Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2015 15:56 - Като не сме равни, да бъдем поне себе си
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 11355 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 02.01.2015 18:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Като скарани съпрузи
видни партии, съюзи,
щом допре до интереса,
общ им е цветът на феса.

      .............................

 Национализмът - начин на употреба. Такава беше рубриката където беше публикувано това историческо есе на политическа тема. Актуална тема, актуално есе, както тогава през 1992 г. така и сега през 2015 г., когато нищо не се е променило и нищо не е помърднало от задънената улица в която е натикана страната от много, много години...


image

Докато ерзацжурналистиката си задаваше въпроса: "Наистина ли го правят звездите на Холивуд или ни будалкат с евтини имитации на размножителни процедури?" купените нашенски патриоти пак зачекнаха вечния проблем за българския национализъм. Сякаш между фашизма, нихилизма и националното предателство няма безброй степени на национално самосъзнание и милион индивидуални отлики в разбирането на това понятие. Странно е, че национализмът от сериозната преса прескочи и се настани трайно в блудкавите криминални хроники на "триминутните" вестници. Илюстративен материал към тях е хартпорнографията или гангстерското оръжие. Поизтърка се старата песен за национализма като средство за разреждане на вътрешнополитическото пространство и за прехвърлянето на родната духовна кал и празни джобове в двора на нищо неподозиращите съседи.
Да се твърди, че доведеният до крайност емоционален национализъм се крепи само на стари исторически сметки, териториални претенции и комунистическа психотерапия над окаяното ни човешко съзнание си е жив популизъм, който хваща корени само върху ялова интелектуална почва.
Как да си обясним факта, че Тито спечели, а Г. Димитров загуби държавни територии в една и съща набедена комунистическа система?
Излиза, че в единия случай става дума за имперски интереси и великосръбски шовинизъм, а в нашият вариант за отцеругателство, национално предателство и робско преклонение пред сталинизма. По принцип изключенията в бившия соцлагер са толкова много, че за механично пренасяне на правилата е абсурдно да се говори.

image

Снимката е взета от този сайт: diagnosa.net/diagnosite-mi/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%88%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D0%BB%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%BE-16
Който е много добър за четене, но не е за слабонервни, слабохарактерни и първосигнални хорица.


Както са тръгнали нещата национализмът е на път да се превърне в цинично понятие подобно думите "тоталитаризъм", "синя идея" и "демокрация", без да има никаква вина за това, а след него полека ще ни напуснат и понятията "родолюбие", "патриотизъм", "национално достойнство", "културни традиции", "отечествена история", "национално своеобразие", "историческа памет" и др.
И докато проспериращите държави блъфират с интернационалните и интеграционни теории, всъщност здраво са се барикадирали в своя национализъм, без желание да поделят тлъстия си залък с икономическите аутсайдери на Европа и на света. Подобен национализъм у нас у нас е изключен, тъй като изветрелите ни погледи през корекомските витрини на света така се зацикли, че трябва да изминат доста години докато разхипнотизираме сиромашката си психика. Kомай гордостта е единственото нещо, което ни остана, но съвремените ни Щастливци съвсем не се чувствуват като Алеко с продраните си джобове. В очите на поданиците на икономическите държави -гиганти ние сме си просто пладнешки разбойници, които искат да преминат стъклената завеса на витрините и да заживеят човешки.
Да си припомним отзвучаващото европейско първенство по футбол. Шведите наричаха гринговците-запалянковци "черните" хора. Германци, шведи, датчани, австрийци, французи, англичани, французи, англичани, италианци и прочее националисти са на същото мнение по отношение на чуждите заселници. Няма критерии за количеството и качеството натруда, способности, квалификация, образование и стажа на чуждоземците. Те се котират по втория стандарт, за тях няма "карта лаборо"(документ, който ти позволява да работиш в чужда страна), те са обслужващ персонал, гастербайтерите на нацията. Оказа се, че икономическият апартейд е по-лош от политическия...

