Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2014 11:21 - ОСНОВАТА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6491 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 10.07.2022 16:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
И през т.нар. "мирен преход" към демокрация и пазарна икономика у нас от края на 20-ти и началото на 21 -я век, странните и близки до налудничавото поведение действия и решения в управлението на българската република не спряха...
Без да се спирам върху различните видове престъпления и национални предателства в областта на външните и вътрешни работи на държавата, тук искам да обърна внимание върху един друг странен факт от друга област, който има отношение и към вътрешните и към външните работи.
Става въпрос за образованието по история и за национално-патриотичното възпитание на населението!
Образованието е деградирало а се очакваше обратното след периода на тоталитарната комунистическа власт, а възпитанието сякаш напълно липсва или е в някакви жалки, смешни форми и образи...

Най-странното сред всичко това е пълното игнориране и заличаване на един близък нам исторически период - ВРЕМЕТО НА ТРЕТОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО - края на 19-ти до средата на 20-ти век?! Най-българският по съдържание и капиталистически по социалния си характер период от новата ни история. 
За този период всички мълчат като пукали, никой нищо не знае, никой нищо не говори и нищо не разбира?!
Ако нещо се спомене то е във връзка с някоя "спорна" личност или за антидържавните и антибългарски левичарски, уж класови  борби на БКП и БЗНС. Или пък за да се охулят и оклеветят българските царе...
В блога съм изкарал по нещо от този период, както за стопанската история така и по въпросите на българската култура. Сега предлагам една статия по въпросите на българската история, и по продължаващият и до сега още въпрос за народностния произход, както и за националното и патриотично възпитание, присъщо на всеки един нормален народ.


                                                ....................................... 

Този месец се навършиха 112 г. от рождението на писателката Фани Попова-Мутафова - "Най-високият връх, достигнат от българската жена, който напълно я изравнява с мъжа, този шеметен връх се казва Фани Попова-Мутафова.", казва за нея поетът Кирил Христов.

Родената в Севлиево на 16 октомври 1902 г. писателка прекарва детството си в Италия, където нейният баща Добри Попов остава, след като завършва Военната академия в Торино. Фани завършва гимназия в София, а няколко години по-късно /1925-1927/ влиза в състава на литературен кръг "Стрелец", чийто главни редактори са Константин Гълъбов и Чавдар Мутафов - неин съпруг.

Писателският талант на крехката Фани изпъква още с първите й разкази, посветени на жената. До 1944 г. успява да издаде над 35 книги с разкази и романи, с което си спечелва репутацията на най-популярната писателка в България. творбата, която допринася в най-голяма степен за всеобщото й признание е определяната до 1988 г. за трилогия "Асеновци", включваща романите "Солунският чудотворец" (1942), "Дъщерята на Калояна" (1942), "Йоан Асен ІІ". По-късно
романът "Последният Асеновец (Боянският майстор)”, издаден в две части през 1938 и 1943 г., заема място в историческата поредица за Асеновци като логичен завършек и вече се говори за четирилогия.

Фани Попова-Мутафова е осъдена на 7 години затвор и изключване от Съюза на българските писатели от Народния съд след 1944 г. В протокол 4 на Управителния съвет на СБП от 17.ХI.1944, озаглавен: "Разглеждане дейността на съюзните членове през времето на фашисткия режим в България", срещу името на Мутафова е записано: "Най-ярко проявена фашистка писателка у нас. Основателка на разколническия писателски съюз "Иван Вазов". /в."Култура" бр.16, 2002/

Обвиненията на Народния съд срещу нея са в писане на прогерманска литература, за което е получавала крупни хонорари от Германското фашистко правителство и в близко приятелство със самия Адолф Хитлер. След 11 месеца, прекарани в затвора, Мутафова е помилвана през 1948 г., но изглежда, че с литературното й битие е свършено завинаги. Съпругът й Чавдар Мутафов също е осъден на затвор и е изпратен в лагер.

