Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2012 13:17 - Слушали ли сте за Вавилон?
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 16187 Коментари: 15 Гласове:
13

Последна промяна: 10.08.2021 09:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Там, където Тигър и Ефрат се приближават, сякаш решили да се слеят в едно, се издигат редица хълмове, пусти и печални.Те крият останките на най-големия, най-многолюдния и най-шумния някога град на Месопотамия - Вавилон. Местните жители го наричали "Баб-или", което е доста близко до оригиналното име дадено му от неговите основатели.. Да хвърлим отново поглед към сведенията от древнобулгарските летописи: 

"...В Самар българите както и навсякъде другаде издигнали много пирамиди:/Египет, Турция, Ирак, Балканите и др. /, основали металургическото производство.  
Построили множество градове: Истанбул -„Мраморен пролив или град”/Бизантион, Константинопол и Стамбул/, Могун/Макан-Микена/ и Евен/Атина/-от булгарското евен-овин „ловна засада”. Атряч в Мала Азия/Троя/.
Ерсу Булем-съвременния Йерусалим в Палестина/град „булем” на Бога „Ерсу”/, Джир Каган/по-късния Йерихон/- от„Дух на песните”, Унук или Урук в Сувар/по булгарски означава „род”/, Киш в Сувар-от киш или кеш „земен участък”.

Известния на археолозите град Ур/по булгарски „селище, квартал”/, Бай Авлан в Сувар/по-късния Вавилон/-означава „прекрасна, велика поляна”.

Някои градове съхранили отзвуците от булгарските митове, свързани с тяхното име. Например гр. Джир Каган/Йерихон/.

Мохамед-Гали пише, че хората от един булгарски град се усъмнили в силата на гласа на алпа Джир-Кагана, и тогава, алп Сандугач със силата на своя глас срутил стените на цитаделата. Оттогава и нарекли този град „Джир Каган”. В руските былини Джир Каган влязал под името Соловей-разбойник, пеенето/свиренето, на когото разрушавало всичко наоколо. . .
Немалко реки от Близкия изток са съхранили българските си имена:Йордан-от булгарското Ирдан „влажна низина”, Булгар Чай/в Мурганската степ/, Ефрат-от булгарското Брот, кобуртка „преход през реката” и др.

През 3182 год. пр. Хр.  значителна част от Сувар била залята от водите на невиждан дотогава потоп, когото после нарекли „Всемирен потоп”. Загинал главния град на Самар-Ат Атлан и значителна част от българското население на Сувар. Според преданието част от българите се спасили на върха на една планина, която почнали да наричат Урарат-„Връх заобиколен от вода”/оттук името на планината Арарат/. Потопа подронил могъществото на българите от Ранния Шумер. ..."

Гърците произнасяли това име "Вавилон" и с него той влязал в историята.

image

Вавилон

Слушали сте за Вавилон, нали? Той бил един от най-забележителните градове на древния Изток. Средищното място, което заемал между двете големи реки - този, евтин, лек и безопасен за хората тогава път, го превърнало с течение на времето в най-големия търговски център на Месопотамия. Търговци от Египет, Финикия, Мала Азия, от Елам, Шумер и Сирия стоварвали тук стоките си. Натоварени с нови стоки, каквито нямало в техните страни, те отново поемали към родните си места.
По оживените пазарища, по улиците и площадите, в многобройните гостилнички и страноприемници се чували всички говорими в древността езици и наречия.
Славата на Вавилон се носела навред. Той правел неотразимо впечатление: всеки, който идвал тук, дълго време след това си спомнял за този изключителен град. И разказвал той за необикновените, високи колкото няколко етажна сграда крепостни стени на града, с кули и бойници, които още от далеч поразявали пътника със своята непристъпност, за високата преградна стена, която пазела Вавилон откъм полето и се простирала от Тигър до Ефрат, съединявайки двете реки.

