Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2013 17:53 - Резерватът Воден - един от бисерите на Лудогорието
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 16043 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 06.04.2013 20:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Хубав асфалтов път води от Разград към Воден - сърцето на Лудогорието. Преди време край пътя се белееха оградите на новите паркови пасища. След тях се нареждат в шпалир млади брези чак до голямата Воденска гора. Сред самата гора е курортът на Лудогорието - Воден.

image
Новата туристическа хижа.Тук се намира и правителствена резиденция, в която са посрещани официално гостуващи в страната видни държавни ръководители.

Край туристическата хижа "Делиорман" широколистните дървета са отстъпили място на стройни борове. Свежият горски въздух, смолата на боровете пораждат чувството, че не сте в Лудогорието, а в Юндола. В столовата на воденската туристическа хижа беше поставен голям стар портрет на Алеко Константинов.(Скоро не съм бил там и затова някои неща ги пиша в минало време...)
Лудогорският курорт е разположен в долината на Чаирдере сред прохладни вековни гори, на мястото, където бликат два големи карстови извора, за да дават вода на много села от Лудогорието и Побрежието. В миналото мястото се е наричало и Юсеинбаба теке или Махзарпаша теке. Махзар паша е един от петте синове на великия везир Рашид Мустафа паша(1802-1858 г.). След Освобождението имотите на текето били закупени от няколко български земевладелци, между които и бащата на Иван Багрянов.
Самото теке представлява многоъгълна сграда, покрита с керемиди, тогава вече (70-80 -те години на 20- ти век) занемарена и разграбена. Там са били сградите на конака и харема на Махзар паша, който получил чифлика като подарък от султана. На мястото където са били порутените чифлишки конюшни и сеновали, е направен голям парк с асфалтирани алеи и луминисцентно осветление. Паркът започва от водната централа и се простира до отсрещният хълм, където имаше голям профсъюзен почивен дом с просторни веранди, обърнати към слънчевия изгрев.

image
ВОДЕН има 4 ловни дома: първата хижа е много голяма и често се използва за провеждане на конференции и семинари. Другите три ловни хижи са много луксозни и просторни.  Обслужването и храната са  превъзходни .

До почивния дом, в самата гора, е новата ловна хижа с цокъл от балчишки червено-бял черупчест варовик(доста популярен по едно време в този край).

image

Воден и сега е привлекателен кът за ловците. Воденското ловно стопанство е популярно и в чужбина и редовно посещавано от близки и далечни страни.

Днес стопанството се състои от два ловно-технически участъка:
• Ловно-технически участък „Воден” с площ 8 128 ха
• Ловно-технически участък „Ири Хисар” с площ 6 366 ха

Основният вид дивеч за стопанството е благородният елен. Освен него територията обитават още дива свиня, елен-лопатар, муфлон и зубър. В района се срещат още чакал, див заек, лисица, дива котка и рядко вълк.

Стопанството е многократен носител на награди от международни и национални ловни изложения. ДЛС „Воден – Ири Хисар” е двукратен световен рекордьор на трофей от благороден елен. Тук са добити националните рекорди на България от муфлон, елен-лопатар и зубър.

В ДЛС „Воден – Ири Хисар” има създадени чудесни условия за настаняването на гости-ловци по линия на организиран ловен туризъм. Стопанството разполага с две ловни резиденции и един ловен дом.

До туристическата хижа има ресторант, сладкарница и хотел. Построен беше и голям плувен басейн. Освен съществуващите големи почивни станции в миналото, имаше три профсъюзни почивни дома, хижи, пионерски лагери на училищата от Русе и Разград.(постинга май наистина е за раздел- История, защото си мислех и за раздел - Туризъм...).
На мястото на предишните джамийски мери е изграден национален дендропарк, в който са засадени всички видове дървета и храсти, виреещи в България, а освен това и много чуждестранни горски представители. Добре виреят представителите на флората на далечен Китай - китайските мехурници. Бързо растат ливански кедри, кълбести акации, едролистни кленове, маклури, хималайски бор и др.
Някои дървестни видови загиват, не са се аклиматизирали, но на тяхно място се засаждат други.
Във Воден беше поставено началото на националния горски зоопарк. От Беловежкия резерват в Полша бяха пренесени зубри(европейски бизон). Във Воден те се чувствуват отлично. Освен хилядите сърни, елени и глигани тук се полагат грижи за много фазани и друг дивеч. Всяка година по тези места се ловяха живи зайци и се изнасяха за Италия, Франция и Швейцария.
Тук се среща и нетипичния за страната черен щъркел. Днес Воденската гора е обявена за резерват. Друго интересно и малко известно е че в миналото в Лудогорието се е отглеждал небезизвестният делиормански кон, чиято слава е надхвърляла границите на нашата страна. На Балканският полуостров и в цялата турска империя, делиорманският кон е бил един от най-търсените.

image
Документална снимка на чистокръвен делиормански кон

image

Днес почти не се среща, в миналото се е отглеждал на хергелета с минимална намеса в естествения  подбор...

До Воден има пряк туристически път от Разград. Преди русенските туристи идваха с влак до гара Просторно(Топчии) и оттам продължаваха пеша. Лудогорският курорт е оживен през всички сезони, особено през лятото и в празнични дни. Той очарова всеки посетител с неочакваната си хубост и заинтригува с историческите си места, напомнящи за някогашния Делиорман.
 




Гласувай:
11



1. kasnaprolet9999 - Не ми остава нищо друго, освен да ...
06.04.2013 19:42
Не ми остава нищо друго, освен да взема пушката и да тръгвам натам, след като вече пускат и простосмъртни да ходят на лов за елени:)))
цитирай
2. atil - В това отношение демокрацията е ...
06.04.2013 20:00
В това отношение демокрацията е факт...! Има обаче тарифи, не е все пак както е било по времето на прадядовците през царско време. Но и за обикновен туризъм е хубаво ! Това лято и аз съм със същите намерения.
цитирай
3. atil - Предизвикан от флората и фауната на ...
08.04.2013 20:29
Предизвикан от флората и фауната на резервата "Воден" и ловното стопанство току що си избрах Черния гарван за постоянен аватар в блога. С него да ме запомнят, макар, че Атил е конски псевдоним...Гарвана е шамански символ и вестител. А блога е точно направен за малко известната история на българите...А и не само за това.
Следващият постинг ще е с картинки на живони и тяхното символично значение и длъжност според древнобългарската митология.
цитирай
4. voden1946 - за обикновен туризъм
19.03.2017 13:21
atil написа:
В това отношение демокрацията е факт...! Има обаче тарифи, не е все пак както е било по времето на прадядовците през царско време. Но и за обикновен туризъм е хубаво ! Това лято и аз съм със същите намерения.


Posvoleno li e sa obiknoven turist da poseti Voden?
цитирай
5. atil - И преди се е посещaвaло от туристи. ...
20.03.2017 00:41
И преди се е посещaвaло от туристи. Но резервaтa и ловното стопaнство бяхa зa оргaнизирaни посещения. Сегa пaк е с резервaции, но туристическите обекти сa свободни зa всякaкви посещения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648763
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031