Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2013 14:56 - Консерватизъм, демокрация и светлото бъдеще
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4703 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 08.12.2016 01:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Малко история...


Отначало се считало, че държавата е продукт на родовото развитие и държавната власт е продължение на родовата власт. Царския род обикновено има Божествен или полубожествен произход и неговата власт е благословена и осветена от духовете и Небесните сили. Така при обединяването на семействата и родовете власта преминава  в най-достойния измежду бащите. И при древните българи той изпълявал ролята на цар-патриарх, съчетавал светската и духовната власт.

 
image       image                                                                                 
Сцена от българската митология.(Златното съкровище от г. Над-Сент Миклош, Трансилвания)


Древната митология е съхранила интересни подробности от тези далечни времена на човешката предистория, те допълнително давали легитимност на царската и болярската власт, чрез съдържанието на митовете и религиозните служби и жертвоприношения за измолване благоразположението на Небесните и Земните сили. Изпълнявали се по празниците и по различни важни поводи от ежедневния живот.
Но от друга страна при древните българи  бил създаден своеобразен сборник от Правила за правилен живот(може би първообраз на съвремените Конституции) наречен ТОРЕ, който съдържал религиозни норми(Тенгрианството) и светски - юридически основани на религиозните.

Линк:
atil.blog.bg/history/2011/04/27/spisyk-na-kara-bulgarskite-care-potomci-na-bat-boian-otkysi-.736857

Наред с това си имало и древна народна ерес, простонародно тенгрианство, от което пък после възникнало Богомилството, така че късните европейски идеи и теории в областа на правото, държавата и политиката не са се появили на празно място и от нищото...
Така до времената Ранното средновековие имаме примерно такова обосноваване на тази първа Богоустановена държавна власт:
- монархическата власт се упражнява по историческо и Божествено право и народът няма право своеволно нито да я ограничава, нито да детронира съответната династия;
- властта се предава по наследство, следователно тя не може да се придобива чрез узурпация, и по този начин да се променя царстващата династия;
- самата власт е пълна, неоспорвана и осветена от религията и традициите.Тя е строга, изисква безпрекословно послушание, но същевременно е и доброжелателна, защото pater familias по презумпция действа за благото на рода си;

Българският монарх пък бил ограничен и имало две клаузи на импийчмънт - сваляне от власт.

- Първата
е ако издаде "лош закон" т.е. ако управлява лошо и във вреда на народа.Тогава се считало че той е загубил "орендата" си т.е. връзката си с небесните сили и духовете на предците. И забележете - скрил е това от подчинените и продължил да управлява, заблуждавайки ги! Тогава той подлежал на убиване и изгаряне. Ако признаел, че е изгубил силата си и се оттеглел от власта, не го считали за безчестен човек и не го закачали.
- Втората е ако владетелят има прекалено силна дарба и е изключително способен. В такъв случай също подлежал на убиване - ритуално убийство чрез удушаване или обесване. Така го пращали да служи на Тангра и да помага от Небето завинаги на народа си. Такъв е случая с Кан Крум!
Българската средновековна държавност е познавала разделението на властите, което го "открил" Монтескьо после. Имали сме и двукамерен парламент - съвет на боилите и народен събор. Главния съдия бил духовно лице и министър на вътрешните работи, тази длъжност по провило се падала на ичиргу боила.

В Западна Европа през периода на т.нар.Реформация се появили двама хубавци, които почали да философстват и да пишат научни трудове...

image

За начало на Реформацията се счита 1517 г., когато Мартин Лутер обявява своите 95 тезиса...


Т.е. заели се с научната обосновка на техния абсолютизъм там, но на практика вкарали егалитарни(народно-социалистически) илюзии в своите политико-философски концепции за монархията, които се проявили като бомби със закъснител и по-късно взривили всичко..(Може ли да се прави научна защита на монархията от позициите на обществения договор? Някой и до днес да е видял някъде някой обществен договор , който да се спазва...?!)
Единият е Томас Хобс(1588-1697), на него дължим научната защита на монархията от позициите на естественото право и теорията за обществения договор. Към естествената държава, резултат на историческото развитие, той измислил и "рационализма" и прибавил втори тип държава - рационалната,  съзнателно създадена от хората(по-скоро от някои хора, които имали специален интерес...).
Другият е Джон Лок(1632-1704) на когото ще обърнем по-голямо внимание тъй като трактатите на този англичанин научно легитимирали промените настъпили в Европа, чрез борбите на боржуазията с аристокрацията.

image

Джон Лок


Най-напред той подложил на безпощадна критика теорията на Роберт Палмер за патриархалния произход на кралската власт. След това т.нар."естествено състояние" той го разтълкувал по своему и при него основополагащи принципи били не "перманентната война" а тези на "свободата и равенството". После в своята политическа концепция той прокарал принципа на мнозинството, който не бил познат в средновековието:"Чрез едно договорно съюзяване възниква гражданското общество, в което болшинството има правото да решава и действа." И още:"Народът винаги запазва върховната държавна власт, макар, че не винаги я упражнява" 
Джон Лок формира теорията за ограчничената монархия. Считало се , че поради честолюбие, алчност и разточителство монарсите се опитвали да увеличат властта си, поради което,"народът се принудил да намери средства да ограничи всевластието на монарсите си". За Лок тези средства били две : разделение на властите и върховенство на законодателната власт. При това поради слабостта на отделния човек да устои на своите пагубни страсти : "Законодателната власт се поверява на повече лица, или на едно събрание... Щом събранието се разпусне, всеки негов член е длъжен да се подчинява на законите - а това е едно силно средство да се накара законодателя, когато твори закони да има предвид само общото благо".

Със своите оригинални идеи Джон Лок за първи път обосновава току що появилата се по негово време конституционно-парламентарна монархия. Тезата му за разделението на властите и върховенството на законодателната власт, предоставена в ръцете на избираем парламент, зачитането на неотчуждимите от народа естествени права на свобода и равенство и накрая суверинитета на народа - всичко това са идеи, залегнали в основата на съвременното държавно устройство на демократичните държави.

image

Представянето на Декларацията за независимост пред американския конгрес


По-малко от век по-късно, в 1776 г. възгледите на монархиста Джон Лок били реализирарани в "Декларацията за независимост" на САЩ.
А там сред заселниците най-голямо влияние имали английските пуритани(християнска секта от реформираното християнство...). В най-значимата колония Плимут(1620 г.) в Масачузец те донесли със себе си своите социално-икономически, религиозни и политически представи и традиции. Затова християнските ценности оказали твърде голямо влияние върху формирането на американската политическа мисъл. Някои историци считат, че теорията за обществения договор има своя първообраз в учението на американския калвинист Роберт Браун. Той считал, че за да създадат хората една църква те трябва да сключат договор помежду си.
Непринудено този принцип в тяхната религия бил осъществяван и в обществото. На негова база били организирани много от американските колонии и то много преди появата на идеите на Т.Хобс и Ж.Ж.Русо...

А дали всичко което хвърчи се яде ще разберем от втората част на темата, която е поветена на "тъмния, тайнствен и неизвестен"консервaтизъм у нас...

image

Тодор Икономов. Един от основоположниците на българския консерватизъм. Накрая са го докарали дотам да откачи и да посегне на живота си...!



Следва продължение






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5680041
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3661
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930