В това защитено пространство пред града вавилонците сеели житни храни и зеленчуци и можели да понесат продължителна обсада. Дворецът на вавилонските царе пък бил опасан с трета крепостна стена.
(все същите белези на древнобългарския стил и архитектура познати ни от Първото българско царство).
Разказвал и за "Улицата на процесите" . 
Най-великолепната улица на света. Широка, оградена със стена висока 7 м., облицована със светлосини и тъмносини фаянсови плочки, тази необикновена улица блестяла на слънцето с тържествено великолепие. Почти на всеки два метра по стените имало релефно изобразени
(по същия метод е изобразен Мадарския коник у нас и никъде другаде в Европа)
, лъвове със зинали уста и развяващи се жълто-червеникави гриви. Незабравима хармония от цветове! Каква мощ излъчвали тези 120 лъва
( точно 2 x 60 а числото 60 е основополагащо за времевите цикли от древнобългарския календар, основаващ се на тенгрианския шаманизъм. Самият символ е прототип на вълка - първия тотем на българите. Южните племена го нарекли - Улуг Мак- Голям вълк.
Той символизирал съпруга на Ищар -Туран , а именно първият алп Бури(Булг, Берген, Буран
)- бащата на всички духове,покровителя на древните булгари.При всички случаи лъвската традиция вавилонците не са я заимствали от английската или чехословашката хералдика...)
,които придружавали пътника до самите порти на Ищар!

image

 Портите на Ищар

А какво нещо са портите на Ищар?! Тук разказвачът спирал, задавян от вълнение. Как да намери думи да ги опише? Огромни, обгърнати от издаващите се напред кули, те били необикновено красиви. И кулите, и портите били облицовани с фаянсови 
с изображения  на свещени животни. Между тях се намирал и знаменитият вавилонски дракон.
(Змиевидния дракон - един от основните символи и персонажи на Тенгрианската митология).

И само това ли е забележителното във Вавилон? С часове да ти разказват, пак не могат всичко да ти опишат.Ще ти разкажат и за храма на вавилонския бог Мардук-Бел върху кулата Етаменанки
( тука пак се появяват "индиански" думи, но трябва да е ясно ,че става дума не за "бог" а за алп Мардукан-Карга а кулата е неговия храм-гробница - степенчат храм в случая 7 степени.И цветовете им не са случайни).
Висока 90 метра, тази кула се извисявала над града, опирала почти в небето.

image
Храмът на Бел-Мардук

Отдалеч приличала на много висока стъпаловидна пирамида. Най-долният и етаж, висок 15 метра, бил черен като подземното царство.(тук писах в блога за космоса на шамана...).
Вторият бил червен като земята
( т.е. средния свят,там където живеят хората,затова и днес се връзва червен конец против уроки а и е един от елементите на мартеницата)
,а следващите четири били бели(белият цвят символизирал духовна чистота и света на духовете- отвъдното)
Най-горния бил син като Небето(на седмото небе били чертозите на Тангра).

Там най-отгоре блестял като слънце блестял храмът на Бел-Мардук. Там били неговото златно легло, златна маса и златен стол. Считало се че там живее Мардук, там си почивал и се явявал само на жреците, които пък предавали волята му на хората.
А щастливецът, който можел да види тържествената религиозна процесия, никога не можел да я забрави. До края на живота си разказвал за нея. Като бог в блестящи одежди се изкачвал царят до златния храм на "бога" по безбройните стъпала, а след него вървели жреците и аристократите в дрехи, отрупани със скъпоценни камъни и злато. Те пеели тържествени песни. Певци и музиканти им пригласяли с арфи и флейти. А над главите им се развявали златните знаци на Мардукана.

