Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2016 16:03 - Кан Атил Маджар Аспарух
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 21102 Коментари: 32 Гласове:
5

Последна промяна: 05.05.2023 10:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

.......................................

image

 Основателят на Дунавска България е известен още като Аспарух, Испор, Исперих, Батой(Батир). Той бил третият роден син на Кан Куртбат("Кубрат") Кюнграт.


Родил се в годината на Коня - 634 г. недалеч от днешният г.Ялта в Крим. Получил името на своя знаменит прадед Атила. Във всичко се стараел да му подражава и поразявал всички със своята енергия, амбиция и безцеремонност... Заради което и бил наречен в ранните си години - "Атилкусе" - "голобрадия Атила". В отговор на този насмешлив прякор по-късно той се нарекъл "Маджар" - "Жертвен", "Самоотвержен". 

Съгласно "Записката", в Дунавска България отначало царувал АСПАРУХ(изреждат се имената и прякорите му). До тогава той управлявал Ак Булгар(Средното Поволжие - центъра на бъдещата Волжка България) и Ечке Бурджан(Северен Кавказ)...
На своите братя(осиновени от баща му), Лачин и Кизил Кубар(Кубер) той подарил Западната част на Макидан(Балканите).
Той умрял през 692 год. в светилището на жеравите - Торнаба(Търново).
След него царувал неговият син ТАРВИЛ(Тервел). Той умрял през 719 год.


Т.е. Основният междудържавен договор с Византия от 716 г. бил подписан от Тервел.

(От тук:

1 - 
atil.blog.bg/history/2011/05/10/rodoslovie-na-dunavsko-bylgarskite-care.744475

2 - atil.blog.bg/history/2011/05/10/rodoslovie-na-dunavsko-bylgarskite-care-vtora-chast.744576

3 - atil.blog.bg/history/2011/09/22/konspekt-na-vajni-svedeniia-ot-sbornika-quot-djagfar-tarihi-.824028)

image

Великата Евразийска степ


За произхода на името "Аспарух", което се оказва прякор - допълнително име дадено от баща му по-късно, според съществуващата тогава древна традиция, има множество предположения и разсъждения. Едно е безспорно - съществуването в него на древния корен - "аспа". Което означава не просто кон а "бял кон" в случая. А иначе смисъла на древната булгарска дума идва от - суров, бял. Среща се и в името на Спарта(вероятно от Аспарта в първоначалния вид) и на Спартак(Себертек по булгарски, но изкривено на Спартак), в сребърните монети - аспра и т.н.

Как получил Атил това име с което останал в историята? 
Научаваме от тук:

"... Основателя на Сарматската династия бил цар АЛАБУГА-БУЛГАР(808 - 775 г.пр.Хр.).
Управлявал 33 години. Отначало обединил горските и степните територии на Идел, затова получил прозвището "Черем - Меша иджибак" - "Повелител на гората и степта". Неговите потомци добавяли това звание към името си и тяхната династия получила названието "Черемишска"("Сарматска").
Според едно булгарско предание след неговата смърт Тангра придал на неговата душа вид на крилат змиевиден дракон(барадж) и му заповядал да бъде покровител на българската земя.
Неговия любим лагер(ставка-временна столица) бил град Иджибак в днешната област Кубан. Названието на този град се произнасяло и като АСПАК.
Този град по-късно Каган Куртбат отвоювал от от сербийците(тюркутите) в 630 г. и го дал на сина си Атил - Телес, наречен заради това - АСПАРУХ.(Т.е."Ставка Аспак").
Изображението на Алабуга-Булгар било изсечено върху камък и поставено над гробната му могила до Алабуга(днешния гр.Елабуга). ..."


atil.blog.bg/history/2011/04/29/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.738250

image

Златни битови предмети на аристокрацията от Първото българско царство- съкр. от Трансилвания.

В чуждите източници името Аспарух се среща за пръв по повод събитията около смъртта на Кубрат(653 г.) и избухналата гражданска междуособна война в 656 г. а не "разпадането" на Стара Велика България, както пишат предположително българските историци!

Византийските хронисти са записали напътствените думи, които старият владетел отправил към синовете си като един вид политическо завещание:
"По никакъв начин да не се отделят един от друг и да живеят заедно, за да владеят навсякъде и да не робуват на друг народ".
Само след три години завещанието му било нарушено и започнала дълга муждуособна война а не както пишат пак предположително историците че "всеки син бил тръгнал на някъде"...
МНикой не тръгнал на никъде ами Аспарух и чичо му Шамбат, които започнали борба за трона на Бат Баян, го изтласкали заедно с брат му Котраг, който го подкрепял в Крим и пет години ги държали там в обсада! В тази война Кубер и Лачин подкрепяли Аспарух, тъй като с хората си живеели в Киевската област, която била под властта на Шамбат. През тези пет години Шамбат се разпореждал в Стара Велика България като пълновластен господар и на нея вообще не и било до разпадане...

Тогава в 661 г. Бат Баян сключил договор с хазарите, които по силата на предишното споразумение, когато били победени на левия бряг на Дон и изпрaтени зaд Волга, били задължени да оказват военна помощ на България. Бат Боян като законен владетел имал право да иска такава помощ. Само че за помоща да си върне трона той обещал да им остъпи Долното Поволжие а по-късно, и Кавказ сам се присъединил към тях... Така той излязъл от Крим а Аспарух и Шамбат били изтласкани на десния бряг на Днепър.
В решителното грандиозно конно сражение, може би най-неизвестното и най-епичното и многобройно конно сражение в историята на Европа и на света, Бат Боян и хазарите били разбити и отхвърлени на левия бляг на Днепър.

Тъй като хазарите претърпели огромни загуби хазарският каган казал на Бат Боян, че той вече му е помогнал да си върне властта а с брат си и чичо си да се оправят по-нататък сами... И се върнал обратно в подарените му източни земи на Стара Велика България... Бат Боят скърцайки със зъби но нищо не можейки да направи се съгласил да дели властта и земите на запад от Днепър останали за Аспарух и Шамбат.

След като починал Шамбат, Аспарух чувствайки, че няма силна подкрепа сред болярството в Киев, напуснал града и се установил с хората си в Онгъла(Ангъл - място за паша на царските коне - степите между долното течение на Днепър и делтата на Дунав, този участък бил отределен още от Булюмар Шеке през 3 век). Самият Аспарух се намирал във временен укрепен лагер на р.Прут в днешна Молдова. Той не сгрешил, скоро болярите в Киев отворили вратите и пуснали там Бат Боян...
А на Кубер и Лачин не им останало нищо друго освен да тръгнат на запад заедно с Аспарух. Но те стигнали до Панония, където аварския хаган ги приел на служба.

image

Аспарух на Дунава(худ. Д.Гюдженов)



До неотдавна се пишеха смешки за "дружината" или "дружините" на Аспарух, които били 10 хил. а после станаха 30 хил., при това направили някакъв конен десант чак от Памир и т.н. Т.е. смесват се хора, времена и събития по един най-дилетантски и безотговорен начин...
Българските източници са безпощадни по въпроса, в т.нар. Именник пряко си пише, че предците на Аспарух от рода Дуло, управлявали отвъд Дунава с остригани глави 515 години!
А българина-преводач на Манасиевата хроника от 14 век е направил в нея безценни добавки за българската история.
Втората добавка дава сведения за началото на българската колонизация на Балканите:


" При императора Анастасия/ управлявал Византия от 491 до 518 г./ наченаха българите да завземат тази земя/България/, като преминаха от Бдин и първом почнаха да завземат долната земя Охридска, а след това цялата тази земя. От изхода на българите досега има 870 години".

Също толкова важно значение за нас има третата добавка, отнасяща се до управлението на император Константин IV
 Погонат/668-685 г./:

" При Константин Брадати стана шестия вселенски събор. При този цар Константин преминаха българите през Дунава и отнеха от гърците, след като ги разбиха, тази земя, в която живеят и до днес. По-рано тази земя се наричаше Мизия. Бидейки безчисленно многобройни, те изпълниха и тази страна на Дунава, и онази до Драч, и по-нататък, защото и власите, и сърбите, и всички останали са все едно".

atil.blog.bg/history/2012/01/06/dobavkite-za-bylgarskata-istoriia-kym-prevoda-na-manasievata.878108

През 674-678 г. Константинопол бил обсаден от арабите. От тази продължителна война се възползвал Аспарух и започнал да прави набези и разузнавателни походи в "близките до Дунав земи". Нещо повече той поискал помощ от братята си в Панония и вече по това време бил решил да основе нова държава и да премести ставката си, столицата-лагер отвъд Дунава.

(Защо? Заради опасения от север-североизток от Стара Велика България и владетеля и Бат Боян. Все пак потомците му задържали властта над по-голямата част от Онгъла и днешна Молдова чак до времето на цар Самуил.)

Явно намеренията му станали известни на императора, който през пролетта на 680 г. събрал голяма армия и тръгнал на север. Войната с арабите и после съсредоточаването на силите на империята на североизток пък позволило на Кубер и Лачин да се настанят и укрепят необезпокоявани в Македония...
Императорът заповядал "всички византийски отряди да преминат в Тракия". Ударът по суша бил съчетан с действията на византийския флот, който трябвало да пренесе елитните части на армията(конницата) при Онгъла.

