Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2015 15:00 - Нелегална и въоръжена борба на македонците срещу македонизма от втората половина на XX век
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6045 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 07.01.2016 19:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нелегалната организация на Йордан Малчев и неговите другари през 1945 - 1948 г.


image

Коста Георгиев Църнушанов е български общественик, деец на ВМРО, историк, публицист и фолклорист. Ползва псевдоними като Боне Крайничанец, Вардарец, Г. Паничаревски, Един кукушанец, Злате Вихров, Змейко Пелагонийски, К. Г. Пелистерски, Лазар Глаушев, Мар. Куйкулев. Роден на 24 януари 1903 година в Прилеп, тогава в Османската империя. Завършва философия и история в Белград. Автор е на много повести, исторически романи, мемоарни книги.  
Процесът срещу Йордан Малчев и неговата група също издава съществуването на организация на македонските българи, които в случая са с определени комунистически убеждения и с открита съпротива срещу македонизма, в защита на българското име и с подчертани симпатии към България.
Данните, които имаме са взети от ръкописните спомени на забягнали участници в движението.

image

ЙОРДАН МАЛЧЕВ, 40-годишен, е от Виница. По занятие е металоработник и стругар; човек природно надарен с бистър ум и твърд характер. Още през времето на кралска Югославия той е бил във връзка със сръбските опозиционни среди, които уж се отличавали с по-малко шовинистични прояви(земеделци, републиканци и разни техни крила), но водел активна борба срещу денационализаторската политика на сръбските общественици около родния му край. Особено се отличил с изобличаването на двуличните сръбски опозиционери от рода на демократите на Давидович, които са мамели населението с обещания за подобряване на насилническия режим, а след това са изневерявали и го клеветели на полицията.

През Втората световна война той се свързва с БКП и разпространява българска марксическа литература по кочанските села. Още тогава цялата негова група се стълкновява с проводници на антибългарската агитация в Македония. През 1944г., когато сърбо-македонистите засилват проповядването на македонизъм и злословят срещу България, той излиза в планината Плачковица с голяма група другари и прави събрание пред около 200 души граждани и селяни, на които държи следната реч:
" Аз съм комунист по убеждение, но както и вие що сте, аз съм българин по народност. Нашата борба ще бъде на два фронта: против германският окупатор и против повторната великосръбска завоевателна политика в Македония."
Въпреки подкрепата на местната младеж Малчев не успява да повлияе много за повече съпротива срещу драстичния македонизъм, който връхлита заедно с връщането на югославската въоръжена власт в Македония и почва арести на проявени българи.

image

През пролетта на 1945 г., когато военните събития на Балканите завършват, цялата група на Малчев - все комунисти, но добри българи от Виница - биват арестувани и заведени на баира Бел Камен над Виница. Там заварват и друга група българи от Кочанско. На всички завързват ръцете отзад и така един по един ги карат на разпит при служителя на УДБ Благой Попов от Прилеп, по-късно известен като "прокурор Поповски", прочул се с многото процеси по Македония с жестокото си отношение към подсъдимите българи. При разпита на завързаните виничани той е поставял все един и същ въпрос:
"Значи ти си оня български бандит, който погазва нашето македонско име. Ти си приказвал, че Македония принадлежи на България, а не на нова Югославия. Такива великобългари ние ги награждаваме с куршум в главата"
Не един от завързаните имал смелостта да му каже:
"Ние, македонците, не сме ли българи по народност и няма ли да живеем като братя и със сърбите, и с братята ни от България? Няма ли да правим федерация и с тях?"
Озлобен до крайност и размахвайки юмрук, Благой Попов(ски) отговаря:
"Ние не сме българи, ние сме македонци. Българите са неприятели на македонския народ. Не искам и името им да чуя! Те са турско племе, те са наши неприятели. Всички вас, които се казвате българи и сте докарани при мене, нашият пряк съд ви осъжда на смърт. Днес слънцето за последен път ще ви огрее!" - "Но ние сме комунисти! Нима ще убиете и комунисти за това, че са българи?" - отвръщат му обречените на смърт. - "Всички българи без разлика!" - изкрясква в лицето им той.
В очакване на разстрела пристига Вера Ацева, видна партизанка от Прилепско. След повторен разпит тя ги освобождава със следното предупреждение:
"Досега какви сте били, били сте. Сега дойде ново време, нова политика и занапред ние всички ще бъдем само македонци и ще живеем в състава на нова Югославия. Ако продължите да работите против тази политика, ще бъдете отново арестувани и строго наказани".
След излизането от затвора Малчев се разболява тежко и през цялата 1946 г. е вън от строя на съпротивата. Но след това отново се включва в борбата, макар тя да е съпътствувана с редица съдебни процеси, за някои от които споменахме.

