Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2013 16:24 - Цар Калоян(Иван - I)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 13932 Коментари: 9 Гласове:
9

Последна промяна: 27.01.2016 19:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Победителят на рицарите

image


Малко сведения от предисторията на това царуване:

(...)

atil.blog.bg/history/2011/07/27/dinastichni-i-rodninski-vryzki-mejdu-carskite-rodove-na-duna.791297

Известия от
Кул Гали "Хон Китаби".1242 г. :


"...Когато Белебей казал на царя Габдулла, че на запад има още една Булгария, която се нарича също и Улаг и Кара Бурджан(Дунавска България), то Челбир не повярвал на това и изпратил в Бащу(Киев) посолство за проверка на това съобщение. Недоверчивостта на Кана се обяснявала с това,че по сведения на гърците, те отдавна били завоювали Кара Бурджан и изтребили тамошните булгари.

image

Сина на Чишма - Улаг Чишма,който се намирал в Киев, потвърдил достоверността на разказа на Белебей. Освен това свързал посланика с  трима кара-бурджански принца. Единият от тях - Боян, уговорен от от Улаг Чишма пристигнал през 1184 г. в г.Буляр и бил приет от царя. Челбир така се зарадвал на тази среща и здравето на кара-бурджанския народ,че приел Улаг Чишма на служба и му дал нареждане заедно с отряда си от 800 човека да окаже помощ на братята-принцове в тяхната война срещу лукавите гърци. Улаг Чишма като пълководец спечелил победата за кара-бурджанците и някои от тях ,които се сражавали под негово ръководство се нарекли "улагци". По заповед на Челбира Улаг Чишма останал там,но изпратил своя син Кабан с част от хората си на царска служба. Габдулла останал доволен от усърдието му и подарил на Кабана участък земя близо до Учел. Той пък от уважение към царя приел истинната вяра и взел неговото име.
Когато алтънбашците(латинските кръстоносци) завладели Византия и нападнали кара-бурджанците, то Габдулла изпратил Кабана с неговите кумани на помощ на съплеменниците..."

(том 3 на "Джагфар тарихи")


image
Много хора у нас все още нямат представа за какви кумани става въпрос, макар че след отравянето на малолетния Коломан, в България на политическата сцена започват да доминират болярски родове от българо-кумански произход...Такава е и  последната царска династия през 14 век.


(...)

След сключването на примирието през 1187 година между България и Византия най-малкия брат отива като заложник в Цариград. В надвечерието на очертаващата се обща борба на българи и кръстоносци в края на 1189 г. срещу Византия, Иваница избягва от ромейската столица. Дали това бягство е по негова инициатива или е организирано от братята, можем само да гадаем. Важното е че пристига в Търново и попада в кипежа на големи събития.
Иваница... Кало-Йоан... Калоян...
Момъкът, научил и видял доста по време на заложничеството си в Цариград, след убийството на Асен поема главното воено командуване - най-големият му брат Петър отново става цар(по-скоро продължава фунциите си като бивш съцар...) и го провъзгласява за "помощник в трудовете и участник в управлението на държавата".
Византийският хронист Никита Акоминат, съвременик на описваните събития, съвсем накратко споменава за трагичната закономерност в семейството на въстаническите водачи:
"И Петър не починал от естествена смърт, а не след много той завършил живота си по един жалък начин, след като бил прободен с меч от ръката на едного от своите съплеменици, и тогава властта над българите преминала към третия брат, Ивана..."
Мръсните сметки на болярските съзаклятия и византийското злато и отрова, винаги са играли главна роля в средновековната българска история...Стремежът на потомците на великия царски род ДУЛО - да създадат централизирана държава с единна войска и единно командуване засяга привилегиите на редица безотговорни и продажни феодали.


За произхода на рода Асеневци:
От "Родословие на Дунавско-Българските Царе - първа и втора част"
:

(atil.blog.bg/history/2011/05/10/rodoslovie-na-dunavsko-bylgarskite-care.744475

atil.blog.bg/history/2011/05/10/rodoslovie-na-dunavsko-bylgarskite-care-vtora-chast.744576

"..Тогава дали Царството на сина му СУВАР(СЕВАР). Това било в годината на заека - 727 год.
Сувар умрял от сърдечно разстройство в годината на коня - 742 год. заради това, че през 740 год. Главния съдия Шада-идик го свалил от трона. На боилите и багаините било казано,че Улят(духът на болестите и злополучията) е поразила целият му род(Дуло)...

