Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2016 18:26 - Тархан(деспот) Шишман
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 8862 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 02.11.2022 19:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Този доста неизвестен родоначалник на последната българска царска династия от средновековието е бил автономен владетел на тарханство в северозападния край на българските земи. Тарханството(деспотство) му е дадено от Асеневците и с него става известен в края на XIII и началото на XIV век. Бащата е на българският цар Михаил III Шишман(1323-1330). Доказани са връзките му с предишната династия на Тертеровците и куманският му произход.

image

Те били североирански номадски народ, потомци на някогашните скити-кипчаци, в новата си родина Северното Причерноморие от сарматите и аланите и другите български племена възприели булгар-тюркския език, но се отличавали с високия си ръст светлорусите си коси.
Войската им била разделена на леки и тежки конници. Въоръжението на куманите се състояло от извит лък, стрели и колчан, който висял отстрани на хълбока. В битка използвали и копия. Когато преминавали пълноводни реки, куманите употребявали кожени мехове, пълни със слама. Те били така добре съшити, че в тях не можела да проникне дори капка вода. Воинът спрял върху такъв мях, връзвал го за опашката на коня, върху гърба му оставял седлото и другите си военни принадлежности и така лесно преплавал до другия бряг. Според византийския историк Никита Хониат, куманинът си служел с коня така, както корабът с платната.

През XI-XII век куманите вече контролирали степите между Долен Дунав и река Волга. Около 1150г. куманите населявали обширна територия на север от Дунав, която започнали да се нарича Кумания. Вихрената им конница се превърнала в сериозна заплаха за Византия и важен съюзник на възродената по-късно българска държава. Роля в нейната история играли и някои кумански вождове. От смесени българо-кумански бракове произхождат две династии от Второто българско царство; Тертеровци и Шишмановци.


Практиката да се привличат куманските(половци, потомци на скитите) князе като се покръстват и им се дават различни привилегии в това число и тарханства - автономни наследствени феодални владения, започва най-напред в Киевска Рус. В България част от куманите изпратени от волжко-българския владетел Г.Челбир в помощ на Асеневците също минават по този път. Друга вълна кумани се изтегля на запад под натиска на монголите достигайки до Унгария и Австрия. Същите тия, които не пожелали да служат на Монголската империя и да станат татари... Част от тях също минала на служба при българските царе. Боляринът тархан Шишман е именно от тази вълна. Затова той е обвързан и с една здрава нишка( по женска линия)с династията на Асеневци. Този Шишман е записан с най-много титли в историческите извори: като "княз на българската земя", "български деспот", като "крал", а дори и като "български цар". Официалната му титла била "български деспот"( "деспот" и славянското "княз" - съответстватат именно на старата българска титла - тархан). Всички свидетелстват за неговото изключително положение сред българската аристокрация.

image

Столицата на Шишмановите владения бил град Видин, но той владеел "околните области и много български земи". На запад деспотството му достигало до теснината Железни врати на р.Дунав(в днешна Сърбия), на изток - чак до Лом и Враца.

(За българското име на града Видин тук: "..19. РУЖА-ДЖУРАШ МАСГУТ/489-505 Г./
Син на Кермек от дъщерята на масгутския бек Ружа, за което бил наречен и Ружа. Владетел на Кара Бершуд. Управлявал 16 години и с помоща на себерските бекове разширил владенията си на запад в няколко успешни войни с Византия. През 492 год. , годината на маймуната, заел цялата западна част на Дунавска България. От Дунава до Кубар-дара/Вардара/. В памет на това основал град Бичин-”маймуна” /Видин/. За успешните си войни получил прякора Джураш-„Войн, Дух на войната”.
Прославил се като мъдър и справедлив владетел. Знаел няколко езика ,включително и езика на шаманите-кам теле. Имал петима известни сина: Буляк-Болгар, Куштан, Айяр, Могер и Банджа-Татра.
atil.blog.bg/history/2011/05/01/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.739078)

Негови съвременици твърдят, че р.Дунав протичала по средата на неговите владения, т.е. властта му се простирала и върху Влашката равнина. Но десетилетия наред над него тегнел татарският васалитет също както над Търново.
Отношенията му с Търново били лоялни, но след падането на Асеневците от власт и доста необвързващи... Но после засилил връзките си със Сърбия, особено след като сръбските владетели подчинили земите на съседите му - самостоятелните български боляри от Средна Европа - Дърман и Куделин.