През 1948 г. Малчев създава "Комитет за освобождаване на Македония", състоящ се от 7 души. Този комитет от своя страна образува мрежа от тайни комитети по цяла Щипска околия. Основната задача на тая негова акция е дa се създаде организация по примера на ВМРО(обединена), със свой устав и с цел: НР Македония да се откъсне от Югославия, която се стреми към сърбизирането на македонското население, и да се създаде отделна независима република при пълно равноправие на всички македонски народности, най-голяма от които е българската.
Комитетът разполагал и със значителна част оръжие и бойни припаси. Най-силна опора той намира в сектора на Винишката община, и в с.Каменица, в значителен брой села в Малешевско и в Овче поле и сред младежта на педагогическото училище("учителска школа") в Щип.
Но тъкмо в това училище ставa провалът. Младежът Ранко Стояновски от Щип предава всички свои другари на УДБ. Започват арести на ученици. Четирима от тях - Илия Попов от с.Панчарево, Щипско, и Стоян Алваджиов от с.Църник, Беровско, заедно с двама другари от Охрид - успяват да избягат в НР България. След това бива заловен член на организацията в Овче поле. Подложен на нечовешки изтезания, той не можал да издържи и споменал имената на своите другари. Между арестуваните е и Йордан Малчев. След 6-месечно разследване в кочанския затвор биват изведени на съд в Кочани с обвинение за неприятелска дейност против народа и държавата. Процесът трае 5 дни. Прокурорът ги кани да се разкаят за дейността си, иначе ще бъдат осъдени н асмърт.
От името на 7-те подсъдими Йордан Малчев заявява: 
"Делото, за което сме подсъдими, готвехме съзнателно. Като зная, че думите ми ще излязат вън от съдебната зала, искам от всички присъствуващи тук да се узнае  истината, че оставаме последователи на идеята на Гоце Делчев за борба в отбрана на българщината от всички потисници. Имахме за цел да обединим всички честни хора в Македония и в името на тази идея да попречим на маскирания с македонско рухо великосърбизъм, който желае да лътне Македония... Ние не се борим против народа и държавата само по себе, а против продажниците на македонското дело и фалшификаторите на македонобългарската история... Вашите присъди, господа съдии не само няма да угасят народния дух, но и ще активизират народа за борба докрай..."
Други подробности по този процес засега липсват.
Напълно е установено, че всички подсъдими са осъдени на дългогодишен строг тъмничен затвор, а именно:
1. Йордан Малчев от Виница, металоработник, на 17 г.
2. Стоян Сарафов, бръснар, от Виница, на 15 г.
3. Йордан Синадинов, земеделец, от Виница, на 15 г.
На останалите подсъдими, осъдени също на по 15 години строг тъмничен затвор, имената засега още не са известни.
Всички осъдени са изпратени в скопския затвор "Идризово".

image


Из "Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него". Коста Църнушанов, УИ "Св.Климент Охридски", С., 1992 г., с.227-299


П.П.
Нарочно подбрах този текст, където комунисти от Македония се борят срещу
македонизма след провъзгласяването на "македонска нация" и НР Македония след 1945 г. Защото съпротива има голяма, стотици процеси и разстрели без съд, над 200 хиляди души са репресирани и изпратени в затвор или в концлагер. Но за мен лично беше изненада, че е имало и убедени комунисти, които са водили борба срещу македонизма в Македония! Една от най-българските области на България, дори една от най-силните "прабългарски и турски" области, люлка на Възраждането от 18-19 век.
Тук неотдавна изкарах в две части извори за Македония от Ранното Средновековие до Възраждането. Ще е показателна илюстрация към горния текст от книгата на К.Църнушанов:

image


1. Шест снимки с тридесет и шест сведения за Македония и македонците - Първа част:
atil.blog.bg/history/2015/04/28/shest-snimki-s-trideset-i-shest-svedeniia-za-makedoniia-i-ma.1357355


2. Шест снимки с тридесет и шест сведения за Македония и македонците - втора част:
atil.blog.bg/history/2015/04/30/shest-snimki-s-trideset-i-shest-svedeniia-za-makedoniia-i-ma.1357978











Гласувай:
7



1. slavimirgenchev1953 - Тези комунисти са истински български патриоти,
29.09.2015 07:48
което ги различава от другите мекерета продажници. Прави им чест отстояването с всички сили и на най-високата цена на българския характер на Македония. Да им отдадем заслуженото!
цитирай
2. myryam1962 - Много хубав постинг.
29.09.2015 12:17
Много хубав постинг.
цитирай
3. atil - Хората явно няма да се свършат чак до ...
30.09.2015 12:17
Хората явно няма да се свършат чак до Свършека на света. И с всеки изминал ден, година, десетилетие все повече и повече пред всеки един човек застава дилемата за избора! Междинното състояние между добро и зло, между истина и лъжа все повече и повече се стеснява и всеки човек поотделно сам за себе си ще му се налага да прави избор.
Също като тия хора тук за които става дума горе. Те не са пожалили живота, времето си, здравето... Направили са своя избор защото са се усещали хора а не животни. И са имало чувство за чест и достойнство, макар и комунисти не са плюли на душата си и да се направят на луди. А има много други такива случаи и не само по националния въпрос, когато на човек му се налага да прави избор. И ще му се налага за в бъдеще.
Затова днес реших да изкарам още 2-3 постинга за още нещо малко известно. То касае всички нас и дори в глобален мащаб. Дори на 5 човека да се помогне, дори на 1 да се отворят очите - пак има смисъл...!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649408
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031