Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2011 14:26 - Родословие на Дунавско-Българските Царе - втора част
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 10556 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.11.2022 20:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Известия за управлението  на Дунавско-Българските Царе и за страната:



image

Статута на Кара Бурджанския каганат(империя), бил продължен в християнски условия от Цар Симеон Велики, който обявил държавата за Царство! Макар титлата да била официално призната едва на сина му Петър.  Картата е от края на Първото Българско Царство, при цар Самуил. Тогава териториите владени от държавата били приблизително същите както в началото при кан Аспарух...!
Т.е. северните и западните части на Балканите.


Волжкобулгарският летописец известен като - Гази Баба е българин от Дунавска България на име Арслан Тертер. Отива там като посланник след това поради смена на политическите групировки на власт тук, остава там. Впоследствие преима исляма и става държавен секретар на емира Гази Барадж. По време на превземането на Биляр от татаро-монголите е бил там заедно с Гази Барадж(претендент за трона, който впоследствие заел като съюзник на Монголската империя). Арслан Тертер успял да спаси каквото можал от архива и библиотеката на Биляр.

КУЛ ГАЛИ
ХОН КИТАБЫ
(ОТРЫВКИ ИЗ ГЛАВЫ “ОПИСАНИЕ САКСИНА“)"... В документите на моя господар(цар Гази Барадж) аз видях списък на Улаг-Булгарските(дунавско-българските) царе, донесен от посланника Азан Арслан Тертер.

Това Царство(Дунавска България) - Улуг Българ е част от Идел. Също както Урус(Русия), Карел(Финландия), Маджар(Унгария) и Кипчак.

По-голямата му част заемат планините Макидан(Македония-старото булгарско име на Балканите) и Кара Бурджан(новото булгарско име на Балканите след идването на Аспарух), затова го наричат Бурджан или Кара Бурджан(Голям, Велик Бурджан).

Когато идваха посланници оттам, то тях ги криеха от народа в цитаделата на столицата... Цитаделата (на г.Буляр-последната столица преди падането под татарско подчинение на Волжка България) се наричала "Джурдизе" или "Марджикан", което означавало "Рицарска цитадела". Макар думата "дизе" да означавала в народния говор и "ставка", "лагер". В Цитаделата се намирал Големият дом на Колина(цар на Волжка България), част от който емира давал на посланниците на тези страни с които държал да има много добри отношения.
В този дом и криели бурджанските(дунавско-българските) посланници. За да не възбуждат с разказите си за благополучието на живота в Улуг-Българ, желанието на хората да се преселят там... Но все пак това се случвало и то неведнъж. По подобен начин постъпвали и владетелите на Бурджана...
Тяхната днешна столица се казва "Торнаба"(Търново) т.е. "Светилище на жеравите" и се намира до едно старо езическо светилище. Там са принасяли жертви и са се молели на духовете на предците-герои.
Веднъж посред нощ на това място, византийската войска, незабелязано се промъкнала към лагера на Аспарух, от към неохраняемата страна. Но жеравите се разкрещяли а разтревожените българи, открили и разбили врага...

image

Хълма "Царевец", където се предполага , че е било въпросното светилище дало името на града.


Съгласно "Записката", отначало царувал АСПАРУХ(изреждат се имената и прякорите му). До тогава той управлявал Ак Булгар(Средното Поволжие - центъра на бъдещата Волжка България) и Ечке Бурджан(Северен Кавказ)...

На своите братя(осиновени от баща му), Лачин и Кизил Кубар(Кубер) той подарил Западната част на Макидан(Балканите).

Той умрял през 692 год. След него царувал неговият син ТАРВИЛ. Той умрял през 719 год.

След него царувал неговият брат АЙЯР, когото още Аспарух поставил за съвладетел за да се избегнат евентуални междуособици... Тервел го пратил с войска на помощ на хазарския каган Кук-Куян, който се сражавал с арабите.
Дъщерята на Айяр - Чакчак била омъжена за Кара Булгарския цар Сулаби, който също се отличил във войната с арабите.

