Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2013 20:55 - Политическо могъщество на България при Цар Иван II Асен(1218-1241 г.)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 5743 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 09.07.2017 11:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Второто българско царство достигнало апогея на своята политическа и военна мощ по времето на цар Иван II Асен. Макар и за недълъг период, под властта на Търново били обединени всички етнически български земи на Балканите.
България отново се превърнала в политически фактор от първа величина в Европа с водеща роля в Югоизточния район на континента.
Процесът на стабилизация и подем се отразил на стопанския живот, както и на културата. Голямо значение за страната имало и възтановяването на православната българска патриаршия през 1235 г.

image

Портрет на цар Иван II Асен, ктитор на Зографския манастир. Стенопис от 1817 г. в Съборната църква


Жизнения път на знаменития владетел не бил гладък и лесен. Още като дете и той като братовчедите си останал сирак и подобно на някои от тях скоро го постигнала участта на изгнаник, далеч от родината.
За негова чест Иван Асен не се превърнал в безпринципен авантюрист и марионетка в ръцете на чужди сили, както някои други злополучни принцове и царски роднини през средновековието. Той се наредил до тези, които намирали вярната пресечна точка между личните амбиции и интересите на българската държава.
Внезапната смърт на цар Калоян предизвикала междуособици, в които се наложил неговият племеник Борил.
Той отстранил от Търново претендентите Слав и Стрез, също царски племеници.

( Думата - "Слав" по булгарски("прабългарски") означава - "Булг",така се превежда. Това е и значението на "Ивана Асеня Булгуня" в Синодика на Борил т.е. - Българина. А не "куманина" както им се привижда на големите разбирачи и тълкуватели...Оттук и загадката за "изчезванията" и "изпаряванията" на славяните у нас...Кой знае защо станали българи без да ги е еня ,че няма да са славяни..Но това не е първото метериологично историческо явление, преди това имаме "изпарение" на скити, сармати, хуни...Друг въпрос е че после пък българите по света и у нас почват вече насилствено да ги "изпаряваат" понякога и физически...! И да ги превръщат в македонци,татари, гърци,турци,сърби,румънци,руснаци, помаци и т.н. Затова ни в клин ни в ръкав ще включа към постинга едно интересно видео - За просвещение по българските работи...!!!)

Непълнолетните синове на цар Асен - Иван и Александър, подобно на сина на Цар Калоян, Витлеем били отведени от своите привърженици на север в куманските и руските земи. Иван и Александър също като Витлеем, първо се добрали до Киев. А след това за разлика от братовчед си, който останал там , продължили към Волжка България. Приказките за Галичкото княжество са предположителни разсъждения на същите тия, които редовно потурчват или покуманчват всичко българско, ако преди това не са го пославянчили вече...Старото булгарско име на Новгород е Галидж, оттам и булгарското име на Галичкото княжество, но няма сведения братята да са живели или дори пътували до там.

image
Тук дават руските княжества през 12 век, но Булгария е отрязана.Виждат се земите на половците(куманите и другите степни булгарски племена, които или служели или нападали.. На някое от руските княжествата или булгарските области на североизток. Обаче между Галицко и Галичко княжество има разлика. Освен новгородската земля(бившия Галидж) има и г.Галич и северно от Муром, почти във вътрешноста на Булгария...

image
Тук е малко по-нагледно ,но от Волжка България дават само две области,които ги представят за държавата...Останалото е  "неизвестно жълто"...Освен това няколко от нарисуваните руски княжества са били васални на Булгария и са плащали данък в това число и голямата Новгородска земля...В периода преди монголо - татарското нахлуване Булгария е била една от най-мощните държави в света от Бяло море на север до Черно и Каспийско, а земите граничещи с делтата на Дунав и Царство България са и били васални.
След нахлуването на монголите и техните разнородни наемници-немонголи наричани - татари, половците-кумани им се подчиняват и минават на служба в тяхната империя. Т.е. стават - "татари". И от съюзници на двете Българии стават техни врагове и почват да ги нападат.



А за живота им в гр. Буляр има сведения. Там Иван Асен дал свои средства за нуждите на българската емиграция - за българска църква и участък земя за християнско гробище.
Казват още(в истор.сборник"Джагфар тарихи"), че по времето на Борил най-много хора се изселили във Волжка България от района на днешния град Русе. Тогава го наричали Урус, кръстен така от българите още по-рано в памет на това, че край него починал и бил погребан българският владетел Урус Ружа, син на Кермек(Ирник).

19.  Ружа-Джураш Масгут/489-505 год. / Син на Кермек от дъщерята на масгутския бек Ружа,  за което бил наречен и Ружа.  Владетел на Кара Бершуд.  Управлявал 16 години и с помоща на себерските бекове разширил владенията си на запад в няколко успешни войни с Византия.  През 492 год. ,  годината на маймуната,  заел цялата западна част на Дунавска България.  От Дунава до Кубар-дара/Вардара/.  В памет на това основал град Бичин-”маймуна” /Видин/.  За успешните си войни получил прякора Джураш-„Войн, Дух на войната”.  Прославил се като мъдър и справедлив владетел.  Знаел няколко езика ,включително и езика на шаманите-кам теле.  Имал петима известни сина: Буляк-Болгар,  Куштан,  Айяр,  Могер и Банджа-Татра.
(Джагфар тарихи,том.3,1997 г. стр.93)
atil.blog.bg/history/2011/05/01/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.739078

Двамата претенденти се обособили на юг като крупни феодали единия като васал на латинците а другият - Стрез, на сърбите. Но Стрез после бил убит от сръбски агенти а земите му ги присвоила гръцката Епирска държава.

