Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2013 22:31 - Шест символа от древнобългарската митология
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 15793 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 27.01.2018 15:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

С духовете са свързани първите образци на фолклора - митовете. Митове се наричат най-древните паметници на устното народно творчество. В тях се възпява всемогъществото на духовете и се показва слабоста и зависимоста на човека от тях. Митовете се изпълнявали по време на обрядите-жертвоприношения на духовете, върху чиято основа възникнали много от народните празници.
Ритуалните танци, предаващи съдържанието на мита посредством движенията, също били част от тези обряди - на тяхна основа пък възникнали най-древните народни танци.
Националните празници и народните танци са едни от най-важните черти от културата на всички народи, в това число и на българския. От своя страна културата - това е най-важната опора на националните чувства.
Знаенето на името, културата и историята на своя народ, както е известно, поражда Националното самосъзнание, патриотизма на човека.
Националното самосъзнание се явява главния етнически ориентир на хората по земята.
Отнемете на който и да е човек знанията за името, историята и културата на неговия народ - и той ще загуби националното си самосъзнание. Ще пропаднат неговите национални чувства, неговия патриотизъм, неговия национален ориентир, и той ще стане съвършенно сляп и ще се подложи на бърза асимилация от другите народи.

Затова през вековете( а в момента в република Македония и република Татарстан), чуждите асимилатори се стараели да откъснат българите преди всичко от тяхното национално ИМЕ, история и култура.
На повечето от нас е добре известно как се прави това, тъй като и сега сме потърпевши - главно чрез разгром на българската култура и нейната подмяна с друга - чужда или упадъчна, водеща до деградация, но с вменяването, че това било то "българското" или където трябва "македонското" или "татарското".
И наред с това  - скриване и забрана на българската история...

 В блога вече е ставало дума за древнобългарската митология и обрядност, както се изкараха и фрагменти от действителната древна и средновековна история на българите:


atil.blog.bg/history/2011/05/01/tengrianska-religiozna-obrednost-i-mitologiia-na-drevnite-by.739218

Нарочно от поредицата за древнобългарската митология избрах тази - трета част, защото в нея се говори повече за история(малко известна) отколкото за митология...:

atil.blog.bg/history/2012/01/17/drevnobylgarskata-mitologiia-3-chast.884232

Тук искам накрая да покажа по възможно най-популярен и разбираем начин шест от основните древнобългарски духа(алпи, алипи, диу, диви) тяхната символика и значението което им се отдавало.
Под една или друга форма те са надживели времето и са влезли в символиката на световните религии и култури. Добре е да се знае, че първоизточника е митологията на древните българи.


                                             +++++++++++++++++++++++++++++

Духовете не умирали от старост и можели да загинат само от ръката на други алпи или от оръжието на Хурса! Той бил  Алп на ковашко-оръжейното дело и Божията вест, за предстояща смърт или наказание. Син на Мара и Туран.
По волята на Тангра доставял душите на умрелите от Земята на Небето. Приемал вид на грифон, орел, беркут и др. хищни птици. В древнобългарското изкуство се явявал като символ на неотвратимия Божи Съд и наказанието за греховете.

image

Бунчука с царския з
нак - Балтавар отгоре.

Именно той предал на Иджик(първия български цар) бунчука - байрак, хоругва, челбир - свръзка от конски косми("опашка") от жертвения кон, прикрепена към копие, жезъл, дръжка.Този бунчук бил символ на царската власт, която тогава била светска и духовна едновременно.
Други български названия на Хурса - Саин(Добър, Щастлив), Аспар(Суровия).



Първия който представям е същия , който ми беше и аватар в блога за известно време. Мардукан(Нардуган) - дух на светлината, син на Мар(алпа на Слънцето и началник на добрите духове) и Туран(женски дух на любовта, гаданията,изворите,подземните богатства, покровителка на дивите животни...).
Приемал облика на дракон, на черен гарван. Като Черен гарван е представен в един от най-древните митове за това как разбил стената на злите духове, които искали да скрият слънцето от хората и да ги унищожат. Той разбил стената, но от близкото слънце избухнал в пламъци, горящите му пера падали по земята и се превръщали във врани коне...
По волята на Тангра той не загинал, но всяка пролет се връщал при хората и им носел топлината на Слънцето и природата оживявала.
Други древнобългарски названия на този дух са Карга, Симбир(Сэмбэр), Кунгош, Атряч(дракон с глава на кон и змийска опашка), Леуген(змиевиден Дракон).


image
image
Алп Карга-Мардукан
.

Гарваните и вълците в древнобългарската митология имали и други въплащения и задължения. Те съставяли свитата на Тайгас или Къш-Тархана- алпа на зимата, студовете и планинските проходи(Този персонаж е праобраза на дядо Мраз и дядо Коледа днес).
Този Дух охранявал свещенната планина на духовете и нейната мъдрост. Той предал на първия български цар Иджик тази мъдрост на духовете дадена им от Тангра, което позволило на Иджик да създаде мощна държава със съвършени закони.