Българският национализъм никога не си е поставял подобни задачи задачи. Ние винаги сме били под равнището на полагащото ни се за нашите способности, ум, природна и обща интелигентност, самочувствие. То ни беше необходимо дотолкова, доколкото в рискови за националното ни оцеляване моменти трябваше да се идентифицираме като народ в рамките на една поробила ни империя. Този стремглав ход на натрупвания на вътрешни духовни ресурси днес наричаме национално Възраждане.
И ако сляпо се подвеждаме по критериите на днешните управляващи демагози, ще се окаже, че личности като Паисий, П.Берон, Г.Раковски, Иван Гологанов, П.Р.Славейков, Хр.Ботев и Ст.Стамболов са си чиста проба националисти от сталинската епоха.
Звучи абсурдно, нали? Истината е, че за да вдъхнат сили на народа си българските национал-революционери и книжовници са прибягвали до евтини езикови и библейски трикове и дори(защо да не го признаем) до благородни лъжи, осланяйки се на невежеството българско. Паисий ни изкарваше преки потомци на Адам, според Раковски санскритският език е български, а за автора на "Всенаука"(в обем от 6 000 страници) П.Берон първите жители на земята са българи и от тях се е разселил човешкият род. Трудно е да заблудиш интелигентния човек, че П.Берон, който е уважаван на времето си учен, е имал толкова елементарни илюзии. Зад подобни теории трябва да откриваме метафоричната доминанта на патриотичния порив.
Идваме логично до теорията за исторически правилния баланс между недостатъчен и излишен патриотизъм. В първият случай резултатът е робска психика, национален нихилизъм, а в обратния - крайната точка е шовинизма.

Като изключим звездните мигове на разцвет в Кановия и Царския период от българската история, изглежда определящ за нацията ни е първият вариант. Никога не сме били толкова богати, че да вържем двата края в обетованата си родина. Никога не сме били заслужено удостоверени с благоволение свише!
Питам се, проява на национализъм ли е постъпката на един български таксиметров шофьор, мой приятел, който преди години изхвърли от автомобила си двама виетнамски сводници, понеже твърдяха, че пред ресторант "Бялото агне" тарифата на виетнамска проститутка била два пъти по-висока от тази за българска...Ще се съгласите ли с твърдението, че българските са в най-добрия случай "трето качество жени"? Но щом тарифата е такава, кой ги е поставил в този кюп? Разбира се, обществото, в което живяхме и живеем, в което физическото проституиране е първият от десетте смъртни гряха и едва ли не най-безобидния в сравнение с нравствената деградация и политическата мимикрия.
Националисти ли са били създателите на Търновската конституция(чл.37-ми), които са обосновавали историческата и духовната мисия на православието като центростремителна тенденция, за да не се разпаднем. Разградената духовност и вяра на нацията не беше ли основната причина, за да ни завладеят фанатичните и първосигнално мислещи турски орди през XIV век?
Доскоро учехме с чувство на национално достойнство, че средновековна България е люлка на милион ереси и им се възхищавахме на просташката дързост. С лека ръка се смесваха исихазмът и отшелничеството с богомилството, павликянството, адамитството, арианството и пр. еретически учения.
Не е ли време вече да си отговорим на въпроса какво остана от нацията, когато разрушихме и опозорихме Църквата покрай нейните "черни овце". Остава ни да се нарадваме на грандиозните гибелни резултати вследствие пъкленото дело на политическите ни атентатори.

image

Худ. Николай Павлович. "Надеждата на България", 1877 г.

