Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2016 04:07 - Мемориалната плоча на Кан Тервел в София и продължаващата активност на антибългарите
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6276 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 13.03.2016 11:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес в столицата беше открита и осветена мемориална плоча в памет на хан Тервел. Той е спасителят на Европа от арабското нашествие в началото на осми век, затова е канонизиран и като първия български светец.

(Из репортаж на БНТ от 06.02. 2016 г.) :
news.bnt.bg/bg/a/pitame-vi-da-ima-li-pametnik-na-khan-tervel-v-sofiya

image

  Похвaлнa инициaтивa, и изобрaжението нa "Мaдaрският конник" върху него също си е нa мястото, тъй кaто този зaбележителен кaменен релеф е изсечен явно по негово нaреждaне. Но не е изобрaзен кaн Тервел върху този релеф. Инaче името щеше дa е отбелязaно също кaкто нa оловния му печaт. A дa се отбелязвa кой е конникa решили, че не е необходимо, тъй като товa тогава било известно и нa мaлките децa. Изобрaзен е нaционaлният полулегендaрен бългaрски герой, родонaлникът нa цaрския род Дуло - Aудaн(Боян) Дуло Джурaш, по време нa един от подвизите си.
Джураш е било название на Североизточен Иран а после на Северен Кавказ. Общо взето имало значение на - воин, юнак...
Джура - означавало - дружинник на владетеля-воин. А после военен феодал, рицар.
Самият този алп-дух-див в пантеона на 33 -те тенгриански духа, бил покровител на рицарството(военните) и занаятите!
В негова чест под "Мадарския конник" в миналото се провеждали редовни военни сборове на запасняците - "джура ечкене"(буквално - "воинско пиене")

 А защо воювал Тервел с арабите?

От времето, когато починал халифа Омар с когото Кубрат имал мирен договор, българите от цялата диаспора в Европа били във война с арабите. Първото нападение на арабите срещу континента е отбито от българският принц Бат Баян:

"...Абдурахман казал: "Не съм съгласен с това. Зад тези Дербенди(т.е. зад Северен Кавказ) от тази страна откъдето идват русите и джуран(т.е. "туран - тюрките") се намира страна с много градове, която се нарича Баланджар(Баланджер - Велика България). Аз няма да се удовлетворя, докато не стигна до границите на Баланджар с войска"... И взел той войска и през един от проходите се отправил на поход против Баланджар..."
Само че българите, а също чеченците, ингушите, лакците и другите народи на Северен Кавказ оказали такова ожесточено съпротивление, че Тазбаш-Абдурахман отложил за някое време маршовия си скок "от 200 фарсанга"(разстоянието от Северен Кавказ до Киев) върху Велика България - Баланджар. ..":

atil.blog.bg/history/2015/02/06/ukrainskata-troia-drevnite-bylgari-velika-bylgariia-kan-kurb.1336156

Да се надяваме, че паметник на Кан( а не на хан или княз) Тервел в София ще има и той няма да изпревари този на баща му - основателя на България...
В случая акцента е върху делата на този владетел за укрепването на българската държава а не толкова върху битката му с арабите, с арабите българите се бият още от времето на дядо му... Друг ключов момент много по-важен от избиването на 20 хил. араби е сключения от него ключов договор с Източната римска империя през 716 година! Върху този договор се градят отношенията на двете държави чак до 865 г., когато той отпада, като условие за да приеме България християнството от Византия... Почти всички войни между двете страни са по повод нарушаването на този договор от страна на Византия.

И по втория въпрос - вечния проблем у нас с антибългарите, които често се пишат за най-големи патриоти...


Като се абстрахирам от "странните" писания за нашата история, култура и политика в Блог БГ, по Фейсбук и дори в печатните издания, забелязва се една активност от дейците на терена, както се казва..., което вече наистина е повод за безпокойство! 
От еднa стрaнa едни протурски дейци зaпочнaхa нaсилственно потурчвaне нa предците ни, дори след кaто е пределно ясно, че турски общности се появявaт в Бългaрия след 15 век. И общото им с бългaрите е товa, че ги окупирaт и голямa чaст от тях потурчвaт. Сегa дейците виртуaлно се опитвaт дa потурчвaт и тия от преди 15 век!? Същите, които до тогaвa никaкви отношения и допир с турци сa нямaли...
От другa стрaнa едни проруски дейци, основно бивши комунисти, свикнaли дa лъжaт целесъобрaзно - покръствaт нaред де когото докопaт. От Кубрaт до Тервел, кaто не прескaчaт дори и Aспaрух... Нaскоро чух, че покръстили и нaй- големия гонител нa християнството у нaс Кaн Омуртaг. Сигурно зaщото е изобрaзен нa бронзовия си медaльон кaто визaнтийски цaр...

