Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 11:59 - Тайната на Хеопсовата пирамида
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 13104 Коментари: 2 Гласове:
13

Последна промяна: 05.05.2022 08:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Статуя на фараона Хуфу("Хеопс")


Когато фараонът Хуфу (гърците го наричали Хеопс и така го записали) стъпил на престола, той решил да си издигне гробница, каквато светът още не бил виждал. За нея той мислил много отдавна - още когато посещавал като дете училището на мъдрите жреци.
- Човек - учели жреците - се състои от тяло, "искра божия" и сянка "Ка". Когато човек умре, "искрата божия" угасва и сянката се отделя от тялото. Сянката "Ка" е безсмъртна. Тя броди по света, прилича напълно на човека и може да се връща в тялото му(или мощите...) или в неговите статуи. "Ка" се нуждае от храна и черпи сили главно от тялото, затова то трябва да се запази от разлагане, като се балсамира. "Ка" може да върши и добри, и зли дела. За да бъде спокойна сянката на мъртвия, в гробницата му трябва да се поставят статуите на близките му, дрехите, съдовете, предметите и украшенията, които е обичал, а по стените да се изпишат пиршествата, ловът, войните и героичните сражения, в които е участвувал. В гробницата трябва да се постави и "Книгата на мъртвите", в която са написани всички молитви и заклинания, без които човек не може да влезе в рая - страната на вечното блаженство.

  Тук, както и в тракийската или ахейската и вообще като цяло, в културата върху цялата обширна територия на Ранния Самар(Шумер), виждаме и религиозната  философия на древната тенгрианска небесна вяра. Всичките и варианти по места са сходни, затова учените ако можеха да мислят като нормални хора(особено ако са българи) отдавна трябваше да се сетят за рисунките по Казанлъшката гробница или статуите в Свещарската...Че конете там не са на комшията на царя на когото той толкоз му завиждал, а статуите може и да са на балдъзите му... А за този упорит адет да си правят гробници стана ясно откъде и защо тръгнал в първите постове на блога. Тук пък става въпрос за две от човешките същности според тенгрианския шаманизъм - за "искрата божия"(тялото) и сянката "Ка"(душата) от общо четирите. В примитивните племена (за които днес простите учени твърдят, че съхранявали тенгрианството и че то от тях тръгнало..?!) древнобулгарското духовно наследство те са го съхранили в още по-опростен и вулгарен вариант. 
За действителната възродена днес шаманистика писах тук и съм направил отделна блог вълна. Но да продължим разказа за фараона Хуфу и неговата гробница.

Много мислил фараонът Хуфу, наречен от гърците Хеопс, за своята гробница. Когато се качил на престола, той повикал Хемиун - най-добрия архитект в царството, и му поръчал да му изгради такава гробница, че във вечния си живот неговата сянка "Ка" да бъде винаги спокойна и сита, а тялото му да остане непокътнато.

image

Хеосовата пирамида днес

Фараонът Хуфу не мислел нито за времето, нито за средствата, нито за труда на хората, които щели да построят гробницата му. Той знаел, че египтяните са добри работници и безропотни поданици. Защото не напразно жреците стотици години наред са ги учели, че след смъртта на човека сянката му ще се яви пред страшния и неумолим съдия Озирис. Тогава той ще постави на везните делата и. В едното блюдо ще постави сърцето, а в другото - прегрешенията и. И ще започне да я разпитва, а сянката ще отговаря само с "да" или "не".
- Отбивала ли си водата?
- Не - ще трябва да отговори сянката.
- Свидили ли са ти се жертвоприношенията?
- Не - ще отговори сянката.
- Говорила ли си срещу фараона?
- Участвувала ли си в бунтове?
- Презирала ли си бога в сърцето си?
Тежко на сянката, ако не може да отговори на всичко "не"! Тя ще бъде погълната от едно страшно чудовище с глава на крокодил и тяло на чакал и никога не ще влезе в рая, където " водата е в изобилие, житото - по-високо от човека и няма неплодородни години".
 - Помни - казвали жреците на младия фараон Хуфу, - че докато народът се кланя на фараона и се плаши от съда на Озирис, нашата държава ще бъде вечна.
Хуфу бил убеден в това. И когато Хемиун му донесъл плана, който изненадал дори и него, фараона на Горен и Долен Египет, той дал заповед работата да започне веднага.
На всички номарси - управители на отделните номи - било заповядано да доставят работници - занаятчии, селяни и роби. Царските писари тръгнали по села и градове и насила откарвали годните за работа мъже. Царската заповед трябвало да се изпълни. Всеки три месеца за строежа на гробницата били необходими по 100 000 души.

