Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 21:58 - Сказание за Бхаратовите потомци(Петте братя Пандави)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 13970 Коментари: 13 Гласове:
9

Последна промяна: 29.05.2013 22:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Булгарите - арийци, които покорили жителите на древна Индия, живеели в малки селца и се занимавали със земеделие и скотовъдство. Добитъкът бил главното им богатство. Те били разделени на племена, които воювали помежду си за добитък, за земя, за вода, за роби. И пеели песни за своите борби, за подвизите на своите герои. От тези песни и народни сказания възникнала епическата поема на индийските народи, наречена "Махабхарата". "Махабхарата" е осем пъти по-голяма по обем от "Илиадата" и "Одисеята", взети заедно. Това велико епично творение не е възникнало изведнъж. Около едно предание, предавано от уста на уста, народният певец е вплитал нови епизоди и легенди. Поемата е записана в началото на първото хилядолетие, но тя, както показват някои твърде архаични елементи в нея, е възникнала много преди това. Така в "Махабхарата" е намерило отражение историческото развитие на индийските народи през един дълъг период от време. Тя е оказала огромно влияние върху литературното и културното развитие на Индия.

"Махабхарата" преведено значи "Сказание за великата война на Бхаратовите потомци".  Бхарата се  наричал легендарния родоначалник на едно от големите индо-арийски племена. Как е звучало оригиналното му булгарско име можем само да гадаем, но в личните имена на всички герои се съдържат булгарски корен , среща се вписана и княжеската титла - "хан". Това племе населявало северната част на земите  между реките Ганг и Джамна, днешна Сатразия, северно от град Делхи. През първото хилядолетие пр.н.е., това племе се сляло с племето курупанчали, но името "бхарати" се запазило. " Страна на бхарати", така се назовавала Индия. Главни герои на поемата са потомците на бхаратите.

Какво ни разказва "Махабхарата"?
Някога край бреговете на р.Джамна се заселило племето бхарати. То си изградило столица, именувана Хастинапур, което ще рече "Град на слоновете".
Между двата големи рода на това племе - Панду и Куру избухнала смъртна вражда. Как станало това?
Царят на рода Панду умрял и оставил петима мололетни сина. Започнал да управлява царството чичо им, слепият Дхритаращра. Малолетните сираци и синовете на Дхритаращра растели и се възпитавали заедно. Но ето че между тях се породила омраза.

image

Чичото на Пандавите


Най-големият от синовете на Дхритаращра склонил баща си да изгони синовете на Панду. Сираците били принудени да напуснат своя дом. И те се заселили заедно с майка си там, където р.Джамна се влива в Ганг. Но омразата на братовчедите им ги преследвала и тук. За да се спасят от ненавистта им, синовете на Панду, преоблечени като отшелници-брамани, се поселили в царството на племето панчали.

image

Братята Пандави,майка им и красавицата Друпади


Царят на панчалите решил да омъжи дъщеря си - красавицата Друпади. За да си избере зет, царят устроил състезание между младежите от цялата страна - съпругът на Друпади, трябвало да бъде добър стрелец с лък. Царски зет щял да стане онзи младеж, който прободе със стрелата си окото на златна рибка, закрепена на постоянно въртящ се диск, окачен на едно дърво. И ето че единият от изгонените сираци - смелият и ловък Арджуна, единствен между многобройните кандидати пробол окото на златната рибка. Арджуна станал съпруг на хубавата Друпади и зет на царя на панчалите.
Когато Арджуна станал царски зет, Дхритаращра се помирил с племенниците си. Той им върнал дори част от бащиното царство.

Омразата на неговите синове обаче не стихвала.
Веднъж Дурводхана, син на Дхпитаращра, склонил един от братята Панду да играят на кокалчета(ашици). Коварният Дурводхана играл нечестно и спечелил цялото царство на братята Панду. А самите братя и хубавицата Друпади обявил за свои роби. И за да унижи хубавата Друпади, заповядал да я влекат за косите и да я направят слугиня.

image

Друпади - "слугиня"

Старият цар Дхритаращра се смилил над племенниците си. Той ги освободил от робство, но ги лишил от царството им и ги осъдил да прекарат тринадесет години в изгнание. Обещал да им върне царството, ако последната година от изгнанието прекарат така, че никой да не ги познае.
Дванадесет години, братята Панду живели в изгнание, скитали от едно място на друго, от едно царство в друго. На тринадесетата година синовете на Дхритаращра нападнали стадата на царя, при когото работели братята Панду. Започнал бой. Братята Панду надвили братовчедите си и върнали на царя заграбените стада. Тогава братята Панду били открити. Но тринадесетата година вече била изминала. Чичото Дхритаращра трябвало да върне царството на племениците си. Той обаче не изпълнил обещанието си. Тогава братята решили да си върнат бащиното царство със сила.