Обстоятелството, че тази кампания била оглавена лично от Константин IV, свидетелства за опасността, която представлявали "дружините" и "вождовете" на българите и за важността, значението на тази кампания.

Последвалите събития са описани крайно пристрастно от византийските историци. Преднамереният им разказ цели да омаловажи събитията около катастрофата, която сполетяла огромната императорска армия. Те твърдят че "гъстите и многобройни редици" на ромеите всели смут сред българите, които побързали да се скрият в своите укрепления. Цели три дни Константин IV не предприел настъпление и прекарал в бездействие, а на четвъртия ден отплавал с кораб за Месемврия. Когато коментират това злополучно императорско решение, византийските историци твърдят, че внезапно сред конницата се разпространили тревожни слухове за бягството на Константин IV, което пък довело до паника сред армията и "конницата се отдала на бягство, без никой да я преследва".
Трудно е да се повярва, че само един слух довел най-елитните му и опитни части до срамно бягство а след тях и на цялата армия. Истинската причина е другаде - в поражението, нанесено им от Аспарух, а тъкмо този факт е съзнателно премълчан от хронистите.

Ще припомним за какво става въпрос, преди отпътуването си императора наредил на стратезите си да дадат решително сражение. Резултатът от него е известен - византийската армия ударила на бяг в обратна посока и претърпяла разгром! Българите по обичая си се впуснали в преследване на противника и "повечето погубили с меч, а мнозина наранили". Преследването продължило и през река Дунав.

image

 "Кан Аспарух"
Автор: Александър Въчков

Художник: Александър Въчков
Издателство: Тера Балканика, Варна




Още през 680 г. Аспарух се заел с организирането на новата държава и се обявил за Кан!
За временна укрепена ставка-столица било избрано славянското селище Плиска, което се намирало до руините на старата Билсага...
По-късно това станало първият град-столица на новата българска държава. Заварените славянски племена от личния удел на новия кан(т.нар. "вътрешна област"), която обхващала земите от делтата на Дунав до днешно Оряхово на Дунава и на юг. до Балкана, били изселени по краищата му с охранителни задачи спрямо ромеите, аварите и Черна(Велика) България от чиито територии Аспарух бил отделил значителни части... Копаене на ровове и правене насипи-валове, укрепване на проходи и охраната им и т.н.

През пролетта на 681 г. войната продължила и Аспарух пренесъл действията на юг от Балкана. В невъзможност да му се противопостави император Константин IV бил принуден "да сключи мир, като се съгласил да плаща годишен данък, за срам на ромеите".

По нататък хронистите плямпат врели-некипели за оправдание, но мирният договор бил сключен още през лятото на 26 юли 681 г., на практика това било първото международно признание на новата държава. При това от самото и начало Ромейската империя ставала данъкоплатец на България.

Към това същото време се отнася и сведението на един арменски първоизточник, според което : "Аспарух прогони аварите на запад".

Известно е че през VII в. Аварския каганат държал в подчинение всички земи по Средния и Долния Дунав. Успешната война на Аспарух не само с ромеите, но и с аварите и изтласкването им на запад(за което съобщава арменския извор) е свидетелство, че границата между двата каганата българския и аварския минавала далеч на запад отвъд р.Тимок и далеч на север отвъд Дунава. Аварите по Дунава са бити 5 или 6 пъти и от Кубер...
Връзката между българското тарханство на Кубер и Плиска се осъщесвявала през Видин, чак до завладяването на София от Крум! Кубер никога не е бил подчинен на Византия а обратното, тя и на него плащала своебразен данък, тъй като според договора визатийските поданици от славянското племе сугдати били задължени да снабдяват Кубер с храни...

Така че картите, които се чертаят за основаването на България и досега, са доста погрешни!

image

Примерна карта от основаването на България, с лека поправка от моя страна...


Следващия император на ромеите Юстиниан II през 689 г. нарушил договора с България.Той преминал с отрядите си в Тракия "с намерението да оплени българите и Славиниите". Това на практика е удар срещу Куберовото тарханство и васалните на българите славянски племена в Македония и Солунско. Когато победоносната ромейска войска се завръщала от похода кан Аспарух вече я чакал в "теснините на клисурата"(някъде в източните части на Беломорието).

Той "съвършенно я разбил - голяма част от тях били избити и много били ранени".
Договорът бил възтановен, но събитието отново показва връзка и взаимодейсвие на Плиска и Кизил-Охрид, както е посочено и в сборника "Джагфар тарихи", нарушен е междудържавния договор защото ромейския император нападнал Македония, а нашите историци пишат, че тя била "присъединена" не знам си кога и то от кан Пресиян...?! Паисий също конкретно посочва за какво става въпрос, но него те са свикнали да не му обръщат внимание изначално... Той пишел и за легендарни събития и вмъквал библейски сюжети...
Обаче! Когато стане дума за една късна бълг. хроника от XI в. може би защото е богомилска, примират от удоволствие да я цитират и да я сочат за "солиден" източник за живота на Аспарух.
А в нея е пълно също с библейски сюжети, легендарни събития  и смесване на стари и нови легенди при описване на събитията от седми век...?!

ПИ който не може да отсява зърното от плявата в такива източници с каквито е пълно средновековието на света, защо вообще занимава публиката и учебниците с разсъжденията си?!
Че и да слага Паисий по-долу от анонимния богомил...
Та в туй "Видение Исаево" се съобщава че "цар Испор бил погубен от измаилтяните на Дунава". Същата хроника казва, че цар Испор бил "детище, носено в кошница три години". Тук има смесване на хора и събития и легенди от различни времена. В това число и "погубването" на Дунава.

Първичната легенда за малкия принц от рода Дуло спасен от елена и откърмен от вълчицата. Различни варианти има от Индия до Близкия изток и Италия... Нашите учени пък не знам защо, тълкуват посочените "измаилтяни" като хазари?! Хазари през седми век вообще не са стъпвали на Дунава, но затова пък авари колкото искаш. Как пък не им дойде на ум, че може да са авари?
В крайна сметна Аспарух не е погубван от никого и за това съобщава и Паисий, като дори почти точно предава и последните му думи, записани в сборника "Джагфар тарихи". Молел за прошка съдбата(Бога в ДТ ), че умира на легло а не в битка.

Но в хрониката както обикновенно в такива от този род, се съдържат и достоверни исторически събития и факти, "този цар създаде велики градове - на Дунав Дръстър град, той създаде и велик презид(ров) от Дунава до морето, той създаде и Плюска град".
Посочва се името на първичното славянско селище, българите го наричали по старому Билсага, но е останал в книжнината като Плиска. На практика той възстановява Дръстър а донякъде и Плиска като построява нови градове на същото място. Каменната зидария е от български тип, също и архитектурата. А земленния ров с вал си личи и досега и пресича цяла Добруджа между днешните градове Черна вода на Дунава и Кюстенджа(Констанца) на морето.

За първата столица Плиска тук:

atil.blog.bg/history/2013/08/10/istoriia-na-dunavska-bylgariia-pyrvo-bylgarsko-carstvo-pyrva.1138373

image


Вместо заключение

Имало ли е книжнина и реликви по времето на Аспарух? - Имало е. За тях се споменава не само в сборника "Джагфар тарихи", но и в отговорите на римския Папа Николай II до българския кан Борис I.
Тъй като писмото върху кожа - куниг не било много подходящо за светска и всекидневна употреба, българската царска канцелария до 893 г. ползвала световно приетото гръцкото писмо и език(а на запад ползвали латинското). Факта, че от Дунавска България е излязъл преписа на такъв стар документ като Именника, говори за стара летописна традиция и за изначална родова монархическа царска памет. Затова "учудването" от подробните и стари сведения в сборника "Джагфар тарихи" е най-меко казано странно и съмнително...

Другото което трябва да запомним накрая е че Аспарух основал не само Плиска, но и Търново, където бил и погребан.
Отначало това било Светилище и място за моление. Явно имало родов замък на потомците на Аспарух на някой от хълмовете, и това е "старият дом" на Омуртаг, за който се говори в един от надписите му. Селището със светилище - Торнаба(Търново) става град т.е. селище с крепост по времето на кан Крум откъдето управлявал до смъртта си. В началото на управлението си там управлявал и Омуртаг, затова в надписа се споменава за "стария му дом". Това се налага заради новото построяване на Плиска от камък, след опожаряването и от Никифор Фока.

Затова в Търново има колони с надписи от Крум и Омуртаг и те не са мъкнати от никого и от никаква Плиска. Надписани са и са поставени там на място!

ТЪРНОВО(Торнаба,Търновград, Цариград Търнов):

atil.blog.bg/history/2013/02/24/tyrnovo-tornaba-tyrnovgrad-carigrad-tyrnov.1057295

image

Снимка из колекцията на Павел Енчев, Източник: http://starikartichki.jimdo.com/

Надписа на Омуртаговата колона от черквата "Св.четиридесет мъченици" в Търново. Надписът е известен от 1858 година, когато възрожденецът Христо Даскалов от Трявна успява да посети църквата (по това време джамия) и да снеме копие от надписа :

"Кан сюбиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунав и по средата на двата всеславни дома, като измерих (разстоянието), направих на средата могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунав има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години."