Вярвам всички сте слушали и за "висящите" градини на Семирамида"? Така ги наричали гърците. Казват , вавилонския цар Навуходоносор
(тези имена са записвани от афразийските шумери, като в тях се съдържат и име и често звание,титла или прякор...
Китайците също са записвали по тяхному, гърците също..В древнобулгарските летописи за много от тези личности има запазени булгарските им имена в оригинал. Включително и за много популярния Кхан Мо-тун, за когото писал и Сун Дзъ
), построил тези градини за жена си, дъщеря на мидийския цар, за да не тъгува тя в горещия Вавилон за прохладните градини на баща си. В тях малцина са влизали, защото се намирали в двореца, но за тези градини се разказвало много. Те били едно от чудесата на древния свят.

image
"Висящите" градини на Семирамида

Ще попитате може би защо ги наричат "висящи"? Нима може градината да виси във въздуха? Разбира се, тя изглеждала висяща, защото била засадена върху многоетажна кула, основата на която не се виждала зад крепостната стена на двореца. Тази основа била изградена върху здрави кирпичени(тухлени) сводове. Върху тях терасовидно били сложени големи каменни блокове, споени с асфалт. Отгоре бил насипан дебел пласт земя, която образувала почвата, в която растели дървета, храсти и цветя. Роби всеки ден извличали със специално съоражение вода от Ефрат и поливали градината. Там и в най-жаркия ден било прохладно и приятно.
И много още чудеса имало във Вавилон, за които очевидците разказвали с часове. Разказвали за къщите на богатите вавилонци, които представлявали истински дворци, за многобройните магазинчета, където имало какви ли не стоки, за религиозните процесии и пищни празненства, за учените-жреци, които можели да кажат кога слънцето, разсърдено на хората, ще отвърне лице от тях и всред бял ден ще настане мрак на Земята...

image
Цар Хамурапи

"За да настане в страната справедливост и се изтребят злите и вършещи беззакония, за да не може силният да притеснява слабия..."

Тези думи заповядал да издълбаят върху една двуметрова базалтова плоча вавилонския цар Хамурапи, а под тях да напишат законите на страната, които всеки бил длъжен да знае и на които трябвало да се подчинява. След като е известен поне отчасти текста на древнобулгарския законник Торе, вече е пределно ясно, че вавилонския законник е писан на негова основа. А по късно афразийските евреи обособявайки и еманципирайки се и от Египет и от Вавилон дори нарекли собствената си "Конституция" - със същото име - Тора...
Този законник на Хамурапи, съдържащ 282 параграфа, е запазен почти напълно. Той е най-стария правен документ, известен досега в историята. Цар Хамурапи царувал във Вавилон 42 години - от 1792 г. до 1750 г. пр.н.е.
Голямо било царството на Хамурапи. При него Вавилон наложил своята власт и над Шумер и над Акад а финикийските търговци носели там богати дарове за царя. А той с гордост носел древната титла "Цар на четирите страни на света".

Интересно е да надникнем в законите на Хамурапи,които били доста строги.
Сурово наказание очаквало онези, които не стопанисвали напоителните канали. Този, по чиято вина се повреждал бентът и водата заливала чуждите ниви, трябвало да заплати загубите на всички пострадали съседи. Ако нямал средства продавали имущството му, дори самия него и парите давали на пострадалите.
Ако длъжник не можел в уговорения срок да върне взетите  в заем пари, ставал за три години роб на заемодателя си.
За кражба наказанието било смърт. Ако някой хванел избягал роб и го върнел на господаря му, наградата била два сикла сребро.Това не било малко, защото средно един роб струвал 20 сикла.
За повреда на движимо имущество, наказанията за един роб и един вол били еднакви.
Смърно наказание очаквало този, който не се подчинява на царя, който извърши убийство, дори ако то е станало случайно.
Ако някой счупел някому ръка или крак, или му избиел зъб, или му повредел окото, виновникът се наказвал със същото деяние - счупвали му крака или ръката, изваждали му окото или зъба.
А когато съдиите не можели да вземат решение по липса на доказателства, постъпвали по следния начин : хвърляли подсъдимия във водата и ако той не се удавял, а изплувал, оправдавали го.
Законникът на Хамурапи разглеждал още много други случаи в отношенията на хората - отношения между съпрузи, между деца и родители, права на имущество и собственост. С други думи - поставял в правни рамки целия живот на поданиците на Вавилон. Съдиите били чиновници, назначени от царя. Съдебната процедура се записвала на гленени плочки в строго определен ред. Сложните случаи ги препращали в столицата на главния съд. Ако осъдения не бил доволен ,можел да обжалва пред царя.
След смъртта на Хамурапи вавилонските царе управлявали още 150 години. Около 1600 г.пр.н.е. царят на хетите Муршил нападнал Вавилон и въпреки мощните укрепления успял да го превземе. Цар Муршил отнесъл със себе си несметни съкровища и безброй роби. По-късно Вавилон бил превзет от асирийците и влязал в рамките на асирийската държава.

