Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2012 17:38 - Праотци на нашата писменост
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 16833 Коментари: 14 Гласове:
8

Последна промяна: 29.05.2013 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Финикийски кораб

Най-голямата заслуга на финикийците за културата на човечеството е, че те създали гениална по своята простота система на писане, която била наследена от гърците и от латинските народи, а по-късно и от нас - българите.
Много от древните културни народи имали своя писменост, дело на техния творчески гений и на условията, при които са живели. Египтяните имали своя оригинална йероглифна писменост. Асирийци, вавилонци и перси ползвали клинописно писмо, на основата на древнобулгарския алфавит - самра, създаден в Ранния Шумер, което просъщствувало повече от три хилядолетия.
В Тюркския каганат станал известен друг древнобулгарски алфавит т.н., Кашански алфавит , родствен с древното "минойско писмо"(остров Крит бил свещено място и главно светилище на Тангра в Европа по онова време. От редовните служби и жертвоприношения там останал митът за Минотавъра). А пък източните народи - китайци и японци, и до днес си служат със сложното йероглифно писмо, създадено от тях преди хилядолетия.
Писмото на древните народи било твърде сложно и трудно за изучаване. Необходими били много усилия, много време и много средства, за да го усвои човек. От друга страна по-често това било привилегия на жреческата каста и децата на аристократите а по-късно и на богатите. Финикийците първи в древността са създали истинска народна писменост, достъпна за всекиго.
Мъчно е да се проследи как точно се е родило финикийското писмо, но в него можем да забележим следи и от клинописа и от древнобулгарската руническа писменост. Известно е, че в твърде ранна епоха за дипломатическата си преписка и други официални документи финикийците използували клинописното писмо, което съдържало около 600 клинописни знака, нанасяни на влажни глинени плочки. Деловият и практичен финикиец искал сам да води сметките си и да разбира писмения документ, който получава или пък сам издава. Ето защо финикийците търсели по-удобна писменост.

image

Финикийски жрец

В града Угарит се появило финикийско клинописно писмо, което дори получило известно разпространение и в Палестина. Но и то не задоволило финикиеца.
И ето че в южната част на Финикия - по всяка вероятност в града Библ, се появило звуково писмо с много опростени знаци. Сигурно това не е станало изведнъж. Новото писмо наистина било гениално по своята простота. То съдържало само 22 знака и можело да се чертае на всякакъв материал - на глина, камък, папирус, пергамент.
За да се стигне до това писмо, помогнал и самият им тогавашен език. Тези 22 знака отговаряли на 22-та съгласни звука, които имал финикийският език. Езикът, на който говорели финикийците по това време вече, бил от семейството на семитските езици(промяната настъпила, подобно на днешния език на балканските българи - славянобългарският, който се числи към семейството на съвремените славянски езици...). Те имат това интересно свойство, че основното значение на всяка дума се изразява чрез съчетаването на съгласните звукове. На финикийски език например отглаголното съществително "говорене" се изразява със съчетанието на трите съгласни Д Б Р; глаголът "той говори" се изразява със съчетанието "Ди-Бе-Р; причастието "говорещ" е "ДУ-БЕ-Р", съществителното "дума" е "Да-Бо-Р".

image

image

Финикийски писмени и парични знаци

Щом означавал с писмени знаци съгласните, финикиецът разбирал вече основното значение на написаната дума.
Това финикийско писмо имало все още известни недостатъци и непълноти. Понеже пишели само съгласните, писменият знак Т можел да се произнесе като Та, Ту , Ти, То, Те. Трудност в разчитането на думите представлявало и това, че финикийците, както повечето древни народи, включително гърците и римляните, при писането не отделяли думите една от друга с разстояние или някакъв разделителен знак. Така наредените една до друга съгласни, без да е означено докъде завършва едната дума и откъде започва другата, били действително трудни за разчитане и довеждали понякога до различни тълкувания на едни и същи знаци(та и някои аналози с надписите на гръцки у нас, т.е. имало ли Тангра в България и Омуртаг субиги ли е бил или полски пъдарин...?!).
За да преодолеят тези неясноти, финикийците постепенно измислили някои спомагателни знаци, които по произношение отговаряли на известни гласни звукове. Така например знакът "У" означавал звукове "У" и "О". Знакът "Й" се произнасял като звукове "И" и "Е".
(Подобен знак при нас е било променливото "Е",с неговото премахване след 1944 година, се целяло да се разбие единството на източните и западните български говори. А от своя страна в Македония забранили знака "Ъ"...)
Всяка дума следователно можела да се напише по два начина - непълен, когато са означени само съгласните, и пълен - когато са обозначени и съгласните и гласните звукове. Така постепенно финикийската азбука добила своя завършен вид.
Когато гърците влезли в контакт с финикийците, те се запознали и с тяхното писмо. Гърците бързо оценили неговата гениална простота и възможностите му да се пригоди към всеки език. Те направо възприели финикийските знаци, като с течение на времето изписването на някои от тях се видоизменили леко. За звуковете пък, свойствени само на гръцкия език, те измислили нови допълнителни знаци. Тази нова, лесно усвоима дори и за децата писменост бързо изместила сложното минойско писмо, което те заварили.

