно звучи, но това е положението.
Специално за тези късни символи, малко се съмнявам връзката с ПБЦ да е толкова силна и жива. Но символиката на бивола си остава непроменена. Как е стигнал до западните гербовници, адекватен ли е и т.н. трудно можем да преценим.


С интерес ще следя, какво ще ни предложиш.

Поздрави!
цитирай
11. atil - Връзката на Първото българско ц...
18.01.2012 19:14
Връзката на Първото българско царство с Второто българско царство е абсолютна -,кръвна,културна и династична!
Никога не съм допускал,че стария език е бил жив до 14 век не само сред аристокрацията,но и сред една част от народа. От друга страна пълно е било с богомили, имало и мюсюлмани(това преди да дойдат турците..), пълно било с всякакви ереси..,и на фона на всичко това имало и истински християни и сред аристокрацията и сред народа.Някои от тях били двуезични ,в смисъл говорели са официалния славянобългарски език ,както и домашния си булгар-тюрки.
Такава е била действителната картинка в българското общество по времето на цар Иван Александър - Асен. Като добавим феодалната разпокъсаност и васалските теманета на Иван Шишман към турските султани подкрепяни от Кагала..,и картинката съвсем се избистря!
Но в учебниците по история скоро никой няма да я види.Това е и една от причините да не стана историк.Както и следовател в демократичната НСО...Прекалено е гнусно и Богопротивно!
Византия е наследница на Първия Рим а Русия на Втория- забрави ли? А Рим е основан от етруските- атрячците(булгарите преселници от Атряч-Троя). От тук може да се проследи нишката.Нищо случайно няма на този свят ,както и в Природата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648510
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031