Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2013 10:36 - Демир Баба-Теке(Светилището на Железният Баща)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 31268 Коментари: 10 Гласове:
13

Последна промяна: 29.09.2013 18:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От многото исторически останки текето(манастир, свято място) Демир Баба е едно от най-интерестните в цялото Лудогорие. Защото в него като в заплетен гордиев възел са се вкопчили останки от няколко епохи в една чудна загадка.

image
Карта на района на Светилището.Местонахождението му е оградено с кръг.

Живописната долина на река Карапинец напомня за скалистите проломи по поречието на Ломовете(Бели, Черни и Русенски Лом). Скалната долина е в прегръдките на големи гори, които на това място са се спрели и заключват тучни ливади, на запад от които в царствено величие се възправят отвесни скали.
Рядко красиво място в центъра на Лудогорието!
В скалите зеят пещери. До тях водят тесни тераси или са надвесени скални козирки. Там, където скалите правят голяма кривина, в дъното на падина, която има форма на циркус, в рядко красиво и романтично разположение е най-голямото лудогорско теке - Демирбаба. Човек е захласнат от неочакваната гледка.

image
“Ако търсиш Бога – иди, търси го у човека” - Демир Баба

Самото теке е оградено от големи каменни блокове. Ако се съди по лишеите върху тях, те са поставени тук преди много векове. Сградата на текето също е изградена от камък. Самото тюрбе представлява седмоъгълна постройка с купол и четириъгълно преддверие с вход на изток. Съвсем тенгриански карамат, каквито има запазени на територията на Сасанидската империя и до днес. Числото седем било свещено за древните българи. У нас има намерени основи на няколко такива постройки, най-извесните са на територията на Вътрешния град в Плиска и на Мадара.

image
Този камък със седмолъчката на Идел(Съюза на седемте племена - прародината на древните българи) е сред няколкото оцелели и вградени в стената на сегашното теке.

image
Малко нещо е останало от старото светилище, но явно през християнския период е имало доста голяма доза търпимост към старите останки. Това е камък вграден в стената на днешното теке. Може би така е изглеждало старото светилище. Около релефа са изсечени знаци на Тангра. Същите каквито има около запазения релеф на Кан Тервел и каквито намерих по надгробните камъни в Сеново. Има го на много места  по цялата страна дори до средата на 20-ти век.

На куполният покрив блестят в златист цвят бронзови символи. През голямата порта се влиза в първия двор на текето. Вляво от вратата е карстовия извор Бешпармак(Пет пръста).

image


image
Входната врата : Висока е само около 120-130 см. Според легенда на алияните Демир Баба е имал много добър приятел,който е бил българин. Демир Баба е искал да почитат приятеля му, както почитат и него затова направил ниската вратичка и винаги, когато някой влезе се е покланял на българина.

Според легендата Демир Баба чул жалбите на бедния народ, който нямал вода за себе си и за добитъка си. Тогава той бръкнал с петте пръста на ръката си в земята и тоз час бликнал буен извор, от който потекла река.

image

 Векове наред идвали от близки и далечни села хора да се радват на обилната вода, да отдават почит на дервиша, да му се молят за щастие, миели се за здраве или квасели болните си места, за да оздравеят. След това се връщали по родните си места, където продължавала мъката, жаждата и копнежът за малко вода и малко щастие.
През 1956 г. водата на Бешпармак и другите карстови извори била каптирана и отправена по водопроводи далече по селата на Лудогорието. В 82 села чешмите получават вода от това място. Сигурно духът на Железния баща се е възрадвал..., до времето когато и на водата монополите и политиците с раздвоени езици сложиха ръка.
На 2 август(Илинден) всяка година на голямата поляна по традиция става голям сбор. Идват християни, мюсюлмани, къзълбаши, вярващи и невярващи, за да се повеселят, да похапнат, да се видя с близки, да погледат борби, да послушат песни, да споделят успехи и скърби.
(Датата е фиксирана от средните векове, Св.Илия е приел функциите на Алп Кубар(Деберзи - на него е кръстена областта Добруджа). Гръмовержеца бил най-почитан и в Македония и на негово име кръстили най-голямата си река Кубар дара(съвремната река Вардар). По идея на самия Тархан Кубер- Кубар. А Илинден и там станал един от най-важните празници.).