Едва през 1963 г., са подновени правата й за членуване в СБП, като разбира се са нанесени корекции в произведенията й и част от тях са издадени наново. През 2007-2009 г. четирилогията "Асеновци" е издадена за пореден път, но в автентичния си вид, като са отстранени всички корекции от комунистическата цензура.

Приживе възхваляваната и охулвана писателка си отива от този свят на 9 юли 1977 г. след тежко боледуване.




image

Една статия на Фани Попова-Мутафова, публикувана в бр.3, 1939 г. на страниците на списанието "Известия на Българската Орда"(С малки съкращения).


                                   
Напоследък в нашият печат се появиха няколко статии, които засягаха стария, вечен спор за нашия народностен произход.
Странно е, че след тринадесетвековно съществуване като български народ у нас може още да се повдигат подобни въпроси.
Никой днешен французин не се запитва дали в жилите му тече повече галска, латинска или френска кръв поради това, че живее в земята на галите, говори латински език, а държавата му е образувана от франките. Защото той знае, че преди всичко е французин и неговото отечество е Франция. И ние живеем в земята на траките, говорим един славяно-български език, а държавата ни е създадена от българите. Затова името българин и страната България трябва да бъдат по-важни от всичко, приемайки ги такива, каквито са се оформили през течение на вековете.

Един французин преди всичко се чувства гражданин на Франция, а после се двоуми дали е повече латинец или гал. Ала от това, че говори на един гало-романски език, той не смята за нужно да се отрича от делото на Карл Велики
.

image

Руините на Кръглата(златната) църква в Преслав


Затова и у нас не бива вече да се заявява, че сме чисти славяни, които нямали нищо общо с хунобългарите, да се прави от това политика и да се възбуждат недоразумения между нашия народ или да се преиначава нашата история и да се прикриват известни факти, които не са от полза за поддържането на известна теория и т.н.
Тракийският, хунобългарският и славянският елемент в нашия народ има всеки поотделно право на признание, но само дотолкова, доколкото е оставил положителни следи в образуването на нашия народ, защото над тия три елемента вече стои историческото понятие българин, което единствено трябва да ни окачествява в международните отношения.

 И ако днес трябваше да се появи "БЪЛГАРСКА ОРДА", това се дължи до голяма степен на обстоятелството, че в нашата история, в нашата политика и нашият обществен живот славянският елемент бе почнал да получава странно и неоправдано преимущество, затъмнявайки великата заслуга на Аспаруховите българи, които сложиха основата на българската държава на Балканския полуостров и с това запазиха от погърчване или латинизиране много славянски племена, които живееха на границите на Византия или Италия. Защото самостоятелни държавици край границите на България съществуваха само когато съществуваше и мощна българска държава. Падаше ли тя в робство, падаха и влашките, и сръбските, и арнаутските княжества и воеводства в робство или зависимост от същия поробител. Да не говорим за славянските племена, които свободно се развиваха в границите на българската империя, спасени от ромеизацията, на която бяха подложени в Тесалия и Епир, или латинизацията в Далматинското крайбрежие.

Господстващият ("пра")български народ не пожела никога да наложи насилствено своя език, своята вяра и своята култура връз племената които управляваше.
Признак на нравствено превъзходство, което имат само големите господарски народи, които са създавали свои империи.
Дори (к)хан Борис не се поколеба да въведе в държавата си славянската писменост на Кирил и Методий за официална, без да смята с това засегнати своите хунобългарски чувства. Тъй, с такт, разбиране, умереност и далновидност в продължение на няколко века, от Аспарух до Симеон, хунобългарите създадоха мощна империя, която граничеше с държавата на Людовик Немски и с Византия. Нещо, с което не могат да се похвалят славяните, които се опитваха да създават краткотрайни малки държавици.
 Днес всички сме свидетели на събитията, които стават с изненадваща променливост в Европа и останалия свят. И не можем да не си помислим, че наистина славяните нямат дарбата да създават и да закрепват една велика държава. За двадесет години Югославия и Чехословакия не можаха да уредят вътрешните си спорове със своите сънародници.

