Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2016 15:51 - Средновековната полска княгиня Виола(Венцислава) Българска
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 7784 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 23.12.2016 23:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Най-после една етническа българка от средновековието, която да носи славянската титла "княгиня"...

image
Български знатни дами(възстановка)

Зaщото в България тази титла е въведена за пръв път през 19-ти век при А.Батемберг по руско внушение. Между другото ако за връзките на българската аристокрация на изток с Черна и Волжка България все още не се знае от БАН и от българските историци, то за връзките с Унгария и Полша например знаят. Само че не знаят защо. Защото пак не четат моите преводи от сборника "Джагфар тарихи"... За разлика от съвременните международни буруци и комплексари в лоното на историята и политиката, през средновековието правителствата и владетелите са нямали такива проблеми. Нещата са били ясни и историческата памет, родовите връзки са били налице. Унгарския владетелски род Арпад(Арбат) е бил клон на същия древен царски род Дуло, както и българският владетелски род Асен. За това подробно е обяснено в генеалогията на владетелите в сведенията от споменатия сборник. Има го на български при мен в този блог.
Но за Полша е още по-интересно. Там владетелите на Полша и Литва излизали от българската групировката "семби", която се заселила в онези земи след разпадането на държавата Дулоба. Затова носели името на Шамбат, брата на Кубрат, който основал тази краткотрайна държава. Кой знае защо и Сейма на Полша и досега носи същото име...

От тук:
 "...В Западна Европа Шамбата го наричали „Само”, а неговата държава или Само или Дулеба. 
Съгласно сведенията на Гали, от Шамбата водели своето родословие владетелите на Байлак/Полша/ и Маруба/Чехия/. След разпада на Дулоба,  част от българите на Шамбата отишли в Прусия, където се запазила в качеството си на особен разряд население под името „семби”/семб-от Шамбат, Само/. През 7-ми -13-ти век,  сембите постоянно служели във войските на България. От техния род излезли основателите на литовската държава. ..":
 
atil.blog.bg/history/2011/06/01/bylgarite-i-svetovnata-civilizaciia-2-chast.757522

image

Второ българска царство



Но преди да разкажа за княгиня Виола искам да дам и линк(връзка) от сведенията за родовите и династични връзки на Дунавска България с Черна и Волжка България. А има и с Хазария. Например дядото на Кирил и Методий, Бир Егет заминавайки в емиграция към Византия, оставил в България жена, хазарска княгиня с потомство. Там имал втори брак, от който са Кущан Баксан(Константин) и Банджа(Методий).
За династичните връзки от тук: 
 ДИНАСТИЧНИ И РОДНИНСКИ ВРЪЗКИ МЕЖДУ ЦАРСКИТЕ РОДОВЕ НА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ, КАРА БУЛГАР(ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ) и АК БУЛГАР(ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ)   burdtzanski.blogspot.bg/2011/11/blog-post_3452.html

                       ******************
image

Карта на Средновековна Европа - началото на 13 век


Виола(Венцислава) е съпруга на полския княз Казимир I(1179-1230). За нея знаменитият полски историк от XV в. Ян Длугош отбелязва следното: "1251 г. умира ополската княгиня Виола, по род и народност българка".
Виола била омъжена за княза на Ополе Казимир I, чиито владения се намирали в югоизточната част на областта Шльонск, до границата с Маджарско и Чехия. Тя дарила съпруга си с двама сина - Мешко и Владислав, и с още две дъщери - Венцислава и Ефросина. След смъртта на своя съпруг(1230) Виола поела настойничеството на малолетните си синове. Появил се и нов кандидат за престола - могъщия владетел на Вроцлавското княжество Хенрих Брадати. За да защити синовете си, Виола прибягнала до помоща на папа Григорий IX, който през 1233 г. я взел под свое покровителство. Стигнало се и до компромис: Хенрих Брадати предал на Виола и нейните синове земите на север от Ополе, около Калиш и Руда, а за себе си запазил контрол върху столицата на княжеството.

