Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2012 18:51 - Загадката на египетското писмо
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 15447 Коментари: 10 Гласове:
11

Последна промяна: 20.01.2016 18:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Египтяните имали писменост още в много далечни времена. Кога и как се е зародило египетското писмо, все още никой не може да каже. Но в епохата, когато те строели гигантските пирамиди - края на четвъртото хилядолетие пр.н.е., египетското писмо било доста усъвършенствувано.
Древните египтяни си служели с три вида писмени знаци: йероглифи - най-старото египетско писмо, с което са издълбани надписите по стените на храмовете, обелиските и гробниците. Знаците му представляват образи на животни, птици, предмети; второто писмо , наречено "хиератично", което значи "свещено", било с опростени писмени знаци. С него пишели официалните документи и религиозните текстове - молитви, заклинания, откъдето и получило името си "свещено". То се употребявало наред с йероглифното. Третото писмо, наречено "демотично", т.е. "народно", било скорописно видоизменение на свещеното писмо и с него обикновените хора записвали приказките, песните, мислите и чувствата си. Египтяните създали интересна и богата литература. От долината на Нил са дошли до нас повести, приказки, басни, философски диалози, химни и любовни песни. Макар че притежаваме само нищожна част от онова, което няколко хилядолетия пр.н.е. е създал египетския народ, то и тези останки говорят за таланта и постиженията на този народ.

В древния Египет малко хора били грамотни. Четенето и писането били тайнствени и сложни науки, които се изучавали обикновено в храмовете и в тях били посвещавани жреците и децата на благородниците.
Заедно с падането на Египет под чуждо владичество в него нахлували и езикът, и писмеността на народите-победители и все по-малко оставали хората, които можели да четат египетското писмо. Постепенно се променял и изчезвал и египетският език.
Дошло време, когато почти никой не знаел какво означават тези странни знаци и на какъв език са написани те. Египетското писмо потънало в пълна забрава.

Учените на новото време столетия наред гадаели и търсили да открият тайната на египетското писмо. Защо надписите в храмовете са написани с едни знаци, а египетските книги - папирусите, със съвсем други знаци? Какво означават изображенията на птици, животни, риби, растения - букви или понятия? Днес например, ако видим върху шишенце или кутийка етикетче с череп, знаем вече, че съдържанието е отровно. Дали египетските рисунки не са предавали по този начин мислите на хората? Дали в египетското писмо всяка дума не е имала специален йероглиф, както е днес в китайската азбука?
Много учени са се мъчили да дадат отговор на тези въпроси. Някои са посвещавали на изучаване на египетското писмо целият си живот, изписвали са многобройни и дебели томове. Всичко било напразно. Египетското писмо оставало загадка.
Едва в края на 18-ти век(1799 г.) една случайна находка дала ключа на тази загадка. Това станало по време на Наполеоновия поход в Египет. Няколко войника почнали да копаят окоп край египетския град Розета. Неочаквано лопатите им се натъкнали на каменна плоча. "Зарито съкровище!" - решили те - и започнали бързо да разкриват камъка. Бедните, те били дълбоко разочеровани. Вместо очакваното съкровище войниците изровили само една доста голяма каменна плоча гъсто изписана с непознато писмо. Плочата се оказала съкровище, но ... за науката. Тя дала ключа за разчитане на египетското писмо. На нея с различни азбуки бил написан един и същ по съдържание текст.

image

Камъкът от Розета

Най-горният бил написан със загадъчните египетски йероглифи, средният - с малко известни знаци, а най-долният - с добре известното старогръцко писмо. Учените лесно разчели гръцкия надпис. Това бил указ на египетските жреци по случай възцаряването на младия фараон Птоломей 5 Епифан.
И още нещо узнали те - че средният текст е написан с народното(демотичното) писмо. Дотук всичко било ясно. Но как да се четат загадъчните знаци от горния текст, написани с йероглифното писмо на непознатия египетски език? Много учени се занимавали с Розетския камък. Едни започвали с народното писмо, други с йероглифното, но резултати нямало.