В каменоломните край Мемфис закипяла невиждана работа. Още в тъмно натам се отправяли върволици от селяни и роби. Надзирателите начертавали върху скалите огромни правоъгълници, а работещите пробивали дупки и пъхали в тях големи дървени колове, които заливали с вода от Нил. Дървото постепенно се раздувало и така се откъртвали огромни блокове, тежки до 2,5 тона. Натоварвали ги върху специални шейни и ги свличали до Нил. Когато добитъкът не достигал, впрягали се хората. Грамадните блокове били прехвърляни със салове през реката и след това пак по същия начин били закарвани до мястото, където вече личели основите на постройката.
Никой не знаел как ще изглежда гробницата на фараона. Върху необхватната каменна основа се редели блокове, идеална одялани и полирани. Всеки нов ред от блокове бил засипван с пясък, правен бил насип, по който със здрави въжета извличали блока догоре. Всеки ден там мрели хора от жега, глад и изтощение и всеки ден докарвали нови.
Мъката и страданията нямали край. И така цели 20 години. Когато последният блок бил сложен и насипите отсранени, пред очите се открила огромна пирамида, величествена със своята могъща маса и чистите си линии. Висока 146 м, колкото 50 етажно сдание, тя наистина нямала равна в света. И никой фараон след него не могъл да достигне по размери пирамидата на Хуфу, наречена Хеопсовата пирамида.
Когато Хуфу умрял и неговата сянка "Ка" се отправила към подземното царство на Озирис, тялото му, балсамирано и увито в тънки платна с изписани върху тях молитви, било отнесено в пирамидата и зазидано там.

Век след век се нижели. Фараонът бил забравен. Никой не знаел дори кой, кога и защо е строил тази пирамида. Тя се издигала само като някакво чудо на древното строителство сред жълтите пясъци на пустинята.
През 18 век, когато отново се събудил интересът към историята на древните народи, учените насочили поглед и към Хеопсовата пирамида. Дали в недрата на това строително чудо не се крие някаква тайна? Истина ли е твърдението на Херодот, че тя е гробница на фараон? Или това е само някаква забавна легенда?
Най-после към края на 18 век група френски учени решили да изследват подробно пирамидата. Най-напред те дълго търсели някакъв вход към вътрешността и. Никакъв отвор обаче не се виждал в гладко полираните стени и плътно прилепнали блокове. Най-после, след дълги усилия, на 12 м над земята те открили изкусно замаскиран вход. Триъгълна арка от четири огромни блока поддържала неимоверната тежест на каменните блокове, които се издигали на 130 м. над този отвор!
 Тясна стръмна галерия ги отвела надолу към вътрешността на пирамидата. На някои места таванът бил толкова нисък, че се налагало да пълзят по колене. Краката се плъзгали по гладко полирания под. Движели се бавно, с големи усилия. На 30 метра под земята галерията ги отвела до голямо помещение, нещо като параклис. Но параклисът бил съвсен празен! Нали тук би трябвало да бъде ковчегът на фараона? Твърде разочеровани, те запълзели назад. И ето че открили една странична галерия. Тя била по-широка и изкачването по нея било по-леко. Но сега пък задухът и горещината ставали все по нетърпими. Най-после на 40 метра над земята галерията завършила с просторна зала. При мъждукащата светлина на фенерите изследователите-археолози видели в един ъгъл на залата гранитен саркофаг. Значи наистина пирамидата била гроб! Херодот, "бащата на историята" , бил прав! Един гроб, невероятен по градеж и размери!

image

Върху гладката каменна стена над саркофага, заобиколени с "царско колело", били издълбани няколко йероглифа. Разчели името на фараона Хуфу, който управлявал Египет около 2900 г. пр.н.е. Саркофагът обаче бил празен!

imageimage

Реконструкция на слънчевата ладия извадена от пирамидата,която трябвало да отнесе фараона при Озирис и злантния пръстен на Хуфу.