image
Отдалечаваш се на 7-8 метра и със затворени очи и изпънати напред ръце се опитваш да „избодеш очите” ако успееш значи нямаш грехове... Друг стар къмък от оградата. Около него хиксообразните знаци на алп Кубар(Св.Илия) - най почитания дух на който е кръстена Добруджа и р.Вардар.

image
Къмък на здравето: Прекарваш три пъти през отворите в камъка бяла кърпичка за здраве

Легендите , които разказват старите хора-алианци(мохамеданска секта разпространена в Иран), са източника на твърде противоречивата биография на Демир Баба. През 1952г. се открива ръкописно житие на Демир Баба, написано на османотурски език с много персийски и арабски изрази, датирано от 1716-1717г.
Някои легенди отвеждат битието му чак в римско време когато се борил с юнака Латиналията...Но явно има и реално съществуващи прототипи, особено за алианското население от по-ново време.
Той бил роден в с.Куванджилар(сега Пчелина в югозападните покрайнини на Разградското землище) и напуснал "грешната земя" в лето 1520. Неговите братя били Юсеин Баба, който имал теке във Воден, и Али Баба, на когото според някои било текето в Липнишката гора.
Вероятно става дума за семейство от местната аристокрация приело исляма или изповядвало тази религия още преди идването на турците... Защото имало и такива, според сведенията на Гази Баба и Кул Гали(средновековни автори от Волжка България).
В народия епос събиран и записан от Борис Илиев, заедно с д-р Анатолий Кънев и още цял екип от научни сътрудници под редакцията на проф. д.и.н. Александър Фол, в книгата "Демир Баба - Железният Баща" и издаден през 2005 год. в елекронен вариант, първите легенди отиват в римско време и пак се отнасят за местното население, тогава наричано - гети.
За мен лично, докато превеждах и публикувах в блога части от волжкобългарските средновековни летописи, най-интересното беше, че хронологията и събитията на този народен епос от Делиормана напълно съвпада с хронологията и характеристиките на времената описвани в "Джагфар тарихи"...! Например от времената на предисторията той е описван като "великан на великаните" участващ в сътворението на света( също както е и по тенгрианската митология). 
Дългогодишния заведар на текето Исмаил Чокой считал, че Железният баща е един от Седемте велики човеци, които не се знаят от простосмъртните, но винаги са между тях. Дядо Станьо Костов от Вазово смятал, че Железният Баща е един от предтечите на християнството, олицетворен после от Св.Георги, а дядо Герго Яблански и Ахмед Баллията от Свещари(Мумджилар) твърдели, че той си е "баш великан - дух" от времето на жидовете и дженевизите, който "не умира, а се скрива нейде в дълбоките пещери и излиза в трудните за хората години на войни и размирия."

image
За някои от християните стъпките били от коня на Св.Илия...

Осебено словоохотливи били разказвачите от Дуловско и Герловско, които колели жертвения курбан с благоговение и ходели по скалите да търсят стъпките от обувките на светеца-великан, следите от колелетата на каруцата му и белезите от копитата на биволите и коня му или от лапите на кучето му.
Пример за конкретен паралел може да се даде веднага от времето на гетите. Тогава над Балканите и Близкия изток властвал Духът(Алп) Самар(Сабан,Сабазий, Тюрк) олицетворяван главно като бик или младеж с цвете - Гюлджимеш(от там и героят Гилгамеш в шумерската поема..., която преразказва части от древнобългарската тенгрианска митология). А коя е първата легенда от ранния цикъл  легенди за Демир Баба - "БИВОЛИТЕ НА ЖЕЛЕЗНИЯ БАЩА , КАРАМАН И САКАР И БИТКАТА ИМ С ВОДНИЯ БИК". Бикът Самар бил дух на продородието и изобилието. Тази легенда е проформа на мита за Самар и Кубар и битката им с Еднорога Шурале.

image
Стария тенгриански обичай да се връзват лентички, кърпи, парцалче от дрехата по свещените дървета(или гора) с някакво пожелание, молба или за здраве.
При алианите а навярно и при останалите посетители днес това е добило доста "конкретна и матиалистична форма"- окачват се буквално всякакви парцали и дрехи...

