Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2014 01:34 - Запечатани щрихи от времето на Екатерина Велика. С предисловие...
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 8150 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 10.01.2014 14:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Няколко от малкото изображение на великият княз Владимир Святославович(978-1015), титулуван и като Каган, подобно на предците си. Покръстител на Русия и внук на Игор Рюрикович(Угар Лачини по български) от рода Дуло. Същият дядо на Владимир бил племеник на Габдула Джилки, който преместил столицата на Велика България(Кара Булгар) от Киев(Бащу) в г. Болгар на р.Волга през 865 г.
Снимката е от интересна статия във в-к "Сега". По повод на статията мога да уточня със сигурност, че княгиня Олга е била скандинавка-езичница и след покръстването и в Цариград започва да провежда упорита провизантийска политика. Накрая това довело до отравянето и от пробългарски(към Волжка България) боляри по време на войната на Светослав на Балканите. Затова пък майката на първите руски светци е българка от Дунавска България от знатен род. Борис бил любимец на киевляни и на княжеската дружина и се очаквало той да наследи трона. Княжеската дружина не веднъж го призовавала "да се разправи с нелюбимиия брат"(този , който по-късно ги убил двамата с Глеб).
Линк към статията:www.segabg.com/article.php

Линк към статията за преместването на столицата в г.Болгар през 865 г.
atil.blog.bg/history/2011/04/22/bylgarskata-dyrjava-v-kara-bulgarskiia-period-vtora-chast.733929




image



От доста време бях предубеден по отношение на царската фамилия Романови в Русия...След като последният потомък на рода Дуло сред руските управляващи - Иван Грозни(Тит по рождение), бил обявен за луд и отровен, последвало Междуцарствие...
След това бил издигнат Михаил Романов, който поставил началото на династията Романови! Доста изследователи, я считаха за чужда неруска династия, но явно ако е имало такива белези, те са се появили в по-късно време. Ето какво намерих за династията Романови:
prosvetise.com/

Всъщност първият дебългаризатор на Русия бил Владимир Всеволодович Мономах, според сборника "Джагфар тарихи". Нещо подобно на нашият Петър Първи - първият византийски зет от българската царска династия...
Владимир Мономах бил с майка-византийка. По него време започнало първото унищожаване и подправяне на български и руски книги и документи. Били прекръстени и основоположниците на царския род, Угар Лачини, станал Игор Рюрикович, а рода Рюриковичи извеждан от него, като се прекъсва връзката с Дуло, дава му се варяжки произход... Титлата Каган, Кан била заменена с княз(ръкописно това не е много трудно по стария правопис). Но са останали и други сведения и книги далеч от перата на послушните монаси и ние знаем за титлите на много киевски владетели титулувани като - кагани.
Другият голям дебългаризатор бил руският Петър Първи, не дори и Екатерина, германката, за която ще стане дума. В желанието си да модернизира Русия той често, вместо да изпише вежди, вадил очи! А под влиянието на сръбския си съветник Кривенич, по негово време се родила и доктрината на панславизма.
Но какво представлявала руската държава вече, през 18 век и как се развивала? Много живописно и точно е запечатал части от това време, Анри Троая в книгата си "Екатерина Велика"(изд.Отечествен Фронт, София, 1988 г. стр.268 - 270).



image  


Екатерина II Велика
(на
руски Екатерина II Великая), родена София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербс е императрица на Русия от 1762 г. до смъртта си през 1796 г. Тя е най-дълго управлявалият владетел на Руската империя, като периодът на нейното управление често е наричан „Златен век“ и е сочен като пример за просветен абсолютизъм.
 


                      
         
     ...........................