Колкото е силен нагонът им за свобода, толкова у славяните е силен навикът да потискат свободата на другите. Русите потискаха поляците, чехите не дадоха на словаците жадуваните свободи, сърбите пожелаха за няколко години да сторят това, което може с векове да се получи: една държава, един народ.

Когато Прусия застана начело на германската империя, като водач и обединително звено, тя за миг не си помисли да накара баварците или саксонците да говорят пруското наречие или да накара Мюнхен да се чувства засенчен от Берлин.
В Италия дори стана нещо повече. Докато пруският крал въздигна столицата си Берлин за столица на империята, пиемонтският крал Виктор Емануил напусна Торино и се премести във Флоренция, а после в Рим, който стана столица на италианското кралство. Никой за миг не помисли да накара неаполитанеца да говори по пиемонтски или да внушава на южняка, че щом е вече жител на голяма Италия, трябва да забрави, че заедно с това е и сицилианец, ломбардец или тосканец.

Само така са се създавали великите държави. С такт и умереност, с търпение, с щедрост и разбирателство. Само така и Аспаруховите българи можаха да създадат за три века могъща империя на Балкана.

 "Липса на чувство за общи интереси, липса на единен авторитет, който да стои над всички разпри винаги са създавали най-голямо отчуждение между различните славянски племена, а тези разпри са били винаги използвани от чужденците за погубването на славяните" - пише поф. А.Брюкнер в студията си "Навлизане на славяните в световната история". "Един степен народ сполучи да създаде първата славянска държава на Балканите - българите. Те се явяват веднага след изчезването на хуните - очевидно те са се отделили от техните редици отвъд Дунава".

Така че, ако някой у нас се надява на силата на славянския юмрук, който щял да защити своите пет пръста, за съжаление фактите не оправдават надеждите му. Тия пет пръста никога не можаха да се свият в юмрук. И това е тяхната гибел.

 "Добродушни и гостоприемни - пише в същата студия Брюкнер - безгрижни и жизнирадостни, пъргави, ала с непостоянен дух, без енергия и инициатива, лениви и повърхностни, избягващи всеки натиск, отхвърлящи с подозрителност всяка върховна управа, славяните са били винаги родени демократи, дори анархисти; те са убивали дори победоностните си водачи, за да задушат още в зародиша му бъдещия властник".
И наистина, ние виждаме славяните да спират при границите на латинските народи, на гърците и на немците. Дори стават "тор" на чуждите държави. Берлин, Дрезден, Лайпциг са бивши столици на славянски племена.

 Дори, за да решат да слязат към Дунава, славяните трябвало да бъдат повлечени от стремителните набези на хунобългарите и аварите, чиито съюзници те били още преди 529 година. Доведени от българите на Балканския полуостров като съюзни или подчинени племена, славяните получиха от хунобългарите не само държавно устройство, но и защита в крепката им империя.
 Хунобългарският (к)хан Борис им даде християнската църква и писменост, ставайки с това сеяч на култура и просвета за цялото славянство. Някои фанатизирани славянофили у нас стигат до там, че в ненавистта си към славянобългарският елемент в нашия народ отричат заслугата на преславските (к)ханове по отношение на Златния век на нашата книжнина, като ги смятат дело на вече славизирани хуни.

 Ала в списъка с въпросите, които (к)хан Борис изпрати до папа Николай, молейки го да му изясни догмите на истинското християнство, ние намираме следните характерни подробности:

 Въпрос: Ние влизаме в бой, като носим знаме конска опашка. Добре ли е това?

 Отговор: Вместо конска опашка, носете кръст.

 Въпрос: По нашите обичаи князът яде сам високо на трапеза, при него не смее никой да се храни, нито жена му, нито децата му, нито приближените му. Другите ядат ниско на земята. Добре ли е това?

 Отговор: Христос е бил кротък и негорделив. Гледайте и князете да се хранят на обща трапеза с приближените си.

