Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2017 08:31 - Кан Кардам и краят на династичната криза от 8-ми век
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6827 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 08.07.2021 22:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Ой, ты – верный друг Белый Волк – Ак-Бури:
Шум битвы не слышишь ли ты на пути?
Кто сможет тебе весть друзей донести –
Шум ветра иль шелесть зеленой трав
ы?

Чулман Толгау VІІ, 86, 86

image

За династичната криза от осми век в Дунавска България е споменавано често, но изворите които са ни говорили за нея са чужди, странични, едностранчиви и откъслечни. На практика никой нищо не е разбрал за нея по същество - защо е избухнала, как е протекла, защо е приключила и как. Едва след като беше публикуван трети том на историческия сборник "Джагфар тарихи" от Волжка България, ние научихме в общи линии защо е имало такава криза и кога е приключила. Научихме и доста неизвестни подробности за родословето на българските владетели от Първото българско царство.
Оказва се че именно онзи "Неизвестен" владетел от "Именника" става повод да избухне династичната криза. Това е неизвестният у нас брат на Тервел - Айяр Бурджански, който бил негов съвладетел. А повода бил използван от Главния съдия и Главен жрец, който имал намерение да уреди и издигне своите наследници на българския трон.
Текста казва:
"...Съгласно "Записката", отначало царувал АСПАРУХ(изреждат се имената и прякорите му). До тогава той управлявал Ак Булгар(Средното Поволжие - центъра на бъдещата Волжка България) и Ечке Бурджан(Северен Кавказ)...
На своите братя(осиновени от баща му), Лачин и Кизил Кубар(Кубер) той подарил Западната част на Макидан(Балканите).
Той умрял през 692 год. След него царувал неговият син ТАРВИЛ. Той умрял през 719 год.
След него царувал неговият брат АЙЯР, когото още Аспарух поставил за съвладетел за да се избегнат евентуални междуособици... Тервел го пратил с войска на помощ на хазарския каган Кук-Куян, който се сражавал с арабите.
Дъщерята на Айяр - Чакчак била омъжена за Кара Булгарския цар Сулаби, който също се отличил във войната с арабите.
На свой ред Айяр Бурджански също направил свой съвладетел сина на Тервел - КЕРМЕСА, кръстен с това име в чест на алпа Кермеса - вестоносеца на Тангра.
След една битка с арабите, Айяр развил паралич и вместо него управлявал верният му Кермес. Той толкова обичал Айяра, че влязал в шатрата му да се прости в момента на неговата смърт. Когато излязал и съобщил за смъртта на чичо си, то бюрганите заявили, че в него се е вселил Улят(духа на болестите и нещастията) и той не може повече да управлява страната.

Тогава дали Царството на сина му СУВАР(СЕВАР). Това било в годината на заека - 727 год.
Сувар умрял от сърдечно разстройство в годината на коня - 742 год. заради това, че през 740 год. Главния съдия Шада-идик го свалил от трона. На боилите и багаините било казано, че Улят е поразила целият му род(Дуло)..."


И по-нататък докато стигнем до Кардам:

(...)
"... Стареца Умар обаче скоро починал и на трона бил издигнат АЗАН ТУКТА. Син на Кермек и дъщерята на аварския каган Улаг от рода Магунти. Рода Дуло си върнал властта.
В детството си Азан бил доста слаб и кам-бояните му дали заговорено име... По-голямата част от живота си прекарал в служба при аварите далеч от политическите ежби в България.
Азан бил баща на КРУМ и брат на КАРДАМ. Всички дунавско-български царе след него носили родовото име АЗАН(АСЕН).
Жената на Азан била княгиня от рода Урус-Алан.Тяхната дъщеря Арья Услан била омъжена за Кан-Караджара и родила най-великия цар на Кара Булгара - Урус Айдара!
Майката на средния син на Омуртаг - Джан Арбат(Енравота) била маджарска княгиня. "
От тук: 
atil.blog.bg/history/2011/05/10/rodoslovie-na-dunavsko-bylgarskite-care-vtora-chast.744576

Т.е. Кардам е брат на Азан Тукта("Токту") от рода Дуло и всичките му наследници и тези на братовия му син Крум са от този род наричан вече Асен. Потомците на Крум свършват при Борис Втори и Роман. Ами тези на Кардам? Ами тези на Айяр Бурджански, брата на Тервел? При това и Кардам и Айяр са били действителни канове - царе а не само членове на царски семейства...
Така че когато братята Асен, Петър и Калоян предявяват претенции за българския трон по право а във Волжка България ги наричат принцове("царевичи") трябва да се отнасяме сериозно и основателно към това.
Аз съм писал тук за брата на Азан Тукта - Баян, и преди да се каже нещо за Кан Кардам добре да се спомене и за преките му предшественици.