ЗА ПРАВНОТО ОСНОВАНИЕ НА АСПАРУХ ДА ЗАПОЧНЕ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ЗА ТРОНА

"...Та не си спомням какво точно писах тогава, но мисля, че беше във връзка с изследването на Юрий Зуев - покоен професор-китаист от Алма-Атинския Университет за идеологията, религията и обичаите на древните тюрки. Там ставаше на дума за тази особена форма на социална организация, наречена "авункулат" (от лат. "авункулус" - "чичо"), при която наследяването върви по линията "голям брат - малък брат - племеник", а не от баща към първороден син като при патриархата.

Смятат, че уж било преходна форма между матриархата и патриархата, но според мен по-скоро ще да е било оригиналната и естествена форма, в която мъжкото и женското начало са поставени на местата си, обособени в равновесие всяко в своята собствена сфера, а не в подчинение едно на друго, докато матриархатът и патриархатът са късни девиации от историческата епоха, които представляват отклонения в едната или другата крайност.
Та изглежда това е било заложено в тенгрианското обичайно право (а степните народи, в това число българите, са съхранили тази прастара традиция), защото ибн Фадлан описва този обичай за наследяване по братова линия във Волжска България, като казва, че положил големи усилия да убеди тамошните българи да се откажат от него в полза на ислямското патриархално право. (Имаме го и при нас, например в случая с Асеневци).

Така изглежда, че именно това е била основата на конфликта в Старата Велика България след смъртта на Кубрат, понеже Бат Боян, който по това време е бил приел исляма, е основавал претенциите си на ислямското патриархално право като първороден син, докато Аспарух, бидейки тенгрианин, изхождал от традиционното обичайно право и затова подкрепил чичо си -
Кубратовия брат Шамбат.".


Емил Коларов

По този въпрос никой не е взел отношение в миналото, нито българските, нито гръцките или други автори. Също и в наши дни, в това число и Ф.Нурутдинов. Затова помолих Е.Коларов за мнение по него.
Явно идеята била Шамбат да наследи властта на брат си, както и станало а Аспарух да го наследи пък него...


......................................


П.П. За орела край Вознесенка и гроба на Аспарух

Това край Вознесенка е масов гроб а не царски.

"... Съкровището съдържа над 1500 златни и сребърни предмети, части от погребения на коне... През 1930 г. край украинското с. Вознесенка, при праговете на р. Днепър е открит масов гроб на около 35 прабългарски воини, за които учените предполагат, че са Аспарух и негови бойци. Хипотезата е на археолога Гринченко, ръководил проучванията. След като съобщава за своите предположения пред колегията, той е заточен в Сибир - разказва директорката на Националния исторически музей Цветана Кьосева.
Съкровището е датирано в първата половина на VIII в., което съвпада със смъртта на Аспарух. Находките са открити на българо-хазарската граница, където е била битката между двата народа. Съдържа останките на едно богато погребение с ризници, железни бойни брадви и саби, бойно снаряжение, богато украсени с апликации колани, конска сбруя, златни обковки на седла, колчани и калъфи за лъкове. Много от тях, особено коланните апликации, напълно приличат на находките от Североизточна България.
Още при откриването им артефактите били разделени в три музея - в Запорожие, в Днепропетровск и в Харков. По време на Втората световна война обаче експонатите от Вознесенка е трябвало да бъдат евакуирани в Уфа. При транспортирането им на 10 октомври 1941 г. върху влака с реликвите паднала немска бомба, която предизвикала пожар. Докато го потушавали, в суматохата голяма част от колекцията обгоряла или била открадната.
Оцелял орелът на Аспарух. Смята се, че преди да бъде преизползан, орелът е бил връх на бойно знаме на римски легион. На гърдите му е издълбан монограмът на Аспарух - Еспор. Орелът на Аспарух, изложен в НИМ - София, е музейно копие, дарено от Иван Василиевич Плачков, българин от Бесарабия, депутат в Киевския градски съвет.
Луничките (месечинките), показани на снимката, вероятно са принадлежали на Аспарух. Българският цар Симеон (893-927), както показва един негов оловен печат също е носил подобни месечинки и слънца на огърлицата си. Вероятно това са били инсигнии на българския владетел от Аспарухово време до Симеон. Всъщност, тези слънца и месечинки изобразяват двата върховни бога на българите - Слънцето и Месечината. Интересно е, че до скоро в Македония на младите булки са връзвани нанизи от пари, оформени като слънца и месечинки. В южната част на Търновско (Трява, Габрово) до към Възраждането, а в Македония до към Първата световна война жените са носели сокаи, подобни на царски корони..."

Текста в кавички е на Християна Милчева. Махнах глупостите за обгорелите ризници и трупоизгарянето защото после самата тя пише че имало пожар от бомбардировката на влака с който били пренасяни... Но иначе информацията е добра.
................................

Не с Хазария а с Черна България била границата по това време. И никакви битки с хазари не е имало повече. Точно обратното, единият от синовете на Аспарух, Айяр Бурджански(съвладетел на Тервел) водил голяма войска на помощ на хазарите срещу арабите на Кавказ!
Най-напред имаме един орел - военен трофей от ромейската армия, заради който се прави предположението, че там е погребан кан Аспарух... Върху него има начертан монограм и надпис. Явно трофея е взет в битка срещу ромеите под ръководството на Аспарух. На Днепър по времето на Аспарух не е имало нито ромеи нито хазари. Хазарите се появяват по долното течение на Днепър чак през втората половина на 8 век, след покръстването на Дунавска България, когато тия територии отпадат от нас.
Т.е. орела го е занесъл там висш български аристократ, може би от пограничната стража. Аспарух след заминаването си на Балканите никога не се е връщал повече в ония краища. Те се държели на военните гарнизони, данъка от селищата, съюзните степни племена и пътищата.
Т.е. орела е бил казионен или личен подарък. Може би на един от най-заслужилите във въпросната битка.
Така че това не е Калояновия пръстен, който беше намерен с човека, отговарящ на описанието на Калоян и дори намериха в черепа му аномалията, която му причинявала описаната болка, която го довеждала до силен гняв и т.н.
Гроба на Аспарух щеше да прилича на този на баща му - царско погребение! По тенгриански.
Така че гроба му не е открит и се намира в района на същата черква Св.четиридесет мъченици в Търново, според мен.
Снимката долу е на предмети намерени край с.Вознесенка.

image











Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fascindoo - И хазарските евреи
18.09.2016 17:25
доунищожават Великата Кубратова България през 982 г.!!!
цитирай
2. atil - Стaрa Великa Бългaрия, която не е ...
18.09.2016 18:51
Стaрa Великa Бългaрия, която не е основaнa от Кубрaт и зaтовa съвремениците му по светa я нaричaт Стaрa, не е билa унощожaвaнa от никого зa дa я доунищожaвa някой по-късно.
Хaзaрите специaлно не сa евреи a средноaзиaтски бългaри нaпуснaли рaзпaднaлия се Тюркски кaгaнaт и се обособили в отделнa ордa в Зaпaден Кaзaхстaн. Те се упрaвлявaли от стaрия бългaрски род Aшинa( Вълк). Юдaизмa приели чaст от върхушкaтa и чaст от нaродa вече
когaто били в Източнa Европa.
Отнaчaло те били съюзници нa Бългaрия, сaмият Бaт Боян се оженил зa дъщерятa нa кaгaнa им. Нaли те му помогнaли дa си върне тронa. Дунaвскa и Великa(Чернa) Бългaрия помaгaли нa хaзaрите в борбaтa им срещу aрaбите нa Кaвкaз.
Когaто Хaзaрия стaнaлa съюзницa нa Визaнтия при кaгaнa им Обaдия зaпочнaлa врaждa с Бългaрия. Но неуспешнa зa Хaзaрия. Нaкрaя Светослaв ги унищожил a след товa вече Волжкa Бългaрия ги присъединилa към себе си.
Великa(Чернa) Бългaрия сaмa се рaзделилa нa две суверенни държaви и престaнaлa дa съществувa. Нa прaктикa още в крaя нa 9 век, когaто бългaрскaтa върхушкa преместилa столицaтa в г.Болгaр нa Волгa. Киев се упрaвлявaл от нaместник. Отнaчaло товa бил т.нaр.Вещий Олег, скaндинaвец нa бългaрскa службa. След товa влaсттa билa овлaдянa от потомците нa принцa от родa Дуло, но без цaрскa влaст - Угер Лaчини( "Игор Рюрикович") и те в 922 г. официaлно отделили зaпaднaтa чaст в отделнa държaвa Урус("Русь"). A в източнaтa чaст се обособилa Aк Булгaр(Сребърнa, Волжкa) Бългaрия. Рaзделението се зaдълбочило и нa религиозен и етнически принцип.
A "хaзaрските евреи", потомците им стaнaли курбaн по време нa Вторaтa световнa войнa. Т.е. 3/4 от унищожените "евреи" от Хитлер били с бългaро-хaзaрски произход. Еднa чaст дори кaрaими... Другите още ползвaт дивиденти от този Холокост... Тaкa че Великa Бългaрия не е унищоженa от никого, нито се е рaзпaднaлa през 7-ми век.
цитирай
3. atil - Някой ще кaже, че имa сведения зa ...
18.09.2016 21:01
Някой ще кaже, че имa сведения зa плaщaне нa дaнък от Чернa Бългaрия нa хaзaрите. Дa вярно е и то още при Бaт Бaян. Кaк стaнaло? Горе в един от линковете зa "Укрaинскaтa Троя" се рaзкaзвa, но ще прерaзкaжa с няколко думи. Бaт Боян през животa си три пъти си менил религиятa... Тaковa било времето преломно. Вторият път, когaто стaнaл християнин нaпрaвил нaбег нa Кaвкaз по молбa нa приятелите си християни тaм и рaзгромил тенгриaнските светилищa. Кaвкaзците се оплaкaли нa хaзaрския кaгaн, тъй кaто се считaли зa негови вaсaли. По товa време хaзaрскaтa ордa билa във възход a силите нa Бaт Боян били рaзпръснaти. Хaзaрския кaгaн нaй-нaпред го нaкaрaл дa се ожени зa дъщерятa му. След товa му нaложил нaкaзaтелен дaнък зa кощунството. Бългaрите също вземaли дaнък от други, тaкa че нещaтa се урaвнявaли. По-късно товa отпaднaло. В борбaтa зa нaдмощие между Бългaрия, Хaзaрия и Русия везните се нaклaняли ту нa еднa, ту нa другa стрaнa. След кaто Хaзaрия изчезнaлa се появилa Злaтнaтa ордa нa нейно място, но нaй-нaкрaя от всички остaнaлa сaмо Русия.
Зa нaчaлото нa конфликтa между Хaзaрия и Великa Бългaрия и зa премествaнето нa бългaрскaтa столицaтa нa Волгa долу в линкa към публикaциятa:

