Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2013 23:18 - Паисий Хилендарски("История славяноболгарская") и Черноризец Храбър "О куниг"(За книгите, писмената)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 14237 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 21.04.2015 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Атон(Света гора). Кулата на пристанището.



През 1762 г. преподобния Паисий Хилендарски, чиято памет Българската православна църква чества на 19 юни, написва своята "История славянобългарска" и напуска Атон, за да проповядва  на българите своята книжка.
Да си припомним част от предговора към нея, както текстът е предаден на съвременен книжовен език по зографския ръкопис, който обнародва проф.Йордан Иванов през 1914 г.

image

"Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате при сърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.

Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивата подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българско отечество и обичате да знаете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете нека ви я препишат, които умеят да пишат и пазете я да не изчезне!

Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе.
От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история.
И затова българите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах.

Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците.
Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостиня на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни(гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура.
Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това".



История славянобългарска:
slovo.bg/showwork.php3


Другият културен писмен паметник от историята на българите написан от българин е единственото оцеляло произведение на Маркар Макидан(Черноризец Храбър). Спекулациите и фантазиите относно личността му а и относно самото произведение не са спрели и до сега.
"Творческите " упражнения пък с историята на Паисий Хилендарски са още по интересни(и по-нагли би могло да се добави...). Затова тези два паметника, които напълно могат да играят ролята на основни духовни бази за всички поколения българи, е добре да се познават от хората!


За буквите("О куниг", книгите, писмената)

От Черноризец Храбър - 9-ти век

..."Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки.
Когато се кръстиха, бяха принудени да пишат славянската реч с римски и гръцки букви без устроение...
След това човеколюбеца Бог, който урежда всичко и който не оставя човешкия род без разум, но всички привежда към разум и спасение, смили се над човешкия род, изпрати му свети Константина Философа, наречен Кирил, праведен и истинолюбив мъж, и той им състави 38 букви: едни по образец на гръцките букви, а други пък според славянската реч.

image

Някои казват: "Защо е създал 38 букви,когато може да се пише и с по-малко, както гърците пишат с 24 букви? "Но те не знаят с колко букви пишат гърците.
Те наистина имат 24 букви, но не изпълват с тях книгите си, те са прибавили 11 двугласни и 3 за числата: 6,30,300. Като се съберат-38. Подобно на това и по същия начин св.Кирил създаде 38 букви.

Други пък казват: "Защо са славянските книги? Тях нито Бог ги е създал, нито ангелите, нито пък са изначални като еврейските, римските, и гръцките, които са още от началото и са приети от Бога."

 А други мислят, че Бог ни е създал буквите. И не знаят окаяните, какво говорят, и мислят, че Бог е заповядал да се пишат книги на три езика, както пише в евангилието: "И имаше дъска, написана на еврейски, римски и елински. "А славянски там нямаше. Затова славянските книги не са от Бога.

На това какво можем да кажем или що да речем на такива безумци?

...И така мнозина за много години едва събраха 38 букви. После пък, като минаха много години, намериха се по Божие повелие 70 мъже, които преведоха от еврейски на гръцки /Светото писание/. А славянските книги сам св.Константин, наречен Кирил, ги преведе и буквите създаде за малко години, онези мнозина, 7 души, и за много години създадоха техните букви, а 70-превода. Затова славянските букви са по-свети и по за почит, защото свят мъж ги е създал, а гръцките-елини езичници.

 Ако ли пък някой рече, че не ги е нагласил добре, понеже и сега още се нагласяват, ще дадем отговор: и гръцките също така много пъти са били нагласявани от Акила и Симах, а после и от мнозина други. Защото по-лесно е да  се нагласи отпосле, отколкото да се създаде за първи път.

 Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш : "Кой ви е създал буквите или превел книгите, или по кое време?,то рядко из между тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: "Кой ви е създал азбуката или превел книгите?", всички знаят и в отговор ще рекат: "Св.Константин Философ, наречен Кирил,: той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий". И ако попиташ в кое време, то знаят и ще рекат, че през времето на гръцкият цар Михаил и на Борис българския княз, и на Растица моравският княз, и на Коцел блатненския княз, в годината 6363 от създаването на света/855 год./...."


image


Динеков,П.,К.Куев и Д.Петканова.Христоматия по старобългарска литература,С.,1961год.,стр.77-79


Вижда се че хората от моя миллет(хуно-българския) са имали същите проблеми както и сега когато всички сме славяно-българи с общ език и вяра...Но тогава времената са били други, хората са имали държава и на Господ му е помагал и "дървения господ", та нещата излизали на добър край...
 Личи си и военната школовка на автора, кратко, ясно и разбрано! Все едно, че докладва на върховния главнокомандващ - Кана Сюбиги!
А който го е разбрал-разбрал
, който не е - много здраве...

По сведения от булгарските летописи името на Черноризец Храбър е Маркар Макидан от рода Билиг.
Роднина на цар Самуил и не е бил монах а дипломат и висш аристократ. Прякора си е получил след едно пътуване до Волжка България а после го използвал като литературен псевдоним.

Тук:
Как и кога попаднала чешката монета от 10-ти век в г.Казан(Или посланическата мисия на Черноризец Храбър във Волжка България)
Линк:
atil.blog.bg/history/2012/11/08/kak-i-koga-popadnala-cheshkata-moneta-ot-x-vek-v-g-kazan-ili.1018155





Гласувай:
8



1. danailvdimitrov - този "дървен господ" ще да е бил някой дървен идол
28.06.2013 22:52
и едва ли е помагал на боговдъхновени хора като св.Константин Философ или св.цар Борис. Те са се уповавали единствено на единния и триипостасен Бог.