 Въпрос: Гърците забраняват да ходим с ленена превръзка на главата в църква. Право ли е?

 Отговор: Стойте винаги гологлави в църква.

Ясно за чии нрави се отнасят тия въпроси. Само хунобългарите са носили конска опашка като знаме, ленена превръзка, а князете им са се хранили на висока трапеза, отделно от другите си близки.


image

Кан Омуртаг с ленена превръзка...


Значи хунобългарските (к)ханове са приели изгонените от славянския княз Святополк ученици на Кирил и Методий от Моравия, давайки им всички средства и удобства, за да продължат и закрепят делото на своите учители.

 Без (к)хан Борис и наследниците му, писмеността на Кирил и Методий щеше да загине и досега помен нямаше да остане от нея. Затова нашите хунофоби нека не се увличат толкова много от преклонението си пред нашия славянски елемент, отричайки и ненавиждайки голямото държавно и културно дело на (пра)българите, смятайки ги за някаква дивашка орда, която знае само да плячкосва и гори. Напротив, много стари летописци ни дават образа на славянина като безжалостен кръвожадник, който набива на кол плениците си или ги завързва за четири дебели греди и ги бие с камшик докато ги умъртви, а жените и децата затваря в къщите им и ги подпалва.

 Тъй че време е да се промени клишираната и погрешна представа, която сме си изкуствено създали за образа на хуна и славянина. И ако трябва да дирим ценни наследства от нашето минало, най-малко има какво да дирим в несговорчивостта, анархията и непостоянността на славяните, докато имаме много по-скъпи и значителни заложби за откриване в дирите на хунобългарина.

 Днешните гърци имат в кръвта си повече славянска, арнаутска, тракийска, левантийска, аварска и латинска част, отколкото елинска. Ала те се гордеят с останките на древноелинската култура и се смятат за чисти наследници на Атина и Спарта. Днешна Италия, изживяла опустошенията на безброй племена: вандали, остготи, лонгобарди, нормани и др., се смята за наследница на Римската империя, възкресявайки славата на Август и Цeзар, без да пита доколко чиста древноримска кръв тече в жилите на обитателите и.
 Ние живеем в древни старославни земи, богати с историческа цена, а оставяме други да се кичат с нея. Ние живеем в земите на Орфей и Дионис, в земите на Филип Македонски и великия Александър, но забравяме да покажем на чужденеца, че чудните Пловдивски тепета са били украсата на столицата на Филип Македонски.

 Нашите земи създадоха Мадарският конник, величествените дворци на Плиска и Преслав, образуваха първата национална държава в Европа, мощната империя, която делеше граница с Карл Велики и Византия, те дадоха на славяните писменост и християнска религия, издигайки името на българина като символ на храброст, просветена държавност и свободолюбие, ала ние и досега сякаш не смеем да се признаем за потомци на Атила, макар че в Именника на българските владетели Атиловият син Ирник се сочи като първи български господар на Дунавския каганат, много преди Исперих.
 Странна е упоритостта ни да подчертаваме преди всичко и изключително своето славянско наследство. Досега от него сме получавали само горчевини и разочерования. Подозрителната враждебност на много велики държави дължим изключително на нашия славянски облик. На Берлинския конгрес разкъсаха една славянска държава, която подозираха, че може да стане предверието на Русия към Протоците. Когато се съедини Северна и Южна България, една славянска държавица се надигна да осуети великото дело. В 1913 г. пак славянска държава се съюзи с гърци, турци и румънци, за да ни отнеме плода на ценни жертви. В Ньой никоя славянска държава не издигна глас в наша полза.
Защо тогава толкова сляпа и безсмислена привързаност към нашия славянски елемент? За да ни сметнат в днешните съдбоносни времена за тор, тъй както смятат и други някои държави?

 Ние не сме тор и никога няма да бъдем. И нека си пожелаем да сме наследили повече от скъпоценната (пра)българска кръв - наша единствена опора в смутните и тежки дни, които живеем.
 Защото само тази кръв може да ни даде право да мечтаем за голяма и велика държава. А тези, които ругаят и ненавиждат хунобългарската държава, трябва да и бъдат благодарни, защото без нея те отдавна щяха да са забравили, че някога са били славяни.