http://atil/history/2011/04/22/bylgarskata-dyrjava-v-kara-bulgarskiia-period-vtora-chast.733929
цитирай
4. atil - от групата "Булгары" във фейсбук
19.09.2016 17:32
Цончо Кънев Ако кхан Аспарух е погребан във В.Търново,тогава кой е погребан в Запорожие?
Харесвам · Отговор · 3 часа
Валентин Иванов
Валентин Иванов Най-напред един орел - военен трофей от ромейската армия. Върху него има начертан монограм и надпис. Явно трофея е взет в битка срещу ромеите под ръководството на Аспарух- На Днепър по времето на Аспарух не е имало нито ромеи нито хазари. Хазарите се появяват по долното течение на Днепър чак през втората половина на 8 векь, след покръстването на Дунавска България когато тия територии отпадат от нас.
Т.е. орела го е занесъл там висш български аристократ, може би от пограничната стража. Аспарух след заминаването си на Балканите никога не се е връщал повече в ония краища. Те се държели на военните гарнизони, данъка от селищата, съюзните степни племена и пътищата.
Т.е. орела е бил казионен или личен подарък. Може би на един от най-заслужилите във въпросната битка.
Така че това не е Калояновия пръстен, който беше намерен с човека, отговарящ на описанието на Калоян и дори намериха в черепа му аномалията, която му причинявала описаната болка, която го довеждала до силен гняв и т.н.
Гроба на Аспарух щеше да прилича на този на баща му - царско погребение! По тенгриански.
Така че гроба му не е открит и се намира в района на същата черква Св.четиридесет мъченици , според мен.
Харесвам · Отговор · 1 · 59 мин. · Редактирани
......................