image

С него си служели древнобулгарските държавици, на територията на Елада, Западна Мала Азия, Крит и Кипър и през II-то и част от I-то хилядолетие пр.н.е.
Римляните също така възприели не само финикийския принцип на звуковото писмо, но и изписването на отделните букви. Така се създало латинското писмо, с което днес си служат много народи в света.
Когато Кущан-Баксан и Банджа( братята Кирил и Методий), решили да създадат азбука за Дунавска България, те имали  пред очи безспорно гръцките букви. За звуковете, които били свойствени на нашия език по онова време или пък за онези, които не съществували в гръцкия език, те измислили нови знаци. Много образни и точни са сведенията за това в произведението на Черноризец Храбър( Маркар Макидан) - "За буквите". А също и на Арслан Тертер посланик през 13 век във Волжка България. Второто е по-малко известно затова ще цитирам част от него: 


"...Народът на Улуг Българ(Дунавска България) по-рано ползвал знаците на келбирите(жреците),които понякога ги наричат тюркски или турански.Но турански наричат и знаците на кашанците,които се ползвали известно време и у нас, и те се пишат еднакво като арабските отдясно-наляво.

След това, когато бурджанците(дунавските българи) преминали на езика на кръстените саклани(славяни),те отначало писали със сакланските знаци на келбирите или с гръцки букви.

image
Мозайка на Св.Кирил над гроба му в гр.Рим.

Накрая по волята на Всевишния,Куштан Баксан(Св.Кирил) създал за всички бурджански българи нови знаци - за да няма различие в написаното...."(Тук става въпрос специално за Кирилицата, наречена така в чест на създателя и).

Така че българската азбука има за свой прародител пак финикийската азбука. Това много ясно личи, като сравним нашите букви с гръцките и финикийските.


imageimage



Следва продължение





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Някои разяснения
25.04.2012 02:30
Тук са представени някои много ценни сведения,които са в състояние да ни покажат по-добре кои впрочем са "пра"- Българите. Много лесно например се тълкуват на днешен Български две от цитираните по-горе типови названия:

1. Улуг Българ= Велик Българ (Велика България,т.е.- центърът на Българската империя,към която до 922 г. е спадал и Волжкия каганат.
2. Келбири= Колбъри (Колобъри,Колобри),т.е.- Колсари (Колесари,Калушари,Хъръзари,Къръгари и пр.)- Жреци на върховния (на Слънчевия) бог.