                                   
                                              ................................................................

image
image
Туран - алп-бика, женски Дух на любовта
, гаданията, изворите, подземните и подводни богатства, на рударите, островите, планинските езера;
Покровителница на дивите животни. По-късно възприемана като "богиня" на земята. Много често се явявала в облика на змия. Опитала се да създаде в Идел-Урала единна съвършенна държава за всички хора - Туран - и сама я оглавила. Столицата на Туран се наричала Эрги - в чест на покровителката на града Чакчак, затова герб на Туран било изображението на двуглава птица. Но след това духовете заградили от слънцето Турана с висока стена и настъпил голям студ. Повечето хора напуснали този край и държавата престанала да съществува.
Другите древнобългарски названия на алп-бика Туран - Урал(Арал), Аби Армай(Рамай), Бан, Баджни(Любов).
                          
                         .......................................

imageimage
image
"Потомките" на Чакчак просъщесвували у нас чак до Възраждането а тук на снимките в монетите на цар Светослав Тертер и на капитела на цар Михаил Шишман.
Чакчак била алп-бика на зората, семейното благополучие, жена на алпа Карга. Често приемала облика на двуглава птица( също грифон, орел и т.н.).
Други древнобулгарски названия на този женски Дух - Тэвэт, Эрги, Алат(Илят) - "Щастливо огнище", в смисъл - "Даряваща щастие на дома, страната"!


                                            .......................................................................

image
image
Аби - алп-бика, женски Дух на водните животни
(риби, тюлени, китове и др.).
Дъщеря на Бури и Су Анасъ, прамайката на рода на българите. Приемала облик на прекрасна риба. Люспите от риба били първите украшения за късмет и щастие, което преминало в украшенията от монети. Хвърлянето на монети в гроба или слагането при покойника, същото така хвърлянето в определени водоизточници също води началото си от искането и "хаберите" до прамайката... Друго българско название на тази алп-бика - Бойгал-Байгул(Голямата риба). На нея е кръстено езерото Байкал а на дъщеря и езерото Балатон(Полутъмната).


                                           ....................................................................

image
image
image
Аудан - алп-Дух на рицарството, геройството и занаятите
.
Син на Самара и Ашна. Изобразявал се във вид на прекрасен конник - багатур. Също и като могъщ Дъб. Други древнобългарски названия на този Дух - Энкей(Биче), Боян, Мажди - Мешэ(Дъб), Гурогла(син на могилата, при гърците станало Геракл, при траките го записали като Херос), Узи(Красивия), Тюргеш-Таргиз-Тюркут(Подобен на Тюрк-алпа Самар-Тюрк, Духа на плодородието и изобилието).

                          ......................................


image
image
image
И накрая най-важния за нас Дух - Бури - алп на Луната, лова, воинския късмет, победата, славата!
Покровител на българския народ.(Ако е български и му пука де...). Приемал облик на вълк и на барс. Понякога го изобразявали едноок. Други древнобългарски названия на този алп - Чин(Хин), Хон, Синдиу, Сянби, Баръс, Барин(Воинска и Царска слава), Маг(Мак,Мэк), Мамил(Мамли), Айчин(Афшин), Кур(Гур), Айбури, БУЛГ(Черния), Селтъчи(Топящия,Разтапящия) и др.


Вместо послепис и  заключение на близо 300-те постинга досега:

Трябва да се прави разлика между разселване на племена и групи населения и създаването на цивилизации!
Първите цивилизации на земното кълбо се създават на Балканите и на Кавказ преди 4 хил. година пр.новата ера.
В Поволжието, Северен Китай, преди 2 хил. пр.новата ера. От същите преселнически вълни арийци от север на юг се създават и цивилизациите в Индия, Египет и Близкия изток.

Древните арийци(булгари-иделци) имат обща прародина в Североизточна Европа, но там са живели в Съюз от седем племена наричан от тях - Идел.
Културата на източните и северните арийци(скандинавците) е почти идентична. Както духовната, така и материалната, рунното им писмо - също.

Родината на бялата раса е Европа затова ги наричат - европеиди.
Останалите раси произлизат от други географски райони на земното кълбо. И са носители на друг тип култури.

Макар в познатите ни огнища на световните цивилизации основополагащото да е булгаро-арийското. В това число и в еврейската и ислямската цивилизации.

Булг - "Черният"( вълк) - Нощният изкустен ловец, първия тотем на древните бъллгари). И Ар - "Глава". Това означава - Булгар(Българ)- Черна(вълча) глава. Затова наричали древните българи и Черноглавци.
На знамето на Ид
елците - седмородци от Арья-Ура(н), произнасяно от някои и като Туран а после и Стари Туран - Днешното Волго-Уралие имало изобразена Вълча глава.Т.е. имало изобразено - Булгар.
От там и всички получили общото си народностно име.

Стягове с вълчи глави са носили балканските траки, сарматите, аланите, хуните и т.н.