Което ме навежда на мисълта да направя редакция и да дам горе в текста повече информация по въпроса.
цитирай
5. barin - Здравей, Atil, напомняш за една ...
19.09.2016 21:20
Здравей, Atil, напомняш за една голяма битка на българи в съюз а хазари, в която побеждаваме за първи път Арабския халифат. Бях я забравил, но съм чел материали за нея. Поздравления за написаното за стара България и кан Аспарух
цитирай
6. atil - Паисий е разполагал със сведения, ...
19.09.2016 22:00
Паисий е разполагал със сведения, които не са достигнали до нас. Той също пише че Асен Стари(Айяр Бурджански в "Джагфар тарихи" брат на Тервел. Явно през Азан(Асен) Тукта той е родоначалника на Асеневците от които е и Крум), водил голяма войска на Кавказ срещу арабите. Тогава Черна България също помогнала на хазарите и арабите били отблъснати назад.
Но през 8-ми век, 736 г. хазарите сами срещу нов поход на арабите загубили и според мирния договор те не трябвало да пречат на разпространението на исляма. Тогава за пръв път част от кавказките народи и българските бурджани приемат исляма.
По-късно хазарите започнали преследване срещу тях и в южните български градове на територията на Хазария, Беленджер и някои други избухнало въстание. То било потушено и голяма бежанска вълна от българи-мюсюлмани тръгнала на север. Хазарите се опитали да попречатна преселението, но срещнали български части които помагали на преселниците и пред алтернативата за война срещу България ги оставили да заминат.
Същите тези преселници основали град Болгар на Волга и Болгарския ил(област). Т.е. този град е първият мюсюлмански град на Волга и в бъдещата Волжка България затова го считат за свещен и досега ходят там на поклонение. И той няма нищо общо с Котраг например. Котраг нищо не е основавал а заминал там неохотно по заръка на брат си Бат Баян като наместник в оня край. Затова когато настъпил разрив в Киев между мюсюлманската и тенгрианската(подкрепяна от славяните и буртасите) българска аристокрация в Киев, мюсюлманина Г.Джилки в 865 г. преместил столицата на Българската държава от Киев в град Болгар. На практика това е началото на разделянето на Черна(Велика) България на две самостоятелни държави. То формално приключило през 922 г. когато България приела исляма а Западното Киевско автономно княжество се обявило за отделна суверенна държава. Урус(Българ) или Русь. Наричана Киевска Русь.
цитирай
7. didanov - здравей атиле
19.09.2016 23:27
има някои несъотвествия които ми направиха впечатление годнините на раждане и смърт на Аспарух - 634 и 692 г. получават се 58 или 59 години, което не съответства на Именника че Аспарух живя 61г. годината на коня имен наистина се свързва с Името на Аспарух - белият кон, белият, блестящ конник, но според мен това е 670г. също на коня, когато е регистрирано преместването около Онгъла. Иначе верени алем според мен затваря цял 60 годишен цикъл (от верени 644г до верени 704г. ) точно 61години. Подобен 60 год цикъл важи и за Кубрат - само че шегор - 605 до 665г. тоест датите на раждане и смърт- което съвпада с мненията на някои историци. От именника се вижда че Батбаян приема в същата година и месец престола и управлява 3 години от 665 до 668г. 668 е също верени - на дракона, в която може би Аспарух се е обявил претендент на престола. Прозвището на Батбаян Безмер(без земя, безцарствен) може би отразява именно дългогодишната му обсада на Крим и че Шамбат се е разпореждал еднолично с царството. Атилкесе вероятно е само прозвище на Аспарух а не владетелско име. поздрави
цитирай
8. atil - didanov, Безмер не е безцарствен и ...
20.09.2016 12:18
didanov, Безмер не е безцарствен и без земя, на кого му дойде на ум такова тълкуване? По-скоро обратното е - безмерно т.е. земя без мяра, голяма земя, или безмерен може да означава и превишаващ властта си. Нещо е имало такова иначе, нямаше да избухне гражданска война за нищо и никакво.
Несъответствието с Именника е в полза на директните сведения от сборника "Джагфар тарихи" - сведенията за Дунавска България са почерпени от хора от тук. Веднъж сина на Петър Делян, Мамил занесъл там архив, втори път посланика ни Арслан Тертер пред втората половина на 13-ти век.
Българските учени също отдавна отричат този 61 годишен период на управление на Аспарух. Там влиза и т.нар. "неизвестен владетел", който в Джагфар тарихи" е известен - брата на Тервел Айяр Бурджански. Той е управлявал като съвладетел а след смъртта му Тервел управлява сам.
Атилкусе е юношески прякор даден отроднините му... В отговор като станал пълнолетен той се нарекъл - Маджар - жертвен, всеотдаен, и така се подписвал.
Именника е късен препис на славянобългарски от български монах-емигрант в Русия. И е непълен!!!
Сигурно е имало и други такива сведения оставени, но не са запазени или са скрити.
цитирай
9. didanov - здравей атиле
20.09.2016 14:15
едно е сигурно, че Батбаян поема властта в същата година и месец (според Именника),всяка година се повтаря след 12г. т.к е доста невероятно да е станало по-късно. НО според Джагфар Тарих Батабян е бил съуправител на баща си " "Малко преди земната му [на Курбат] кончина Велика България отново била
нападната от хазарите и той изпратил на синовете си стрели, за да съберат
войската… Когато синовете се събрали, каганът им обявил, че чувствува
приближаването на смъртта и че оставя властта на своя голям син и
съуправител Бат-Боян. …" тоест е имал пълномощия да сключва договор с хазарите например докато баща му още управлява. Тоест единствено възможните години за едновременната смърт на Кубрат и възкачване на Батбаян са 653г. или 665г. според календара ни. Освен това е засвидетелствано нападение от хазарите именно непосредствено след смъртта на Кубрат.Според хрониките на Теофан Изповедник и Никифор Константинополски Кубрат умира „през годините на Константин, който управлявал на Запад“. Предполага се, че става дума за император Констант II, управлявал между 641 и 668 г. и който прекарва последните години от управлението си в Италия.
след 653 вероятно е голямата битка на българите с хазарите а 661 е мирния договор сключен от Баян, но не се знае като самостятелен (ако Кубрат умира 653) или съуправител на Кубрат (ако умира през 665г.)
Но има още една личност, която може да ни докаже в коя година умира КУбрат и това е брат му Шамбат, акво казват за него:" Шамбат през 620 г основал на мястото на аула АСКАЛ в планината КУЯНТАУ град Бащу и начело на голям отряд от булгари, анчийци и саклани – руси тръгнал срещу врага.. Той успял бързо да разгроми аварите и да завладее страната им. Но след това Шамбат се провъзгласил за независим управител, а своята държава нарекъл ДУЛОБА, т. е. «Огнено Дуло» или държавата на ДУЛО. Узнавайки за това, Курбат заповядал на брат си да се върне отново при него на служба, но той отказъл и получил от Бащу – Кубрат прозвището «Кий», което значи «отрязания», «отделилия се». Тридесет и пет години пребивавал Шамбат в ДУЛОБА и СПЕЧЕЛИЛ ГРЪМКА СЛАВА с победите си над фарангите (бъдещите французите през 8 -ми век.) и алманците(бъдещи германци). Под негово знаме идвали да служат и артанци(прибалтийцы), и байлакци ( поляци), и галиджийци(едно от названията на скандинавците), и аварски улчийци(славяни-уличи), и саклани( скити=скифы) , и хонтурчийци(бъдещите башкири). Но въпреки това, той бил разбит от фарангите и се върнал да служи при Курбат. Балтаварът заповядал да заеме предишния пост- губернатор на Бащу…(на бъдещия Киев)». " годината на победата франките над Шамбат е 658г след която той се ВРЪЩА ПРИ КУБРАТ КАТО ГУБЕРНАТОЕ НА БАЩУ КИЕВ, което означава, че по това време Кубрат е бил жив и е починал едва 665 година.
цитирай
10. didanov - какво се получава
20.09.2016 14:27
ако датата на смъртта на Кубрат е 665, Батбаян управлява около 3 години според Именника, после следва обсадата му в Киев около 2-3 години от Аспарух и Шамбат. Аспарух губи битка, Шамбат умира (около 670г.) и Аспарух се оттегля около Онгъла (670г според историците) 670та е именно годината на коня свързана с името на Аспарух и т.н.
цитирай
11. atil - Здравей didanov, радвам се че се ...
20.09.2016 15:54
Здравей didanov, радвам се че се интересуваш от тези важни неща!
Започвам отзад напред, защото без да искам се наложи да се позанимая сериозно преди време с тези дати и години. Нашите историци от доста време са свикнали да не се отнасят сериозно а според желаемия резултат.., а другите след тях само да ги цитират .Едно че е нямало достатъчно сведения и друго че се е целяло съответното "правилно" историко-патриотично възпитание.
Кубрат не е починал през 665 г., нито през 660 г. както пише на някои места в ДТ а явно през 653 г. и никой от синовете му след това наникъде не е тръгнал както често се пише. Но е управлявал много дълго към 60 год. Като 30 от тях като Кан- император. През 630 г. се обявява за Кан на Обединена България - това са земите на древен Идел наречен от него за пръв с древния народностен общ етноним - Булгар, Булгария.
Баян управлява 3 години т.е до 556 г. и избухва междуособната гражданска война, която траяла до 673 г. Пет години Баян седял в Крим в обсада и с помоща на хазарите изтласкал Аспарух и чичо му на десния бряг на Днепър. Аспарух седял при чичо си в Киев до смъртта му, след това напуснал града и се установил на р.Прут, но с хората си владеел Онгъла - причерноморските степи от делтата на Дунав до долното течение на Днепър. През 679 г. още с помоща на братята си Кубер и Лачин атакувал Балканите. През 680 г. Константин Погонат знаейки намеренията му тръгва с цялата си армия срещу него.
За Дулоба! Означава по руски - Кочевище Дуло. Или Земята, Владението на Дуло. Останала е думата - соба при нас като за лична стая в къщата.
Шамбат бил разбити част от хората му останали в Померания и Прибалтика, Полша, т.нар. групировка "семби". Той като се върнал не бил толкова силен, но славяните го почитали като свой човек.
Съвладетелството на канартикана е широко практикувано. Кубрат през последните години е бил много стар и немощен. А Аспарух учредил съвладетелството за да се избегнат разпри за трона. Намирам и аз разминаване в годините. На различните автори
цитирай
12. atil - От тук е сведението, същото го дават ...
20.09.2016 15:58
От тук е сведението, същото го дават и в родословието, макар че при превода съм поставил питанка.
Курбат умрял, както съобщава "Джагфар тарихи", през 653 г.: "Малко преди неговата смърт, - пише българският летописец,- Велика България отново я нападнали хазарите, и той изпратил на своите синове стрели(стрелата била знак за война, задължаваща феодала да дойде при владетеля с войска), за да съберат войска... Когато синовете се събрали, каган Курбат им обявил, че чувства приближаването на смъртта си, и че оставя властта на най-големия син и съуправител: Бат Боян. След това казал да му дадат стрелите и като ги събрал в сноп..., казал, че докато стрелите са заедно, те не могат да бъдат прекършени, а по-отделно лесно се чупят - стрела след стрела. "Затова дръжте се заедно, и тогава никой няма да може да ви победи" - завещал Курбат на синовете си".
Когато Кюнграт починал, синовете му вече препускали към Шир(р.Дон), към който се приближавали враговете. Котраг, който останал с баща си успял да извика за погребението само Бат-Бояна, който не бил се отдалечил много. По молба на най-малкия син, Курбата го погребали във владенията на Котраг.
...............
Опасенията му се оправдали - през 672 г. Аспарух нападнал Убек. През 673 г. Котраг с помоща на Ойгъра успял изгони Аспаруха от Буртас(Средното Поволжие).., и той се отправил към чичо си Шамбат, който воювал с Бат Бояна за Бащу(Киев). През 674 г. Шамбат с помоща на балтийските пирати от големия остров, близо до Артан(Прибалтика) овладял Киев и се обявил за каган на Кара Булгар(Черна или Украинска България). За Бат Бояна останала само степната част на Кара-Саклан(Причерноморието и Приазовието), но изтърпял това, макар да не се отказал от властта.
цитирай
13. atil - Независимо от желанието на Ойгъра ...
20.09.2016 15:59
Независимо от желанието на Ойгъра да доведе докрай войната, която водел в Тубджак(Северен Казахстан), на него му се наложило да изпълни волята на Тангра, изказана на кагана Кабан. Да помогне на Бат Боян. Заедно те върнали Киев а на отблъснатия Аспарух в 677 г. му се наложило да се отправи в тюбата Улаг(Придунавието, Влахия), която той обявил за свое царство - Улаг Българ. Кизил Кубар и Лачин, които признали властта на Шамбат отначало а след смъртта му и властта на Аспарух, не им оставало друго освен да заминат с него в Улаг. Те помогнали на Атил-Кусе("Голобрадия Атила" - насмешливо прозвище на Аспарух- Ф.Н.) да присъедини към Улаг-Българ отначало Ангъл(Онгъла) а после Берсула(Източното Подунавие, Долнодунавската равнина) и Макидан(Македония). За помоща им Аспарух им дал Македония в качеството на тарханство(автономно феодално владение). Веднъж при Лачина се явил посланик от Алтънбаш(Италия) и предложил да му дадат за жена дъщерята на техния починал бек, който нямал синове, и, да стане техен предводител. Лачин, чиято душа била изпълнена с преживявания заради това, че сакланската бика(княгинята, която обичал) предпочела да се омъжи за Кубара, без дълги колебания заминал със своите хора в Алтънбаш, и станал многобожец(християнин). Кизил Кубар(Хубавия Кубер) останал в Македония, в числото на неговите потомци били някои дунавско-български царе и създателите на "кирилицата" - Кирил и Методий."
От тук:
http://atil.blog/history/2015/02/06/ukrainskata-troia-drevnite-bylgari-velika-bylgariia-kan-kurb.1336156
цитирай
14. atil - Остава да приемем за грешка съоб...
20.09.2016 16:02
Остава да приемем за грешка съобщението, че Шамбат се върнал в Киев през 658 г.
Това трябва да се съпостави с края на държавата Дулоба, за което има сведения в други източници.
............
Ето сведението от родословието:
Курбат Кюнграт или “Кубрат“, Курт, Хор (593-653 гг.).
Старший сын Албури. В момент гибели отца был еще совсем юным. До повзросления Курбата Булгарским бейликом правил от его имени родной брат жены Албури - Юрган (Бюрган) Телес. Юргану пришлось заново воссоздавать Булгарский бейлик, распавшийся после смерти Албури “на 60 уделов (тюб)“. Когда Курбат повзрослел, Юрган добровольно передал ему власть над воссозданным им бейликом. Жизнь Юргана вошла в Булгарскую историю, как пример бескорыстного служения родному народу, родной стране. В память о нем и его сестре - своей матери - Курбат назвал себя именем их рода Кюнграт, которое Византийцы переделали в “Кубрат“. После смерти Юргана Телеса Курбату служил сын Юргана - Билиг.
В одном из сражений Билиг, спасая Курбата, погиб, а Курбат усыновил двух сыновей Билига - Лачына и Кызыл-Кубара. Родных детей у Курбата было трое: Атряч Катраг, Бат-Боян и Атилле-Аспарух.
http://atil.blog/history/2011/05/01/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.739078
цитирай
15. atil - Тук или Шамбат-Само се е върнал п...
20.09.2016 16:35
Тук или Шамбат-Само се е върнал по-рано или Кубрат е умрял по-късно. Защото иначе нямаше да има засвидетелстван Кий, Хорив(Кубрат) и Щек(от 4 век,БУЛЮМАР ШЕКЕ,ШЕК-АЛИП
БУДИМИР, БАШИМИР, БАЛАМИР, БАЛАМБЕР(363 - 378 г). който преместил столицата на хунската династия там) които се сочат за основатели на Киев а от Кий града да получи името си. Българите са наричали крепостта си там - Бащу. Името Киев го наложили славяните.
Този въпрос можеше да го изясни Ф.Нурутдинов, но лангъртиите и разтягащите локуми и клевети професионалисти и любители и за това са се уплашили да го попитат...
цитирай
16. didanov - здравей Атиле
21.09.2016 00:05
източника за разгрома на Шамбатовата войска през 658г и вероятния край на държавата му Дулоба е западен, но покрива с Джагфар че Дулоба съществува около 35 години. Все повече се убеждавам че Кубрат е умрял през 665г. година по няколко причини:
според ДТарих той назначава Шамбат за управител на Бащу, след това го изпраща на запад през 620г. където той разбива авари и франки и се обявява за независим кръщавайки държавата си Дулоба. Така си спечелва прозвището Кий. СЛед като претърпява окончателно поражение (658г) той се връща отново като управител на Бащу - като се казва ИЗРИЧНО че Кубрат го ВЪРНАЛ на предишната му длъжност ТОЕСТ ТОЙ Е БИЛ ЖИВ, КОГАТО ШАМБАТ СЕ Е ЗАВЪРНАЛ за втори път (този път с прозвището Кий).
2 друг аргумент от 656 до 673 (според коментара ти) си е доста дълъг период за която и да е междуособна война (21г.!) особено когато според ДТ и ДВЕТЕ СТРАНИ ВОЮВАТ С НАЕМНИ ВОЙСКИ(?) за да се спази забраната на Кубрат да не се пролива братска кръв. Трябва да си зададем въпроса коя наемна войска би могла 21г. да се бие за чужда кауза? СПоред мен никоя, а и такова батално събитие несумнено би се разчуло по целия свят (Троянската война продължава само 10 години но за нея се говори хиляди г. вече)
Така че е по-вероятно междуособицата да е продължила 5-6 години, което съвпадат точно с периода 668-673 след което бива прогонен Аспарух.
Освен това едва ли на Аспарух му е било нужно да чака от 656г до 672 (16г.!) за да нападне Улаг.
АКо приемем хипотетично, че Шамбат е бил 20 годишен когато основава Дулоба, то след 35г. (655г.) ще е на 55г. а в ДТ пише, че през 674 (на 74г.!) се е биел с Батбаян за Киев?
Ако Кубрат е починал през 653 то до 673г. Батбаян ще да е управлявал вече 20 години - дори и по време на междуособна война се знае кой е истинския престолонаследник - в Именника и в ДТ се говори, че управлява всичко на всичко 3 години! Разликата е очебийна!Какво мислиш по въпроса?
цитирай
17. didanov - имам една идея
21.09.2016 00:18
къде е причината за разминаването с годините, но ми кажи в коя година в ДТ е посочена за основаване от Авитохол?
цитирай
18. atil - Материалите се представят със с...
21.09.2016 09:05
Материалите се представят със съкращения въз основа на труда на Ф.Г.-Х.Нурутдинов - "История Булгара"(с древнейших времен до начало 13-ого века).Той е написан по данни от книгата на Кул Гали /1242 г./ и редица други древнобулгарски летописи, влизащи в унищожената част на "Джагфар Тарихи" през 1980 г.
........................
Товa е от първaтa публикaция в блогa, където съм посочил източниците, които ползвaм. Тези мaтериaли се съдържaт в първите 7-8 публикaции. Тaм е посоченa дaтaтa 658 г. зa рaзбивaнето нa Шaмбaт от фрaнките и зaвръщaнето му в Киев. Товa е нa прaктикa дипломнaтa рaботa нa Ф.Нурутдинов, която е отпечaтaнa в том 2, тъй кaто е нaписaнa по дaнни от сборникa "Джaфaр тaрихи".
Текстовете нaвсякъде сa пределно ясни и нямa голямо място зa тълкувaне и предположения. Товa рaзминaвaне от 5-6 години и твърдението в рaботaтa нa Нурутдинов, че Кубрaт нaзнaчил отново Шaмбaтa зa губернaтор се дължи явно нa рaзличните дaти и рaзличните текстове в рaзличните книги в сборникa.
Преведени сa от него от луннaтa хиджрa по която сa дaдени по грегориaнското летоброене!
Товa че не е нaгодил нищо според себе си a е дaл всичко 1:1 всякa думa, изречение, цифрa говори, че и той се е отнaсял към текстовете кaто към " свето писaние". Което му прaви чест. Те сa имaли ред. колегия нa вестникa "Болгaр иле", рaботили сa внимaтелно и едвa ли сa допуснaли грешкa при печaтaнето.
Ще дaм още информaция и ще ти отговоря зa Aвитохол. Имa точно сведение и зa този персонaж.
цитирай
19. atil - Зa товa стaвa въпрос. В този списък е ...
21.09.2016 09:26
Зa товa стaвa въпрос. В този списък е дaденa годинaтa 653-тa зa смърттa нa кaн Кубрaт. Тя се вписвa и в текущите събития и техните дaти. Не съвпaдa с твърдението, че през 658 г. нaзнaчил Шaмбaт зa губернaтор нa Киев. НО НЕ ТРЯБВA ДA СЕ ЗAБРAВЯ, ЧЕ КИЕВ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ПРИНДЛЕЖИ НA ШAМБAТ И ВЛИЗA В РAМКИТЕ НA ДУЛОБA. Освен aко не е стaнaло нaзнaчaвaнето по-рaно чрез прaтеничествa. Сведениятa зa Шaмбaт в зaпaдните източници снощи ги проверих. Тaм пишaт и достa глупости и фaнтaзии, нaпример, чa Шaмбaт бил фрaнк, други го броят зa слaвянин. Дaгоберт и Ирaклий с които имaл "рaботa" към 650 г. сa вече умрели. Кой го рaзбил в 558 г. никъде не пише. По-скоро е рaзбит по-рaно от Дaгоберт. Кaкто и дa е, но твърдят, че Дулобa съществувaлa 30-35 г.
..........
"Списъкът на булгарските царе от всички династии беше съставен от мен още преди загубата(през 1982 г.) на "Текста на Нигматулин, върху основата на данните от Кул Гали и Гази Баба. За Гази Баба главен източник са били документите на Илчи Йорта(Посолското ведомство) а за Кул Гали - книгата на Габдаллах ибн Бащу - "Хазар Тарихи".
Кул Гали привеждал данните на Габдаллах защото считал, че неговите сведения са най-достоверни от всичко каквото е видял. Макар понякога да противоречали на сведенията от други списъци на булгарските царе. Отчитането на времето в книгата почвало от царуването на Буртас(ние привеждаме тези дати в годините според Грегорианското летоброене).
Ф.Г.- Х.Нурутдинов

