Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2013 19:06 - Древните маги, магията, тенгрианството в основата на Окултизма
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4976 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 22.09.2013 20:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

В книгата на Деоген Лаерций "Животът на философите" в самото начало се казва че философията дошла при гърците от магите. В понятието "философия" древните са влагали малко по-широк смисъл отколкото ние днес, тъй като към нея тогава спадали  геометрията и математиката...Например.
Явно Диоген е имал в предвид предците на мидийците т.е. древните булгари...:


"... Деберите обичали да се наричат”аркеше” - чисти хора/в смисъл-чисти булгари/,  от което произлязло гръцкото название на древните булгари - „аргипеи”.

На границата между 4-3 хилядолетие преди Христа, Ранния Шумер/Самар/се разпаднал на:

1.  Египетско царство/Мамил/

2.  Креш-Критското булгарско царство,  под власта на което били Балканите,  Кипър/Кубар/, Мала Азия/Атряч-Троя/ и Балистан/Палестина, Ливан, Сирия и Йордания/;

3.  Сувар-булгарското царство в Междуречието,  съхранило названието Самар-Шумер;

4.  Мидан/Западен Иран/;

5.  Кафкаш/Кавказ/

Катастрофалното наводнение/библейският „всемирен потоп”/ погубило булгарската царска династия в Сувар/късния Шумер/ заедно със значителна част от булгарското население. Това позволило на подвластните им древно арабски племена саркани/по булгарски „саркан” означавало „бархан” - жител на пустинята/ да подчинят през 24 век преди Христа Акад, Тангра-Капа/Вавилон/ и други булгарски градове в Междуречието...."

от тук:

atil.blog.bg/history/2011/05/21/nai-drevnata-istoriia-na-trizybeca.751384

от Уикипедията за Мидия:

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D1%86%D0%B8


Т.е. Мидан или Мидия в Западен Иран е основана от булгарски колонизатори от север. Интересно е да си припомним, че египетските фараони са изобразявани с маги в ръка, т.е. магата била символ на духовната а камшика на светската власт.

image


Ако някой не се сеща какво е мага, ще припомним , че в доста краища на България това название на бастуна още битува и е в масова употреба. За тримата маги дошли да се поклонят на новородения Христос е известно от Новия завет на Библията. А как са разбрали и защо, и откъде идва източника на знанията им, с какво са се занимавали жреците на Мадара, със звездобройство или нещо друго ние днес малко знаем. А това е защото от 7-8 век тези знания лека-полека, предизвикано и наложено от светските и духови власти по света, минават в лоното на окултните науки. А след векове, когато започала реформацията и Просвещението, техническия прогрес в Европа и по света, не поискали повече да излязат от това лоно...Причините може би са различни, но едната от тях определено е тази, че по света продължил да властва материализма. А в едно материалистично или религиозно-догматично общество окулните познания не били добре дошли, били неразбираеми а това което не го разбираш те плаши и се приема като заплаха. Оттам и съответната реакция срещу тях. Били обявявани за "дяволски и сатанински", "вещици", "магьосници" били изгаряни и пребивани с камъни, по същия начин се разсипва духовното съсловие на тенгрианството в България след покръстването или след приемането на исляма във Волжка България. Да не говорим за унищожението на "дяволските" култури на индианците в Америка през 19 век...

image

Не трябва да забравяме, че тук ставало дума за конкуренция и борба за власт, не само светска , но и над душите и съзнанието на хората.
Евреите, които останали извън влиянието и догмите на тези две световни религии съхранили и развили доста от познанията , които наследили предците им от тенгрианството.
По същия начин и сред езическите, т.нар. примитивни народи в по-отдалечените и нецивилизовани райони на земята или там където имало по-толерантни религиозни учения като будизма, хиндуизма, някои персийски секти, се запазили части от древните духовни познания.

image

Но под каква форма идва окултизма (от който можем да черпим конкретни познания за тенгрианството) до нас в началото на 20-ти век?
"...Окультизм представляет целую стройную философскую систему, имеющею целью синтизировать знания, чтобы установить законы, управляющие всеми явлениями видимого и, главным образом, невидимого мира. Кроме того, оккультизм состоит из целой групы специальных наук и знаний, изучающих невидимый мир и его проявления в видимом мире..."
Долу горе в това се е състояла задачката и дейността на Кам-бояните жреците на Тангра и служещите му духове. Източника, който цитирам в оригинал, но в съвременен правопис е издание на руски евреи от времето преди революцията...Което говори, че в руската империя все пак е имало демокрация а революцията е било едно изнасилено социално явление...! Изданието всъщност е превод от френски, но няма да цитирам заглавието...Нарочно.
Темата е необятна, доста от нея се съдържа в тематичната поредица за шамаистиката тук в блога, но за разлика от нея окултизмът се е развивал не сред примитивните народи в отдалечените и нецивилизовани райони на земята а скрито в лоното на християнските, ислямските и азиатските страни.
Главна задача за окултизма станало проникновението и познанието за съкровенните тайни на мирозданието, живота и смъртта. И ако в това той е успял според мен то в практическата реализация на тези познания има още много да се желае!
В противовес на материализма, който признава само едно начало - материята, окултизма признава три начала(при шаманистиката те са четири...), или три плана на съществуването:
"...1) Мир духовный, или божественый, поддающийся изследоваию с помощью аналогии. Предстовителем его является дух.
2) Мир духовный или астральный, доступный наблюдению лишь при известных условиях. Представителем его является энергия или сила, и
3) Мир физический, познаваемый внешными чувствами. Его представитель - материя.
Предания окультизма ведут свое начало из глубокой древности. Сокровеныя тайны окультизма ревниво оберегались египетскими жрецами, индийскими браминами и др. и передовались частью устно, частью письменно, только повещенным. Писменыя сочинения окультного характера написаны символически и условно, и доступны пониманию лишь посвещеным. ..."