Днес в масовата народна култура свързано с връзването на мартеницата на дърво.


Но да продължим разказа си за днешното теке. Някои историци изказват предположение, че на това място била изградена гробницата на Кан Омуртаг. Действително по грамадните каменни блокове има следи от надписи, изсечени тенгриански символи, много от тях са унищожени при строежа на текето през 16-ти век.

(Тук чрез редакция на публикувания вече материал реших да дам линк, към една статия на акад. Нурутдинов за древнобългарските символи и тамги-гербове:
atil.blog.bg/history/2012/05/04/vajneishie-simvolyi-i-gerbyi-rodov-gorodov-i-gubernii-bulgar.949493)

Но едва ли там е имало царски гроб, ако Омуртаг е погребан някъде то според мен е в района на Търново, при светилището Торнаба. Района е свещен за гетите и по съседство има над 15 могили, които може и да са царски, но династията Дуло погребвала своите царе на други места и по друг начин...По-скоро мястото е било такова, каквото е и сега - теке(светилище и манастир), но не мюсюлманско или казълбашко а тенгрианско а след това християнско. Допуска се ,че на мястото е имало и гробница, явно е че материалът от нея също е бил използван по-късно по друго предназначение. Вероятно е била на някой знаменит конник почитан от покорените християни. Затова, на кой знае откъде взелия се саркофаг, поставен над вратата, е издълбан надпис на арабски със зелени букви: "Няма конник освен Али".
Част от огромните скални блокове от жертвениците на старото светилище са вградени в дебелите 1,2 – 1,5м. стени на тюрбето. В края на ХІХв. при първите археологически обхождания на района, братята Шкорпил описват голям каменен кръст на склона на хълма. За съжаление, по-късно не са намерени дори следи от него...

Според преданието в самия епос тук наистана имало манастир: "...Той обърнал(Борис) в християнски всички стари манастири, турил кръстове на кубетата им и ги нарекъл на имената на християнски светци, според това кой светец на кой манастир подхожда.
По това време Железният Баща - великанът над великаните и юнакът над юнаците бил ходил с бързият си кон Аладжата на бой с една ламя, която всеки 36 години(последното четно число с което може да се изобразява знака на Тангра - от 6 до 36 лъча), идвала и изпивала водата на извора Петте пръста. Неговият манастир бил наречен на името на християнския светец-конник Свети Георги, който бил провъзгласен за господар на долината на река Чернодланица. Докачил се от това Железният баща, слязъл от Аладжата, повел го заедно с биволите си Караман и Сакар и с вярната си хрътка Синджирлийката, и влязъл, та се заключил зад каменните порти на двора си. А пред портите оставил забоден остена си, та ако някога потрябва на хората, да почукат с него и да го извикат.
А хората като ходели да палят свещи на манастира му и като знаели, че е жив и продължава да пази долината, често го викали :"Къде си Железен Бащицеее!" И Железният баща им се обаждал от скалите: "Ееее! Ееее!" За да знаят , че ги чува и не ги е изоставил. Някои, вместо "Железен Бащице" викали "Свети Георге". Но ехото пак им се обаждало от скалите: "Ееее!...", в знак, че господарят на долината ги е чул..."


През 30-те години на 20-ти век по времето на Царство България тук са били подготвени проучваия от историци. Има твърдение, че в надвечерието на археологическите проучвания са изчезнали много исторически надписи, документи и реликви, които биха изяснили много подробности, биха отговорили на много въпроси, отнасящи се и до предполагаемата гробница(на кого е?) и до църквата изградена след покръстването на българите, където алианите изградили сегашното теке. Историческата истина е трябвало да се скрие заради враждата между религиите, заради невежеството, което носел мохамеданския и всеки верски фанатизъм.
Все пак едно ново подробно и внимателно проучване на текето и околностите, изобилстващи с останки от крепости и стари селища, ще хвърли светлина върху много тъмни петна от историята на Лудогорието.
Между историческите останки са и петнадесетте могили край близкото село Свещари, най-личната от които е Мумджиларската, преди да бъде открита там знаменитата тракийско-гетска гробница, тя също била считата за предполагаем Омуртагов гроб...
Тази могила носи името си от старото име на с.Свещари, което значи -  крадци на свещи(Мумджилар). Наречено така, защото жителите му крадели свещи от близкото Демир Баба - Теке.