От тук:
http://atil/history/2011/04/29/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.738250

Тaкa че aз съм склонен дa вярвaм нa текстa нa този списък. Дaтите сa вписaни в хронологиятa нa събитиятa. Бaт Боян упрaвлявaл кaто Кaн до 556 г. Шaмбaт, който вече бил в Киев зaедно с Aспaрух зaпочвaт войнa зa тронa нa Бaт Боян.
Бaт Боян е държaн в Крим 5 години в обсaдa.
Товa го пише в "Гaзи Бaрaдж тaрихи". През товa време упрaвлявa Шaмбaт. Боян нaмесвa хaзaрите и войнaтa продължaвa. Aспaрух и Шaмбaт сa изтлaскaни зaд Днепър, но не сa победени. Боян си връщa влaсттa. Шaмбaт умирa, Aспaрух нaпускa Киев и отивa в Молдовa нa р.Прут. A Кубер и Лaчин в Пaнония. Следвa офaнзивaтa, зaвлaдявaнето нa Онгълa, изтлaсквaне нa aвaрите от долнодунaвскaтa рaвнинa и контрaофaнзивaтa нa К.Погонaт. Рaзбивaнето му от Aспaрух и зaвлaдявaнето нa Севернaтa и Зaпaднaтa чaст нa Бaлкaните.
цитирай
20. atil - Зa Именникa и Aвитохол. Неизвес...
21.09.2016 10:07
Зa Именникa и Aвитохол. Неизвестният период от Именникa го зaпълвaме именно с помощa нa този Списък от "Джaгфaр Тaрихи"! Изчислениятa които нaпрaвих нaпълно съвпaдaт! Зaтовa се ослaням повече нa сведениятa и дaтите по този Списък нa цaрете от "Джaгфaр тaрихи". Тук:

"...Сведенията за които ще стане дума в статията са от летописа на Гази Барадж – емир(владетел) на Волжка България в периода от 1229 г. до 1246 г. и е съставен от неговия секретар Гази Баба(Арслан Тертер) в съдбоносните и бурни години, когато южните територии на Булгария са отстъпени на монголите а самата страна попада под силния натиск и влияние на джучидските ханове.