Финикийската азбука пък е наследник на ашуйската. А старите Ашуйци (Ахейци) са древно- Българско племе от североизточното причерноморие,които пишели с помощта на праисторическите древно- Български руни,намиращи се със стотици на Балканите,които са прародина на всички древни и днешни Българи.
цитирай
2. atil - Неотдавна пуснах едно видео &qu...
25.04.2012 11:54
Неотдавна пуснах едно видео "Наш Дегестан",в групата Тера Булгария, много хубаво документално филмче за историята и съвремието на оня край.Интересно е и любопитно,още повече ,че първите бурджани-джурашци(основната маса на хората дошли с Аспарух са от тях) имено там са си направили княжество най-напред там. Та под това филмче пише- "Коментарите за филма са спрени , защото всеки има мнение ,но не всеки може да го изразява по подходящия начин".
Та сега не ми се спори с shtaparov , макар, че има за какво, но достатъчно е че си изказва мнението по нормален начин а най-важното е ,че е разбрал и подчертава връзката между огнищата на древните култури. А кой към кого бил и кой от кого произхождал, това с времето ще се изясни и без това, и нещата ще си отидат по местата.
Летописците говорят за Идел(древната българска империя) дори през 13 век, но вече като пространство на народите произлезли от нея и обосновали се в свои държави на територията на Евразия.Това второто за колобърите го приемам напълно и е много интересно обяснено.Лично аз го свързвах с "коло"- колело,кръг, оттам и хоро, но тук е обяснено по-добре.
цитирай
3. atil - Улуг Българ или още наричан Кара ...
25.04.2012 21:13
Улуг Българ или още наричан Кара Бурджан е Дунавска България. А Велика България от която се отделил Аспарух с братята си Кубер и Лачин я наричали Кара Булгар или още Урус Българ. Той се отделил от там, след междуособиците които възникнали 3 години след смъртта на баща му и продължили почти 7 години. Всичко това станало през 7 век.
Между другото забелязах, че пак почнаха да пишат глупости за траките и да наводняват блога с тях, да ги разкарват до Египет и къде ли не, но това няма никакво значение...,всеки има право на мнение и на гледна точка. Утре продължавам поредицата с темата за Индия. И ще видим ,че там ако е стъпил тракийски крак то е било единствено в състава на войските на Александър Македонски. А решителна роля за възникването и това огнище на човешката култура са изиграли пак булгарите-арийци.
цитирай
4. shtaparov - Всъщност
28.04.2012 03:12
Всъщност Дунавска България е наречена така днес,а тогава си е била все още Велика България,от която е отпаднал само Хазарският каганат поради сплетните на Българо-юдеите в него. Волжкият каганат отпада от нея по-късно: в края на IX-нач. на Х век,Полско-Балтийският: ок.962 г.,а двата руски каганата отпадат временно в периодите IX-X и XI-XII век. Окончателното им отпадане е причинено от идването на монголците (1232-1242 г.),което слага край на Българското могъщество в Европа.
цитирай
5. atil - За Дунавска България си прав - това е ...
28.04.2012 11:29
За Дунавска България си прав - това е условно название. От времето на Второто Българско царство страната си се нарича официално - България - наследено от първоначалното и име - Българ от Първото българско царство. Нашата страна възниква като каганат с името Улуг Българ! Буквално това означава Дълга, но също и Голяма,Велика България. Тя наистина имала продълговата форма - една дъга почваща от Десния бряг на Днепър до Македония. В този си вид възниква а не както си вообразяват и си я чертаят все още по картите и учебниците. Това станало през 7 век. До този момент не е имало никакви хазаро-юдейски конспирации в международните отношения в Европа.Хазарите ги вика и сключва съюз с тях престолонаследника Баян, за да си запази властта. Заради оказаната му помощ той им отстъпва земите на хората подкрепили Аспарух във войната за трона. Затова и тези тръгват масово с него да се преселват.Една част останала там под хазарска зависимост.По-късно вдигнали едно голямо въстание,което било разгромено и голяма част отново се изселила на север- във Волжска България. Точно те основали гр. Болгар и Болгарския бейлик.
Велика България на Кубрат, наричана Кара Българ и Урус Българ не се разпада през 7 век, тогава Аспарух само отделя от нея Придунавието а на хазарите е отстъпен Северен Кавказ и Долното Поволжие. Кара Булгар се разделя сам през 10 век през 922 го. на две части - Урус Българ( или Урус - Русь) и Ак Българ ( наричан условно Волжка България). Митовете около монголо - татарите и те не са по-малки, но и за това съм превел и включил тук доста текстове:
http://atil.blog/history/2011/07/11/istoriia-na-voljka-bylgariia-10-13-vek-11.781148
В този и постинга след него се описват пък събитията около появяването на татаро-монголите в Европа.
цитирай
6. анонимен - Кирил е написал глаголицата, а така ...
21.05.2012 21:36
Кирил е написал глаголицата, а така наречената "кирилица" е дело на неговия ученик Климент Охридски. Нали така? Глаголицата на вид няма нищо общо с гръцкото писмо, докато кирилицата, която всъщност би трябвало да се налича "климентица" - категорично да.
цитирай
7. atil - Не бе човек, това е "идея&q...
21.05.2012 22:02
Не бе човек, това е "идея" на нашите учени от последното поколение...Те имат още доста такива идеи и хипотези...Глаголицата са я писали двамата братя за славяните. Поръчана им е мисия за западните славяни.
Точно "Кирилицата" е писана специално за Дунавска България! От Константин(Кирил) за официална азбука на държавата. Приета е на събора от 891 год. Климент няма нищо общо с тая работа, със създаването, но с разпространението и утвърждаването - да разбира се.
цитирай
8. atil - 4). Народа на Улуг Българ(Дунавска ...
21.05.2012 22:10
4).Народа на Улуг Българ(Дунавска България) по-рано ползвал знаците на келбирите(жреците),които понякога ги наричат тюркски или турански.Но турански наричат и знаците на кашанците,които се ползвали известно време и у нас, и те се пишат еднакво като арабските отдясно-наляво.
След това, когато бурджанците(дунавските българи) преминали на езика на кръстените саклани(славяни),те отначало писали със сакланските знаци на келбирите или с гръцки букви.