Но дори и когато Вавилон се превърнал в руини, над които ветровете танцували всепобедния танц на забравата, законникът на Хамурапи не изчезнал напълно. Хиляда години по-късно неговият пример родил законодателството на византийския император Юстиниан, а след още хиляда години - Наполеоновия законник.





Гласувай:
13



1. анонимен - Хе хе
15.04.2012 17:57
А аз си мислех че всичко на този свят е дело на македонците...
цитирай
2. atil - Кой то не е слушал за Вавилон вече чу. ...
16.04.2012 10:01
Който не е слушал за Вавилон вече чу. Но искам да кажа още нещо,за което сигурно също не сте чували. Кучето и вълка не само са били свещенни животни за българите- жервоприношението на куче се свързвало с посланията към Тангра(защото кучето не може да лъже и отнася посланията такива каквито са!) и клетвата в името на рода. На практика кучето замествало вълка и се предпочитало черно куче- като синоним на Булг (Тъмния,Нощния ловец).Другото ,което е по-малко известно е това, че кучето и вълка имат имунитет срещу змийската отрова!
Та в тази връзка и лудите анонимни коментари за моите изключително научни и исторически публикации тук. На истинския българин отровните змии не му действат а и в природата го покровителстват(змията е шамански символ), знам го и от личен опит. Тук става въпрос за сатанински извратени изчадия... Те и с природните животински твари нямат нищо общо.
Защото са и изключително лъжливи и клеветнически,а от българските учени например имаме поне едно голямо име в историческата наука - Владимир Георгиев,чиито книги са чест за всяка университетска библиотека.В първия постинг от тази тематична поредица съм посочил един от изсточниците си,но самозабравилите се глупаци са като стадото прасета в което Спасителя Христос изгонил беса и те вкупом се хвърлили в пропаста.
За Македония ще има публикация! За Индия и Китай също. А днес ще напиша за Египет.
А между другото Херодот също е част от източниците ни на нас булгаристите.
И "легендарния и митологичен" Омир - също! Световнате водещи археолози и лингвисти за които ще стане дума по-нататък - също!