Кан Токту? е монарх (кан), управлявал България от 766 до 767 г.

Казва нашата наука, а ние вече разбрахме, че става дума за Азан-Асен Тукта.
За Токту, както го наричат явно гърците, патриарх Никифор Констатинополски казва, че е „мъж българин, брат на Баян“. Брат му Баян изглежда е известна личност, щом чрез него се прави характеристика на Токту. Според някои изследователи кан Токту стоял начело на онези сили, които били противници на засилващото се политическо влияние на Византия. Управлението на кан Токту продължава по-малко от година. Скоро той се оказва изправен срещу обединените сили на опозицията. И оттук нататък започват странни разсъждения и тълкувания... Гърците казват че загинал заедно с брат си и мнозина от своите приближени... Има тълкувания, че бягал от опозицията - накъде бягал? И брат му загинал, интересно колко братя имал щом Баян станал патриций в Цариград после... Всъщност те преследвали опозицията с брат си, но след нелепата му смърт от засада, на Баян му се наложило вече наистина да бяга, но в обратната посока, към Цариград.
След Азан Тукта идва някой си "Паган", който скоро бива убит от слугите си в областта Варна, тъй като нямал късмет, не бил истински и не бил любимец на Тангра.

 Пага̀н е български владетел, управлявал България от 767 до 768 г.

Той започва мирни преговори, като се среща лично с Константин V Копронѝм. На срещата присъства и избягалият по-рано Сабин. Те са разгорещени и императорът постоянно укорява българите за тяхното „безредие“. Все пак мирът формално е сключен, но чрез него василевсът печели време. Веднага след това обаче византийският император изпраща тайна мисия в Тракия. Целта е да се плени Славун - вождът на славянското племе севери. Още от Аспарухово време северите пазят проходите в Източна Стара планина.
Стратегическата инициатива на Константин V е успешна. Славун е заловен и екзекутиран публично. Византийците преминават проходите и нахлуват североизточно от Стара планина. С бърз марш достигат до вътрешността на България, като достигат до река Тича (дн. Камчия). По-нататък срещат сериозна съпротива и се завръщат без някакви значими победи. За Паган обаче този поход има отрицателни последици. Той е убит около Варна (с това име се е наричала областта около днешния град) от слугите си. След това избират Телериг. 

Кан Телерѝг е владетел на България от 768 до 777 година.

Неговото управление съвпада с края на вътрешната криза в България от VIII век. За пръв път името му се споменава в изворите във връзка с похода на византийския император Константин V Копронѝм срещу България през май 774 г. Този поход завършва без решително сражение, с мирен договор между двете страни. В края на същата година обаче Телериг изпраща армия от 12 000 души в Берзития (в дн. Република Македония), но византийският василевс, предупреден от своите агенти в Плиска, събира многократно по-силна войска и успява да срази българските части. Въодушевен от успеха си, император Константин V отново предприема поход срещу България, но северните ветрове възпират и потапят византийския флот край Месемврия (дн. Несебър) и по този начин осуетяват византийските намерения.
Кан Телериг разбира, че заради голямото количество риомейски агенти в българската столица, всички негови планове бързо стават известни на византийския император.

За да ограничи това византийско влияние в българската столица, Телериг изпраща писмо до византийския император, в което пише, че възнамерява да избяга при него, но иска гаранции за себе си и имената на византийските агенти, които могат да му помогнат. Константин V Копроним познава ситуацията в България и приема, че Телериг е поредният български владетел, който е принуден да напусне престола. Той изпраща на българския кан имената на своите шпиони. На Телериг не му остава нищо друго освен да прочисти Плиска от предателите, които изтребва до крак.
През 777 г. Телериг, след поредния преврат, все пак е принуден да избяга в Константинопол. Новият византийски император Лъв IV Хазар(775 – 780), син на Константин V, с радост приема Телериг. Бившият кан приема кръщение с християнското име Теофилакт. От страна на императора, той е удостоен с титлата патриций.

image


До наше време се съхранява печат на патриция Теофилакт (Телериг). От едната страна на него е написано на гръцки: „Богородице помагай на своя раб“, а от другата страна „Телериг-Теофилакт патриций“ и „Телериг-Богохраним патриций“. Телериг се жени за Мария, братовчедката на императрица Ирина Атинянката.
И така, тук при втория управляващ след Азан Тукта, явно жреците и природа се намесват за да спасят България и накрая опират до възрастният вече брат на Азан Тукта , Кардам, който пък е наследен от пак сина на Азан Тукта от рода Дуло, Крум.