Гласувай:
11



1. atil - Историческа справка свързана с темата
10.04.2013 10:44

Във времето до към края на 7-ми век болшинството от кавказките племена се наричали - бурджани! Което означава - Вълча душа и е синоним на "булгар". Друг синоним на булгар е хазар. Но Хазарската орда се обособява след разпада на Тюркския хаганат и получава Кавказ от Бат Боян заради помоща им да се върне трона, който му бил отнет от чичо му в съюз с Аспаруха. Гражданската война и междуособиците продължили близо 7 години, като 5 години Бат Боян бил държан под обсада в Крим. През това време чичо му се разпореждал като владетел във Велика България.
Бат Боян сключил съюз с Хазарската орда и Шамбат Кий с Аспаруха били изтласкани зад р.Бури Чай(Днепър). Преди това се състояло грандиозно сражение на левия бряг на Днепър, където хазарите претърпели големи загуби. Техния каган, на когото вече Бат Боян бил станал зет, му казал, че колкото можал му е помогнал и оттук нататък да се оправят сами помежду си. Братята и чичо им се разбрали всеки да владее това , което притежава. Заради помоща си хазарите получили Долното Поволжие и Кавказ, където преди това наместник бил Аспарух.
Така кавказките бурджани попаднали под хазарска власт.
Абсолютна лъжа е че Велика България се разпаднала след смъртта на Кубрат. Три години след смъртта му избухнала гражданската война между Бат Боян и Котраг срещу Шамбат Кий и Аспарух. Нищо никъде не се е разпаднало освен, че част от южните територии били отстъпени на хазарите.
Хазарите воювали срещу арабите и всички български племена, тарханства и държави им помагали, заедно с кавказките бурджани. Дори от Дунавска България бил изпратен силен отряд под водачеството на брата на Тервел - Айяр.
Но през 738 г.хазарите претърпели поражение и по силата на мирния договор с арабите всичките техни поданици можели да приемат исляма ако пожелаят. Оттогава започва разпространението на тази религия на Кавказ.
цитирай
2. atil - По-късно започват верски проти...
10.04.2013 10:45
По-късно започват верски противоречия и междуособици, тъй като хазарските кагани се отметнали от стария договор и започали да преследват мюсюлманите. Избухнали въстания на Кавказ и в Долното Поволжие. Започнала и вражда с Кара Булгар(Велика България) тъй като Хазарската орда сключила съюз с Византия.
Велика България се разпаднала окончателно през 10-ти век, когато от нея се образували две големи и мощни държави - Киевското княжество(Урус-Българ) - което станало известно и приело името Киевска Русь и Ак Българ, която станала известна като Волжка България.
Княз Светослав окупирал Хазарската орда, но малко след това територията и по мирен път била присъединена към Ак Българ.
На Кавказ се обособили племенни и кланови княжества, които минавали ту към един ту към друг силен съсед, като се стараели да имат колкото се може по-голяма автономия или независимост.
По времето на първото нашествие на монголите водени от Субеде, те нахлули в Европа през Кавказ, тогава там имало български губернатор(улугбек Бичман), който воювал, но бил разбит и отстъпил към г.Болгар. При р.Калка били разбити и войските на Киевското княжество.
цитирай
3. petril - petril
11.04.2013 18:19
Atil, не е ли Танг Ра!
цитирай
4. atil - Ами не знам как са го произнасяли ...
11.04.2013 18:48
Ами не знам как са го произнасяли най-древните и как е точния ориганал на думата...Някои го пишат - Танакра, изваянията в чест на Тангра ги наричат - Тара, Уфа, Тагил и т.н. На Тангра му казват още - Ходай, Озай, Ерсу, Тенгри...Тук май било в употреба последнотото. Близка до него форма. Връх Мусала така са го наричали, преди турците да го прекръстят. Те обикновено са записвали топонимията такава каквато е , и са наричали само по определени поводи и причини по тяхному. Тук най-високия връх не можел да носи езическо име, тяхната държава била религиозен халифат. Затова го кръстили на името на техния бог, но на управляващите и до днес не им пука от тая работа.
Както не му пукало на никой че по време на християнството този връх се казвал Тенгри и още една дума имаше преди това. Имало турски документ, който се пазел в Полша. Турците разбрали за старото име от местното население.
цитирай
5. atilla - ?
18.04.2013 17:38
Може ли да се открие сведение за предишно название на МусАлла и дали не е превод на старото име, макар и на арабски?
/едно от твърденията е, че означава "към Бога"/
цитирай
6. atil - Може. В Полша се съхранявал турски ...
18.04.2013 19:29
Може. В Полша се съхранявал турски документ в който се упоменавало старото име на върха преди преименуването му на Мусала. Мисля че в сайта "Тангра бди" има информация. Наричали сме го Тенгри, но още една дума имаше отпред, сега не мога по памет точно да цитирам. При всички случаи до 17 век този връх е носел името на Бога (по старобългарски - Тангра). През средновековието българските християнски владетели не са счели, че е необходимо да го преименуват...
Проверих - "Тенгри дир" са го наричали...!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647526
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031