Е, с комунизма вече достатъчно си начесахме езиците. Не че той си е получил историческото възмездие и, както ми се струва, неговите съратници от мнозинството в Народното събрание едва ли ще му върнат вересиите, дори да се отмени мораториума върху забраната на смъртното наказание.
Сините обаче не само, че не върнаха българското национално достойнство от времето на Третото българско царство, но и спомогнаха националната идея да се интернационализира до хиперболичните размери на националния нихилизъм.
България застана в молитвена поза на просяк пред статуята на американската свобода, която не се интересува от социално слабата пенсионирана майка в България и принася децата и като жертвени прасета в цариградската кочина - Капалъ чаршия.
Вярата, моралът и културата ни се замениха с просия, разврат, проституция, насилие, наркомания, ерзацдуховност, порнография, далавераджийска психика, с кръвожадността на неестествения подбор и намаляването на националния прираст. Около триста секти и верски посланици ни бяха прехвърлени по американски лиценз заедно с хуманитарната помощ. В България се обучават емисари - "парашутисти", за да ни подхранват с витамините на американския начин на живот. Видиотчени палячовци опяват за наша сметка своите богове и погубват душите на нашите пубертети, пък и на порастналите такива. Покрай гладната експлозия в празните ни хладилници ни пробутаха и "небесна". Ислямът се възроди и неговите джамии скоро ще бъдат възтановени на старите им места. Някога Дундуков-Корсаков ни освободи от софийските джамии. Вероятно сините джамбази ще ги вдигнат отново, за да изкупят вината си пред Високата порта. И всичко това за някакав си 8% електорат.

А колкото се отнася до въпроса за верската търпимост, той би бил резонен едва когато анадолските и западните мисионери оставят нацията ни да укрепи своите исконни православни корени и духовна самобитност. Ако до тогава все още знаем "Де е България?".


image


Пламен Йорданов
публ. в брой 22(96) на в-к "Християндемокрация, 1992 г.





Гласувай:
7



1. atil - Никога не се занимавам в блога си с ...
02.01.2015 19:45
Никога не се занимавам в блога си с нещо, когато не съм на 80-90% съгласен с него...Имаше и такава партия у нас Християндемократическа, но не съм членувал нея, но ги брояхме за десни...Макар после лидерът и да се "изповяда", че нещо олевял... Но това си е тяхна работа, а въпросите, които повдига тази статия и сега са актуални! Това е причината да я възкреся тук, защото оня стар вестник едва ли ще го намери някой някъде вече...Между другото илюстрациите горе са мои с изключение картината на Николай Павлович, която е единствената илюстрация към статията във вестника. Затова реших да сложа и нея.
Искам да уточня и моето лично отношение към нещата в случая, за разлика от мнозина наши сънародници аз не съм - анти! Според мен човек не трябва да е антиамериканец, антируснак, антитурчин, и т.н. Обаче пък трябва да може да е - контра! Истинският националист и патриот защитава, брани и контраатакува! Затова ако бях някой партиец и направех някоя националистическа партия, нямаше да я кръстя "Атака"например, а "Контраатака".
Достатъчно беше нашите управници да се държат нормално и адекватно и така да възпитават подрастващите поколения.
Но сините никога не са били никаква десница и никога нищо патриотично не е имало в тях. БКП неофициално ги наричаха - "децата", щото то наистина там бяха голяма част от децата им. А колкото до национализма и монархизма те бяха задушени в зародиш и подменени с подставени дейци до пълното им обезличаване. Това което се перчи днес като патриотично и не знам си какво - няма нищо дясно и монархическо в него. Това са национал-комунисти и национал-социалисти.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Честита Нова Година , Атил!
03.01.2015 00:02
Пред мен е последното изречение на коментара ти.
Тези национал-социалисти и - комунисти са преди всичко национал - предатели, както и 99% от членувалите в разни изкуствени партии
Тези , които повярваха, че през 90- та година се прави нещо истинско в България, като партийно движение и партии респективно, бяха овреме изхвърлени от тях или принудени да напуснат Така се осъществи безпроблемно грабежът с назначените свише капиталисти и бързият им провал , поради липса на интелект и възможности Но парите и капиталът бяха прехвърлени на при тях Те наследиха" общонародната" собственост
Както и да е, не са богове, накрая ще получат това , за което са ламтяли Мнозина вече го получиха принудително