(За Дърман и Куделин тук: 
atil.blog.bg/history/2015/12/23/dyrman-i-kudelin.1417202)

Последните за да спасят своите земи се обърнали за помощ към Ногай, повелителя на Златната орда, който формално имал васалитет чак дотам. Но той бил твърде далеч и намерил за добре да насочи срещу Сърбия българския деспот Шишман.

През 1292 г. начело на голяма войска(в която имало и татарски наемници - западните татари не били някой друг а част от същите кумани от южноукраински и южноруски степи, които минали на служба при монголите а после в Златната орда) Шишман се вклинил дълбоко в сръбска територия. Но скоро след това крал Милутин сполучил да разбие българите - средновековните летописци отдават победата на огнено сияние, което внезапно се появило на небето и хвърлило в паника войските на Шишман(подобно описание дават за войската на Атила, която била хвърлена в паника от проблясъците на златните кубета на римските църкви по време на изгрев, които хвърлили в паника, хората и конете..). Крал Милутин преследвал Шишман чак до Видин и след кратка обсада сполучил да влезе в крепостта. Деспот Шишман трябвало да се спасява с бягство през р.Дунав и потърсил помощ от Ногай. Могъщият татарски повелител не можел да позволи подобно отношение към свой васал и започнал подготовка за наказателен поход срещу сърбите. Заплахата била сериозна и крал Милутин побързал да признае върховенството на татарите. Той дори бил принуден да изпрати като заложник при тях сина си Стефан Дечански. В преговорите между татари и сърби бил разискван и въпроса за по-нататъшната съдба на Шишман. Сърбите приели ултиматума да опразнят българските земи и да встъпят в директни преговори с Шишман. Преговорите завършили със сключването на мирен договор. Деспотството минавало към Сърбия, Шишман положил клетва и се оженил за една от дъщерите на великия сръбски жупан Драгаш(1292). При тези преговори сърбите поставили и друго условие: Михаил, синът на Шишман, да сключи брак с Ана-Неда, дъщерята на крал Милутин. Предвид малолетието на съпрузите сватбата била отложена за по-късно време.

Поетите задължения на Шишман означават същото положение както преди, но тарханството(деспотството) му минавало от България към Сърбия... За разлика от Дърман и Куделин той продължил да се разпорежда в земите си като самостоятелен господар. След това постепенно засилва връзките си с българския двор и ориентира политиката си изцяло в български води. На това вече Сърбия не могла да попречи. Смъртта на деспот Шишман се отнася към началото на XIV в.(преди 1308). Наследил го синът му Михаил, който по-късно бил избран за български цар.
Шишман имал още един син Белаур и една дъщеря Кераца Петрица, майката на цар Иван Александър(1331-1371).

image  image image


Монети сечени от последните две български царски династии - Тертер и Шишман.

...................
Инересно изследване за българската хералдика от Второто българско царство: Анотация:
Представени са владетелски/родови знаци върху монети от времето на Втората българска държава, които показват/онагледяват принадлежност на Асеневци и на Шишмановци към рода Дуло - www.za-balgarite.com/3.5.1.VtoraBalgDarj.html

..................


За съдбата на Шишман Втори - друг неизвестен шишмановец от българската история


Единият от синовете на цар Михаил III Шишман от брака му с Ана-Неда бил кръстен на дядо си, господаря на Видинското деспотство. След развода на родителите си(1324) Шишман Втори бил заточен заедно с останалите си братя. През 1330 г. той се завърнал в Търново, тъй като най-големият му брат Иван Стефан(1330-1331) бил провъзгласен за български цар. Тържеството на Шишман било кратко - само няколко месеца по-късно поредният държавен преврат отстранил Иван Стефан от българския престол. Майката Ана-Неда заедно с останалите си деца избягала в Сърбия. Шишман обаче не заминал с нея а по неизвестни причини избрал друга посока - на север и се озовал при татарите, където престоял в неизвестност цели 10 години.

Името на Шишман изплувало от забравата през 1341 г., когато се появил изневиделица в Цариград като претендент за българския престол. Последвали енергични действия от страна на цар Иван Александър. Във византийската столица пристигнала българска делегация - от името на своя господар тя настоявала да им бъде предаден Шишман, тъй като той бил смятан за негов "най-голям враг". Пратеничеството предлагало на византийското правителство да избира: или да му предаде Шишма, за да бъде умъртвен, или да се готви за война. Българският владетел дори съсредоточил войските си при Сливен, т.е. всичко давало да се разбере, че от случая "Шишман" цар Иван Александър направил въпрос на чест за българската дипломация.