П.П. В светлината на новите сведения към днешна дата може да се допълни и уточни поне следното:
1. Оказа се че славянският елемент в етногенеза на балканския и дунавски българин съвсем не е доминиращ, както се внушаваше. Впрочем то е очевадно и от физическият и антропологичен тип на съвремените и средновековни българи.

2. Аспаруховите българи не са първите, които се заселват на Балканите, първите масови заселвания започват по времето на византийския император Анастасий(5-ти век).
Самата преселническа вълна водена от Аспарух не е еднородна и съставена само от хунобългари. Имаме представители и на други части от българската диаспора - а) бурджани и алани - кавказки българи, които са преобладаващата част. Давали основната част от войската; б) ермийци - от Средна Азия бежанци от Тюркския каганат, те се заселват основно в Македония и се занимавали с държавната администрация. Ерми-гермихионската им аристокрация била грамотна по кашанското старо писмо; в) хунобългари - те съставяли държавния елит и гравитирали около владетелския род. Заселили се основно в Търновско и Североизточна България.

3. Владетелската титла в България била Кан - монарх по наследствено кръвно право. А България била Каганат - империя, равнозначна на Царство. Ханове са имали степните пастирски народи, които образували и Орди - племенни съюзи. Тези съюзи си избирали пожизнен владетел - Хан.

4. Българите имали писани закони от най-древни времена - Сборник ТОРЕ - Правила за правилен живот. Този сборник имал и юридическа част. В блога съм дал оцеляла част публикувана в сборника "Джагфар тарихи". Явно Кан Крум е наредил преписване и актуализирано обнародване, публично на тези закони, което било забелязано и от чуждите летописци.

5. "Знамето" конска опашка според сведенията на средновековните български автори всъщност е било духовна хоругва - бончук. Свръзка косми от жертвеният кон в чест на Тангра върху тризъбец или копие. Считало се чрез него се осигурява подкрепата на Тангра в мирно и военно време. Затова тези бончуци се изнасяли при всички важни случаи - преговори, тържества или военни походи.
Затова и папата отговаря "конската опашка" да се замени с кръст. Кръста не е знаме а духовен символ, стоял върху черковните байраци-хоругви.



image






Гласувай:
9



1. atil - Вече на няколко пъти се заричам за ...
29.10.2014 13:36
Вече на няколко пъти се заричам за последен постинг в блога за тази година, но вероятно и този няма да е такъв...Вече дотолкова ми додея от приказки и философии, от четене и слушане как само преливат от пусто в празно и накрая пак същото - НИЩО, че вече не ми се и коментира. Само от време на време ако ме предизвикат или ме бартисат за нещо. И така е не само на този сайт в Блог БГ а навсякъде. В рускоезичните също. Сега да взема да си усъвършенствам английския и да атакувам англоезичните, че и там хал хабер си нямат от българските работи...
Пък като влязох в интернет преди няколко години мерака и надеждите бяха значителни от моя страна. Сигурно все пак има някаква полза.
Тия дни стана дума тук на този сайт за туркофобията, русофобията, напоследък стана пак актуална и американофобията, макар да не сме щат на Америка а на ЕС... за българските робски комплекси, пропагандата и уйдурмите. С тези неща се сблъсках челно още в началото, от друга страна представите ми за днешния българин се оказаха доста завишени и идеалистични...Все пак съм провинциален човек и дълго време живях в чужбина а после в глухата делиорманска провинция...В София само няколко години в началото на демокрацията.
Мина ми през главата да пусна отделна публикация по тази тема, но ми се стори прекалено и недостойно да и отделям специално внимание.
Затова реших под тази публикация, която е свързана и с нашето хунобългарско тюркоезично начало и фундамент да направя коментара си по темата. Той всъщност беше предизвикан на друго място по друг повод...За какво става въпрос?:

"Колко време трябва да мине и дали зависи от времето за да се разбере, че когато религията стане политика и настъпва щорм. Във всички религии има догми, които определят друговереца за второ качество човек, а в някои религии друговереца е приравняван с животните. Да се убиват друговерци не е грях и т.н. Това е разпространено и върху еретиците. Туркофобията е присъща за българите обаче не само по религиозни причини, подобно на русофобията на поляците или на отношенията между германци и французи, между унгарци и чехи, гърци и турци и дори между православни руснаци и украинци.
цитирай
2. atil - Продължение:". . . Фо...
29.10.2014 13:39
Продължение:

"...Формално робство в България е нямало юридически, съдилищата работели за всички, но с привилегии за мюсюлманите, често пъти по места местният феодал малко се интересувал от законите и правилата. Имало и разбойнически банди, всичко това наложило на християните да намерят начини за въоръжена самозащита, което пък било незаконно...
От друга страна България през цялото време била под окупация и анексия, тъй като никой цар не е подписвал нищо с османците. След това ни окупират руснаците, раздават български земи на сърби и румънци, после почват да решават европейците без да питат никого тук. После Съединение, войни и ЕДИН СУВЕРЕНЕН АКТ НАКРАЯ БЪЛГАРСКИ - ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА, КОГАТО БЪЛГАРИЯ ОТНОВО СТАВА ДЪРЖАВА!
Лошото при нас е че туркофобията се подклажда постоянно и изкуствено и се превръща в жива рана и язва в душата на българина. От защитна реакция се превръща в комплекс за малоценност Това се отразява и върху светогледа и върху науката и дори върху съзнателното самоотричане от културно и историческо наследство. Турците и мюсюлманството се свързват с езици и култури съществували далеч преди появата на османския бейлик в Мала Азия и на религията ислям вообще?! И то възникнали на други континенти и географски ширини. Това е вече духовната и социална патология, която ни убива наред с другите налудничави теории и идеологии претворявани в живота от различните видове марионетки у нас.
Ние имаме от какво да се жалваме, защото Османската империя спря държавото и културно развитие на българите за векове. Но да се самоунижаваме като "робски" народ няма основания. Това е изкуствена пропаганда. Репресиите и погромите не са робство, и са за срам на османците а не на нас.
Не може да се направи опълчение от роби, които да воюват в челен сблъсък с редовната турска армия и като авангард на руснаците.
Робите на Спартак(болшинството родени като роби) били водени от обучени гладиатори и бивши военни, но и тогава излизали петима срещу един римлянин. Нашето опълчение в числено малцинство атакувало турската армия успешно. Робите не постъпват така.
Роби ни направиха марионетките които се занимават с републиката от 1944 г. до сега! Например.
цитирай
3. shtaparov - Хубава статия, показваща серио...
04.11.2014 09:58
Хубава статия,показваща сериозното израстване на автора като Български патриот- затова гласувам за нея и дори пуснах откъс с цитат на източника във Фейсбук. Една дребна забележка обаче,Вальо- не се увличай по рекламираната от телевизионните историци "титла" Кан- това е фонетичен вариант на титлата хан и нищо друго. Българите- оригиналните древни Българи са си имали титла Каназ (виж "Именника" и Арабските извори за Българите),от която "славяните" са взели своето "княз" а готите- своето "кунинг" (куненз). Титлите "кан" и "хан" също са Български разбира се,но основна за Българите е титлата Каназ (Къняз)- друга титла освен тази в НИТО ЕДИН оригинален извор не е спомената. Здраве и късмет!
цитирай
4. atil - Приятелю във Фейсбук. . . Когато аз ...
04.11.2014 11:37
Приятелю във Фейсбук...Когато аз през 1990-91 г. бях координатор на БНРП за Северна България а през 1994 г. кандидат-депутат от МКС-О(дясна монархическа организация в едната от трите монархически коалиции, които участваха, ако беше една щяхме да станем парламентарна сила, но антибългарите регистрираха още две за да разпилеят гласовете и така до днес и до края на света...) много днешни патриоти още и хабер си нямаха от патриотизъм а се подвизаваха в комсомола или БКП. Други вървяха още прави под масата..