image

За да добием някава представа за обема и мащаба на окултните науки и знания можем да споменем тяхното разделение на отдели, всеки от който представлява самостоятелна област в окултизма. Всеки отдел обхваща по няколко отделни науки и направления. Например:
I Отдел на общия окултизъм
1. Херметическа философия; или философия на окултизма
2. Метафизика, или философия на физиката.
3. Кабала, наука за Бога, вселената и човека,  във всичките им съотношения.
4.Тора, сътворението на формите.
5. Питагорейство, сътворение на законите.
6.Йероглифика.
7. Наука за числата, и др.
Останалите отдели: обща астрология, психургия, алхимия, магия, теургия.

Ще обърнем малко внимание на магията, понеже е свързана с българските маги...
В отговорите на папа Николай по запитванията на българите след покръстването им има един момент където се споменава, че те имали обичай да съблюдават при действията си определени дни и часове. Папата може да е разбрал за какво става въпрос а може и да не е разбрал, но отговора му пак се позовавал на Светото писание  препоръчва да се оставят от тия стари навици...
По подобен начин постъпил Атила преди битката на Каталунските полета(северна Галия), когато не се съобразил с препоръките на кам бояните..., най-малкото което е можел да направи е да влезе в битка по друго време и на друго място. След това авторитета му на Богоизбран и любимец на духовете сред васалните племена се разклатил и те придобили кураж за междуособици и неподчинение...!
В миналото земно-космическият хороскоп е бил в пъти по-точен и истински т.е. реален. Всеки отрязък от денонощието е подвластен на различни определени духовни същества, които го управяват. Кам боянът(адептът - маг) при изготвянето на  някакъв план за действие или поведение, взаимодейства с тези същества и космическите влияния за да извлече благоприятна развръзка...Или обратното.

image

"...Все магическия действия делятся на дневныя - т.е.между восходом и заходом солнца, и ночныя,- Между заходом и восходом солнца. При магических действиях небходимо наблюдать, чтобы они произходили в соответсвующие планетные часы. ..."

За по-доброто разбиране на принципите на тази наука можем да ползваме част от заключенията на известната авторка госпожа Блаватска.
"...Магията, като наука води към познанието за триединството на природата и човека, с чиято помощ и всезнание и всемогъществото на духа и властта над силите на природата може да бъде овладяна от същество намиращо се още в тяло. Магията, разглеждана като изкуство, представлява прилагането на тези знания на практика.
Знанието на тези тайни, което се прилага с лоши цели - се нарича колдовство, прилагането му с цел да се постигне добро, представлява истинската Магия или Мъдрост."

Разликата между Мага и колдуна се състои в това, че първият действа съзнателно, като знае крайния резултат, докато, вторият нищо не знае.
Медиума(може да е и ясновидец...) пък е противоположност на Мага(адепта, кам бояна). Той е пасивно оръдие на странично влияние; Магът обаче насочва своето могъщество активно, както върху себе си, така и върху всички сили, които са му подвластни.
Крайъгълният камък на магията е дълбокато практическо знаене на магнетизма и електричеството(природното). Има тайни средства също толкова странни, както магнитното свойство на някои минерали, които трябва да са известни на Мага, но които са съвършенно неизвестни на науките.
Растенията също така имат в удивителна степен тайнственни свойства, също така загубени за европейската наука днес.
Накрая завършвам с цитат от "Тайната книга" съхранила части от древното духовно знание на нашите предци - тенгрианството.

"...Короче говоря, Магия есть Духовная Мудрость, а природа - ся вещественая союзница. Общее жизненое начало находится во всех предметах и оно подвергается власти человеческой воли, доведеной до совершенства. Маг может возбуждать движение природных сил, в растениях и животных в сверхестественной степени.
Адепт или Маг способен властвовать над ощущениями других лиц, не адептовать и изменять условия тела физических и астральных, а также управлять стихийными духами(алементалами), но не властен над безсмертным духом человека живого или умершаго, т.к. все души - искры Божественого существа и не могут быть никем управляемыми"...

image


П.П. Следващите постинги ще бъдат посветени на бележити български политически дейци.





Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647605
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031