На свой ред Айяр Бурджански също направил свой съвладетел сина на Тервел - КЕРМЕСА, кръстен с това име в чест на алпа Кермеса - вестоносеца на Тангра.
След една битка с арабите, Айяр развил паралич и вместо него управлявал верният му Кермес. Той толкова обичал Айяра, че влязал в шатрата му да се прости в момента на неговата смърт. Когато излязал и съобщил за смъртта на чичо си, то бюрганите заявили, че в него се е вселил Улят(духа на болестите и нещастията) и той не може повече да управлява страната.

Тогава дали Царството на сина му СУВАР(СЕВАР). Това било в годината на заека - 727 год.
Сувар умрял от сърдечно разстройство в годината на коня - 742 год. заради това, че през 740 год. Главния съдия Шада-идик го свалил от трона. На боилите и багаините било казано, че Улят е поразила целият му род(Дуло)...

След двегодишно регентство, те избрали за цар КОРЪМДЖЕСА от рода Угиль(Вокил). Майка му била дъщеря на Айяр. Той управлявал щастливо до 755 год., когато воинското щастие му изменило и той предал властта на сина на сестра си - БУНЕК. Умрял в 761 год.

В годината на тигъра 762 год. на трона бил издигнат съвладетеля на Бунек, сина на Коръмджес и неговата жена от рода Угир - ТЕЛЕС. Той бил съюзник на хазарския каган.

Потомъка на Шада-идик - САИН отнел властта от рода Укиль. През 764 год. неговите хора случайно по време на лов убили Телеса, но скоро самия той бил свален от власт в 765 год. от тъста на Телес - ЮМАРТ(УМАР).

Стареца Умар обаче скоро починал и на трона бил издигнат АЗАН ТУКТА. Син на Кермек и дъщерята на аварския каган Улаг от рода Магунти. Рода Дуло си върнал властта.
В детството си Азан бил доста слаб и кам-бояните му дали заговорено име... По-голямата част от живота си прекарал в служба при аварите далеч от политическите ежби в България.
Азан бил баща на КРУМ и брат на КАРДАМ. Всички дунавско-български царе след него носили родовото име АЗАН(АСЕН).
Жената на Азан била княгиня от рода Урус-Алан.Тяхната дъщеря Арья Услан била омъжена за Кан-Караджара и родила най-великия цар на Кара Булгара - Урус Айдара!
Майката на средния син на Омуртаг - Джан Арбат(Енравота) била
маджарска княгиня.
..............................................
(тук записката се прекъсва)

Записал Гази Баба,държ.секретар при царя на Волжка България, Гази Барадж.(средата на 13 век., периода когато тази страна попада под татарска зависимост)


Сведения за Дунавска България

Кул Гали."Хон китаби"(откъси от главата :"Описание на Саксин"-1242 год.)

"... Аз не можах да се добера до Кара Бурджан(България) заради бурното море по това време,но оттам дойде моят ученик и сподвижник Фазил от рода Кермек. И той ми разказа за този край.

Той се дели на пет големи части, от които западната се нарича Мак-Идан,т.е."вълча долина или низина"(Македония), северната Кичи-Улаг, централната - Барадж Келеу, в чест на празника за измолване на реколтата, южната - Буйрак, а източната Дебержай(областта на Плиска).

Дебержай(Добруджа), което означава - " Гръмовержец " е едно от имената на алп Кубар или Бабай, под покровителството на когото считат че се намира този край. Тук много местности носят неговите имена. Самия Фазил живее в аул също носещ едно от имената на Кубар - Сара Сълтък, т.е."Грамотевичния" по хонски. До него има хълм и езеро, които носят имената на Бабая, тъй като той понякога обичал да си почива там...
В Дебержай са избягали всички кара бурджански булгари, които отказали да се кръстят, и тук винаги са преобладавали мюсюлманите. Абдалах ибн Бащу(Микаил Бащу), всеки път когато пребивавал тук организирал мечети и училища. Оттук той изнесъл доста книги, които били застрашени от изгаряне тъй като били написани или на нашето древно писмо - "самра", или на арабица.

image

Надписи може би на "самра" върху знака на алп Кубар(равнобедренния кръст) от Шудиково, Черна гора от времето на Първото българско царство