Вестта за коварството на чичото Дхритаращра, и решението на братята Панду обходила цяла Индия. Приятели от всички страни се стекли при тях. Потомците и съмишлениците на двата големи рода се изправили настръхнали едни срещу други. Завързал се ожесточен бой. Осемнадесет дни продължил той. Щастието, както и правото, били на страната на братята Панду. Едни след други загинали завистливите синове на Дхритаращра. Последен загинал в двубой и най-големият син, смъртният враг на братята Панду - коварният Дурводхана.

image

Арджуна и бог Кришна, който му помага. Интересно е че навсякъде дори в късните илюстрации се е запазил спомена за червения булгарски стяг...

Цар станал най-големият от братята Панду. По стар тенгриански обичай той трябвало да принесе в жертва бял кон. Но преди жертвеното животно да бъде заклано, то трябвало да бъде пуснато на свобода да пасе една година. Конят се движел свободно, никой не го водел, но онзи, в чииято земя конят стъпвал, трябвало да признае властта на царя Панду. Всеки, който се опълчвал срещу тази повеля на обичая, трябвало да докаже с борба своето право на независимост, трябвало да се пребори с воините на братята Панду.
Водени от смелия и ловък Арджуна, братята Панду завоювали много земи, покорили много народи. Най-после конят отвел Арджуна и воините на Панду и в главния град на бащиното им царство, в града Хастинапур.
Така, според сказанието, племето бхарата завоювало индийската земя от море до море.