След двегодишно регентство,те избрали за цар КОРЪМДЖЕСА от рода Угиль(Вокил).Майка му била дъщеря на Айяр.Той управлявал щастливо до 755 год., когато воинското щастие му изменило и той предал властта на сина на сестра си - БУНЕК. Умрял в 761 год.

В годината на тигъра 762 год. на трона бил издигнат съвладетеля на Бунек,сина на Коръмджес и неговата жена от рода Угир - ТЕЛЕС. Той бил съюзник на хазарския каган.

Потомъка на Шада-идик - САИН отнел властта от рода Укиль. През 764 год. неговите хора случайно по време на лов убили Телеса, но скоро самия той бил свален от власт в 765 год. от тъста на Телес - ЮМАРТ(УМАР).

Стареца Умар обаче скоро починал и на трона бил издигнат АЗАН ТУКТА. Син на Кермек и дъщерята на аварския каган Улаг от рода Магунти. Рода Дуло си върнал властта.
В детството си Азан бил доста слаб и кам-бояните му дали заговорено име... По-голямата част от живота си прекарал в служба при аварите далеч от политическите ежби в България.
Азан бил баща на КРУМ и брат на КАРДАМ. Всички дунавско-български царе след него носили родовото име АЗАН(АСЕН).
Жената на Азан била княгиня от рода Урус-Алан.Тяхната дъщеря Арья Услан била омъжена за Кан-Караджара и родила най-великия цар на Кара Булгара - Урус Айдара!
Майката на средния син на Омуртаг - Джан Арбат(Енравота) била
маджарска княгиня. ...
")

том 3 на "Джагфар Тарихи"

Проблемите с заговорите и династичните борби явно са заложени още през 8-ми век по време голямата династична криза в България...Защото участниците и в заговора срещу Симеон I пак са представители на същите родове, подложени на репресии от баща му ...)

Затова заговорите не престават. Разкриват се съзаклятници, но остават и други, които отново събират недоволните от царя.
Не получили подкрепа от войската и народа, заговорниците се обръщат към Византия. Ромеите винаги помагат на предателите и при неуспех ги приютяват в земите си.
Така става и с Иванко убиецът на Асена, който намира добър прием във византийския двор. Император Алексий III го сгодява за дъщерята на севастократора Исак Комнин, който починал в български плен.
Изменникът променя и името си - вече го наричат Алексий. Назначават го за управител на Пловдивска област и му поверяват командуването на всички войски, определени за военни действия срещу България. Той укрепва областта, нападенията от север спират, освен това привлича доста българи във войската си...
Съветниците на императора го предупреждават "че работата на Иванко не е чиста и той се стреми към независимост с благословията от север..."

Императорът обаче не се вслушва в тия предупреждения.
Но в началото на 1198 г. с гняв научава: Иванко се е обявил за независим владетел на Пловдивска област! Нещо повече ръката на Калоян стига и по-далеч, той установява връзка и с друг независим владетел - някогашния Асенов войвода Добромир Хърс, който се е настанил в Източна Македония и се обявява за васал ту на Византия, ту на България... Негови главни крепости са Струмица и Просек.
Добромир Хърс е болярин родом от Северна България. С отряд от 500 войници бил изпратен като управител на областта в долината на р.Струма. Подобно на други феодали от онова време и по-късно, искал повече власт и привилегии за себе си и скоро започнал да лавира между България и Византия със стремеж да извлича повече изгоди за себе си. Император Алексий III поискал да се срещне с него с цел да го използва срещу Калоян. Поучен от съдбата на наивния Иванко, той отказва всячески да се срещне с Алексий. Била му изпратена нова съпруга, трета поред - това била обещаната на Иванко Теодора, дъщерята на севастократор Исак. Но на връщане от Тесалия, след потушаването на бунта на бившия си тъст Камица в края на 1201 г., Добромир Хърс, въпреки споразумението си с Алексий III, овладял Струмица - втората по важност крепост за бълг.болярин.
През първите месеци на 1202 г. владението на Добромир Хърс било напълно унищожено от Калоян. Очевидно местното бълг. население не оказало подкрепа на самозванеца и преминало на страната на Царя. Каква била по-нататъшната съдба на Д.Хърс, остава неизвестно, но доколкото познаваме твърдата ръка на Калоян, той едва ли е останал между живите.