Някои дори предполагат, че неговият прякор "Деберзи" означава "Дебержайски".
Тук са намирали убежище и последователите на ерестта на Худаяр(поп Богомил). Най-известният град на този благодатен край е - Джураш. Наречен така, защото именно тук са се провеждали воинските пирове в чест на алпа Аудана - Джураш...!"

image

Конника-герой Аудан-Джураш, сред траките известен като Дерзел, в Средна Азия като Гуругли наричан от гърците Херос а по наследство от ахейските и аргивските булгари  наричан от елинските гърци и - Херакъл. Интересно е древната македонска династия извежда началото си от него...!.
Известен днес у нас като "Мадарският конник". Основателите на македонската династия начело с Филип, твърдели че техният род води началото си от него!



...............................................
На русском языке

ИЗВЕСТИЯ ГАЗИ-БАБЫ О ГЕНЕАЛОГИИ ДУНАЙСКО-БУЛГАРСКИХ ЦАРЕЙ

“...В документах моего господина (царя Гази-Бараджа) я видел список Улаг-Булгарских (Дунайско-Булгарских) царей, привезенный послом Азана Арсланом Тертером... Весь архив везиров, ведавших связями с другими странами, сгорел..., как и оригинал этого списка...
Это царство (Дунайская Булгария) - часть Иделя и Улуг Булгара, как и Урус (Русь), Карел (Финляндия), Маджар (Венгрия), Кыпчак,...

Большую часть его территории составляют горы Макидан или Кара-Бурджан, почему его называют также и Бурджаном или Кара-Бурджаном...

Когда приходили послы оттуда, то их прятали от народа в цитадели столицы... Цитадель (Буляра) называлась Джурдизэ или Марджикан, что значило “Рыцарская цитадель“, хотя слово “дизэ“ значило в простонародном языке также “ставка, лагерь“. Острословы и невежественные люди переделывали имя цитадели и говорили то “Мардукан“, то “Тирсасэ“ и другое подобное...

В цитадели располагался большой дом Колынэ, часть которого эмир еще при жизни отдавал послам тех стран, в связях с которыми он был более всего заинтересован... В этом доме и прятали Бурджанских (Дунайско-Булгарских) послов, чтобы рассказы Бурджан о благополучной жизни в Улаг-Булгаре не возбуждали в наших людях желания переселиться туда. Но все же такое случалось - и не раз...

Также поступали и правители Бурджана... Их нынешняя столица носит название “Торнаба“ (“Журавлиное Святилище“) и находится возле старого языческого святилища, где приносили жертвы и молились духам предков-героев. Однажды глубокой ночью, на этом месте, Византийское войско незаметно подкралось к лагерю Аспаруха с неохраняемой стороны, но журавли закричали, а встревоженные ими Булгары обнаружили и разбили врага...

Согласно “Записке“, вначале царствовал Аспарух... [перечисляются и объясняются все его имена и прозвища]... До этого он владел Ак Булгаром (Волжской Булгарией) и Эчке Бурджаном (Северным Кавказом)... Своим братьям Лачыну и Кызыл-Кубару он даровал западную часть Макидана (Балканского полуострова)... Он скончался в 692 году...

После него царствовал его сын Тарвиль... Он скончался в 719 году.

После него царствовал его брат Айяр, которого еще Аспарух поставил соправителем Тарвиля для предотвращения стычек по поводу престолонаследия. Тарвиль посылал его с отрядом воинов на помощь Хазарскому Кагану Кук-Куяну, сражавшемуся против Арабов. Дочь Айяра - Чакчак - была выдана замуж за кара-Булгарского балтавара Сулаби, также отличившегося в войне с Арабами. Сыном Сулаби и Чакчак был Айяр (Авар)...

Айяр Бурджанский сделал своим соправителем сына Тарвиля Кермеса, названного в честь алпа Кермеса - посланника Тангры. После одной из битв с Арабами Айяра разбил паралич, и вместо него царствовал верный ему Кермес. Он настолько любил Айяра, что зашел к нему в шатер в момент его смерти. Когда он вышел с сообщением о смерти Айяра, то бюрганы заявили, что в него вселилась Улят и он не может править страной. Тогда отдали царствование его сыну Сувару. Было это в год зайца в 727 году... Сувар умер в год лошади, в 742 году - от расстройства по поводу того, что Шада-Идик (главный судья) сверг его... в 740 году... с престола. Багылам и баганинам... было сКазано, что Улят поразила весь род Кермеса...