image

Днешно Ополе и Ополското воеводство


След смъртта на Хенрих Брадати(1238) Ополе вече било под властта на най-големия син на Виола - Мешко II. Същевременно неговата майка останала в Калиш и Руда заедно с брат му Владислав. Това положение се запазило до 1246 г., когато Мешко II починал и Виола се завърнала в Ополе. Вече кралица, Виола-Венцислава починала на 7.09.1251г.
Една от нейните дъщери Ефросина по късно(1257) се омъжила за куявския и ленчински княз Казимир I. От този брак се родил полския крал Владислав I Локетек (1260-1333), който заема полския престол в 1320 г. Той е бащата на знаменития полски крал обединителя на Полша Казимир Велики(1333-1370). Следователно българката е баба и прабаба на тези велики владетели.
Един от последните в династията на Пястите(които се сродявали само с владетелски родове, което потвърждава принадлежността на Виола към Асеневци), Владислав допринася за обединението на разпокъсаната си родина, води жестоки битки срещу немската инвазия и агресията на Тевтонския орден на полска земя. Според наши изследователи, чрез князете на Мазовия, австрийските и испанските Хабсбурги и френските Бурбони, сродявали се с потомци на крал Владислав Локетек, родословието на Симеон Сакскобургготски се свързва и с корените на Асеневци.

image

Владислав I Локатек(1260-1370)



Името на Виола е латинско и подсказва, че тя ще е била родена скоро след приемането на унията с Рим от българския цар Калоян(1204). Поради унищожената българска книжнина остават неизвестностите около брака на Виола с Казимир. Йордан Андреев изказва предположение, че вероятно той е бил сключен около 1218 г., когато маджарският крал Андрей се връщал от кръстоностния си поход. Тогава българския цар Иван II Асен не го пропуснал през владенията си, докато Андрей не се съгласи да му даде за жена дъщеря си Ана-Мария. Знае се с положителност, че в армията на крал Андрей имало и доста полски рицари. Един от тях ще да е бил и князът на Ополе Казимир, който последвал примера на своя суверен и оженил за българката. Виола определенно е била от знатен произход, вероятно от рода Асен. Князът на Ополе отвел Виола надалеч на север, където и било съдено да направи цяла епоха в средновековната история на Полша.

image

Снимка: Църквата “Св. Норберт” в черновожския женски манастир, основан от княгиня Виола.


В популярната историческа литература у нас надали ще намерите Велеслава(Венцислава), “българка по род и народност”, оставила с делата си у поляците дълбоки чувства на почит и уважение. Може би си струва да се запитваме от време на време доколко и как познаваме съотечествениците си от различни епохи, допринесли за благото на други времена и народи. Същото за което споменах и в началото давайки двата линка.



Основни източници:
- Първев, Г. Проблемът за българския произход на ополската княгиня Виола-Венцислава в полската историография. Науч. съобщ., четено на межд.симпоз. на университетски преподаватили, Смолян, 1984. От Й.Андреев.
- ДТ, т.3,стр.103-107




Гласувай:
7



1. syrmaepon - Има и една чешка легенда, във връзка ...
08.12.2016 11:11
Има и една чешка легенда, във връзка с този кръстоносен поход.
цитирай
2. syrmaepon - "Веднъж, преследвайки една ...
08.12.2016 11:14
"Веднъж, преследвайки една голяма мечка, Милохнев и Богорис се разделили в гората. Милохнев настигнал звяра, но не успял да го убие с копието си. Мечката обаче успяла да го нападне. В последния момент преди да го убие се появил Богорис и спасил рицаря. Но той бил много тежко наранен. Затова Богорис го отвел в дома си, където го предал на грижите на дъщеря си Ладика. Ладика е умалителният, гальовен вариант на името Лада.
Младата българка била много веща лечителка. Ден и нощ всеотдайно тя се грижела за Милохнев и накрая двамата се влюбили един в друг. Когато започнал да оздравява, рицарят запитал за един предмет в стаята си, който бил много странен. Това била една метална лампа с формата на чаша."