Първият поход

Двамата съюзници на Калоян настъпват в две различни посоки срещу Византия: Иванко - на изток, Добромир Хърс - на запад. Единият стига до Орфанския залив, другият завладява цяла Средна и Западна Македония.
Ромеите успяват с хитрост да пленят Иванко - и това е краят на неспокойният български болярин, който изчезва в подземията на цариградските зандани. Но тогава пък византийският наместник на Смолянската област( Средните и Западни Родопи, по името на голямото славянско племе - смоляни-предците на българите- помаци по-късно), Йоан Спиридонаки сам предлага на Калоян да му стане съюзник.
Верните съюзници на пряко подчинение на Царя - куманите, се втурват в Тракия.
Вече е време младият Цар да обяви открита война на Византия.
Голям български отряд настъпва през Западна Средна гора и превзема крепостта Констанция(останки от нея се намират до гр. Марица).
А през това време - през ранната пролет на 1201 г., Калоян сам повежда своите полкове към Варна - единствената крепост в Северна България, която все още е византийско владение.
За обсадата на Варна е приготвена невиждана за времето кула. Но за това най-добре говори Акоминат:

"...Той построил квадратна машина, надлъж равна на широчината на рова, а по височина - на градските стени, и като я турил на колела, примъкнал я до самия ров. После я повалили и така постигнали две цели: една и съща машина служела и като мост, и като стълба, която достигнала до върха на градските стени.
Така в три дни Варна била превзета. Без да се побои и засрами от светостта на деня(това бе на страстна събота), нито от Христовото име... той всички взети в плен погребал живи в рова, като го изравнил със земята. След това разрушил стените на Варна..."

Не бива да се учудваме на постъпката на Калоян, след превземането на крепостта. В началото на обсадата той предлага на ромеите да се предадат, а те му отвръщат с подигравки и насмешки.
От друга страна цяла Византия научава за падането на крайморската крепост и за заплахата на Калоян - така ще загинат ония ромеи, които искат да се настанят в българските земи.

image
Паметника на цар Калоян във Варна

Докато Калоян води битки с Византия, маджарския крал Емерих напада в гръб България и завзема градовете Бялград и Браничево и цялата Моравска област. Емерих даже започва да се нарича "крал на България".
Калоян успява да сключи мирен съюз с Византия и веднага повежда конните си отряди срещу маджарите, които принуждава да напуснат завзетите земи.
От това време са и първите сведения за дипломатическата преписка между българския цар и папата.
При подготовката на четвъртия кръстоносен поход папа Инокентий III съобразява, че е необходимо да влезе във връзка с владетелите на ония държави, които заобикалят Византия.
И започва продължителна кореспонденция между "римския първосвещеник" и Калоян. Всъщност предмет на разискванията не са догматико-религиозни въпроси, които и до днес разделят православната църква от католическата. Калоян се стреми да получи царска корона за себе си и патриаршеско звание за духовния глава на българската църква - това означава равноправно присъединяване към тогавашна Европа на извоювалата своята независимост България.
От своя страна, папа Инокентий III иска българите да признаят върховенството на римската църква.
Преговорите продължават... А в това време кръстоносците тръгват от Венеция.