В Цариград течали извънредни заседания на правителството. Чули се различни мнения, патриархът дори предложил Шишман да се възползва от т.нар. азилно право и да се скрие в олтара на църквата "Св.София". Накрая великият доместник Йоан Катакузин убедил присъстващите, че нямат право да пристъпват древния закон, който задължавал ромеите да дават убежище на всички, които поискат тяхната закрила. След това заплашил българските пратеници с предстояща акция на византийския флот, който щял да достигне чак до Видин(родовите владения на Шишман). Там претендентът за българския престол можел да разчита на верни привърженици - "поради старото приятелство и близост на рода". Според уверенията на Кантакузин мнозина от българите биха последвали Шишман, а това щяло да означава гражданска война в България, чийто изход трудно може да се предвиди. Уплашени от подобна перспектива, българските пратеници "забравили предишната си надменност и я заменили с красноречие" - т.е. не обсъждали вече случая "Шишман" и предпочели да убеждават ромеите в приимуществата на мира.

Акцията не се осъществила и Шишман останал в Цариград, но за по-нататъшната му съдба не се знае нищо. Известно е само, че цариградският патриарх Йосиф II(1416-1439) бил "незаконен син на василевса Шишман". Явно станава дума за същия Шишман - ромеите му признали титлата цар(василевс) на българите и той преживял спокойно дните си във Византийската империя.
Това е последното предполагаемо известие за съдбата му.

image

Основен източник: Кой кой е в средновековна България, изд.Просвета, София,1994г г., стр.395-396.




Гласувай:
5



1. barin - За шишмановата династияима празни ...
11.08.2016 21:09
За шишмановата династияима празни места. Зная, че е от кумански произход, както пишеш, atil и че е свързана с тертеровци и асеневци. Много добре си показал връзките и кой от кой брак идва. Продължавай да пишеш в същия дух за българското. Нещо, което и аз правя при повечето теми.
цитирай
2. atil - Дa, зaбелязaл съм. И няколко пъти ...
12.08.2016 07:51
Дa, зaбелязaл съм. И няколко пъти съм те цитирaл във фейсбук.
Още еднa публикaция съм нaмислил, поне, зa тaзи годинa.
Блaгодaря и ти желaя успех и нa тебе!
цитирай
3. kalabak - Таркан и деспот не са еднозначни
12.08.2016 20:55

Титлите таркан и деспот нямат никаква връзка помежду си, нито по съдържание, нито по функция. Таркан е общотюркска титла, съществувала и в Първото българско царство, докато деспот е византийска, наложила се през 12 век, а във Второто българско царство – през 13 век.
цитирай
4. nadzambunata - Мдаааа, сложно
12.08.2016 23:08
Аз съм от Видинско и ме е страх да навлизам в Шишмановата "джунгла", но първите въпроси, които ми хрумват са:
1. с.Ружинци - това Фружинци ли е било (от Фружин) или от Ружа? Наблизо се намира и с.Шишманово. Изобщо цялата топонимика на Видинско е явно доста силно исторически натоварена при странното отсъствие на артефакти. Наскоро се питах за етимологията на Куделин.
2. Шишман, изписан на един вариант от латиницата и прочетен друго яче дава "СХИЗМА" - SCHISMAn, с което църквата отбелязва тотално разделение... Тук пак изниква въпроса за писменостите и транслитерацията...
3.КОЙ изхвърли България в канавката на световната история?
цитирай
5. atil - Титлите таркан и деспот нямат ...
12.08.2016 23:39
kalabak написа:

Титлите таркан и деспот нямат никаква връзка помежду си, нито по съдържание, нито по функция. Таркан е общотюркска титла, съществувала и в Първото българско царство, докато деспот е византийска, наложила се през 12 век, а във Второто българско царство – през 13 век.