С Розетския камък се заел френският учен Франсоа Шамполион. Мислите, че това е бил белобрад старец или плешив мъж с очила? Не! Шамполион бил само осемнадесетгодишен младеж, когато се заел да разчете розетския надпис. Той знаел вече отлично старогръцки и латински, пишел и говорел свободно арабски, а най-важното - знаел добре коптски език - единственият, макар и далечен потомък на египеткия език. Така че Шамполион, който още 11 - годишен се заинтересувал от египетските йроглифи, имал вече много солидна подготовка, когато се заел с разчитането на Розетския камък.
Но как да се разгадае този труден ребус? Шамполион гениално се досетил, че единствените думи, които звучат почти еднакво на всички, са собствените имена. В гръцкият надпис се споменавало името на фараона Птоломей.

image

Той се опитал да намери това име в йероглифния текст. Тук именно му помогнало едно щастливо обстоятелство. Учените отдавна били забелязали, че някои йероглифи са оградени с овални линии също като с рамка, която нарекли "картуш". Предполагало се , че така се ограждат царските имена. Шамполион открил няколко йероглифа, оградени с такова "царско колело". За разлика от другите учени, които се опитвали да предават най-различно значение на тези йероглифи, Шамполион приел, че това са букви и означават името "Птолемайс". Но това, разбира се, било само предположение, което с нищо още не можело да се докаже.

image


За щастие, след известно време, бил намерен един малък обелиск, на който имало две "царски колела". Едното ограждало познатото име на Птоломей, а другото, съдейки по гръцкия текст на обелиска, трябвало да съдържа името на царица Клеопатра.
Сега младия учен не само се убедил, че правилно е разчел името "Птолемайс", но към откритите пет знака прибавил още три - к,а,р.
Например буквата А в трите азбуки - йероглифна, хиератична и демотична изглеждала така:
А йероглифно - рисунка на орел-лешояд
А хиератично - като ръкописното арабско число 2
А демотично - същото арабско число 2, но удебелено и с по-дълга опашка.
С това не всички трудности били разрешени, тъй като йероглифното писмо съдържа около 750 знака - букви и буквени съчетания.

image

Големият и гениален учен Ф.Шамполион

Едва след дванадесетгодишна упорита работа Шамполион разкрил напълно тайната на египетското писмо и започнал свободно да чете йероглифни текстове.Той направил извънредно важно откритие за историческата наука и поставил началото на египтологията - наука за историята на Египет.
Шамполион не могъл дълго да се радва на своето откритие. Материалните несгоди и огромното напрежение на силите скоро сложили край на живота му. Той умрял през 1832 г. - на 42-годишна възраст в разцвета на своите творчески сили и възможности.



П.П.Отново се наложи да ползвам мои любителски снимки, защото не намерих подходящото в интернет. Извинявам се за качеството,но сигурно и в следващите публикации ще има такива...



Следва продължение







Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dalida - Ето какво пише в Уикипедия за египетската азбека:
19.04.2012 10:19
Древно-египетският език афро-азиатски, свързан с Берберската, Семитската и група африкански езици говорими в днешен Судан и Етиопия, известна с името Беджа.

Какво още знаем за нея:

Стар египетски I - VIII династия. 3180 - 2240 преди Хр.

Среден египетски IX - XI династия.2240 - 1990 преди Хр. Статията касае единствено този език.

Късен египетски XVIII - XXIV династия. 1573 - 715 преди Хр. Представен в делови документи, но също така в литературни произведения. През този период се използа по-широко съкратен вариант на ероглифното писмо, наречен ератика. Езикът е представен и в официални документи от XIX династия.

Демотика XXVдинастия до късната Римска епоха. 715 преди Хр. - 470 след Хр. Той се характеризира с т.н. Демотично писмо, произлязъло от ератичното. Старите, класически идиами избледняват изместени невъзвратимо от по-народните.