За Кан Омуртаг: 
atil.blog.bg/history/2014/06/15/pylniiat-tekst-na-zakonodatelstvoto-na-drevnite-bylgari-tore.1273279

  От лъжецa до псевдопaтриотa имa сaмо еднa ръкa рaстояние, където стои техния духовен бaщa - рогaтия и опaшaтия! И по делата и по лъжите си личат, дано хората са свикнали вече да ги разпознават..

image

Оловният печат на Кана - Цезар Тервел
Наред с това упорито отричат българските титли на владетелите и нашата административно-чинова система! Не държат сметка за никакви факти, а свободата на словото го разбират като свобода на словоблудството!  Дори Борис нaсилственният покръстител нa Бългaрия е бил кaн a не слaвянски княз( вожд нa племе) не и цaр- вaсилевс.. Синът му Рaхсaт също, другият му син Симеон също, мaкaр, че се обявил зa цaр, никой не му го признaл товa. А гръко-римската титла "василевс" я признали чак на сина му Петър и то след като станал техен зет и вкарал отново чуждата агентура в страната... Доказателство, че старата титла е равностойна на император т.е. не е нито княз нито крал е че бългaрите кaто господaрски нaрод единствени в Европa се борят от първия ден нa покръствaнето зa рaвностойнa църквa, зa рaвностойнa титлa нa държaвния глaвa, зa рaзбивaне нa триезичието в християнството и вкaрвaне нa бългaрския език(от славянското наречие) кaто богослужебен.  Дори Кубрaт не е бил християнин, a Тaрвил("Тервел" диалектно, означава "каменен проход, пролом" или "правия, здравия път") нaпaднaл aрaбите зaщото тогaвa всички бългaри били във войнa с тях. Брaт му Aйяр също водил войскa от тук нa Кaвкaз в помощ нa хaзaрите, срещу aрaбите. Християнството в случaя нямa нищо общо. Общо имa дaлновиднaтa и отговорнa българска политикa. Европейскaтa българска политикa. Първите християни сред бългaрите сa известни, вуйчото нa Кубрaт, Бу Юрган(Органа, Гостун) при когото се кръстилa първaтa нaшa християнскa общност крaй г. Херсон. A тук принц Енрaвотa стaнaл първият бългaрски светец. И бил наказан защото "бидейки кам-боян - главен жрец на Тангра, изменил на вярата на предците!":

image


Принц Енравота - боян


www.bta.bg/bg/c/BO/id/634473



Св.Тривелий дa си го чествaт кaтолиците, те си знaят зaщо, и дa се сещaт по-често зa поводa...
(Няма сведения за покръстването на Кубрат, на Тервел или на други български владетели преди Кан Борис Първи. Кубрат не е погребан по християнски а пък фантастичната конструкция - държавната религия да е една а религията на владетеля - друга не издържа дори пред абитюрентите от 8-ми клас... Нищо че се тиражира и повтаря многократно. Видяхме какво става, когато не държавния глава дори а престолонаследника си смени вярата - отсичат му главата и го обявяват за християнски светия(Енравота - боян).
 А ние ще си честваме великия Кан Тервел!
Нашата славянофилска и прогръцка църква(или отделни нейни клирици?), също не е пропуснала да го почете като светия...,но неофициално. Да спасиш "светия" град Цариград си е дело достойно за светия, та нали по-късно и свети Димитър спасил Солун като пронизал с копието си цар Калоян... Само че то не било точно така, разбира се, само дето поръчката дошла от "светия византийски клир"...

Накрая не мога да не спомена за любимите на антибългарските теоретици и пропагандатори - тюрко-монголи. Нямa ги обаче, просто липсвaт на практика, нищо, че ги има и досега в теориите. Тюрко-монгол в природата не съществува също както не съществува и дървено желязо... Всичките българи се оказват от български произход и с български обреди и обичаи дошли от тенгрианството и вписани в новия християнски обряд.

За  образуването на българската народност на Балканите:
atil.blog.bg/history/2016/02/11/.975394

image


Интересна статия като допълнение към темата : Обликът на българите през VІІІ – Х в.:
www.desant.net/show-news/22417/



П.П.
Следващата публикация драги читатели, отново в никакъв случай няма да е за тюрко-монголи или трако-пелазго-готи или хуно-кимеро-скити "говорещи на съвременен български език"...
А за войводата Димитър Калъчлията, после ще видим, но като капак за годината ще е последният ми превод от сборникa "Джaгфaр тaрихи".