Хубаво пускате "Черната овца" но понеже не виждам връзка с постинга, аз пък Ви пускам сайта на този който написа тази песен :

http://www.budiveren.com/

Поздрави!
цитирай
2. atil - Не ще да е бил дървен идол, каквито са ...
29.06.2013 01:15
Не ще да е бил дървен идол, каквито са си дялкали славяните и северните арийци, макар думата да идва от - Идел - праотечеството на седмородците , древните булгари. "Дървеният господ" в случая е дървена кюския или тояга, който се ползва при един от двата метода на управлението - а именно на принуждението. А Св.Цар Борис ползвал освен тояги още и секири, пък Константин(Кущан-Баксан по булгарски) бил от аристократичния род Билиг, където винаги имало военнослужещи. Черноризец Храбър бил велик воин и заслужил прозвището си при едно пътуване до Волжка България изпълнено с премеждия и приключения.
"Черната овца"пък има пряка връзка и с днешното време и такива като мен, например, дето пишат такива неща. Или живеят както искат а не както им се иска на другите.
цитирай
3. atil - За линка благодаря, ще разгледам и ...
29.06.2013 01:25
За линка благодаря, ще разгледам и ще прочета. Песента има силен текст и музиката е хубава. Днес само "черните овце" се интересуват от истината и се опитват да вкарат малко нормалност в лудото и маймунско битие и съзнание на републиката.
цитирай
4. danailvdimitrov - Да и двамата са били войни и военните методи не са им били чужди
29.06.2013 09:52
atil написа:
...А Св.Цар Борис ползвал освен тояги още и секири, пък Константин(Кущан-Баксан по булгарски) бил от аристократичния род Билиг, където винаги имало военнослужещи. ...


Особено за Константин Велики, който затова не е посмял до края на живота си да се покръсти. Цар Борис пък има лично покайно писмо до папа Николай, за смъртта на 52-та боила, въпреки правото и задължението му на владетел да ги накаже. Но по този въпрос най-добре да се прочете Г.Тодоров-там е обяснено много добре.

Да не забравяме и още че св.Методии също е бил военен- с ранг на генерал, но е станал просветител и книжовен учител на моравските българи и на нас.

Всички те са били войни на Христа-а то е едно по-различно и тежко служение.

Поздрави и четете отец Божидар(Главев ) !
цитирай
5. atil - Главното в случая беше да се изчи...
29.06.2013 17:50
Главното в случая беше да се изчистят недоразуменията и неправилното тълкуване. На образните примери и алегориите ми...А съотнесени към днешния ден нещата навяват горест и разочерование от днешните ни водачи а и от голямата част от водените...А някои от тях дори вярват на разни празни внушения и си вообразяват илюзорни неща. За жалост отново и отново, като обричат на безпътица и поколенията след себе си. Все едно, както е забелязал още пророк Даниил , глината и желязото няма да се смесят.
Човек се учи докато е жив, чувал съм това име, благодаря за насоката!
цитирай
6. danailvdimitrov - о.Божидар е автор на "Черната овца"
30.06.2013 15:23
разбира се тогава все още не беше отец
цитирай
7. atil - Добре е когато човек намира своя ...
30.06.2013 17:08
Добре е когато човек намира своя личен път в живота.
На нас от много столетия като духовна база ни е останало само православието, което като коренна форма на християнството е най-близко до истина. Днес то за съжаление е най-непознато или най-неправилно тълкувано и поднасяно. Много хора , които се броят за начетени и интелегентни са прочели купища книги за всевъзможни учения и религии а на православието гледат с пренебрежение без да имат някакво понятие от него.
Други го свързват с Русия, с Гърция, трети специално спекулират с това и в двете посоки(с отрицателен или положителен знак). Всички те са рожби на същите марксистки възпитаници, които "громяха" религията като опиум за народа(без да знаят нищо за нея), заменяйки я с твърд алкохол а после и с натурални опиуми...И кухи, илюзорни идеологии.
Самите теоретици и философи на християнството имат доста пропуски, които още не са запълнени, не е вярно, че този процес е завършил и приключил! Това прави и без това потиснатото християнство допълнително уязвимо.
Не е вярно , че тенгрианството е езичество и многобожие, например. Иначе нямаше да стане база за възникването на трите основни единобожни религии - юдаизма, християнството и исляма.
Основната разлика между старата българска вяра и християнството е дали човек признава и приема Христа или не. Другото са били политически и културни агресии и домогвания за влияние в България от чужди страни. В това число и от папата, като мераклия за Божи наместник на земята...
Премахването на културната и държавна памет на един народ и обезличаването му, пък ако ще да е под знака на кръста, едва ли има нещо общо със заветите на Исус Христос...?!
Вярно е че са принасяни човешки жертви( но при българите те са отменени 900 години преди приемането на християнството, докато при скандинавците например са налице и през 8-ми век), но културния образ и религиозния ритуал не са били по-низши от християнския. Нашите хунобългарски клирици всъщност допринасят от 4 до 7 век за еманципацията на Църк
цитирай
8. atil - Допринасят за еманципацията на ...
30.06.2013 17:15
Допринасят за еманципацията на Църквата от юдаизма и превръщането на християнството в действителна световна религия. И по отношение на календара, и по отношение на Богослужението и по отношение на ритуала. Всичко това е почерпено от старата Небесна вяра.
В България от една страна новите идеолози от Гърция обявяват всичко старо за езическо и бесовско, преследват всеки спомен за миналото и го унищожават, а българите строят новите църкви върху основите на старите храмове или в непосредственна близост?!
Събора от 893 година всъщност е достатъчно показателен и е един вечен пример и образец за българска държавна и църковна политика!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647785
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031