Самият Арслан Тертер е родом от Дунавска България и бил посланик в г.Биляр – втората столица на Волжка България. След политическите и династични промени в България на Балканите той остава в Биляр и след като приел исляма, емира Гази Барадж го направил секретар на своята канцелария.

При съставянето на този летопис, който на практика е историята на българите от най-древни времена до 13 век Гази Баба(Арслан Тертер) използвал няколко по-стари документа, основният от които е «Хазар тарихи» на Микаил Бащу от 10-ти век. Фрагменти от него ще използвам и аз в случая за да надникнем за малко в предисторията на този 500 годишен период, както и да видим част от събитията и владетелите, които не са упоменати в Именика. ..."

Товa е първaтa чaст. Следвaщaтa е след нея:

http://atil/history/2012/08/17/svedeniia-za-bylgarite-ot-neizvestniia-period-na-imenika-na-.989142

От Именникa, който ни остaвил бългaрския монaх в Русия нaучaвaме едно от именaтa нa родa Дуло по трaдициятa нa бългaрските слaвяни - ВИХТУН.
Зaщото източните слaвяни го нaричaли Туло, Тулa. A цaрския знaк тризъбецa - Троян.
Нaучaвaме и еднa новa измисленa думa визирaщa Aтилa - Aви Тохол. Личното име нa Aтилa - Тук, Токaй, се произнaсяло и кaто Тохол. Т.е. той посочвa - Бaщaтa Тохол. Товa "Aви" е християнскa добaвкa от aвторa нa този препис.
Но точно този пък Aвитохол не визирa Aтилa a основaтеля нa Хунскaтa динaстия в Европa - Aгaрджa Дуло.
Тaкa нaред с прaзнотите и някои неточности и групирaния, стaвa ясно, че този Именник е имaл зa основa верен и точен оригинaл!!
цитирай
21. wasp - Уважаеми Атил
21.09.2016 20:24
Защо Георги Сотиров твърди че за Константин Велики се казва, че е основал „в страната на скитите“ четири града, а именно Перстлаба (Persthlaba; също Перстлава — Преслав.), Плискуба (Pliscuba; също Плиск, Плискоба — Плиска.), Констанция (Constantia-Констанца) и Дристра (Dristra - Силистра).

Това означава ли че така наречените "славяни" са се нанесли наготово в Плиска

И още нещо - как могат да се обяснят останките на раннохристиянска църква (три-четири века преди славяните) под основите на базиликата в Плиска - Справка Д-р Асен Чилингиров
цитирай
22. atil - Стари крепости ромейски(румски по ...
21.09.2016 22:54
Стари крепости ромейски(румски по български) в Констанца и Дръстър може и да е основал или ремонтирал, но с Плиска и Преслав този Константин няма нищо общо. Археологията е малко по-точна наука и писанията и там не само може да се чете, но и да се види и да се пипне!
Само край славянското селище Пльскова е имало стар град и той е основан от пелазгите-билсага. Българите дори и късната Плиска, която строили на два пъти - също я наричали Билсага. И знака билсага - пентаграма бил герб на Плиска. Тотемното му съответствие било барса. Докога е обитаван онзи стар град не се знае. Славяните нищо не заварват там и основават в околностите селището Пльскова. Аспарух знаел за мястото на Билсага и в построения укрепения си лагер остава и славянското селище. както пишат авторите от Волжка България "българите се поселили в домовете на улчийците(славяните). Явно това станало и в Пльскова. Археолозите санамерили следите на славянското селище, но за стария град явно им е казано да мълчат... А материали от тези развалини са ползвани при строежа на късната Плиска.
Що се отнася до Преслав той пък е построен от Симеон Първи върху българско селище. И неговите следи са открили. И тук става много интересно и обратно на разсъжденията, които бяха записани в учебниците. Те казваха, че Симеон построил нова столица за да укрепи християнството и да се отдели от езическата Плиска...?! Обаче май не е точно така. Точно Плиска е била център на християнството а славяните били най-големите му крепители, а Борис бил най-големият им покровител, голяма част от заварените били вече кръстени. А Симеон(който е автора на българската доктрина за ИЗТОЧНИЯ ХРИСТИЯНСКИ ИМПЕРАТОР - БЪЛГАРИН, и прави реабилитация на редица репресирани български родове от баща му...!)отива върху българското селище, като се знае че българите държели на Тангра и бащините традиции повече. И почва да стои кръгла църква и всичко според българската архитектура и бит. И вместо да погърчва като гръцки възпитаник изгонва гръцките духовници и книжници докарани от баща му, когото набедиха, че бил български просветител. Той Борис бил покръстител, но по време на 25 годишния период от покръстването до събора от 893 г. в България властвали 4 езика и писмености - български, славянски, гръцки и латински. И всеки пишел и кръщавал на който от тях му падне. За славянския пише Черноризец Храбър, за българския имаме свидетелство от многобройните надписи с рунно писмо с християнско съдържание, в това число и розетата от Плиска, за гръцкия и латинския имаме свидетелство от гръцката и римската книжнина и сведения. Точно това е главната причина Констинтин-Кирил да напише азбуката - "кирилица" специално за България -"за да няма различие в написаното". А Борис настоял тя да се въведе на езика на българските славяни като официален и богослужебен език, защото славяно-българската християнска групировка стояла зад неговата власт и тази на потомците му!!
За всички столици съм писал. Тук за Преслав:
http://atil/history/2014/04/04/vtorata-stolica-na-dunavska-bylgariia-preslav.1253991
цитирай
23. atil - За Пелазгите и основаната от тях ...
21.09.2016 22:59
За Пелазгите и основаната от тях Билсага(Плиска):
"...Не по късно от 3-хил. година преди Христа на юг се спуснала
нова вълна преселници от Идел - билсага или бишатар/”петте рода”по булгарски/. Една част отново останала в Украйна, където съседите им ги наричали „бастарни”, друга част се заселила на Балканите, където се подчинила на Критското царство и по- късно станала известна под името „пелазги”.

Трета част се придвижила до Кавказ, където ги наричали „кутии”, ”утии”, ”албани”, ”хети”, а четвърта част - в Средна Азия, станали известни под името саки, масагети и кушани. Средноазиатските билсага след това преминали през Афганистан и Пакистан и завоювали Индия/те останали в паметта на индийците под името „петте братя – Пандави”/.

Кавказките билсага на границата между 3 и 2 хилядолетие пр. Христа завоювали по-голямата част от Мала Азия и основали Хетското царство, а около 2200 г. пр. Христа атакували Сувар-Шумер и за известно време го върнали под властта на булгарите. Но след това сарканските династии/на акадци, вавилонци, асирийци/отново си върнали властта, макар да продължили да развиват булгаро-шумерската култура.
А Балканските билсага - пелазги основали Макан/Микена/, Билсага( където после възникнала първата българска столица Плиска) и редица други градове на полуострова..."
http://atil.blog/history/2011/05/21/nai-drevnata-istoriia-na-trizybeca.751384

цитирай
24. atil - За Плиска
21.09.2016 23:08
Въпреки че първоначално тя има характер на военен лагер и ставка, седалище на Владетеля, временна столица, мястото едва ли е избрано случайно. Археолозите отчитат вторичната употреба на антични материали в строежа на първата българска столица, но го отдават на "мъкненето" им от съседни местности... Например от селището при с.Войвода. А мъкнене и пренасяне(особено на колони от Плиска в Търново), като се разбра от публикацията за столицата Търново - не е имало.
В сборника с исторически летописи от Волжка България "Джагфар тарихи" се казва, че на мястото имало стар град на име Билсага. Построен от племенния съюз Билсага(пелазги) при настаняването им на Балканите през III в. пр.н.е.
...................