Следва продължение




Гласувай:
9



1. anonimen65 - vinagi s interes
22.01.2013 22:18
cheta vashite postingi bez da ostaviam komentar,no vinagi izlizam ot tiah oburkana.imenata koito davate v tiah na nashite drevni roditeli ne mi zvuchat po bulgarski dori vie sam dobaviate imeto na bulgarski v skobi.kak da rabiram tezi stranni imena.zvuchat mi kato turski.kapantsite kakkvo veroizpovedanie imat?kato gledala snimkite vi ot vashia krai jenite sa ne zabuleni s tipichni bulgarski nosii ,no tezi familii zavurshvashti na oolu sushto mi zvuchat kato turski.veche se oburkah koi sa stari bulgarski dumi i koi turski no niakoi ot familiite i da ne sa s ooly spored men sa turski. i sega ne na shega a susvsem seriozno kazvam ako snimkata v bloga e vasha i taka e izglejdal kaloian na pomestena ot vas snimka vie izglejdate kato negov srodnik
цитирай
2. anonimen65 - e
22.01.2013 22:22
zamina bez kraia-kaloianovite ochi ot snimkata izglejdat svetli ,a vashite kato che li sa tumni kakuv e fizicheskia oblik na kapantsite.svetlokosi belokoji svetlooki ili obratno ?
цитирай
3. atil - Старите имена на българите наис...
23.01.2013 01:25
Старите имена на българите наистина не звучат по славянобългарски. След покръстването дълго време много от българите имали официално кръщелно име, но се наричали по старому или на прякор или давали друга форма, умалена, или дори жаргонна, по-късно смесена славянобългарска.Така е не само с имената ,но и с много други думи от живия език...Това е така дори до 20-ти век и досега. Например Стоян - Ченко, Иван - Ванко, Димитър - Митьо и т.н. Дори Симеон I в официалната кореспонденция българите от Черна(Киевска) и Бяла(Волжка) България го наричат Шамгун а новия литературен език не го наричат "славянски" а берсулски! По името на Подунавието, наричано от българите - Берсула(Дунава го наричали р.Сула, тук има такава фамилия дори Сулов). Самуил го наричали Шамил, сина му Гаврил-Радомир - Гази Барадж и т.н.
След приемането на исляма за държавна религия на изток там влизат и много арабски имена а тук наред с българските и славянските много еврейски и гръцки от християнството.
Приликата с турските не е случайна, древнобългарските наречия са почти идентични с турския език днес. Много от "турцизмите " у нас вообще не са от турците дошли а от нашите предци. Народа сам си е формирал своя език, но заради турското робство и руската мода във връзка с вярата и политиката , езика през 19 век е подложен на изкуствена русификация.
Балкарците и волжките българи си говорят и днес на стария език при това са и мюсюлмани, но от това не са станали турци, няма и да станат никога.
Колкото до приликите те не са случайни, но такива черти има не само при капанците, които са една от най-малките етнографски групи, но по всички краища на страната.
Общо взето тук в Балканска България преобладава както и в миналото т.нар. Бурджански генотип т.е. северокавказкия иранизиран тип. Така според мен ние по скоро сме славяноезични българи отколкото славянски народ. Но все пак правилно е да ни броят към славянската група, едно заради езика, друго, че славяните са също едни от основните ни предци.
цитирай
4. atilla - р.Сула....
23.01.2013 14:11
/Бяла риба/Сулка____най-разпространената риба в Дунав на руски-Судак,румънски-Șalău, унгарски-Fogassüllő, турски-Sudak balığı , навсякъде присъства СУ?
цитирай
5. atil - Има древен български град-крепост ...
23.01.2013 15:22
Има древен български град-крепост в Крим - Судак...Гърците са превели думата - Месопотамия от древнобългарското - Сувар(Междуречие) и т.н. И сега имаме река Чая в Родопите, която тече в района на известната Асенова крепост, старото име на р.Днепър е Бури-чай(Вълчата река). Примери има много, старите думи и в нашия и в украинския,руския език са стотици и смесените още повече, така че и езиково следите си остават.
цитирай
6. ataman - Много хубав материал. Запазих го, ...
24.01.2013 10:03
Много хубав материал. Запазих го, понеже активно се занимавам с произход на разни езици и народи (като хоби).
Понеже имам рода в Делиормана, мога да ви кажа следното:
Още преди всякакви възродителни и пр. процеси, там старите хора казваха, че техните предци идват от север и са по тия земи много преди османлиите.
Понтийската степ между Черно и Каспийско море се обитава от доста тюркски народи още от преди новата ера.
Днешните делиормански турци са потомци на прабългарите (това е политически неудобно, затова по тоя въпрос или се мълчи, или тезата се оборва по един много политизиран и неиздържащ критика начин), прабългарите са може би малка част от произхода на въпросните делиорманци, останалото са кумани, печенеги, узи и вероятно остатъци от готи, келти и др. автохтонни (по-отдавна заселени) хора. Татари -не, понеже в делиормана знаят точно кои са татари (вероятно, понеже татарите идват доста по-късно).
Най-близък до езика на прабългарите е днешният чувашки език, както и башкирският. Тези езици са по-близки до делиорманския турски, отколкото до официалния турски в ТР. Има думи в делиормана, които съществуват в Кавказ, но не са понятни в Турция.
Ето защо, лично аз никога не съм се учудвал, че думите и имената от прабългарско време звучат като турски, въпреки че са малко деформирани от транскрипция и транслитерация през вековете.