През 1213 г. четирима царски роднини на запад се разбунтували срещу Борил. Център на бунта станал Видин, но обхващал териториите до Браничево и Трансилвания. Но куманите от север вече не подкрепили царя а бунтовниците...(А уж куманите и тяхната княгиня - жената на Калоян, били в заговора за убийството му и възцаряването на Борил...?!).

image

Видинската крепост

Бунта бил потушен с помоща на унгарците а Борил се развел с Калояновата вдовица защото сметките му излезли криви...Оженил се за латинска принцеса понеже унгарците-католици му помогнали.
От сведенията за това време става ясно, че Иван винаги е бил претендент за Трона, като законен приемник на Цар Асен. Завземането на властта обаче не станало така лесно и бързо както се смята. Любимият ми византийски историк Георги Акрополит казва, че със своите наемници и сподвижници, (които не е задължително да са само руски славяни например, щом са от ония земи, но може да са емигранти от тук или воини от булгарските племена на Украинските степи) обсаждал Търново "седем години". Израза е на Георги Акрополит, но често е "поправян" от същия сорт разбирачи и тълкуватели на "седем месеца"..., съвсем неубедително. Във всеки случай, Акрополит отразява дочутото в Никея за една дълга междуособица.
Отначало Иван Асен завзел "немалко земя" и едва по-късно успял да превземе столицата и "цялата българска земя". При опита си за бягство Борил бил заловен и ослепен.

Цар Иван II Асен е най-големия син на Цар Асен I от брака му с царица Елена. В прочутия надпис от търновската църква "Св.40 мъченици" той се назовава - "Цар Иван Асен, син на стария Асен". В друг вариант името е записано като "Цар Иван новия Асен, син на Асеня Стария". Т.е. тук нашите отново потвърждават сведенията от Джагфар тарихи относно родословието на дунавско-българските царе.
Асен освен лично име отдавна вече е и родово име на тукашната царска династия излизаща от стария род Дуло.(Чрез Азан(Асен) Тукта, брат му Кардам и внука му Крум...)Това означава обяснението - "новия Асен"...в случая. Затова думата "Асен" се прибавя към името на всички владетели до Ивайло и Тертеровците. Като династично име.
Правата му на престолонаследник никога не са били оспорвани от роднините му по мъжка линия, т.е. от действителните Асеневци. Затова Калоян изпратил своя син Витлеем да учи в Рим за патриарх, защото не го е готвел за Цар...
Борил се падал вуйчо на братовчедите и никак не бил чужд на мисълта да премахне непълнолетните царевичи с цел да подсигури себе си и потомството си...
Иван и Александър били спасени от своя учител-наставник, който заедно с охраната заминал с тях първо при куманите а после в Киев. Витлеем, Калояновия син бил спасен от куманския войвода Кабан(Коча,Манас...) веднага след гибелта на баща му, отпътували от Солун на север. Витлеем останал в Киев а Кабан продължил за г.Буляр.
Дали са получили политическо убежище в Киев или някое друго руско княжество не е известно. Витлеем може би - да. Но престолонаследника и брат му - едва ли.
Известно е обаче, че Борил се представял като ревностен християнин а руските княжества по това време подържали съюзнически връзки с гърците. От сборника "Джагфар тарихи" знаем, че българската емиграция имала за свой център във Волжка България гр.Буляр. Там пребивавал известно време и принц Азан Улаг(Иван Асен). За първата му жена - Ана, днешните разбирачи и тълкуватели пишат също, че била рускиня, но това пак са предположения, които ги лансират като "наука"...
Това, че е от онези земи и е християнка не я прави автоматично - рускиня. От нея имал две дъщери.

image

Портата на Царевец в Търново


Знае се, че накрая търновската аристокрация стигнала до единство и му отворила вратите, така заел столицата.

Иван Асен поел управлението на една отслабена държава с орязана територия и агресивни съседи. Той обаче имал амбициозни планове. Но опита от миналия му живот го научил да не рискува необмислено, да не се предоверява, а да действа внимателно, упорито и последователно.
Унгарците и епирците били силни във военно отношение. Слав оставал независим, но първите контакти били положителни. Латинската държава стигала до Пловдив...
Затова още от самото начало на царуването си(1218 г.) Иван Асен ловко се възползвал от затруднененото положение на завръщащият се от Близкия изток( като участник н Петия кръстоносен поход) унгарски крал Андрей II. Той бил задържан заедно с войската си на българска територия. Натискът се осъществил в приятелска и дипломатическа обстановка за владетелите, и в тежките зимни условия за унгарските кръстоносци...За прехраната на войската и свободното и преминаване през България те трябвало да върнат Белград и Браничево. Тези области обаче се третирали официално като зестра на кралската дъщеря Мария, чиято ръка поискал Иван Асен.
Бракът бил благословен от папата. Така България освен съюзник получила и своя изконен стар Северозапад(още от хунско време принадлежащ на българите).
Сред видните личности в поменика на Бориловия "Синодик" е споменат и Слав, което говори, че той не оказал съпротива на Търново при новия Цар. Следващата стъпка било присъединяването на Пловдив и деспотството на Слав с център в Мелник.


Следва продължение





Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647539
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031