Желая ти здраве и успех!
цитирай
3. atil - За много години, здраве и успех и на ...
03.01.2015 01:54
За много години, здраве и успех и на тебе! Струва ми се че този влак, който води страната към небитието в крайна сметка ще дерайлира..И тия хубавци и мераклии да карат влака ще останат без работа. Лошото е че много време мина, много човешки съдби и животи се погубиха, много българска кръв и мозък изтече при други народи в страни. Това за мене поне е по-голяма загуба от грабежа на пари и капитали. За възстановяването на този човешки потенциал ще са нужни десетилетия и съвсем други условия на живата в България. Но по този въпрос на никого все още не му идва на ум да помисли. За промяна на условията за живот и развитие у нас т.е. на обществено-икономическите условия в страната.
цитирай
4. pvdaskalov - Браво, Атил!
03.01.2015 09:49
Поздравявам те за находката! Много рядко съм попадал на толкова синтезиран материал. Е, има и хиперболи, но от тях главата не боли, а ни предупреждават, че май наистина крачим безразсъдно към пропастта.
Уви, така ще бъде, щом гласът на един роден академик е равнопоставен с гласа на подкупния неграмотник, щом няма възмездие за провалилите се партии и политици, щом оредяващото население на България се попълва от деца-родилки или от майки, безгрижни за броя и възпитанието на децата си...
Така ще е, приятелю Атил, докато наказанието е обратно пропорционално на престъплението.
Да е честита Новата година, изпълнена с дела в правилната посока. Едно от направленията дано бъде търсенето и спечелването на пазари - нещо, за което почти не се говори, а политиците си духат в ръцете, сякаш този въпрос е горещ картоф.
П и е р
цитирай
5. atil - Честита нова година pvdaskalov! ...
03.01.2015 11:50
Честита нова година pvdaskalov! Откакто се появи в този сайт той стана доста по-човечен и нормален. Да си пожелаем здраве и оптимизъм и никакво предаване!
цитирай
6. atil - Всъщност като се замислих днес, ...
03.01.2015 15:53
Всъщност като се замислих днес, струва ми се, че възрожденците като П.Берон и Паисий и национал-революционерите като Раковски може и да са вярвали в това което са писали за древните българи. Макар до тях да са достигнали явно смътни спомени на лица, прочели някога нещо по този повод или по думите на други, които са им разказали и тия са нямали причина да не им вярват. Може да са били грамотни почтени хора или духовни лица. По думите на самия Паисий, когато гърците и сърбите разбрали за какво обикаля по манастирите и се рови в библиотеките, почнали да го пъдят и да не го пускат..После явно последвали поредната "ревизия" и чистка на книгите и ръкописите.
Но ето че мюсюлманските духовни лица от Волжка България и те пишат за същото! Без да имат някаква връзка или хабер от нашите попове и национал-революционери?!
Но тук имаме запазени цели ръкописни книги, които са събрани и отпечатани в сборник през 1680 г.. Такива книги има дори във Ваисовската българска библиотека в началото на 20-ти век, макар и тя да е опожарена по време на Гражданската война още. Нарочно. Но пак по сведения на очевидци част от най-ценните книги са спасени и укрити. Т.е. това което се отпечатва през 90-те години на 20-ти век са систематизирани исторически сведения от средновековни автори а не такива смътни спомени и преразкази, каквито са знаели отнякъде нашите възрожденци и национал-революционери.
Наистина Боян-Имен е богочовек и родоначалник на рода Дуло. Наистина първият народ на земята са българите. Същите разпространяват древната арийска култура до Индия, Близкия изток и Европа...И дори до Централна Америка... Така че зад подобни теории освен че, "трябва да откриваме метафоричната доминанта на патриотичния порив" трябва и да се замислим, че не може току така точно такива теории да се появят при нас, пък при другите да не се появят...Явно е имало някаква база и почва за това нещо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648358
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031