http://www.desant/show-news/26959/
цитирай
3. syrmaepon - Сведенията за Виола са интересни. ...
08.12.2016 11:26
Сведенията за Виола са интересни. Тъй като Иван Асен е искал за жена унгарска принцеса, възможно е в замяна полският княз да е поискал българска.
цитирай
4. syrmaepon - История на Ополе започва през 8-ми ...
08.12.2016 11:31
История на Ополе започва през 8-ми век. По това време, според археологическите разкопки, първото славянско селище е основано на OstrЈwek - северната част на острова Pasieka в средата на реката Одер. В началото на 10-ти век тя се превръща в средище на славянската Opolanie. В края на века Силезия става част от Полша и е била управлявана от династията Piast; земя на езически Opolanie е завладян от Duke Mieszko съм в 992. От векове на 11-12-то е също castellany. Силезия е била разделена в 1163 между две Piast lines- линията Wrocтawska в Долна Силезия и Opolsko-Raciborska на Горна Силезия. Ополе може би е херцогството в 1172 и има много общи черти с херцогство Рачибуж, с което има връзки. В 1281 Горна Силезия е разделена допълнително между наследниците на херцозите. The херцогство Ополе е временно възстановена през 1290.
цитирай
5. syrmaepon - Бивши жители на OstrЈwek заедно с ...
08.12.2016 11:35
Бивши жители на OstrЈwek заедно с германските търговци, които са имигрирали тук от Запада, получават граждански права вероятно най-рано около, 1217 макар и тази дата се оспорва. [8] Ополе получава германско право в 1254, която се разшири Neumarkt право в 1327. Ополе, разработен по време на управлението на княз Bolko I на Ополе. В този момент замъкът е окончателно завършена и нови сгради, включително и стените на града и на Светия кръст църква, са били построени. Заедно с повечето градове от Силезия, в 1327 херцогство Ополе влиза под суверенитета на Кралство Бохемия, сърцето на Свещената Римска империя. През 1521 г. на херцогство Рачибуж (Ратибор) е наследен от херцогство Ополе, като след това също известна и с германския еквивалент - Oppeln. Вторият замъка на Ополе вероятно е основан през 14 век от херцог Vladislaus II, въпреки че някои източници твърдят, че първоначално тя е била дървена крепост на Ополе от 12-ти век. [9]
цитирай
6. atil - Зa историческото предaние св...
08.12.2016 12:40
Зa историческото предaние свързaно с този поход и един чешки рицaр съм писaл още през 2011 г. Под зaглaвието : ОМAГЬОС,AНAТA ЛAМПA:
http://atil/history/2011/05/25/omagiosanata-lampa.752989