За да се добие някаква непосредствена представа от читателя за какво става дума в този народен епос в следващия постинг ще публикувам поне две от легендите за Демир Баба.


П.П. Допълнение -  От официалният туристически портал на България. За този и още няколко интересни обекта от Североизточна България:
bulgariatravel.org/bg/object/218/Demir_Baba_Teke




Гласувай:
13



1. pvdaskalov - Атила, привет!
27.03.2013 22:19
Слушай, аз много обичам хумора и понякога разведрявам сериозните неща с майтап. Сигурно започваш да се чудиш какво ще изтърся. Просто протестирам от името на тези, които са прочели или ще прочетат твоя постинг за Демир Баба - теке. Не може да възбудиш някое маце и да го зарежеш. Не може да разкажеш за този наистина уникален обект и да не кажеш, че над него има голям хотел (или хижа), наречен "Ахинора", където би трябвало да може да се преспи, за да има човек поне два дена да се разходи из района и се наслади на неговата красота. Какво бих допълнил съвсем бегло:
За съжаление е оцеляло само текето, но дворът е проучен чрез археологически разкопки и би трябвало да има още информация за културно-историческите напластявания.
За първи път там ме заведе директорът на музей "Абритус" (Разград). Все още стоеше един дървен навес с яки стълбове за подпора. Не помня дали имаше 10 или 12 отсечки в периферията си. Беше покрит изцяло с турски керемиди. След година под претекст, че ще се възстанови целия комплекс, вековният материал бе разглобен, временно складиран и изчезна. Вероятно колегите от музея в Исперих знаят защо се провали този експозиционен проект под открито небе. На страната на "Ахинора" има и П-образна археологическа база, недалече от която са разкопани и останките от предполагаемия град на гетите "Даусдава" ( в превод "Вълчи град").
От другата страна на дерето с пещерите, които споменаваш, има няколко тракийски могили, между които са Омуртаговата и Свещарската (или Гинина). В Омуртаговата наскоро бе открито безценно зради изработката си златно съкровище, а в Свещарската на 6 септ. 1982 година бе открита невероятна със своята изработка и въздействие на декорацията й тракийска гробница с три помешения и дромос, който сочи изгрева на Слънцето по време на зимното слънцестоене (22 дек.). Централна гробна камера има 10 каменни женски фигури и два орела в ъглите насреща. В непосредствена близост има още две по-стари гробници. Този район е известен под името Стомогилие.
цитирай
2. pvdaskalov - Продължение:
27.03.2013 22:34
На мен пъпът, символично казано, там ми е хвърлен. И ако искаш, драги приятелю, мога да ти изпратя сканирани много снимки от въпросната тракийска гробница с десетте моми околовръст на ЦГК (3+4+3). Достатъчно е да ми посочиш И-мейла си в лично съобщение до мен. Аз съм се занимавал с метрологията на този паметник на ЮНЕСКО и ако имаш конкретни въпроси, доколкото мога - ще ти отговоря. Както виждаш, след изнурителната битка за "гроба" на Апостола, аз се кефя със спомени от по-младите години, но с удоволствие ще ти помогна за твоите изследвания на района - било то само теоретични. В страничното помещение на Свещарската гробница има и три букви една над друга през известен интервал. Ще ти изпратя и снимка от тях. Може пък ти да разкриеш смисъла им. Въобще красив и по-евтин беше животът едно време. Сега да тръгнеш на собствени разноски за там, все едно е да отидеш на екскурзия , да речем, във Венеция. Бъди здрав!
цитирай
3. atil - Ако се наканя да напиша за Воден, ще ...
27.03.2013 23:09
Ако се наканя да напиша за Воден, ще обърна повече внимание на туристическата страна мястото. Сега наблегнах на историята, доста неща спестих, от които материала можеше да е двойно и тройно по-голям. Можех да вкарам и някоя легенда, да опиша текето отвътре( по описанията на друг човек от миналото). За съборената постройка знам, има и други подробности, аз ползвам и краеведческа литература за справки...
Но ето че твоето допълнение обогатява информацията! За което ти благодаря!