После двухлетнего регентства Би-Хатын... они избрали царем Корымджеса - сына Урана (из рода Угиль) и дочери Айяра. Он царствовал счастливо до... 755 года, когда воинское счастье изменило ему и он... передал власть сыну своей сестры Бунеку... Скончался он в... 761 году...

В год тигра, в 762 году, на трон был поднят соправитель Бунека, сын Корымджеса и его жены из рода Угыр-Телес... Телес был союзником Хазарского Кагана...

Потомок иджика Шады-Саин... отнял власть у рода Угиль... В... 764 году, в бою его люди нечаянно убили Телеса, но вскоре Саин был сам свергнут в... 765 году тестем Телеса Юмартом. Старик Юмарт, однако, вскоре скончался, и на трон был поднят Азан Тукта, сын Кермека и дочери айярского (Аварского) Кагана Улага из рода Магунти. Его враги, однако, поговаривали, что настоящим отцом Азана был один айярский бек, а Кермек усыновил его после женитьбы. Распространению этой сплетни способствовало то, что большую часть жизни Азан находился на службе айярским Каганам... Азан в детстве был очень слаб, поэтому Кам-боян дал ему заговоренное имя... Азан был отцом Корыма и дедом Амуртага, и все Улаг-Булгарские (Дунайско-Булгарские) цари с именами “Азан“ - его потомки...

Женой Азана была бика из Булгарского рода Урус-Алан. Их дочь Арья-Услан была выдана замуж за Кан-Караджара и... произвела на свет Угыр-Айдара или Урус-Айдара...

Сыну Бунека Бояну удалось изгнать Саина... После гибели Бояна власть перешла к сыну Телеса Диляреку... После Дилярека царствовал внук Сувара, сын Кермека Караджам или Караджар, брат Азана Тукты... Матерью среднего сына Амуртага - Джан-Арбата - была Маджарская бика...
[Здесь моя запись обрывается]


КУЛ ГАЛИ
ХОН КИТАБЫ
(ОТРЫВКИ ИЗ ГЛАВЫ “ОПИСАНИЕ САКСИНА“)
(...)
Я не смог добраться до Кара-Бурджана из-за бури на море, но оттуда в Джалду прибыл мой ученик и сподвижник Фазыл из рода Кермека и кое-что рассказал мне о том крае. Он делится на пять больших частей, из которых западная называется Маг-Идан, то есть “Волчьей Низиной или Долиной“, северная - Кичи-Улаг, центральная - Барадж Келеу, в честь праздника испрашивания урожая, южная - Буйрак, а восточная - Дэбэрджай [область Плиски]... А Дэбэрджай, что означает “Громовержец“ - одно из имен алпа Кубара или Бабая, под покровительством которого, думают, находится этот край. Здесь многие местности носят его имена. Сам Фазыл живет в ауле, также носящем одно из имен Кубара - Сары Салтык, то есть “Молниевый“ по-хонски. Рядом находится и холм, и озеро, носящие имена Бабая, так как считается, что он иногда любит здесь отдыхать... В Дэбэрджай бежали все те кара-бурджанские булгары, которые не захотели креститься, и здесь всегда преобладали мусульмане. Абдаллах ибн Башту всякий раз, когда бывал здесь, устраивал мечети и школы. Отсюда он вывез немало кара-бурджанских книг, которым угрожало сожжение, так как они были написаны либо древним нашим письмом “самра“, либо муслимами. Некоторые полагают даже, что и его прозвище “Деберзи“ означает “Дэбэрджайский“... В Дэбэрджае же находили убежище и последователи ереси Худаяра... Наиболее известный город этого благодатнейшего края - Джураш, названный так потому, что именно здесь проводились воинские пиры в честь алпа Аудана-Джураша. Первый такой пир устроил здесь еще Алып-бий, и на этом месте сеид Абдаллах воздвиг мечеть “Джураш“... (...)





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648850
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031