Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2013 12:11 - Земеделието и лозарството при капанците(края на 19 до средата на 20-ти век) - трета част
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 10943 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 28.05.2013 23:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
  
В западния край на този лозаро-винарски район, е землището на капанците.

Лозарство

image

Наред със земеделието и животновъдството, е било развито и лозарството, но в по-малка степен. Първите сортове, които се оглеждат, са гъмзата и памида с приимущество на памида. Съществува и друг местен сорт наричан - унгарка или добружанка, който има няколко разновидности и не се пръска.

image

Памид


image

Гъмза


image

Унгарка от личните асми(Днес доста от лозята са изоставени на произвола и на вниманието на "индоевропейците".. Хората си правят асми или лозя в дворовете. А с модерно и крупно лозарство се занимават други хора в някои по-други европейски страни).

В началото на 20-ти век филоксерата унищожава голяма част от лозята, след което се засаждат нови, в които отново преобладават традиционните сортове.
По-късно се появяват и сортовете: димят, афузали, тамянка, отел, резакия и др.

image
Червен мискет. Нашето старото лозе беше основно от този сорт.

image

Тамянка

Отначало лозята били на едно място( полянските). След изсичане на част от горите около селището и обработване, някои площи се насаждат с нови лозя( корийските), които съществуват и днес. Още със създаването на лозята, същите се ограждат с плет, вършини и др. По-късно се преминава към бодлива тел, мрежа и др. На определени места се поставят отвори за влизане и излизане на каруците. Оставят се малки отвори и за преминаване на пешеходци.. Отворите за каруци се затварят с вракни, от липови и други летви. До всяко лозе е и мало празно място за каруците при брането на грозде. Днес лозята също са оградени. По протежение на целия масив са оставени три пътя за придвижване транспортни средства и хора. По централния път е прокаран водопровод.
В миналото в лозовия блок не се строи нищо. Изгражда се само колиба за пазача(пъдарина) на лозята. Той се задължава да пази от пролетта до обиране на гроздето.
Новите лозя се засаждат през пролетта на добре обработена почва. Преди засаждането почвата се изглажда със сюргия. Преди засаждане на пръчките, те се изваждат от земята( изрязани през есента, те зимуват в земята) и се накисват в маис( вода и овча тор). Предварително мястото за лозе се разчертава. Това става от трима души, като двамата държат по протежение на мястото въже или връв, а третият очертава реда за лозите.. Така се разчертава цялата площ. След това въжето се измества в обратна посока и там, където се кръстосат двата реда, се прави копка, в която ще се засади пръчката. Дупките се пробиват обикновено със садилка, която се прави от разклонено недебело дърво със заострен край. Пробиването на дупката става чрез натискане с крак. Имало е и садилки, изработени от заострени колове, на които са заковавали странични дървета, служещи за дръжки. С тях пробиването става чрез натискане с тялото. След засаждане пръчките се покрива с рохкава пръст и се забива колче, показващо мястото. По-късно се преминава и към засаждане на вкоренени пръчки и пробиване на дупките с прави лопати.
Пръскането на лозите в миналото се извършва изключително със син камък и варно мляко. Синият камък се поставя в цедило и се потапя в джибър с вода.

image
Джибър

Чрез бъркане на водата се излива вътре и варното мляко. Днес за пръскане се ползват различни препарати, но продължава да се ползва и син камък.
Дните за гроздобер се определят от местните власти( краят на септември и началото на октомври). Брането на гроздето се извършва в кошници, които се исипват в постав, положен на каруцата.
След гроздобера се извършва мачкане на гроздето. За разлика от няки други краища и страни, тук ролята на жените се свежда само до брането на грозде и пиене на виното. Всички дейности по приготвяне на виното са мъжка работа... Мачкането става в самия постав, като мъж от семейтвото с добре измити крака започва да гази гроздето. Накрая се отпушва отворът на постава и гроздовият сок(ширата) се източва и налива в бурета, където се оставя да ферментира. Много стопани приготвят вино по другия начин, като оставят сока и джибрите заедно на едно място. След ферментацията виното се налива в бъчви, а джибрите се варят на ракия.

image

Истинското вино става само от грозде и в дървени бъчви(за предпочитане - дъбови).

В по-ново време, вместо постав се използват каци, а напоследък варели и найлонови торби, бидони и др. Мачкането става и чрез специално изработени уреди(машинки) или чрез широк обработен липов кол(когато гроздето е по-малко). Наливането на виното в бъчвите ставало с кратунени фунии. При гроздобер десертното грозде се отделя за храна през зимата.
Тъй като в Сеново няма големи лозари и търговци на вина, технологията за обработване на лозовите насаждения и производството на вино е запазана от миналото.

image

Домашно вино от сорта - Унгарка-реколта 2012 г.

image


Каца, буре и бъкел за вода(става и за ракия).

Основен източник за трите части на
"
Земеделието и лозарството при капанците(края на 19 до средата на 20-ти век"
е отново много цения за нас краеведчески труд на сеновчанина Слави Спасов Цанков - Сеново, географски, исторически и етнографски проучвания.Университеско изд. "П.Хиледарски",Пловдив, 2008 г.






Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648519
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031