Титлите са едни и същи с различни имена! Това им е общото. Таркан и изкривена форма на "тапхан" и не тюркска а българска. В Европа тюрки няма. Първите тюрки идват през 11-12 век, когато вече сме християни - узи, печенеги. Те се покръстват и приемат тукашните титл и- деспот и севаст и т.н.
Това че тюрките имат подобна чинова система се дължи на факта, че се отделят като общност от древнобулгарската среда.
А за времето - да. През Второто българско царство се наследява византийската административна и чинова система. Наследяват я за по-лесно, сами. Никой не им я налага.
цитирай
6. atil - Аз съм от Видинско и ме е страх да н...
12.08.2016 23:47
nadzambunata написа:
Аз съм от Видинско и ме е страх да навлизам в Шишмановата "джунгла", но първите въпроси, които ми хрумват са:
1. с.Ружинци - това Фружинци ли е било (от Фружин) или от Ружа? Наблизо се намира и с.Шишманово. Изобщо цялата топонимика на Видинско е явно доста силно исторически натоварена при странното отсъствие на артефакти. Наскоро се питах за етимологията на Куделин.
2. Шишман, изписан на един вариант от латиницата и прочетен друго яче дава "СХИЗМА" - SCHISMAn, с което църквата отбелязва тотално разделение... Тук пак изниква въпроса за писменостите и транслитерацията...
3.КОЙ изхвърли България в канавката на световната история?

Усложнено е специално, не е толкова сложно. Няма джунгла, макар сведенията да не са много. Напълно е вероятно да излиза от старото Ружа, това Фружин. Изключително много стари думи са пославянчени. В нашия език и днес е пълно със смесени славянобългарски думи, които имат стар български корен.
Шишман е старобългарска дума, някои дори го свързват с един от месеците на древнобългарския календар. Този род е основан тука. Така че просто е име. Преведено на днешния език ще звучи като - Съселов. Имаме такива фамилии в България.
На Куделин корена е "Куд", пак старобългарско име.
Нас ни изхвърлиха докато нямахме държава и липсвахме на политическата сцена и по световните университети. Същото и дори по-лошо е с волжките българи...
цитирай
7. nadzambunata - Незнам колко си вещ, ама последващи въпроси:
13.08.2016 10:47
atil написа:
nadzambunata написа:
Аз съм от Видинско и ме е страх да навлизам в Шишмановата "джунгла", но първите въпроси, които ми хрумват са:
1. с.Ружинци - това Фружинци ли е било (от Фружин) или от Ружа? Наблизо се намира и с.Шишманово. Изобщо цялата топонимика на Видинско е явно доста силно исторически натоварена при странното отсъствие на артефакти. Наскоро се питах за етимологията на Куделин.
2. Шишман, изписан на един вариант от латиницата и прочетен друго яче дава "СХИЗМА" - SCHISMAn, с което църквата отбелязва тотално разделение... Тук пак изниква въпроса за писменостите и транслитерацията...
3.КОЙ изхвърли България в канавката на световната история?

Усложнено е специално, не е толкова сложно. Няма джунгла, макар сведенията да не са много. Напълно е вероятно да излиза от старото Ружа, това Фружин. Изключително много стари думи са пославянчени. В нашия език и днес е пълно със смесени славянобългарски думи, които имат стар български корен.
Шишман е старобългарска дума, някои дори го свързват с един от месеците на древнобългарския календар. Този род е основан тука. Така че просто е име. Преведено на днешния език ще звучи като - Съселов. Имаме такива фамилии в България.
На Куделин корена е "Куд", пак старобългарско име.
Нас ни изхвърлиха докато нямахме държава и липсвахме на политическата сцена и по световните университети. Същото и дори по-лошо е с волжките българи...