Коптски 300 г след Хр. до XVI в. Най- късният стадий на развитието на древно-египетския език. Характеризирал се е с това, че в основата на писменните знаци стоят гръцките букви. Добавени са и няколко нови знака. Писмената система е фонетична. Името си дължи на египетски християни - потомци на древните Египтяни. След арабското завоюване на Египет през 640г. коптският език постепенно се е измествал от арабския, но е оставал разговорен до XVI в. Той е изключително важен, защото при него единствено се изобразяват гласните звуци.
Поздрави!
цитирай
2. atil - Афразийците от Горен Египет зав...
19.04.2012 10:43
Афразийците от Горен Египет завладяват Долен Египет на границата между 3 и 4 хилядолетие пр.н.е.Едва тогава афразийския език започва да доминира.В основата на цялата египетска култура и материална и духовна стои пак северната булгаро-арийска култура.Същото което е характерно за всички култури от района на Близкия изток. В следващата статия пак ще стане дума за това във връзка с погребалните обичаи и тайната на Хеопсовата пирамида.
В Уикипедия има доста ценна информация,но там нещата са в развите(за разлика от гипсираните мозъци на доста народ с научни и ненаучни титли) и сигурен съм след 5-6 години много от информацията ще бъде поне допълнена и дописана.
Благодаря Далида!
Без древнобулгарската колонизация в този район едва ли тази култура щеше да възникне в този си вид и качество...
цитирай
3. shtaparov - Още една подробност
25.04.2012 02:43
Има едно нещо,което не се знае достатъчно добре обаче. Най-старото египетско писмо е дотолкова "примитивно" и неприличащо на по-късно оформилите се от него йероглифи,че е подобно до висша степен на най-старите образци от древно- Български руни,намиращи се на Балканите и датирани между 6000-5000 г.пр.Хр. Те именно са най-старата писменост на земята,от която са произлезли абсолютно всички други писмености и писмени системи на планетата. Не стига това,ами първите египетски фараони носили древно- Български имена,а косите им най-често били руси или рижи!
цитирай
4. atil - Това последното учените са го ра...
25.04.2012 12:05
Това последното учените са го разбрали още преди време - в Ранния Шумер и Първото царство в Египет ,доминирали белите хора...
цитирай
5. shtaparov - Точно така
28.04.2012 02:11
atil написа:
Това последното учените са го разбрали още преди време - в Ранния Шумер и Първото царство в Египет,доминирали белите хора...

Разбира се приятелю: та нали протошумерите са бивши жители на Варненската цивилизация,а едно от старите им имена е Кимери.
цитирай
6. atil - Не са бивши жители на Варненска о...
28.04.2012 10:40
Не са бивши жители на Варненска област шумерите, а са са дошли от Източна Европа минавайки през западен Иран.Кимерите(лодкарите,провозвачите он "кеме"- лодка),умеели да правят кораби и да плуват на тях от там и булгарското название на тази племенна група - кимер. Те се спуснали на юг от същия край но през Украйна и Балканите. Та оттам някои прилики и съвпадения.Така се появили и във Варненска област. А не от Деветашката пещера или Магурата.
цитирай
7. shtaparov - Нямах предвид Варненска област, а ...
25.05.2012 00:12
Нямах предвид Варненска област,а територията на Варненската цивилизация,която е от Карпатите до Бяло море и от Охрид до Одеса. В района на Варна е била само нейната столица и нейният държавен център,а Шумерите са ранна разновидност на Кимерите така,както Северите са късна тяхна разновидност. Тази територия разбира се е в Източна Европа.
цитирай
8. atil - Едно нещо с което напълно ще се съ...
25.05.2012 00:26
Едно нещо с което напълно ще се съглася с т.нар. автохтонисти(как е българската дума?Туземци?!) е за кимерийците. Една част се заселва тук и част от тракийските,македонските и илирийските племена са техни потомци. Другите продължават на юг. Варненските находки съвпадат по време точно с тази преселническа вълна.
цитирай
9. shtaparov - Българската дума
27.05.2012 22:01
atil написа:
Едно нещо с което напълно ще се съглася с т.нар. автохтонисти(как е българската дума?Туземци?!) е за кимерийците. Една част се заселва тук и част от тракийските,македонските и илирийските племена са техни потомци. Другите продължават на юг. Варненските находки съвпадат по време точно с тази преселническа вълна.

Нашата си дума за това е Боригени (име на предлатински италийски племена: оттам произлиза и съвременното звучене на тази дума- "Аборигени",ще рече О'Боригени). Окончателното й значение е Буругяни и Бълъгяни,ще рече Бълъгичи и Бълъг-мани (Бълъг-мати= Бълг-дети,Бълг-деца).
цитирай
10. atil - Не знам за думата сигурно е старо...
27.05.2012 23:18
Не знам за думата сигурно е староарийска,но първото население на Балканите е от т.нар.средизимноморска раса. Дребни мургави хорица...Те почти са изтребени от заселниците-арийци от север, една малка част е прогонена.Тогава робството не се е практикувало все още.Така че аборигените в състава на днешното балканско население са много малък процент. Латините и те са арийци които населват Апенинския полуостров от североизток.
Така, че огнищата на древните култури не са тракийски. И Балканите не са майката и таткото на световната цивилизация.Само са една част от нея.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647978
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031