Това "Даусдава" ще да е свързано по скоро с духа на вълка(Диу на булгарски значи - дух), но го приемам, селище определено е имало. В този край присъствието на гетите е било много силно. В околностите на моето градче Сеново има 5 могили, едната от които доста внушителна. Има тракийска крепост, няколко стари селища, две от които тракийски и един пак Вълчи град - Синград(Син-чин е синоним на Булг - Вълка Нощният ловец. Първия тотем на древните българи. Затова и "Вълчия град" до Свещари не е мит. За могилите споменавам и за Свещари също. За уникалната гробница на друго място съм писал малко. Нашите траколози от дълго време се разкарват по криви пътеки, често намират неща и надписи за които разсъждават погрешно, но едва ли го правят нарочно, като изключим някои техни началници. Времето било такова...Та като се смени времето много неща ще си отидат на мястото и тогава мнозина ще се чудят "как тъй не са се сетили досега".
Има приемственост на културите на траки, българи,славяни, които са с общ корен и обща прародина на североизток!
В сравнение с репресиите на верска и културна основа в Западна Европа и Русия нашите тук са съвсем незначителни. Това не може да е случайно.
Истински сблъсък става при османското нашествие, но и тогава на битово ниво населението си е сътрудничило. А комунистическата наука и култура, каквито ползи донесе вече отдавна ги няма, но вредите и ще тегнат още столетия...!
Ще дам един линк, имам статия за траките в блога, ясно че те "атракцията" на нашето време наред с чалгата...
цитирай
4. atil - За тракийската могила и дромоса има ...
27.03.2013 23:16
За тракийската могила и дромоса има една много хубава илюстрирана книга, сегашната директорка на музея в Разград я има, но няма ново издание. Ами по шаманския календар, неотдавна настъпи Новата година! В основата на Тангризма е шаманическото духовно учение. То и до днес по цялото земно кълбо е едно и също, защо Бог Твореца е Един. Тракийските племена са древни булгари, а най-много гетите(масагетите, масгути), които никога не са прекъсвали връзката си със старата Метрополия на Североизток.Ето и статията за траките:
http://atil.blog.bg/history/2011/05/27/trakite-poznati-i-nepoznati-1-chast.754139
цитирай
5. pvdaskalov - Продължение:
27.03.2013 23:27
На мен пъпът, символично казано, там ми е хвърлен. И ако искаш, драги приятелю, мога да ти изпратя сканирани много снимки от въпросната тракийска гробница с десетте моми околовръст на ЦГК (3+4+3). Достатъчно е да ми посочиш И-мейла си в лично съобщение до мен. Аз съм се занимавал с метрологията на този паметник на ЮНЕСКО и ако имаш конкретни въпроси, доколкото мога - ще ти отговоря. Както виждаш, след изнурителната битка за "гроба" на Апостола, аз се кефя със спомени от по-младите години, но с удоволствие ще ти помогна за твоите изследвания на района - било то само теоретични. В страничното помещение на Свещарската гробница има и три букви една над друга през известен интервал. Ще ти изпратя и снимка от тях. Може пък ти да разкриеш смисъла им. Въобще красив и по-евтин беше животът едно време. Сега да тръгнеш на собствени разноски за там, все едно е да отидеш на екскурзия , да речем, във Венеция. Бъди здрав!
цитирай
6. atil - В такъв случай може да напиша и втора ...
27.03.2013 23:34
В такъв случай може да напиша и втора част. Благодаря за вниманието и съдействието!
цитирай
7. atil - Размислих драги приятелю pvdas...
28.03.2013 15:52
Размислих драги приятелю pvdaskalov...! Днес правихме помен на баба ми Кера, която умря преди 1 година със социална пенсия. Верно, че на 93 години и не се оплакваше от живота си, но срещата с близки и предизвиканата равносметка за някои неща от живота ме накараха да променя намерението си.
Ако искаш ти напиши друг постинг за това място. По-добре би било Вежди Рашидов, Бойко Борисов или Ахмед Доган , който ходи всяка година там на събор да напишат нещо...Или Марин Райков.., или поне да поръча на някой професионалист и компетентен специалист да напише нещо. А ако не им стиска, да напишат постинг за майкината си путка! Или каквито са им там преоритетите...