Така че аз нямам какво толкова да израствам, аз съм от тези които дават тон за песен, такива като нас винаги са ги питали какво да се прави и накъде да се върви. Пък и помагаме за правилното израстване!
Другите, са или ментета или назначени, като повечето милионери и други откачалки , които сринаха страната и обезличиха културата на народа.
Кан е древна и исконна българска титла - МОНАРХ по кръвно право от - канлъ - кръв. Думите които са останали в съвремения български език също са в тази връзка. Кана за течност, в случая вино. Кръвта Христова. Има и друго значение "Ка" в древноарийския език означавало "владение", "световен", голям", Ба - високопоставен, Оттам в последствие - Кара - от земя - кър - голям - велик. Кабан се превежда като - Владимир, например.
Източници колкото искаш, но приказват за Ханове, защото Златната орда се управлявала от ханове, степните племена и средноазиатските имали ханове. Хан е изборен монарх на племе или племенен съюз-орда.
Последният Кан, Каган на България е бил Борис Първи. Никога не е бил Княз. Черковнославянските писатели наричали всички владетели - Князе и само византийския император . цар и василевс. Първият български цар и василевс по техните канони е Петър Първи.
Титлата Кан е засвидетелствана в руските източници за Кара Булгар(Велика България) и Киевска Рус. Също при хазарите, също и при нас:
"...Това е съществена манипулация!!! Това също доказва че Борис не е и Княз, и че титлата Княз никога не е съществувала в Българското Царство!"
http://atil.blog.bg/history/2014/01/20/bylgarskata-srednovekovna-istoriopis-pyrvo-i-vtoro-bylgarsko.1230114
цитирай
5. atil - Що за интелект е това, при това по...
04.11.2014 12:09
Що за интелект е това, при това подплатен със звания и титли, когато не издържа на нормалната логика дори на един осмокласник?!
Къде в световната история се среща друго такова налудничаво поведение на държавен глава, каквото му вменяват (а и на нас днешните поколения) маститите учени и тълкуватели...?!
Ще се откаже от каганата(българската империя, равна на Византия и Рим, при това стояща и над тях в миналите времена още от Атилово време...) и ще приеме титлата на ръководител на славянско племе...От какъв зор български държавен глава ще си сменя титлата със славянска при това на племенен славянски вожд?!
Тия ако са луди и превърнаха република България в лудница, искат да подлудят и отдавна починалите ни владетели ли?!
Че Борис от първия ден се бори дори за самостоятелна и равностойна църква, пък от друга страна ще си затрие държавата и ще я направи славянско княжество ли?!
Няма сведения а и не може да има за едно нещо - че Борис се е детронизирал при покръстването и си е сменял титлата...
"...Властта на рода Дуло не била прекъсната, но при Бориса тя била вече с подкрепата на прославянската(и прохристиянска) групировка в страната! Това предопределило и по-нататъшната политика и историческо развитие на България.
Фактите и последвалите събития показват, че в новата политика на тази групировка няма никакво противоречие относно българския характер на държавата и народа и!!! Налага се едно от българските наречия - славянското, за официален и богослужебен език, заради масовата подкрепа на тези поданици - в болшинството си вече отдавна кръстени. Правата на тяхната аристокрация се изравняват с правата на хуно-българската.
Ако другата групировка е била на власт най-вероятно другото наречие - булгар -тюркското щеше да бъде обявено за официален и богослужебен език и днес в нашата страна щеше се говори масово на този език. Такива православни българи има и днес , наричат ги "крешени", живеят по териториите на старото отечество( днес в рамките на Русия). "
http://atil.blog.bg/history/2011/09/20/kan-kniaz-boris-i-i-negovite-vyprosi-kym-rimskiia-papa-nikol.823234
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640518
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031