Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2016 23:41 - Патрицият Баян Дуло
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 5365 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 03.04.2016 11:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Български средновековни копчета(Преславска златарска школа).


На практика това е вторият българин след Куртбат("Кубрат") удостоен с тази ромейска титла. Става дума за брата на българския владетел Азан Тукта("Токту" 766-767 г.) и двамата внуци на Севар. Същият Азан Тукта, който възтановил властта на стария царски род Дуло. Неговите потомци обаче, вече се наричали - Азан(Асен)... Т.е. рода  Асен се явява като Втората Дулуска династия у нас.
Повече по въпроса тук:

 
atil.blog.bg/history/2011/05/10/rodoslovie-na-dunavsko-bylgarskite-care.744475

image

Гарнитури за колан 7-9 век, Мадара. Древнобългарски белег за военно-администрпативен ранг, на практика прототип на военния пагон в световен мащаб.

Баян бил известен човек в Константинопол и преди 766 г. Византийският хронист патриарх Никифор пояснява кой е Азан Тукта("Токту"), като казва, че е брат на Баян. При всички положения Баян е споделял властта на брат си като капаган(капкан, канартикин) т.е. военен министър и глава на правителството, тази длъжност винаги се изпълнявала от по-малкия брат, човек от семейството или близък роднина.
Двамата братя поели управлението на държавата в края на една доста дълга династична криза в България:

"... Тогава дали Царството на сина му СУВАР(СЕВАР). Това било в годината на заека - 727 год.
Сувар умрял от сърдечно разстройство в годината на коня - 742 год. заради това, че през 740 год. Главния съдия Шада-идик го свалил от трона. На боилите и багаините било казано, че Улят(духа на болестите и нещастията) е поразила целият му род(Дуло)...

След двегодишно регентство, те избрали за цар КОРЪМДЖЕСА от рода Угиль(Вокил). Майка му била дъщеря на Айяр. Той управлявал щастливо до 755 год., когато воинското щастие му изменило и той предал властта на сина на сестра си - БУНЕК. Умрял в 761 год.

В годината на тигъра 762 год. на трона бил издигнат съвладетеля на Бунек, сина на Коръмджес и неговата жена от рода Угир - ТЕЛЕС. Той бил съюзник на хазарския каган.

Потомъка на Шада-идик - САИН отнел властта от рода Укиль. През 764 год. неговите хора случайно по време на лов убили Телеса, но скоро самия той бил свален от власт в 765 год. от тъста на Телес - ЮМАРТ(УМАР).

Стареца Умар обаче скоро починал и на трона бил издигнат АЗАН ТУКТА. Син на Кермек и дъщерята на аварския каган Улаг от рода Магунти. Рода Дуло си върнал властта.
В детството си Азан бил доста слаб и кам-бояните му дали заговорено име... По-голямата част от живота си прекарал в служба при аварите далеч от политическите ежби в България.
Азан бил баща на КРУМ и брат на КАРДАМ. Всички дунавско-български царе след него носили родовото име АЗАН(АСЕН). ..."
atil.blog.bg/history/2011/05/10/rodoslovie-na-dunavsko-bylgarskite-care-vtora-chast.744576

Политическите борби не стихнали и по тяхно време, те преследвали противници си този път на север, чак до Дунава, но в една от битките Азан Тукта загинал и противниците им взели надмощие.
Брат му явно е оцелял и поел обичайния път на емигранта - към Константинопол(преди да се възцари третия им брат Кардам управлявали още двама канове от съпернически род...). Основание да се мисли така дава един пръстен-печат от VIII в., на който се чете:

"Богородице, помагай на Баян патриция и стратега."  

image

Би могло да се приеме, че е някой друг Баян, също българин, който живеел във Византия. Не бива да се забравя обаче, че титлата патриций е твърде висока и не се дава на кой да е, а предимно на лица от царски произход - например кан Кубрат(593 - 653-60?), кан Телериг(768 - 777 г.), Карл Велики(800 - 814 г.). Така че явно става дума за същия Баян, който е избягал във Византия и там е бил почетен с титла и е получил службата на стратег в армията, също често срещана практика.

                           ******************

Полезни връзки:

1. www.promacedonia.org/vb/vb_13.html

2. www.promacedonia.org/vb/vb_galerija.html#32


Литература: ДТ, Т.3., изд. 1997 г., Бешевлиев,В. Първобългарски надписи,№83, 232-223; Бешевлиев,В. Първобългари.История, 92-93.



Гласувай:
4



1. indiram - Здравей, Атил!
03.04.2016 00:11
- Дали Бунак не идва от Бунек - ще го мислим...
- Полезни връзки - Действително, полезни...

Укиль?!
Коръмджес и неговата жена от рода Угир - ТЕЛЕС...
ЮМАРТ(УМАР).
(само малка част от имената...)

Юмма да ни дойде!

Хубава статия!
Поздрави!
цитирай
2. atil - Ние учим и досега историята си от ...
03.04.2016 01:05
Ние учим и досега историята си от чужди източници. Основно от гръцки. А гърците са способни от една дума да изкарат друга и то така записана, че дори тия които са им я казали да не я познаят после... Например гърците са измислили думата "скит(ф)". Тази дума е била напълно чужда за племената, които те наричали - скити. Те никога не са се самонаричали така, нито пък съседите им са я знаели тази дума. Но и до днес в световната история се учи за скити, скитска култура и т.н.
Това е само един малък пример как се учи история през развален телефон... След това чуждите автори често пъти не разбирали нравите и обичаите за които пишат и ги тълкували превратно и дори погрешно и извратено.
А Бунек и Бунак нямат нищо общо, общото звучене и прилика още не са достатъчни за езиков анализ с какъвто се занимават мнозина... Едното визира високопоставеност а другото пак същото, но в обратен смисъл...
цитирай
3. atil - Един бунaк от Блог БГ вече комент...
07.04.2016 16:12
Един бунaк от Блог БГ вече коментирa, но му изтрих идотския коментaр. Скоро във Фейсбук стрaницaтa си ще нaпрaвя крaтък aнaлиз нa днешното зaгнивaщо положение и преоритетите нa aнтибългaрите, които от дълго време сa силните нa деня у нaс.
цитирай
4. barin - Имената
09.04.2016 22:24
Мисля, че имената, които са цитирани идват от" Джагфар тарихи". Наскоро четох книгата и видях още едно име- Асен Тукта,който е представен като двама владетели- Токту и Паган. Хубава статия.
цитирай
5. atil - Азан - Асен Тукта е "Токту&...
09.04.2016 22:34
Азан - Асен Тукта е "Токту"... Под Паган може да са имали в предвид и Баян, Още Аспарух е установил института на съвладетеля за да няма муждуособици по повод на наследството. Т.нар. Неизвестен владетел е Айяр брат на Тервел и чичо на Севар.
Много е вероятно точно той да е родоначалника на царете от Второто българск оцърство, защото Паисий го нарича Асен Стари. А родословието на Азан Тукта през Крум и Симеон прекъсва преди Самуил...
Имената в "Джагфар тарихи" не са пославянчени и погърчени затова за нас звучат малко по-така...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5672180
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930