Аз ще публикувам още две легенди за Демир Баба и после ще напиша за Воден и Воденския резерват. След това цяло лято вообще нищо няма да напиша повече.
А на теб ти желая здраве и творческо вдъхновение в Блог БГ.!
цитирай
8. pvdaskalov - Съчувствам, Атила...
28.03.2013 20:56
И моята баба Иванка почина на същата възраст в Калофер, но преди десетина години. Боли. Знам. Съчувствам. След загубата хората реагират различно. Успокой се, пишеш прецизно. Не лишавай тези, които те харесват, от присъствието си. Ако се не лъжа, бил съм и във Воден. Нямаше ли там голямо ловно стопанство или греша? Където и да си това лято, обаждай се отвреме-навреме поне с някой местен виц да разведриш намръщения небосклон над България. Аз не мога да понасям няколко скандалджии в Парламента. Изглежда пак ще ги изберат. Ще взема да счупя телевизора, за да не гледам тези келеши, които вместо да си помагат, се дръвчат като последни простаци. Извинявай, но ти ми повлия... Успехи!
цитирай
9. atil - Не, не, от блога няма да се откажа. . . ...
28.03.2013 23:18
Не, не, от блога няма да се откажа...В блогорола на страницата ми тук има линк за страницата ми във Фейсбук. С някои блогъри тук вече сме приятели във Фейсбук, ако имаш профил там може там да общуваме и да си сътрудничим.
Ловното стопанство във Воден и сега е на ниво и посреща гости и от чужбина, дивеч има и до добър.
Колкото до политиката самия народ не е узрял и дорасъл за своя истинска Народна партия, която по закон Божи би трябвало да е консервативна и българска не само на думи. Например в Нова Зеландия сега управлява такава партия.
Читавите хора и долу и горе са малцинство засега у нас.
цитирай
10. atil - Слушай, аз много обичам хумора и ...
09.08.2022 11:01
pvdaskalov написа:
Слушай, аз много обичам хумора и понякога разведрявам сериозните неща с майтап. Сигурно започваш да се чудиш какво ще изтърся. Просто протестирам от името на тези, които са прочели или ще прочетат твоя постинг за Демир Баба - теке. Не може да възбудиш някое маце и да го зарежеш. Не може да разкажеш за този наистина уникален обект и да не кажеш, че над него има голям хотел (или хижа), наречен "Ахинора", където би трябвало да може да се преспи, за да има човек поне два дена да се разходи из района и се наслади на неговата красота. Какво бих допълнил съвсем бегло:
За съжаление е оцеляло само текето, но дворът е проучен чрез археологически разкопки и би трябвало да има още информация за културно-историческите напластявания.
За първи път там ме заведе директорът на музей "Абритус" (Разград). Все още стоеше един дървен навес с яки стълбове за подпора. Не помня дали имаше 10 или 12 отсечки в периферията си. Беше покрит изцяло с турски керемиди. След година под претекст, че ще се възстанови целия комплекс, вековният материал бе разглобен, временно складиран и изчезна. Вероятно колегите от музея в Исперих знаят защо се провали този експозиционен проект под открито небе. На страната на "Ахинора" има и П-образна археологическа база, недалече от която са разкопани и останките от предполагаемия град на гетите "Даусдава" ( в превод "Вълчи град").
От другата страна на дерето с пещерите, които споменаваш, има няколко тракийски могили, между които са Омуртаговата и Свещарската (или Гинина). В Омуртаговата наскоро бе открито безценно зради изработката си златно съкровище, а в Свещарската на 6 септ. 1982 година бе открита невероятна със своята изработка и въздействие на декорацията й тракийска гробница с три помешения и дромос, който сочи изгрева на Слънцето по време на зимното слънцестоене (22 дек.). Централна гробна камера има 10 каменни женски фигури и два орела в ъглите насреща. В непосредствена близост има още две по-стари гробници. Този район е известен под името Стомогилие.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647797
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031