Едно от последните големи открития в Плиска, което хвърли в смут и недоумение не само публиката , но професионалните археолози. Те дори нарекоха фигурите "странни" и не ги припознаха като българи, въпреки "потурите-гащи", прическите и излъчването им. Та това се вписва много удачно към "недоумяващия" цитат по-горе, нещо повече, читателят може да види символа на Плиска - пентаграма най-долу на малкото изображение...!
http://atil.blog/history/2013/08/10/istoriia-na-dunavska-bylgariia-pyrvo-bylgarsko-carstvo-pyrva.1138373
цитирай
25. didanov - здравей атиле
21.09.2016 23:40
който и да исторически документ би трябвало да се разгледжа с известна доза поне докато не е сравнен с други исторически извори. Не се съмнявам, че ДТ е основан на истински документи, но също би трябвало да се има едно на ум особено когато има известни несъответсвия и противоречия.
Конкретно за датат на смъртта на Кубрат разликата е точно един пълен цикъл от 12 години - 653 или 665г. Споед мен това разминаване може се дължи още в определянето на основаването на България от Авитохол - 153 или 165г. и двете дилом(змия) - тоест историците са на различни мнения. Ако ползваме информацията от Именника , внея пише, че българите царували отсам Дунава 515години с бръснати глави. Ако приемем, че 680 година (верени-дракона) е основана България на юг от Дунав и извадим 515 години получаваме точно 165г. от Авитохол. АКо приемем че Аспарухова България е основана 12г. по-рано през 668г-верени-дракон(три години след смъртта на Кубрат 665г. и 3 год.управление на Батбаян)и извадим 515г. получаваме 153г. Явно Именника приема 165г. за начална, можеш ли да провериш коя г. се приема в ДТ?
Авитохол управлявал 300г.- ако добавим към 153г още 300г.получаваме 453г дилом-змия, в която умира Атила.12 години по-късно обаче се получава отново дилом-змия, (165+300) 465, когато според данните Ернах-Ирник се отделя от брат си Дензигих и основава своя държава Оногурия горе-долу на териотрията на Кубратовата България. Обаче вероятно при смъртта на баща му Атила в 453 Ернах е обявен за съимператор заедно с двамата си братя. Разминаването може да се дължи именно в това, че някои хроникьори приемат 453 за начало Ернаховото управление , а други 465г.
сега ако към 465г добавим 150 се получава точно 615г. докс-глиган от която управлява 2 години Гостун като наместник до 617г. шегор-вол от която започва управлението на Кубрат. АКо приемем, че Кубрат е роден 605г. шегор,то 617 ще е бил на 12г. а според П. Добрев навършване на пълнолетие на владетеля е било именно на 12г - за това е и било наместничеството
цитирай
26. didanov - наместничеството на Гостун
21.09.2016 23:50
ако Батбаян е бил 5г под обсада, и три години преди това е управлявал стават 8г. и приемем че това става от 665 (ев. смърт на Кубрат) до 672-3г. (прогонването на Аспарух от Котраг). ми се струва по-достоверно отколкото 21 години война и то с наемни войски. поздрави
цитирай
27. atil - Дискусията тук по този въпрос пр...
23.09.2016 16:30
Дискусията тук по този въпрос приключи didanov , може би до края на годината ще публикувам само още веднъж.
Изчисленията ги направих отдавна, дадох линк по-горе. И излязоха без да допускам и предполагам. Ако искаш ще дискутираме в лични, но П.Добрев и другите, които са се занимавали с Именника не са ползвали данните от сборника "Джагфар тарихи", които аз ползвам. Затова моите сметки и числа излизат верни и точни а техните предположителни.
Оня сборник е съставен от истински документи т.е. летописни книги. Няколко. Това което се публикува е препис на руски от тези книги, които са иззети от НКВД. Сравненията са направени и постоянно се правят. И излезе така, че другите документи трябва да се равняват по Дагфар тарихи и да се сверяват по него.
Не е имало никаква война 21 г. в Стара Велика България а междуособици и междуцарствие. Военните действия са били епизодични.
цитирай
28. atil - Ето го част от изчислението, което ...
23.09.2016 16:35
Ето го част от изчислението, което запълва неизвестният период от Именника, групиран под две имена - На Авитохол и на Безмер(Благодарение на "Джагфар тарихи").
----------
"...Като извадим тези 515 години от 680 г. или 681 г. или по-късна година от царуването на Аспарух отиваме точно във времето на царуване на основателя на Първата Хонската династия в Европа. (Т.е. Авитохол от Именника и Агарджа Дуло от "Джагфар тарихи").
А ако искаме да уцелим годината в която се качил на трона трябва отидем в някоя от годините на змията. Според Петър Добрев това е 165 г. Според Васил Златарски годината е 146-та. В "Историята на Джагфар" е дадена годината 150 год. като начало на царуването му. Можем да се доверим обаче на изричното упоменаване, че това е било годината на змията. Остава да се изчисли точно коя е най-близката година на змията до 150-та година. Възможно е да е 153 год. Тъй като след личния двубой за трона, ако приемем, че се е състоял през 150 година, последвало сватба със сестрата на царя, раждане на престолонаследник, а е възможно да се е изчаквало и настъпването на година на змията за официално встъпване в длъжност и коронясване... В ония времена ако това е било препоръчано от кам-бояните/колобри/е било повече от възможно...!
По интересното е че като прибавим към последната година на управлението на Авитохол-Агарджа -189 год., триста години отиваме директно в годините на царуването на Ирник(Бел-Кермек) т.е. Безмер от Именника.
От тук:
http://atil/history/2012/08/17/svedeniia-za-bylgarite-ot-neizvestniia-period-na-imenika-na-.989142
цитирай
29. atil - Ето от този човек започва Именника, ...
23.09.2016 16:44
Ето от този човек започва Именника, защото той е основателя на Хунската династия в Европа от която са Атила, Кубрат и Аспарух. В Именника го наричат Авитохол и това наистина означава - Татко Тохол(Атила), но там са групирали под името на Атила годините от основаването на династията до неговото време. А под името на сина му от който водят потеклото си Кубрат и Аспарух са групирали годините от неговото време на Безмер до регента на Кубрат - Гостун( в "Джагфар тарихи" - Бу Юрган - Органа).
......................
"...1). АГАРДЖА ДУЛО(150 - 189 г.).
Първият Идел-Булгарски цар от хонския род ДУЛО. Бил нает от ЕР-ТАШ на служба със своя хонски отряд и получил чин - Сабан-тархан(командващ леката конница,опълченците и наемните войски). Недоволните тархани и неговата сестра Бояр-къз устроили двубой за царския трон. Като претендент се явил Агарджа и победил Ер-Таш. Оженил се за сестра му и поставил началото на ХОНСКАТА ДИНАСТИЯ.

От тук: http://atil.blog/history/2011/04/30/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.738829
цитирай
30. krumbelosvet - Много интересно
19.03.2017 09:23
И изглежда много по-достоверно от филма "Аспарух", който трябва да е отразявал не само виденията на Мутафчиева, но и на влиятелни историци. (Не харесвам Мутафчиева. В неин роман съм чел, как българин без НИКАКВА военна подготовка участва в конна атака и ИНСТИНКТИВНО се пази от удари и ги нанася... баси историчката.) Нетърпимо е, как във филма една бягаща орда прецапва Дунава заедно с деца, овце и кокошки ... и после бие най-могъщата армия на времето си, с помощта на селяни с лъкове, облечени само с бели ленени ризи и гащи...
цитирай
31. krumbelosvet - PS
19.03.2017 10:44
Понеже назряват исторически обрати в писаната и реалната история, предлагам ви да мернете свръх-краткия ми пост "Софтуер за реставрация на древна и по-нова история" от 07.12.2016. И дано скоро някой сложи началото в БАН на електронна СИСТЕМАТИЗИРАНА памет на ВСИЧКО известно досега.
цитирай
32. atil - ако Батбаян е бил 5г под обсада, и три ...
02.02.2020 09:22
didanov написа:
ако Батбаян е бил 5г под обсада, и три години преди това е управлявал стават 8г. и приемем че това става от 665 (ев. смърт на Кубрат) до 672-3г. (прогонването на Аспарух от Котраг). ми се струва по-достоверно отколкото 21 години война и то с наемни войски. поздрави

Така е. Аспарух сам напуска Киев през 677 г. Болярите веднага след това го предават на Бат Боян. Всъщност по време на обсадата на Бат Боян в Крим, управлявал Шамбат, брата на Кубрат. Заедно с Аспарух започнали борба за трона три години след смъртта на Кубрат. С помоща на хазарите Бат Боян ги изтласква на десния бряг на Днепър. Киев остава техни ръце. С това нещата приключват, споразумяват се всеки да владее това , което има в момента. Хазарите отказват да участват повече заради големите загуби, които претърпели и се връщат в дадените им от Бат Боян земи в Долното Поволжие.
Началото на Дунавска България на практика е в 677 г., когато Аспарух напуска Киев и заминава на запад ,явно с намерението да основе своя държава. Разминаванията в датите с 1-2 години в различните сведения са обясними. Но хронологията на събитията е една. Някои дават и точно фиксирани години, като този Гази Бардж - 677 г. Аспарух напуска Киев и на практика се отказва от Стара Велика(Черна) България. Отначало той нямал нищо освен хората, които водел със себе си. по това време Кубер и Лачин, които го подкрепили в гражданската война вече били при аварите в Патнония... Установяват се на р. Прут. И от там той започва да осъществява новото си намерение. Привлича спепните племена и родове в този район и най-напред атакува на изток и откъсва Онгъла за себе си от Стара Велика България - това са причерноморските степи от делтата на Дунав до устието на Днепър. След това изтласква аварите от Долнодунавската равнина(днешна Румъния) и разширява владзенията си на запад. Офанзивата срещу аварите е съгласувана с Кубер и Лачин, които атакуват Балканитте от запад!
Чак след това Константин Погонат се уплашва от него и тръгва по суша и море да го разгроми и изгони. Обаче се случило обратното и била основана България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640209
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031