Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2012 17:05 - В прегръдките на Държавна сигурност("Опасните" тайни, които си споделят Николай Станишев и Димитър Съселов)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4527 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 03.06.2012 19:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вторият по ред на представянето е Димитър Съселов, за който ми хрумна , че най-добре ще го представят компетентните органи на народната власт.

image

Първата работа на комунистите след 9 септември 1944 г. е да се разправят безмилостно с всичко свястно в България. Десетки хиляди са избити без съд и присъда, като месомелачката е пусната в ход на самия "светъл" ден и работи с пълни обороти няколко седмици. Всички са изтръпнали от ужас.Забранени са всички граждански сдружения и партии, които не влизат в т.нар. Отечествен фронт. Забранена е дейността на "Българска орда". Нейните членове са подложени на преследване.
В архивите на МВР се пазят няколко характерни документа, свидетелстващи за тъпотата на болшевиците, обсебили властта и претендиращи да са бъдещето на човечеството, както и за характера, интересите и съдбите на Димитър Съселов и Николай Станишев. Предлагаме текста им, който не се нуждае от коментар. Поводът за трите страници строго секретни сведения и справки е личното писмо на Д.Съселов до Н.Станишев.


1.
Пирдоп,18 дек.1960 г.
ден 24 от 12-я бълг.месец


Драги Кольо,
  Честит Идинак, Честита Сурова Нова година, честита за теб, за Муци, за внучето и за децата ви, честита за целия ви род и за цел народ. Заедно с това честит имен ден. И за него ти пожелавам всичко най-хубаво.
  Чудно, наистина, но не зная ти празнуваш ли Идинак, учиш ли децата и внучето си да го тачат и празнуват? Обясняваш ли го на близките си и на приятелите там? Идинак е бил не само най-големия български празник, поне от преди две хиляди години, та току до Освобождението. Той е същинското средище на всички истински български обичаи, а също така и белега на същинските български разбирания. В него и в обичаите , свързани с него, са изразени както схващането за единство, така и тия за туптежни излъчвания, за троеж и за съгласувано взаимодействие. Възстановяване спазването и празнуването му би означавало начало на възстановяване духовното единство на народа ни. Благодарение на духовното единство само, нардът ни можа да преживее две тежки робства - гръцкото и турското, съпроводени със страшен духовен натиск. Само ако това единство бъде възстановено въз основа на същите старинни обичаи и разбирания, народът ни ще може да оцелее в изпитанията и нещастията, които още му предстоят. На пръв поглед може да изглежда, че тези старинни обичаи и разбирания са отживели вече времето си, колкото здрави и добри да са били в миналото те. Но не е така. Ако и тяхната страринност да отива назад до над четири хиляди години, те са останали по-съвременни в истинската си същност от всичко съвременно.Така:
Особена комисия в ООН със задача да оправи досегашния недотъкмен календар на цивилизованите народи препоръчала въвеждане на времечислене в основата на който лежи схващането за Идинак - ако и комисията, непознавайки това име, да не го е нарекла така.Би ли въвеждан Идинак, ако той би отживял времето си? Съвремените природни науки(Болцман с ентропията, Планк с квантовата теория, Айнщайн с относителността и напоследък Бор, Борн,Шрьодингер, Паули и Хайземберг и още други) все повече и повече потвърждават българските основни разбирания - туптежното излъчване(квантуване), троене(частици и античастици, както и изисквания за симетрия), почивно начало и всмукване(ентропия), срещуположност, допълнителност, съгласувана взаимодействие и т.н. Надали ще е далеч денят, когато съвременните природни науки ще се доберат и до схващането за Върховното единство. Отживели ли са схващания, до които съвременните науки едва се доближават?
На теб, на Муци и на внучето още еднъж от всички ни тук честитя Идинак.

                                                                                                                  Д.Д.Съселов


2.
Строго секретно!
София
Зам.окръжен началник МВР-ДС


Приложено изпращаме Ви фотокопия от писмо на лице от гр.Пирдоп, окръга Ви казващо се Съселов, адресирано до наш обект от с.Дивдядово, Коларовградско протичащ по бивши хора, но се уличава да е в услуга на чуждото разузнаване.
Предвид на това, че писмото е с загадъчно съдържание молим нареждането Ви да се установи и проучи подателя на писмото и ни уведомите какво представлява. Също така ако разполагате с агентура към подателя насочете я за изясняване какъв е този религиозен празник "Идинак" за който говори подателя на писмото или се крие нещо друго зад това име. Нашият обект в миналото е бил симпатизант на ВМРО(Ив.Михайлов), а баща му е бил член на Централния комитет на тази организация. Същият е бивш жител на гр.София изселен от там през 1949 година по нашия край.
Доколкото ни е известно нашият обект не е религиозен.
Молим за резултата да ни уведомите в кратък срок.

Приложение:Фотокопието
Отпеч. в 2 екз.
                                                                     Зам.окръжен началник МВР:
1 екз.адресанта  22.12.60 г.                                                      Подполк.
1 екз. изпълнителя                                                                  ( не се чете)
Изпълнител: Калчев
Написала: Кирова                                 Началник градски отдел ДС:
22.12.1960 година                                                                      ......60 г. Капитан

...........................................................................................................................

3.
По вх.№ 14971/26.12.1960 год.
Строго секретно!

Др. Началник окръжно у-ние МВР- Коларовград
На № 3927/23.12.1960 год.