П.П. Днес е третият ден на Великден, някои от анонимните коментари ги изтрих, най-вече заради авторите, защото ако са българи това са срамни и смешни изказвания...
цитирай
3. atil - За Мексико и извънземните няма да ...
16.04.2012 10:21
За Мексико и извънземните няма да пиша, но за етруските и техните булгарски кораби и флот- да! За извънземните по света и у нас е писано достатъчно от вашите другари, та ние господата имаме по-други грижи...
За втори път пускам от тези коментари за пример и нагледност- те си приличат 1:1 с помията която се изливаше след всяка моя статия в сайта БГ История.
Но! Оттук нататък ще публикувам под драгоценните си публикации, свързани и с мойта височайша личност, само хвалебственни,благодарственни и похвални слова и химни! А ако са в стихотворна форма - още по-добре!
цитирай
4. narayana777 - <>v<>
16.04.2012 11:52
awe kvo da vi kaja.6te izleze 4e vsi4ko sme napavili nie bugarite kemeriici.ama na men mi uidisva tozi tekst i zatova se saglasjvam.
цитирай
5. atil - Не сме ние за съжаление а едни наши ...
16.04.2012 12:16
Не сме ние за съжаление а едни наши далечни предци...С които в днешно време поне у нас малко хора имат духовна прилика и връзка.А общия корен на древните огнища на културите отдавна се счита за безспорен факт. Но както Петър Първи зачеркнал българските корени на Русия(по съвет на сръбския си съветник Кривенич) и издигнал знамето на панславизма - тъй и повечето учени от съвременните велики сили не искат да видят очевидното а вместо българи пишат - извънземни..Някои се опитаха да ги пишат гърци,други древни евреи или поне вавилонци,картагенци - тия които са нишката и връзката между тези древни култури,но нещо не им се получи..Също като тракийските теории, които са още по-кекави и от финикийските дори...За Финикия също ще пиша.
цитирай
6. анонимен - !?
16.04.2012 13:04
Дали миналото ни е толкова славно или не,не е важно!Важното е друго,непрекъснатото взиране в миналото!А това е показателно за нищожноста на днешния ни ден!И липсата на перспектива за утрешния!Този,който има бъдеще,той не се взира в миналото,а изгражда това бъдеще!
цитирай
7. atil - Лично мене не ме интересува колко е ...
16.04.2012 15:19
Лично мене не ме интересува колко е славно или безславно миналото а какво е! За да има реална полза и поука от него! Народ без памет не е народ а сухо дърво! И ако не си знае миналото и не се учи от него го очаква чуждо бъдеще!Затова блога е в раздел История, и има мото и цел!
Какъв е днешния и утрешния ден е цел и занятие на други науки и други хора,които сте си избрали!
цитирай
8. hadzapi - И Токораз Исто в 11 том на поредицата си
21.04.2015 17:01
"Тангра" в послеслов допълнение има кратко в скоби написано, че Рюриковичите били наследници на Дуло - Според Вас - Дуло - Рюриковичи, после...? До Романови... след като умира император Петър 2 като млад, се спира мъжката линия на Романови и дъщерята на Петър 1, Елизавета Петровна обявява за наследник племенника си от брака на сестра си с някакъв немски принц - име не помня сега... и се продължават Романови по женска линия, но... този немски принц, за който е омъжена сестра й и чийто син става император на Русия - това немско семейство има ли нещо с немския клон евентуално на Дуло - нещо има около Бавария, а и после повечето императори се женят за немски принцеси, поради каква причина, а не избират рускини за съпруги?

Мнението Ви по въпроса?
цитирай
9. atil - Тaнгрa е нaй-древното име нa Богa по ...
21.04.2015 21:12
Тaнгрa е нaй-древното име нa Богa по бългaрски. Имa няколко синонимa нa думaтa и нa същият Бог- Отец според християнството. A Светият Дух също не е новост непозaтa зaщото също го е имaло винaги, под рaзлични именa.
Рюриковичи идвaт от Угaр Лaчин, син нa Г. Джилки - цaр нa Чернa(Великa) Бългaрия. Слaвяните го нaричaли Игор Рюрикович. Той нямa нищо общо с викингите. Скaндинaвец е Вещий Олег( Слaгви, или Сaлaхби, кaкто му кaзвaли бългaрите). Но той бил нaместник-княз, нa Булгaрия.
Ивaн Грозни е последният действителен влaдетел нa Русия от тaзи местнa бългaрскa динaстия.
Утре ще дaм тук линк зa родословието зa по- нaгледно.
цитирай
10. atil - От големият син на Кан Кубрат тръгва ...
22.04.2015 08:33
От големият син на Кан Кубрат тръгва родословието на владетелските родове в оня край. Интересно е, че владетелите на Волжка България са наричали - Балтавари. От герба на царския род в който виждали брадва и лък.. Брадвата символизирала властта над горските територии а лъка над степните.
Същата титла я имало в Ранния Шумер и Вавилон(Бай Авлан, Бабилан).
Това е линка за родословието на Бат Боян и руския владетелски род Рюриковичи от който е и Иван Грозни.
http://atil.blog.bg/history/2011/04/27/spisyk-na-kara-bulgarskite-care-potomci-na-bat-boian-otkysi-.736857
цитирай
11. hadzapi - Балтаварите ги създава Авитохол,
22.04.2015 18:12
още когато е бил с брат си Атила.
цитирай
12. hadzapi - А Киев е създаден по времето на Кубратова България и е влизал в пределите на страната тогава.
22.04.2015 18:16
Българ от 808 г. пр.н.е., син на Кама, Кама е последният владетел на Именската династия, а родът Дуло от Българ нататък до Атила и синовете му Елак и Денгизих, можете да видите родословието на Дуло в същия този 11 том на "Тангра" на Токораз Исто най-отзад на книгата в послепис - това е по линия Дуло на хуните.
цитирай
13. hadzapi - Аз Ви питах и за Романови, дали и те нямат нещо с Дуло - по немската линия, Според Вас?
22.04.2015 18:18
hadzapi написа:
"Тангра" в послеслов допълнение има кратко в скоби написано, че Рюриковичите били наследници на Дуло - Според Вас - Дуло - Рюриковичи, после...? До Романови... след като умира император Петър 2 като млад, се спира мъжката линия на Романови и дъщерята на Петър 1, Елизавета Петровна обявява за наследник племенника си от брака на сестра си с някакъв немски принц - име не помня сега... и се продължават Романови по женска линия, но... този немски принц, за който е омъжена сестра й и чийто син става император на Русия - това немско семейство има ли нещо с немския клон евентуално на Дуло - нещо има около Бавария, а и после повечето императори се женят за немски принцеси, поради каква причина, а не избират рускини за съпруги?