Скоро се сдобих (в Истанбул), с речника на Махмуд Кашгари (над 600 стр.), съставен от гореказания автор през 1070 година. Там, той указва етимологията на думите (т.е. кои са автентично тюркски и кои са привнесени от персийски). Иначе, ако се търси по-далеч, друг сериозен реферанс са Орхонските надписи с руническа тюркска азбука от около 7-ми век.
В Кашгарския речник (Кашгар е в Източен Туркестан, дн. т.нар. Синдзянски район в западен Китай), има карта, на която са обозначени основните тюркски народи и държави от това време. Долната третина на р.Волга (Итил), както и голяма част от околностите на Каспийско Море са обозначени като Булгар.
цитирай
7. ataman - За булгарите (продължение)
24.01.2013 10:28
Каспийско море в Кашгарската карта е обозначено като Булгар Денизи - сиреч - Българското Море. Отделно на картата е показана Дунавска България и ромеите (Рум) на юг от нея.
Същия източник дава и тюркския календар, който всъщност е едно-към-едно идентичен с всички описания на прабългарския календар. Много ме учудват професионални историци в БГ, които още спорят за значенито на думите в календара т.е. кой месец кое животно е. Мога да ги посоча веднага.
На базата на тези и доста други сериозни източници, в Турция е прието да считат българите и унгарците за братски народи (в Унгария това е реципрочно).
Смятам също, че е по-правилно вместо думата прабългари, да се казва Булгари. Остатъците от Велика България на Волга, техните потомци днес се идентифицират именно като Булгари (а не татари, както се опитваха да ги асимилират и руснаците и татарите).
Смятам също, че Булгарската компонента в съвременния български етнос е много малка (старите хора в Делиормана казваха, че когато се настанили по тия земи, идвайки от север, техния предводител е поискал 12 хиляди млади моми за своите воини, което много прилича на идването на Аспаруховата Орда, но хората, от които лично съм чувал тези неща бяха стари, необразовани и няма как да са го прочели от някъде, още повече, че го разказваха като предание, чуто от дядовците им). За Капанците се смята, че това са родове наказани по време на покръстването с въдворение в местожителство без право да излизат от указаното им място. Те впоследствие стават християни, както и гагаузите. Една част запазват езичеството и са така заварени от османлиите. Впоследствие приемат исляма, но запазват много от езическите обичаи и никога не са се отличавали с особен мюсюлманизъм (турците от Делиормана), пък и не ги интересува.
В България говорим за Тангра, в Орхонските надписи е Тенгри, на съвременен турски е Танръ, в Шумерски - Дингир. Това е само върхът на айсберга. Мисля да напиша книга по тия въпроси, но ми трябват още 2-3 години изследване и материал.
цитирай
8. atil - Намерението ви за книга и изслед...
24.01.2013 11:04
Намерението ви за книга и изследване по въпроса ataman, е похвално. Защото ако продължаваме да възлагаме надежди върху силните на вчерашния и днешния ден, бая дълго ще има да чакаме...Те ако кажат някоя истина публично, после бързат да изръсят поне още две лъжи и две глупости след нея...!
Аспарух наистина е водил след себе си свой съюз(орда) от части от племена и цели бурджански, ермийски и алански родове.
Дружиниците му - бурджани(северокавказци) наистина от самото начало се изпоженили за местни моми, така пишат и в летописите от Волжка България.Така че формирането на днешната българска народност започва още през първите години от съществуването на новата държава.
Това което мога да добавя към коментарите ви е че приказките които съм слушал като дете от прабабите и бабите си съдържаха доста интересни данни и сюжети, и от историята и от митологията. Някои от тях после ги видях издадени в книжки и сборници с народни приказки, макар и не точно в същия вид, но определено те,старите хора, не ги бяха научили от книжки тези приказки...
Нурутдинов има една много вярна и точна констатация :"Топонимию не обманеш!" Топонимията това са названията и имената на местности, селища, географски области и др.
Един завоевател когато дойде той пита местните кое как се казва и си съставя списъците и картите. Така и днес в Америка е пълно с индианска топонимия а по света с древнобулгарска. В България старата топонимия също е древнобългарска а не турска, гръцка или някаква си извънземна трако-македоннска..
Така е в капанския край, нашата топонимия е почти 100% булгарска т.е. булгар-тюркска! А сред нас турците винаги са били абсолютно малцинство винаги а има села където вообще не е имало турски махали.
цитирай
9. atil - Ако беше се осъществил докрай по...
29.01.2013 10:51
Ако беше се осъществил докрай политическият проект на Кан Куртбат("Кубрат"), можеше и това да се случи...
А в новите условия каквото са за Русия Проливите, заради които България на Балканите беше спряна в естественото си развитие и роля в Европа, такова е Северното Беломорско крайбрежие за нас. Или излаза на Синьото море(Адриатика).
Без това България винаги ще си остане една осакатена и ограничена страна. Черно море е вътрешно море и ни свързва с Изтока, но Турция контролира проливите а оттам и достъпа до Световния океан.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649034
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031