Какво е станало с мумията? Къде са съкровищата на фараона! Неизвестно. Дали чужди нашественици са ги плячкосали? Или крадци са ги ограбили? А може би е вярна легендата, че народът, възмутен и доведен до отчаяние, възстанал и в гнева си разкъсал мумията на ненавистния фараон. Едва ли това ще е само легенда. Статуите на храма са намерени в един кладенец силно изпочупени.

Напразни били усилията на Хуфу да си осигури спокоен задгробен живот. Отмъщението на народните "революционери" от древността го намерило заедно със съкровищата му и зад  2 300 000 блока на неговата пирамида.
Днес светът гледа с удивление пирамидите - а ние се прекланяме пред безмерната власт и воля на фараона и труда, страданията и голямото изкуство на египетския народ.





П.П. От 1 февруари 2014 г. Робите и работния добитък са участвали наистина в строителството, но не те са построили пирамидите. В момента на градежа на блоковете на място, са присъствали само жреците и архитекта...!? Предположенията за насипи и влачене нагоре, за макари и скрибци са отхвърлени отдавна от математиката. Изчислено е че по този начин би трябвало да работят 100 хил. души поне 100 години. Но тези пирамиди, както и останалите са построени от хора все пак(както е указано в сборника от Волжка България "Джагфар тарихи") а не от извънземни. Метода обаче е отдавна е забравен и непрактикуван, но е имало демонстрация на тибетски монаси, както се разбра и то публично. Чрез звуков импулс(барабани, свирки и пеене и др. успели да вдигнат огромна скала на 400 м. височина!
  Първоначален импулс(знания, в това число и общуване в духовния свят) имало от Небето естествено, това е указано и в древнобългарсата митология.  Как от Небето ли? Ами за това същото духовно учение, познато във всички древни култури по цялото земно кълбо става дума. Учението на жреците, т нар. шаманизъм, който в същността си е един същ навсякъде. От Австралия до Северна Америка, Скандинавия и Сибир. Едно и също  без тези култури да са се познавали или да са знаели за съществуването си. Кой от откъде им е дал или ги е научил тогава, на това едно и същото нещо? Най - древната човешка религия Небесното Тенгрианство е било върху основата на това изначално и универсално човешко духовно учение. 
  Но Огнищата на древни култури са дело на хора!



Следва продължение







Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. momchil - Отдавна вече е доказано, че пира...
23.04.2012 23:25
Отдавна вече е доказано, че пирамидите не са строени от роби. Тази теза е на комунистическата пропаганда. Имаше я още в една кига от 1968 година . Казваше се "Светът"
цитирай
2. atil - В интернет а и не само, отдавна съм се ...
24.04.2012 12:59
В интернет а и не само,отдавна съм се нагледал и наслушал на всякакви "отдавнашни доказателства"...Така че и това не ме изненадва.Робите нищо не могат да построят сами - имало е първо архитект(горе му пише името), после майстори и надзиратели, после "командировани" селяни,хора от редица други професии, а освен тях голяма роля е изиграл и работния добитък.
Пропагандата е бял кахър, има я навсякъде в изданията от преди, има я и сега. Но аз не я цитирам нея и не и обръщам внимание - нито от тогавашната , нито от сегашната. Учените са били принудени и изнудени да слагат по няколко такива изречения в описанията си. Както е бил изнуден Петър Берон да стане сътрудник на ДС..,Иначе щеше да види резерватите на Африка през крив макарон и да работи там на куково лято! Но затова пък са имали възможност да се занимават с наука, за разлика от сегашното време, когато всички се занимават с глупости и простотии.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649172
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031