Изпращаме Ви справка проучване за ДИМИТЪР ДИМИТРОВ СЪСЕЛОВ живущ в гр.Пирдоп, кореспондиращ с ваш обект.
Действително, че писмото има загадъчно съдържание, още повече, че автора подържа връзка както с Ваш обект на II-ри отдел ДС- бившо окръжно у-ние, уличаващи се в услуга на чуждо разузнаване.
В архива за същия и за дъщеря му Олга Димитрова Съселова има материали, от където могат да се вземат по-подробни даданни.
Същият е вече много стар. Тук в Пирдоп, с изключение на гр.Златица, няма връзки. Болнав е и повечето от времето си прекарва в къщи.
След изясняване на въпроса, за какъв празник се отнася, ще Ви уведомим. На същия ще поставим мероприятие "9".

Приложение: справката.
Началник Софийско окръжно у-ние МВР:
Ген.майор
(подпис не се чете)

Зам.началник участък МВР-Пирдоп
капитан Марковски
Написано в 2 екз.
Екз.1 - адресанта.
Екз.2 - ДС - Марковски.
Изпълните: Марковски.
Написал: Котова.
4.I.1961 год.


..........................................................................................................................

4.
Справка
За Димитър Димитров Съселов от гр.София


Димитър Димитров Съселов е роден на 3.VII.1893 год. в гр.София. Произхожда от богато градско семейство. Завършил е право. След завършване на образоването си постъпва на работа като адвокат в Софийския окръжен съд от 1920 до 1022 год. След това работил в Пловдив, където е имал частна винарска изба. Съселов е типичен буржоазен елемент. Имал е около 13 апатаменти само в София, от които 3 се намират на ул."К.Готвалд" № 64, къща на "Славянска" № 5, извън София лятна къща в Боровец, винарска изба в Пловдив, нива с лозе в с.Марково, Пловдивско, нива в с.Куклен, Асеновградско. Засегнат от национализацията на едрата градска собственост. Живял е изключително от доходите, които са му донасяли недвижимите имоти.
Преди 9.IX. 1944 год. е бил наемник на "Българска орда", писал е статии в издаването на Ордата, държал е реч пред членовете на същата в дух на политиката на правителството от 1941 - 1944 год., както и в дух на ресконти славянски. В миналото е бил ръководител на фашистката организация "Хан Кардам", за което е бил съден от Народния съд. Сподвижник е на генерал Кочо Стоянов.
След 9.IX. 1944 год. се е държал най-реакционно и вражески спрямо ОФ. Отявлен опозиционер. Изключен е от адвокатския колектив като адвокат. Същият е бил през периода от 20.I. 1945 год. на лагер в с.Белича, Санданско.
Съпругата му се занимава изключително с домакинство.
В гр.Златица се е настанил в края на м.август 1948 год. с жена си и двете си дъщери завършили медицина и син му, който по това време бе студент.
Самия той, а и цялото му семейство са злостно настроени към властта и са непоправими врагове на народната власт. При избори цялото им семейство гласува с бели бюлетини. В гр. Златица дружи с местните реакционери като Христо Г. Бояджиев, Генчо Н. Генчев и др. както и с останалите изселени в този град, като е имал постоянна връзка с тях. Имал е и връзка с обекта по агентурна р-ка "Лакей", водеща се от отдел II-ри ДС, за шпионаж.
Съпругата му Парашкева преди 9.IX. 1944 год. не е членувала в никакви политически и масови организации.
Дъщеря му Олга работи като лекарка в болницата- гр.Пирдоп. Безпартийна е, но вражески настроена към мероприятията на народната власт. Същата е била във връзка с бандита Добри Христов от с.Паламарци, Поповско, който е снабдила с превързочни материали, обаче на следствието е отказала горното си деяние и същото не се е доказало.

image
Николай Станишев със съпругата си Цецилия, дъщеря си Милка и зет си Петър

За дъщеря му Невена и за сина му немаме никакви данни. Знае се, че Невена е завършила медицина, но къде живее и работи сега не ни е известно. Синът му е следвал архитиктура. Сега работи някъде по София. Професор Ораховац е идвал при Съселов през 1950 год. в Златица.
Съселов  е много стар, болнав и почти не излиза. Дълго време бе на легло.

                                                                                                                                           
                                                                 гр. Пирдоп
                                                                 4.I. 1961 год.

Дал справката:                                                                       капитан:
СМ/ДК                                                                                      Марковски




Бел. на редакцията: Запазени са автентичния стил и правопис на документите.

Списание "Българска орда-Известия".София.
Книжка 2 .2000 год.стр.51-54




Гласувай:
5



1. prarodinata - Прозренията на Съсълов за бълга...
05.06.2012 22:14
Прозренията на Съсълов за българската цивилизация са изключителни. Книгата му 'Пътят на България' е истинска Библия и един ден, когато българският народ отново възкръсне, ще се изучава в училищата!
Поздрави!
цитирай
2. atil - Има едно учение систематизирано от ...
06.06.2012 00:07
Има едно учение систематизирано от него за Върховното единство. Намерил ги е тия неща в българската традиция от 19 век, която в началото на 20-ти век още е била жива. Всъщност това е живата Небесна вяра ,вплетена в българското православие. Идинак за ,който става въпрос в писмото горе е Игнажден! По народному така са му викали.По старобългарския календар това е Нова година. Точно след пет дни и точно на 25 декември е бил Белият празник, на Светлината(Коледа,Рождение Марово) в християнството Рождение Христово. А принципите на ВЕД всъщност се припокриват с принципите на шаманистиката, с която той едва ли е бил запознат.Макар, китайското ДАО пак да е същата проформа на древната духовна наука. Но той е ползвал книгата на холандеца Де Гроот а за Дао му е било известно само това, което и на другите европейци тогава. Изследванията му главно са от българския фолклор и обреден цикъл.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5662358
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930