"... При все, че императорските укази, налагаха да се съблюдава по-голяма сдържаност в официалните дрехи, дворянството в столицата и в губерниите, излагаше на показ такава пищност и такова безгрижие, че изумяваха чуждестранните наблюдатели. По примера на императрицата дворяните от всички краища на Русия строяха на воля дворци, вили, зимни градини, манежи, лични театри, правеха градини по "френски" или "по английски", дълбаеха езера, пещери, устройваха празненства, балове, изстрелваха фойерверки. Любимите места за подобни безумства, разбира се, бяха летните императорски резиденции, било в Царское село, Петерхоф или Гатчина?
По правило в Русия се живееше над възможностите. Гардеробите пращяха от тоалети. Маршал Апраксин притежаваше повече от триста костюма. Новоюзлюпените дворяни от по-малка величина се хвалеха, че имат стотици чифтове чорапи и обувки. Надпреварваха се при избора на каляски, коне, амуниции. Много дворяни потъваха до гуша в задължения, разоряваха се, само за да запазят равнището си. Продаваха или ипотекираха част от имотите си, за да се задържат на повърхността. Главното бе да се показват. Според модата дворянските домове трябваше да имат многолюдна прислуга. Доверието към високопоставената особа се измерваше по броя на лакеите. Богаташите имаха от триста до осемстотин слуги. За хората от средна ръка сто и петдесет души прислуга беше хубава цифра. По двайсетина души имаха само изпадналите благородници. Голяма част от слугите бяха крепостни селяни, които собственикът довеждаше от село. В много случаи той не знаеше нито имената, нито лицата им и обикновено се оплакваше, че са мързеливи. Те не получаваха никаква заплата, а само храна и квартира, но вършеха всичко. Между тях, разбира се, имаше икономи, лакеи, момчета за всякакви поръчки, камериерки, готвачи, помощник-готвачи, сладкари, хлебари, огняри, миячки на съдове, перачки, жени за поддържане на бельото, шивачки, бродирачки, кочияши, коняри, кучкари, сервитьори, портиери, нощна охрана; а в големите домове имаше още и шивачи, обущари, сарачи, аптекари, шутове, музиканти, артисти, певци, художници. Да, дори и артисти се намираха измежду човешкият добитък на дворянина. Учителите идваха от чужбина. Те обучаваха и възпитаваха най-талантливите мужици. Щом малко се поотракваха, използуваха ги да забавляват господаря и гостите му. Граф Камелски бе изразходвал трийсет хиляди рубли за едно гала представление в своя личен театър. Граф Шереметиев поддържаше в село Кусково театрална група и певци, за които дори императрицата му завиждаше. В чест на подписването на мирния договор с Турция Лев Наришкин нареди да възпроизведат по неговите земи главните сражения от войната. Меломанът Скавронски изискваше от прислужниците си да се обръщат към него с оперен речитатив.

Общо взето крепостниците, добили специалност, се ползуваха със снизхождението на господаря, защото представляваха за него едновремено и капитал, и етикет за качество. Другите - беззащитни твари, изцяло зависеха от благоволението на дворянина, който можеше да ги принуди да работят до пълно изтощение, да ги ожени по своя воля, да им налага телесни мъчения или да ги изпраща в изгнание за най-малкото провинение. Забранено му беше само да налага смърно наказание.
Дори най-добродушните собственици, които се отнасяха "патриархално" към крепостниците си, не виждаха в тях пълноценни човешки същества. За заможните крепостното население в селата представляваше отделен зоологически вид. Навярно то имаше душа, но бе лишено от всякакви права. Затова и най-просветените от тях продаваха или ипотекираха крепостниците. Вестниците в Санк-Петербург и Москва публикуваха чудновати обяви: "Продава се фризьор с четири дъски за креват, възглавница и друга покъщнина." Или : "Продава се шеснайсетгодишно момиче с благопристойно поведение и една малко използувана каруца". Общо взето, цените не бяха никак високи. Куче от чиста порода вървеше две хиляди рубли, а един селянин - триста, селско момиче - под сто. Дете можеше да се купи за няколко копейки. За един добър готвач, за добър музикант цените достигаха до осемстотин рубли. Търговията с крепостни силно се разви, когато Екатерина се възкачи на престола. Тя никак не се възмушаваше, въпреки багажа си от либерални идеи. Нещо повече. Императрицата с удоволствие подаряваше цели села, като награда за политическо, военно или любовно усърдие. Тя раздаде под такава форма повече от осемстотин хиляди души.



image

Княз Потьомкин - тайният мъж на Екатерина


Фаворитите струваха скъпо. По данни на добре осведомени лица френският дипломат Ж. Кастера направил на времето приблизителна сметка на средствата, които императрицата бе изразходвала за подаръци на своите любовници. Те получили в пари, крепостни, земи, дворци, скъпоценности, прибори, ренти, следните суми:

Петимата братя Орлови - 17 000 000 рубли
Висоцки(незначителна фигура, извън списъка
на фаворитите) - 300 000
Василчиков - 1 110 000
Потьомкин - 50 000 000
Завадовски - 1 380 000
Зорич - 1 420 000
Римски - Корсаков - 920 000
Ланской - 7 260 000
Ермолов - 550 000
Мамонов - 880 000
Братя Зубови - 3 300 000
Текущи разходи за фаворитите
от началото на царуването - 8 500 000
                                   
Общо - 92 820 000 рубли


Превърната във френска валута по тогавашния курс, сумата се равняваше на 464 милиона ливри в монети, сечени в Тур(пет милиарда, петстотин шейсет и девет милиона днешни франка, към 1977 г.). Приблизително същите главозамайващи суми и по същите пера сочи английският посланик Харис в нота до правителството си през 1782 година. Види се в отговор на горния списък, който разкриваше баснословното разточителство за подаръци на фаворитите, в писмо до Грим Екатерина прави равносметка за своите политически завоевания:

 
Създадени губернии по новата формула - 29
Построени градове - 144
Сключени конвенции и договори - 30
Завоювани победи - 78
По-забележитилни укази за обнародвани
или основани институции и др. - 88
Укази за облекчаване живота на народа - 123

Общо - 492

 

С чувство на гордост императрицата съпоставя горния сбор с другия. Какво представляват разходите, които си е позволила да направи за собствено удоволствие, в сравнение с огромните придобивки, които Русия е получавала всекиднивно благодарение на нейното държавно ръководство? Гордостта на Екатерина не и позволяваше да признае някоя лична грешка. Фактът, че тя царува, оправдаваше всичките и решения.




image


Камъкът украсява уникална брошка, принадлежала на императрица Екатерина Велика. В центъра на украшението е между 60 и 70-каратов смарагд. Камъкът е заобиколен от своеобразна роза от диаманти, като всички скъпоценни камъни са в обков от посребрено злато. Брошката е оценена на 1-1.5 милиона долара.



"Нищо чудно че Русия е имала много тиранични владетели, - пише тя в своите бележки. - По природа народът е неспокоен, непризнателен. Намират се доста доносчици и хора, които уж проявяват усърдие, а всъщност се ръководят от най-груби интереси." ..."

                                 
..............................................


Ако някой, четейки горното на моменти или през цялото време е имал някакво усещане за паралели или близост до балканската българска действителност, вероятно не е сбъркал...!
Разлика с Русия обаче е тази, че нашите Екатеринковци, Асеневци и Крумовци са останали в далечното средновековие. А в по ново време Царете ни ги недолюбваха а главният ни либерал Стамболов го накълцаха на улицата...! А главният консерватор Т. Икономов го подлудиха ...!
За основаването на републиката през периода 1944-46 г. и за нейното битие и съзнание до днес...,това пък е съвсем друга история.


П.П. В първото доста обширно видео на руски проследяват съдбата на Екатерина Втора от встъпването и на руска земя до края на дните и.
Във второто кратко видео на руски се разказва как Екатерина продала Аляска на американците...









Гласувай:
5



1. syrmaepon - Казват, че и у българите има нещо ...
10.01.2014 09:27
Казват, че и у българите има нещо пруско, тоест немско )))
цитирай
2. atil - Да, дори в началото на 20-ти в Зап...
10.01.2014 10:46
Да, дори в началото на 20-ти в Западна Европа ни излязъл прякора "прусаците на Балканите"... Грешката е почти вярна защото на практика е точно обратното, по-скоро прусаците по произход имат нещо общо с българите. Не с дунавските българи, които продължават да си вообразяват, че са единствените българи във вселената и егоцентрично подвеждат всичко под себе си и го приравняват със себе си...
Знае се за обширната държава Дулоба или Дулеба на Само..Става дума за брата на Кан Кубрат, Шамбат Кий, който след като построил крепостта Бащу на мястото на днешния Киев(там имало старо селище от българи и анчийци-славяни, което се казвало отначало Хон-Балин а после Аскал), тръгнал на поход на запад срещу аварите за да осигури западната граница на Велика България.
Походът се оказал успешен и славяните масово го подкрепили и му служели всеотдайно заради това, че ги спасил от аварското иго.
След като укрепнал обаче и се разширил, той подобно и на други преди и след него, се обявил за самостоятелен владетел...Кубрат поискал от него да присъедини държавата си към България, но той отказал. Тогава Кубрат го нарекъл - Кий(Отделилия се, Откъснатия) и с този прякор-име той останал в историята. По-късно бил разбит от франките и държавата му се разпаднала а той се върнал в Киев и помолил брат си за прошка. Кубрат го назначил за управител на Киевските области, но наредил прякорът му - Кий да остане като спомен и за назидание. Българите наричали града - Бащу а анчийците - Киев, по името на Шамбат Кий, когото считали за свой човек...Така това име се закрепило за града и до сега.
Но при завръщането си на изток, част от българите се отделила и се заселила в района на днешна Прусия. Те дълго живеели автономно и ги наричали - семби,(шемби) по името на Шамбат, т.е. Шамбатови.
Нещо повече сембите изиграли историческа роля в Полша и Прибалтика, считало се че полско-литовските крале водят началото си от тях, народното събрание в Полша и досега се казва - сейм.
цитирай
3. atil - Поляците се обръщат на - "п...
10.01.2014 10:50
Поляците се обръщат на - "пан", руснаците наричали господарите си - "барин", те не знаят сега, какви са тези думи и какво означават, какво означава - сейм, пан, барин?! Също така както никой арабин или евреин днес не може да преведе думата Палестина(Балистан) например и да обясни какво означава. Или думата Йордан(Ирдан - влажна долина), на която дори е кръстена не само река, но и цяла държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647619
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031