image

Храмът-лотос в днешната индийска столица Делхи


Следва продължение




Гласувай:
9



1. kagami5 - Масуди пише, че Бхарата са били най- ...
27.04.2012 22:49
Масуди пише, че Бхарата са били най- великите царе на Индия !
цитирай
2. atil - На това нещо попаднах много отда...
27.04.2012 23:41
На това нещо попаднах много отдавна.Имаше го издадено у нас като "Индийски народни приказки" с много интересни илюстрации.Доста обширно издание за деца и направено като приказки с продължение. Този епос има голямо отражение в цялата индийска култура. После разбрах, че е свързано и с религията и с историята. Накрая се оказа , че в това сказание се преплитат няколко древнобългарски мита и предания. Както и на други места те са пригодени към тяхната действителност и чрез тях придават историческо и божествено право на техните царе и герои да владеят и управляват. А династията е разбира се напълно реална и историческа. Интересното за нас е че научаваме от древнобългарскиия сборник за "петте братя Пандави" - това са именно арийците-булгари дошли от север в Индия...! Затова намират и до днес имена на местности и на исторически персонажи като - Рила,Шипка, Кардама и т.н.И тези "странни" съвпадения с днешна малка България в Европа озадачава много хора. Още повече съвпадения има в Русия,но за тях у нас малко се знае.
цитирай
3. shtaparov - Правилно
28.04.2012 03:16
Правилно приятелю: ведическите Бхарати са народът Бохарати (Богарати,Богаричи).
цитирай
4. shtaparov - А братята Пандави са братя Пентови ...
28.04.2012 03:20
А братята Пандави са братя Пентови (Петови без носовката),ще рече Пентаци и Петаци.
цитирай
5. atil - Това за Петаците има логика, но не ...
28.04.2012 10:32
Това за Петаците има логика, но не може да се излиза на терена на езиковия анализ само с източно-арийското наречие(днешното славянско), защото неминуемо в един момент се стига до кьорсокак. Княжеските и владетелски родове са говорили древния булгарски език от огузкото наречие(днешния тюркски език). И тази следа върви навсякъде от Минойската култура до Египет,Близкия изток ,Балканите,Индия,Китай и Рим, тука в Стария свят. Друга особеност е че индийските народи имат свой любим звук - "х" в наречията си,както гърците има своето "с" и т.н. Оттам и транскрипцията на старите булгарски думи и названия. Малко по-нагоре от Индия имаме и хунобългарската държава - Балхара.В един момент тя дори атакува Индия и покорява общирни области там. "Бхарати" по скоро е транскрипция на булгари или балхари, както са се самонаричали българите.А не както им викали сакланите(славяните).
цитирай
6. анонимен - Хич и не искам да се родея с индийц...
28.04.2012 22:09
Хич и не искам да се родея с индийците,че са големи мизерници.Абе,думата хигиена е непонятна за тях .И куп други неща.Категорично отказвам родство с тях!
цитирай
7. atil - Тъкмо бях намислил, но се двоумях ...
28.04.2012 22:28
Тъкмо бях намислил ,но се двоумях дали да не прекъсна пак тематичната поредица и да вкарам нещо историко-политическо от миналата година.Щом е от миналата година значи вече е историческо..Сега този ,коментар,който трябваше да дойде още за предния постинг май ще ме накара да включат тази публикация. Но по добре утре на 29 април.За българите от миналата година е. Не за древните племена и народи.
За №6 анонимния искам да кажа, че ако отиде в Индия ще му падне шапката и ще си прехапе езика..,поне от английското образование и култура на потомците на висшите касти. До които нашите висши касти от потомците на вчерашните простаци и пролетарски революционери никога няма да се доближат..Както и никога няма да ги стигнат американците.Та ако ще още пет Българии да ограбят и разсипят. Нашите другари цигани също нямат нищо общо с индийците, макар да се броят за индоевропейци.Единственно племето цинга(на циганите,не на ромите) е създало нещо а именно днешния град Сингапур.Което пък показва че те са излезли от южните племена - най-нисшите касти на шудрите.Макар, че някъде срещнах , че племената чандала, към които спадат ромите, Ману вообще не ги включил в кастите, като непригодни за организиран социален живот...
Законодателят Ману( и той адаш на фараона обединил Горен и Долен Египет - Менес) е урегулирал проблема за родствата в древна Индия. Така че какво приемаш или не ,тях вообще не ги засяга. Така че можеш да спиш спокойно.
цитирай
8. kagami5 - Аз зная за друго племе - Мангал, но ...
29.04.2012 19:16
Аз зная за друго племе - Мангал, но дали има общо с циганите - не зная. На вид си приличат :) На анонимния също ще добавя да не се коси - царския род на Бхаратите е бял, нищо общо етнически с индийците.
цитирай
9. atil - Имах един познат в миналото, който ...
29.04.2012 20:27
Имах един познат в миналото, който за известно време беше се отдал на Индия и оттам беше се докопал до най-древното потекло и на циганите. Сигурно е имало и такова племе щом битува израза и до днес. Но се оказа ,че далеч не всичко от законодателството на Ману е преведено. И там беше извадил една информация за племената - чандала(може и това племе да е спадало към тях). Законодателят препоръчва специално внимание към тях и както разбрах не ги е включил към никоя каста. И понеже не са били и роби, може това да е причината за разселението им по цял свят..?!
цитирай
10. zelas - Само индийци не бяхме! Да се готвят ...
03.05.2012 20:22
Само индийци не бяхме! Да се готвят ескимосите.
цитирай
11. atil - Вие първо станете тракийци, пък ...
03.05.2012 20:42
Вие първо станете тракийци, пък оттам нататък по-лесно zelas...Щото Сорос и Отворено общество ви прекръстиха на роми и ви отнеха циганската идентичност..И по тази причина съществото Боцман изкара ромската("римската") теория за произход на българите а някои други пък тракийската. И при ескимосите са ходили булгари да търгуват, но не са забелязали тракийци да се навъртат наоколо...
цитирай
12. liliyanaandreeva - Това е митът за Зевс, за Мойсей, за ...
04.01.2013 20:28
Това е митът за Зевс, за Мойсей, за княз Гвидон, а в женски вариант- за Психея, за Пепеляшка, за Снежанка, за златното и черното момиче и пр.
цитирай
13. atil - Една нишка да, древнобългарския ...
04.01.2013 21:34
Една нишка да, древнобългарския мит за принца спасен от вълка(виж постинга третия поред в блога, за "Началото на българската история").При хунобългарите е за Авитохол в кошницата. Дори името на прародината си не забравяли и се наричали с него на много места новата си родина. В Италия в Мала Азия,в Близкия изток (града Тел Авив) и др.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647436
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031