Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 19:03 - "Образи от Китайски Тюркестан и Тибет"
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 3607 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 01.03.2012 20:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изложба на Каролайн Джонс

image
Каролайн Джонс сега

Едно от събитията в културния живот на Лондон в края на миналата година беше изложбата на художничката Каролайн Джонс в галерията на Art House Consultancy, Fulham Broadway, резултат на нейната работна експедиция в Китайски Тюркестан(някогашен Тарим) и Тибет.
Каролайн Джонс е една от най-известните млади художнички на Великобритания с десетки самостоятелни и групови изложби в Англия,Испания,Гибралтар,Хонконг,Сингапур и др., с работни експедиции в Испания(1993), всички провинции на Китай(1995,1997) и Тайван(1996). тя е основател и член на изпълнителния комитет на Конфедерацията на художниците на Хонконг.
Тя любезно се съгласи да предостави някои от своите творби от последната си експедиция в Тарим и Тибет за публикуване в нашето списание,както и да отговори на нашите въпроси( за съжаление не можах да открия в интернет фотографии на картините и от тази изложба..б.м).



- Как се породи вашият интерес към тези далечни, изолирани и от десетилетия почти непристъпни за чужденци райони?

- Интересът ми се породи от моите изследвания на живота на Александър Македонски, от чиято необикновенна личност се възхищавам от детските си години.Моя детска мечта беше един ден да посетя местата, където той е водил своите войници, особенно крайноизточните райони, до които е достигнал и които за неговото време са били
"отвъд края на света". Благодарна съм на баща ми,който, след като завърших, ми помогна да реализирам тази мечта, да пътувам през Хиндокуш,Памир и Тиян Шан. Оттогава се чувствам неразривно свързана с тези места, с някогашния Копринен път, който и досега пази жив спомена за Александър. При последната ми експедиция посетих и едно от крайните места на изток, до които той е стигнал - Ташкурган, където можах да направя няколко скици и пейзажи на място.

- Какви са най-силните ви впечатления от Китайски Тюркестан?

- Най-вече бях поразена от това,че хората от некитайски произход там така приличат на нас,европейците, много от тях изглеждат съвсем като мен например с руса коса и сини очи. Не бях очаквала да видя такива хора в центъра на Далечния изток. Влюбих се в тези хора, сред които се чувствах като между роднини, и в тяхната странна, мистериозна страна, където бих искала да се връщам колкото мога по-често.

- Това не е съвсем лесно сега и, както изглежда, ще става все по-трудно. Съществуват ли според вас проблеми и напрежение на етническа основа в китайски Тюркестан и ако има такива, как виждате тяхното развитие?

 - Съществуват определени проблеми и те ескалират поради рязкото увеличаване на китайската колонизация на провинцията през последните няколко години, което е очевидно планиран проект на китайското правителство. Те искат да променят демографския баланс там може би с оглед на очакваното сравнително либерализиране на Китай, за да може освен административно да контролират провинцията, дори и ако се приложи в бъдеще някаква форма на избирателна демокрация.Потенциалът за много по-сериозен конфликт от този, съществуващ в Тибет, е ясно изразен поради различния характер и религия на ойгурите, които са подчертано войнствен народ.

----------------------------------------------------------------------

image
Крепостта Ташкурган в Тарим

 Според нас българската културна общественост трябва да има възможност да види оригиналното и автентично творчество на Каролайн Джонс, което предава атмосферата на земи, които някога са били в сферата на древнобългарското културно-политическо влияние, както и обект на македоно-тракийската колонизация за повече от 150 години.

От Редакцията

Сп.Ави-Тохол,кн.10,1999год.,Ист.д-во"Българска орда"


image
Съвременни ойгури и китайски туристи наоколо..

П.П. Към публикацията има две картини на художничката, едната е от крепостта Ташкурган в Памир.Регионът около Ташкурган в древността се е наричал Булгар, на китайски По-ло.
Другата е от Северните склонове на Тибетския масив(южната граница на Тарим), близо до долината на река Каракаш - крепостта, пазеща прохода по тази долина, и до днес се нарича Шахри Дуло.








Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5677608
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3661
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930