Мнението Ви по въпроса?

цитирай
14. atil - Киев, който се наричал от българите ...
22.04.2015 23:36
Киев, който се наричал от българите - Бащу е старо селище, Носело имената Хон-Балин и Аскал преди това. През 620 г. Брата на Кубрат- Шамбат Кий построява първата крепост там- Бащу и селището се превръща в град. Славяните - анчийци го наричали - Кий по прякора на Шамбат, което означавало - Отделения, Откъснатия.
Шамбат се отделил от държавата на брат си и основал държавата Дулоба, като се отправил на поход на запад от Киев. Тогава и Кубрат го нарекъл - Кий. По неговият прякор по-късно градът останал с днешното си име.
След като франките разбили Шамбат, той се върнал и изток и включил града си и останалите му владения към Велика България. Кубрат го оставил като наместник на западните територии.
За родословието на българските царе Токараз Исто е ползвал сведенията от историческия сборник "Джагфар тарихи" с който се занимавам и аз тук в блога.
Втори и Трети том не са издадени в България и аз изкарвам свои преводи тук.
За родословието:
http://atil.blog.bg/history/2011/04/30/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.738829

цитирай
15. atil - Авитохол е условно название. В И...
22.04.2015 23:53
Авитохол е условно название. В Именика това съответства на историческа личност от 2-ри век. Основателя на Хунската династия в Европа - Агарджа Дуло.
Макар че едно от имената на Атила било - Тохол. Това е форма на личното му име - Тук, Тукай, Тохол.
С Иван Грозни и сина му се прекъсва управлението на старата местна аристокрация в Източна Европа.
Романови се считат за наследници на Византия и на другите европейски аристократични родове. На това става новият владетелски род на Русия.
Иван Грозни и старата династия нещо не са им били удобни. Това проличава още по време на войните за завладяване на Източна Европа(Волжка България).
Имало една реакционна християнско-фундаменталистка групировка, наричана от българите "Вонящие бурлаки", чиито интереси влизали в противоречие със старата династия и лично с Иван Грозни, който не бил чак такъв злодей и антибългарин както го изкарват...А държал на местните традиции и нрави и не е целял унищожаването на България а подписването на Уния, политическото и присъединяване.
Но те го поставят пред свършен факт и т оне веднъж..Накрая го обявяват за луд и го отравят. Докато накрая вообще се освободят от старата династия и влиянието и.
Сред немците и в Прибалтика, в Полша имало един род население, българска групировка, която се заселила там след разпадането на Дулоба. Наричани - семби. Дълго време живели автономно, от тях произлизали полско-литовските царе и поставили началото на прусаците.
Романови нямат нищо с никакви български родове и с никакви българи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647779
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031