1. СРАЦИМИР или СПАСИМИР, понеже името Спасимир се намира все още по нашия край, а на т.нар. латиница МОЖЕ да се изпише, като sP/RaS/Cimir? ИмаХме си и такова село
2. В с.Срацимир вече няма почти никакви хора и къщи, но там се намираше соц-птицефермата, която се наричаше ВЪРГОЛИЯ
3. Гр.Кула (там си е имало крепост демек ромска) и самата дума "кула", изписана на т.нар. латиница: CULA може да се транслитерира и като "СИЛА", което е и свойството, което самото съоръжение придава на една крепост или на този който я притежава...
4. За Шишман не си прав, съставната "ман" е за мъж
цитирай
8. atil - Не може да се транслитира Кула на ...
13.08.2016 13:11
Не може да се транслитира Кула на Сила. То е старо име, има го и като лично име. Ромските крепости били попилени до една, българите възтановили част от тях и ги достроили по своему и им дали свои имена. Видин и Русе нося стари български имена, също и Силистра, никой не се е интересувал от старите им имена и не ги е запомнил
Шишман не е "Ман". Ман в случая е приставка към името. Има много такива думи, "коджаман" например, или "караман". В булгар-тюркския стар език е имало и много арийски думи, останали и от арийските ни древни предци. Също както и празници.
Друга дума за български мъж е - мен. Дори за високопоставен мен-буляр.
цитирай
9. nadzambunata - Е как да не може да се транслитерира
13.08.2016 16:54
То тия писмености да не са са се образували на регионален принцип? А да не говорим, че езикът е един... Не, не си в час... И какви са тези пра-незнам си кви си? Щом има "пра-" значи трябва да има и "пост-"...
Накратко: остави...
цитирай
10. atil - Кои писмености и кой език е бил един и ...
13.08.2016 18:15
Кои писмености и кой език е бил един и къде? Къде съм писал - "пра", че не мога да се сетя?
"Пра" и "пост" няма в историческите сведения, които превеждам. Тези думички са продукт на недобросъвестни и подли човечета, които имат за цел да изкривят и подменят миналото на предците.
С цел вероятно след това да манипулират настоящето и бъдещето. С една дума същите алхимици и екпериментатори, които ни донесоха безброй беди и погроми.
цитирай
11. atil - Тaкивa термини кaто "прaб...
13.08.2016 20:56
Тaкивa термини кaто "прaбългaри", "пост Aтилови хуни" и след пост..., трaкийски произходи и слaвянски - сa нaрочни и специaлни измислици с цел мaнипулaция и модерaция... Кaкто нa минaлото, тaкa и нa нaстоящето и бъдещето нa бългaрския нaрод. Творците нa теории зa подмянa нa минaлото и мaнипулaция нa общественото и нaучното мнение сa от същото лоно нa тия, които извършвaхa социaлни и нaционaлни експерименти нaд нaшия нaрод. Същите които извършихa оргaнизирaни грaбежи
и погроми.
Не може всички бългaри във времето и досегa дa бъдaт нaричaни "прaбългaри" a сaмо слaвяноезичните - бългaри. Товa е безчинство и подигрaвкa. По същия нaчин изкуствено дa се подменя етническия състaв нa бългaрския нaрод, слaвяните дa се отричaт(другaтa крaйност, преди те бяхa пък фaворити) a бългaрите дa се трaкосвaт a зaедно с товa дa им се слaгa някaкъв фaнтaстичен "трaко-слaвянски"
език в устaтa!? Товa се нaричa исторически aнaрхизъм и бaндитизъм!
A хуните винaги сa били бългaри и в Aзия и в Европa. Омонголили сa се тези, които остaнaли тaм - мaнджурите нa изток и уйгурите нa зaпaд.
Aко хуните не сa били винaги бългaри цaрският им род Дуло, никогa нямaше дa основе две държaви в Европa с името - Бългaрия!
цитирай
12. atil - Тaкивa термини кaто "прaб...
07.02.2020 03:31
atil написа:
Тaкивa термини кaто "прaбългaри", "пост Aтилови хуни" и след пост..., трaкийски произходи и слaвянски - сa нaрочни и специaлни измислици с цел мaнипулaция и модерaция... Кaкто нa минaлото, тaкa и нa нaстоящето и бъдещето нa бългaрския нaрод. Творците нa теории зa подмянa нa минaлото и мaнипулaция нa общественото и нaучното мнение сa от същото лоно нa тия, които извършвaхa социaлни и нaционaлни експерименти нaд нaшия нaрод. Същите които извършихa оргaнизирaни грaбежи
и погроми.
Не може всички бългaри във времето и досегa дa бъдaт нaричaни "прaбългaри" a сaмо слaвяноезичните - бългaри. Товa е безчинство и подигрaвкa. По същия нaчин изкуствено дa се подменя етническия състaв нa бългaрския нaрод, слaвяните дa се отричaт(другaтa крaйност, преди те бяхa пък фaворити) a бългaрите дa се трaкосвaт a зaедно с товa дa им се слaгa някaкъв фaнтaстичен "трaко-слaвянски"
език в устaтa!? Товa се нaричa исторически aнaрхизъм и бaндитизъм!
A хуните винaги сa били бългaри и в Aзия и в Европa. Омонголили сa се тези, които остaнaли тaм - мaнджурите нa изток и уйгурите нa зaпaд.
Aко хуните не сa били винaги бългaри цaрският им род Дуло, никогa нямaше дa основе две държaви в Европa с името - Бългaрия!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648285
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031