Накрая по волята на Всевишния,Куштан Баксан(Св.Кирил) създал за всички бурджански българи нови знаци - за да няма различие в написаното.

Това е информация на един наш човек от тука.посланник във Волжка българия от втората четвърт на 13 век.
Това е линк към материала в блога:http://atil.blog.bg/history/2011/09/22/konspekt-na-niakoi-vajni-svedeniia-ot-quot-djagfar-tarihi-qu.824028
цитирай
9. shtaparov - Ако вярваме на данните,ще научим много повече
25.05.2012 00:03
Сигурните исторически данни сочат,че глаголицата е създадена от Св.Методий. Значи по презумпция Кирилицата е създадена от Св.Кирил. Св.Климент като техен ученик и смирен свят човек не ще да е имал дързостта да поправя своите учители,още по-малко са имали такава дързост лицата около него,които пък са негови ученици,та дори и да са били царски особи.
цитирай
10. atil - . shtaparov, понякога имаш учуд...
25.05.2012 00:13
. shtaparov , понякога имаш учудващо трезва мисъл! И дори се случват и точни попадения в лоното на езиковия анализ...Източноарийските езици ,какъвто и съвременния български,са наистина много древни.А Константин-Кирил е бил действително много способен и даровит човек. И будел уважение и респект навсякъде.
цитирай
11. shtaparov - Сърдечно благодаря!
27.05.2012 21:50
atil написа:
. shtaparov , понякога имаш учудващо трезва мисъл! И дори се случват и точни попадения в лоното на езиковия анализ...Източноарийските езици ,какъвто и съвременния български,са наистина много древни.А Константин-Кирил е бил действително много способен и даровит човек. И будел уважение и респект навсякъде.

Много ти благодаря за оценката приятелю- и аз съм възхитен от твоя отличен патриотизъм и от упоритостта,с която издирваш и утвърждаваш истините за България!
цитирай
12. balkan1 - ЗА АЗБУКАТА НИ
16.05.2013 11:31
Кирилицата УЖ е взета от "гръцката" азбука, А "гръцката" УЖ е взета от ФИНИКИЙСКАТА - НО - ДА АМА НЕ!!!
http://balkan1.blog.bg/politika/2012/08/17/za-azbukata-ni-i-ot-koga-e-nasha.989376
цитирай
13. atil - Гръцката азбука е ползвана при н...
18.05.2013 15:59
Гръцката азбука е ползвана при написването на Кирилицата, защото е била позната в Дунавска България отдавна. Била е официално писмо на царската канцелария например, дълго време.
Финикийските знаци ги донася в Гърция Кадъм, и на тяхна основа възниква тяхната азбука.
Другото са теории и разсъждения, опити за изследвания и стъкмявания на удобни тези и хипотези. Така мисля.
цитирай
14. atil - За Дунавска България си прав - това е ...
01.01.2020 21:49
atil написа:
За Дунавска България си прав - това е условно название. От времето на Второто Българско царство страната си се нарича официално - България - наследено от първоначалното и име - Българ от Първото българско царство. Нашата страна възниква като каганат с името Улуг Българ! Буквално това означава Дълга, но също и Голяма,Велика България. Тя наистина имала продълговата форма - една дъга почваща от Десния бряг на Днепър до Македония. В този си вид възниква а не както си вообразяват и си я чертаят все още по картите и учебниците. Това станало през 7 век. До този момент не е имало никакви хазаро-юдейски конспирации в международните отношения в Европа.Хазарите ги вика и сключва съюз с тях престолонаследника Баян, за да си запази властта. Заради оказаната му помощ той им отстъпва земите на хората подкрепили Аспарух във войната за трона. Затова и тези тръгват масово с него да се преселват.Една част останала там под хазарска зависимост.По-късно вдигнали едно голямо въстание,което било разгромено и голяма част отново се изселила на север- във Волжска България. Точно те основали гр. Болгар и Болгарския бейлик.
Велика България на Кубрат, наричана Кара Българ и Урус Българ не се разпада през 7 век, тогава Аспарух само отделя от нея Придунавието а на хазарите е отстъпен Северен Кавказ и Долното Поволжие. Кара Булгар се разделя сам през 10 век през 922 го. на две части - Урус Българ( или Урус - Русь) и Ак Българ ( наричан условно Волжка България). Митовете около монголо - татарите и те не са по-малки, но и за това съм превел и включил тук доста текстове:
http://atil/history/2011/07/11/istoriia-na-voljka-bylgariia-10-13-vek-11.781148
В този и постинга след него се описват пък събитията около появяването на татаро-монголите в Европа.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647539
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031