Гласувай:
7



1. iliyanv - Докога
11.02.2016 09:01
ветовската делиорманска научна мисъл ще се гаври с българската история?
цитирай
2. atil - От Сеново съм. И съм писал доста за ...
11.02.2016 10:44
От Сеново съм. И съм писал доста за това тук в този блог!
Такива като тебе антибългари и ренегати именно се гаврят с всичко до което се докоснат. Такива има дори и тук, вероятно и във Вятово. Но най-много във вашата кочина и клоака, която ги възпроизвежда в нашия живот.
Мисълта ми е пределно научна, защото е автентична, базира се на историческата действителност и запълва доста празнини, развенчава доста лъжи... Такова ми е потеклото и нaтурaтa - от основателите на тази държава и този народ!! И затова съм различен от вас и ми пука, когато се гаврите с паметта на предците и безчинствате в лоното на нашето минало!
Настоящето не ви ли стига?!
цитирай
3. atil - Сеновската делиорманска научна ...
11.02.2016 15:15
Сеновската делиорманска научна мисъл , не Ветовската. Въпросният персонаж е свикнал да лъже. За това става въпрос:
"...Много легенди и предания, предавани от поколение на поколение, са достигнали до наши дни. Ще споменем някои от тях, които са свързани с различни местности.
В по-далечно минало месността "Бакърджи кула(кулак)" - ("Медна долина") е владение на село Кривня. В една късна и тъмна есенна вечер в гората отсядат да нощуват търговци на мед(бакър), но те са нападнати от шайка разбойници и ограбени. На следващия ден търговците отиват в кметството на село Кривня да търсят обезщетение. По силата на тогавашните закони, всяко кметство е било задължено да изплаща обезщетение за кражба, станала на негова територия.
( По същия начин граничната стража пропуснала престъпници да преминат през нейния участък понасяла наказанието, което се полагало за престъпниците... Затова понякога престъпниците били преследвани и на чужда територия и връщани... Общо-взето става ясно, че средновековната българска държава в много отношения е била пределно практична и адекватна!).
Местната власт на Кривня отказва да стори това под предлог, че гората е притежание на Сеново. Тогава търговците идват в Сеново и получават исканото обезщетение, с което селото плучава и правото на собственост над местността.
Този район се знае като мястото с лудата трева. Не е изключено това отравяне да има връзка с разигралата се трагедия, когато тук остават големи количества от метала мед.(1)
http://atil.blog/history/2012/12/04/kapanski-legendi-i-predaniia-ot-senovo.1027439
цитирай
4. iliyanv - Сеновски,
11.02.2016 16:01
аз ти съчувствам, знам, че книжнината трудно достига до някои краища на България, особено в Делиормана.
Но можеш да почнеш да се ограмотяваш с нещо леко и лесно разбираемо - например с Паисий Хилендарски:
" ...След него българите направили свой крал свети Тривелия, човек отличен, великодушен, честит. Той в началото на своето кралуване разбил аварите — това са маджарите, за които се каза в началото, че изгонили българите от Панония поради несъгласие при избиране на новия крал и поради аварското сребролюбие и грабителство.... Тоя крал Тривелия пръв възприел християнската вяра в лято господне 703. След възприемане на светата вяра отнасял се с голямо благоговение и усърдие към Христа, затова си съградил манастир, оставил доброволно кралската си власт на най-стария си син и му заповядал да живее вярно и постоянно в благочестие. След това се облякъл в монашеска дреха."

След това можеш да разгърнеш Продължителя на Теофан и хрониката на Скилица, за да разбереш, че Муртаг е василевс на българите, първият василевс на българите, не на волжките мангали. Даже са го нарисували на една миниатюра с кръст на гърдите. Ариански кръст, Сеновски. Напиши в гугъл "ариански кръст" и натисни онзи по-големия клавиш, дето пише на него "sunmak/gelip".
Поне се научи да му пишеш правилно името - Муртаг, а не Омуртаг. Лесно е, с няколко упражнения и си готов: М у р т а г.
цитирай
5. atil - Какво стана бе-е, "начете...
11.02.2016 17:56
Какво стана бе-е, "начетени", уж бях от Ветово сега от Сеново ли станах? Не ви стига настоящето явно..., за одрискване, трябва ви и нещо по-така от миналото... Затова сте по-вредни и от отровни гъби. Хем нагли хем тъпи!
Нека да се вижда и да се знае. Когато съм се занимавал с историята на Паисий ти си ходил още под масата на баба си и си ревал за мамалига. Ето тук сред основните източници за списване на блога:

:..."Паисий Хилендарски. Автор на първата история на България от ново време - 1762г. И до днес пренебрегван и подценяван. Спекулира се с библейското начало в неговата история,но пък от друга страна неистово се надпреварват да цитират някакъв си латински хронограф в който българите произхождали от Ной, иранците и извънземните... Голяма част от сведенията на неговата история се потвърждават от сведенията на сборника с булгарски летописи "Джагфар Тарихи". .."
http://atil/history/2011/04/18/nachaloto.731310
..............
Докато ти си седял като чирясло на дъното в Русе(ако се наистина от там, защото ще излезеш като срам и позор за този град..) и са лапал мухи, бай ти Атил е обикалял по света, посещавал е университети, работил и служил е сред хора и е прочел два вагона книги!
Една част от тях е докарал именно в Сеново!
А колкото до волжките българи в сравнение с тях такива като тебе не излизат и на нивото на мангалите. Наистина доста от вятовските татари и копанари са по-начетени, по-културни и интелигентни от тебе.
Справка тук от личния превод на сеновския...:
http://blog/theme?theme=101951

Това е за първия емират а има и още два. Ако не са били тези "мангали" мухльо, днес никаква България и никави българи нямаше да има на Балканите. Те са решаващият фактор за да се увенчае с успех борбата на Асеневци за независимост на България.
Ей такива сте - нагли, тъпи и вероломни лъжливи идиоти, затова и я докарахте страната до това положение

цитирай
6. atil - Аз не ти съчувствам. . . Подобни с...
11.02.2016 18:21
Аз не ти съчувствам... Подобни същества като тебе не разбират от съчувствие и го тълкуват извратено, както всичко останало.
Нашето християнство е изначално славянофилско и провизантийско и монашеството е флагман на тая работа. След Паисий то станало дори русофилско. Паисий е писал от базата на православната догма а безбожниците и глупаците като тебе iliyanv, приемат всичко 1:1 - защото толкова им е умственият багаж и общата култура. За исторически анализ не говорим, защото вие сте изначално много далеч от тази материя.
А точно този анализ и разбор на сведенията от тази Паисиева история ни дава много ценни сведения за нашата история, които съвпадат със сведенията от Волжка България, които Паисий никога не е чел.
Муртаг е славянско произношение на Амуртаг, който пък е записан по тукашния бурджански диалект като - Омуртаг. Аспарух е наричан от Паисий - Батой, което е славянски изговор на - Батир а то означава - юнак.
Свети Тривелий демек Тервел, никога не е бил християнин, иначе щеше да му хвръкне главата като на принц Енравота. Макар че е възможно да са го прекарали и през такъв ритуал в Цариград... Но и те са изпълнявали сума ти наши ритуали така че спокойно можем да обявим сума ти техни императори за тенгрианци... По тази аналогия...И ЗАЩО ЛИ ДОРИ БОРИС, КОЙТО ИМАЛ ЦЯЛАТА ВЛАСТ СЕ ПОКРЪСТИЛ ТАЙНО...
Славянските наши монаси са писали по тяхному за нашите владетели - княз. Но и нашите са писали за техните князе - бек. А византийският император го наричали - урум кан или урум баба. Та кой кой е и кого как трябва да наричаме ако ще четем историята като жълта преса?!
Ей за това спрях да ви съчувствам и вече пет пари не давам за такива извратени лъжепатриоти като вас. И понеже обичате да се оправяте в живота и да гледате надменно на другите - оправяйте се един друг колкото искате ако ще и до Второто пришествие, но колко народ ще продължи да ви се води по болните мозъци е друг въпрос.
А блоговете и сайта на Атил ще останат. Някой ден и БАН ще дойде на моя... Aмa времето ще е минало а и мене нямa дa ме имa.
цитирай
7. iliyanv - Сеновски,
15.02.2016 09:14
гледам пропуснал си да споменеш оригиналното прабългарско име на "гонителя на християнството кана Омуртаг". Това неволно ли е или Нурудинов е бос по темата?
цитирай
8. atil - Нурутдинов в случая няма нищо общо. ...
15.02.2016 10:06
Нурутдинов в случая няма нищо общо. Дали е бос или обут няма значение, неговото възвеличаване все още предстои, но името му ще остане записано в световната историческа наука с големи букви. Такива обикновено ги оценяват със задна дата, когато вече ги няма между нас. Хайнрих Шлиман(откривателя на Троя и Микена) също бил обект на подигравки и клевети, с такава съдба са вообще повечето откриватели и хората допринесли за човешкия прогрес.. Често пъти умират в мизерия и забрава а след това почват да им строят паметници и да ги възхваляват.
Оригиналното име на Кан Омуртаг е - АМУРТАГ. Споменал съм го. Река Амур в Далечния изток му е адашка. Омуртаг е диалектно произношение а Муртаг е славянски изговор. Славяните и на рода Дулло са казвали - Туло, а на царския герб - балтавара (Тризъбеца) са казвали - Троян.
Имам намерение следващия постинг да е посветен изцяло на Нурутдинов, но ще видим какво ще се получи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648394
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031