Кан Карда̀м е български владетел в периода 777 – 803 г.

image

През април 791 г. византийският император Константин VI (780 - 797) потегля на поход срещу българите. Акцията цели да ги накаже заради проникването им по поречието на река Струма и изтребването на ромейските войски. Кан Кардам взема своевременни мерки и ги пресреща на тяхна територия – при градчето Проват край Адрианопол. Привечер двете войски влизат в сражение и ромеите отстъпват. Вечерта те напускат лагера си и избягват в Константинопол. Сражението няма решителен характер, въпреки че бойното поле остава в ръцете на кан Кардам.
През юли 792 г. Константин VI излиза от столицата и пристига с войските си край българо-византийската граница, където се заема с укрепяването на крепостта Маркели (при Карнобат). Българският кан Кардам се появява с войските си на 20 юли, като заема съседните височини. Времето минава в разузнаване и приготовления. „Въодушевен и убеден от лъжепророци, че победата ще бъде на негова страна“, императорът излиза от лагера и дава решително сражение на българите. Още при маневрирането той разстройва редиците си (напада безредно) и претърпява тежко поражение. Загиват много от военачалниците му, в това число и „лъжепророкът“ (астрономът Панкратий), който уверявал императора, че разположението на звездите му предвещава сигурен успех.

Кан Кардам празнува голяма победа - той пленява целия вражески обоз заедно с императорския шатър и цялата прислуга. Константин VI едва успява да се спаси и пристига като беглец в столицата. Последвали преговори, които завършват с потвърждаването на договора от 716 г. - императорът се задължава да плаща на българите ежегоден данък. През 796 г. Кардам изпраща послание на Константин VI, в което заявява: „Или ми плати данъка, или ще дойда до Златните врата и ще опустоша цяла Тракия.“
На това предизвикателство императорът отговаря с присъщата му самонадеяност, като изпраща на българския владетел конска тор, вместо злато, придружена с думите: „Изпратих ти данък, какъвто ти подобава. Ти си стар и аз не искам да се мориш чак дотук. Аз ще дойда до Маркели и ти излез насреща, пък каквото Бог отсъди.“ Тук е мястото да подчертаем, че всички войни и конфликти с Византия до покръстването са основно заради нарушаването на междудържавния договор от 716 г. от страна на Византия. 

В изявлението на императора имало повече поза, отколкото желание за решаваща битка – той не само не стига до Маркели, но бива принуден да се спре северно от Адрианопол, тъй като кан Кардам вече бил разположил войските си в близките гори. В продължение на цели 17 дни императорът напразно призовава българския владетел на бой, „но той не се решава да излезе от укрепленията си“ - така поне твърди византийският хронист Теофан Изповедник. Думите му явно стоят далеч от истината. Чудно е наистина как цели 17 дни мечтаещият за реванш Константин VI не намерил сгоден случай да придобие със силата на оръжието онова, което манифестирал с надменните си слова. Вероятно през тези дни са водени преговори за мир - както свидетелстват последвалите събития - те завършват с подновяването на договора.
Повече сведения за живота на кан Кардам няма. Не са известни и обстоятелствата около неговата смърт, но тъй като в края на VIII в. той вече бил възрастен човек, може да предположим, че тя била естествена.

Управлението на българския кан Кардам е забележително преди всичко с ликвидирането на междуособиците, омиротворяването на страната и извеждането на България от политическата и криза. Пак с неговото име трябва да свържем и новия етап в българо-византийските отношения - през 90-те години на 8 век България минава в настъпление на юг от Стара планина. Тази активна външна политика осигурява не само толкова мечтания мир, но и възхода на България през следващото столетие.

image

                           ****************

Тъй като след тази публикация активността ми в блога за неопределено време ще затихне, реших да дам линк(връзка) към една публикация за древните националн ипразници, където пък има линкове към някои от най-важните публикации в блога. Та, в от челния постинг тук, който пожелае да може да стигне пряко до тях:
Древнобългарският празник Субаш (Аксу - Сребърна вода, Еньовден):
atil.blog.bg/history/2016/03/15/drevnobylgarskiiat-praznik-subash-aksu-srebyrna-voda-eniovde.1437362

                           *****************


За героите

Не ведают герои,
Что ждет их впереди –
Но натиск их был славным:
Ты к цели так иди!

Не думай, что случиться –
А думай: как прожить,
Чтоб славу гордых предков
Позором не покрыть.

Короток век бывает
У славных храбрецов –
Зато их вечно помнят...
Не посрами отцов!

Чулман Толгау (V, 68; 213 – 215)

image




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. atil - Всъщност преди дa зaтихне aктив...
27.01.2017 15:16
Всъщност преди дa зaтихне aктивносттa ми тук, през февруари ще имa още еднa или две публикaции.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647333
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031