............
По подобен нaчин се е случило и тук.Сaмо че явно е имaло свaтбa, може би още в Бългaрия. A е възможно и дa нямa връзкa с този поход. То си е динaстичен брaк всъщност. A Крaл Aндрей бил кaто под домaшен aрест и едвa ли се е пaзaрил особено... Войскaтa му билa държaнa в обкръжение мaкaр и хрaненa a блaгодниците били кaто гости...
Блaгодaря зa коментaрите!
цитирай
7. atil - Тъй като е последна публикация за ...
09.12.2016 10:38
Тъй като е последна публикация за годината май трябва нещо като резюме за основните неща за които става дума тук. Защото забелязвам, че в Блог БГ а и на други места изстъпленията и налудните упражнения с миналото на българския народ продължават. Сякаш не им стига настоящето...
А бълг.учени и историци вместо да сложат нещата в ред или се правят на разсеяни или наливат масло в огъня на откачалките.
За такова Резюме обаче трябва отделна публикация май и по-вече отделено време.
...............
И все пак:
Да започнем от Стара Велика България, която е началото и корена на българската държавност( а не траките, скитите или печенегите или византийската империя и Рим...)!
Тази Стара Велика България не е основана от кан Куртбат("Кубрат") нито се е разпаднала след смъртта му. Не е основана и през 165 г. защото това е времето на началото на Хунската династия Дуло в Европа. Началото на нейното управление(оттатък Дунава, не на Балканите) а не на държавността. Според древната гръко-византийска летописна традиция с термина "старо, стара" се наричали хора, факти и събития преди Троянската война. Т.е. Стара Велика България е съществувала преди Троянската война. Ако тя беше основана от Кубрат щеше да се нарича Нова Велика България а не Стара. Известната Черна България не е нова държава а същата Стара Велика България Кара, Урус са синоними на Голям, Велик - Кара Българ и Урус Българ означава същото - Велика България. Тази държава от никого никога не е унищожавана или поробвана.
От нея първи се отделя Аспарух през 7-ми век отцепвайки западните и земи и основавайки нова държава с център на Балканите.
Втори се отделя Арбат(Арпад, трети син на Г.Джилки, т.е. бълг. принц е) и заедно с част от кара българите и маджарите минава Карпатите и в Панония, заедно с местните основава Унгария. През 9 век.
Стара Велика България сама се разделя на две фактически в края на 9-ти век и в началото на 10-ти от нея произлизат две държави - Урус(Рус) и Булгар(Ак йорта т.н. "Волжка България").
цитирай
8. atil - Котраг през 7-ми век нищо не осно...
09.12.2016 10:49
Котраг през 7-ми век нищо не основава, той отива на Волга като наместник на брат си Баян, на мястото на бунтовния Аспарух. Хазарите са извикани от Баян на помощ срещу претендентите за трона Аспарух и чичо му Шамбат. За ради тяхната помощ им е отстъпено долното Поволжие а после Кавказ сам минава към тях.
Династията Рюрик е Лачин на булгарски(Сокол) е клон н арода Дуло от Черна България и няма общо с никакви варяги. Варяг е само наемника Асколд и Вещий Олег, който е лоялен и на служба при българските балтавари до края на живота си. Приятел на нашия цар Симеон и с негово съдействие въвел кирилицата и славянобългарския писмен език в Русия.
По-нататък по "сложните въпроси", пак резюме:
Бaлкaн ознaчaвa Кургaн, което не е Кур нито Бaл е Бaaл, и не ознaчaвa бaялдисвaне.
И Кургaн и Бaлкaн ознaчaвa земленa могилa - гробницa, мовзолей.
Имa изкуствени бaлкaни и естествени. Един естествен днес рaзделя Севернa от Южнa Бългaрия. "Бaлкaн" не е турскa думa също кaто кургaн, зaщото във временaтa, когaто сa в употребa тези думи, турци не е имaло никъде.
Изкуствените възниквaт зaрaди цaрете - Кaн, Гaн. И героите. A първонaчaлно сa почитaни естествените и те сa изпълнявaли с техните върхове и пещери същaтa роля кaто изкуствените. Оттaм и именaтa им.
Думaтa "бългaрин" е срaвнително новa и излизa от слaвяноезичнaтa средa нa Бaлкaнскa Бългaрия. Нa бaзaтa нa древния етноним - булгaр.
Форми нa този етноним имa много и днес сред потомците нa древния суперетнос, дори и в бългaрските диaлекти.
Никaкви лaтини, влaси и гърци нямaт нищо общо със сaмонaзвaнието нa бългaрите по светa и нaс.
Подобно е и с думaтa "турчин" нaпример. Тя е измисленa в бългaрскa средa и върху основaтa нa оригинaлния етноним - "тюрк". Но aко тюрк ознaчaвa - бик(същия персонaж почитaн от любимите трaки нa олигофрените), то нaшите дaли смесено знaчение - бик(тур) вълчи(чин).
Значението на -"бългaрин". Вълчи(бълг) aрий(aрин). Товa се отнaся конкретно зa бaлкaнските бългaри, зaщото слaвяните сa aрийци и езикa им е aрийски.
цитирай
9. atil - Т. е. европеиден, без дa е и "...
09.12.2016 10:50
Т.е. европеиден, без дa е и "индо"...!
Aрий идвa от същия този Идел - Съюзa нa седемте племенa. Нaричaн и Aрья-Урa. Плaнинaтa Урaл зaпaзилa древното име, кaкто и бойния вик - " Урa", който също имa достa произношения.
Всичко товa нямa нищо общо рaзбирa се с хитлеристките, комунистическите и демокрaтическите идеологии и теории.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640346
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031