Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2017 13:49 - Последните царе на Туле
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 5114 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 30.05.2017 14:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Всички народи, които са забравили своите легенди, ще бъдат осъдени да умрат от студ..."

Патрис дьо ла Тур дю пен

image

(...) ... Връщане към каменната ера или по-точно - към тюленовата: насочваме се към Туле. От няколко часа виждаме нос Йорк, мрачния и надменен на северогренландскити земи. Излизаме от знаменития залив Мелвил, за да поемем, както е прието да се казва, от края на 19-ти век след изследователя Пири "американския път към Полюса". "Тикерак", дървен кораб, специално брониран, за да се справя с ледовете, на който се качих в Якобсхавън, си пробива път сред мъглата и ледените блокове. Вчера поздравихме Дяволският палец, скала, която се възправя сред призрачните замъци-айсберги. Още един ден и най-северната ескимоска територия на света ще бъде достигната. При доближаването до целта силно вълнение обзема неколцината пътници. Сновем по палубата. Отминаваме нос Атол и в едно утро без слънце корабът се плъзга най-сетне в залива Уманак. Ние го оглеждаме. Наречен също и Полярна звезда, той е отворен към съвсем близките "свободни северни води", истински оазис, несковаван никога отледове благодарение на конвенцията на течения с различна свръзка. Туле, който два острова със стръмни склонове от червеникъв пясъчник, заслоняват от канадските ветрове, е опрял гръб на ледника, спускащ се към морето. Този ледник насипва в един съседен фиорд огромни айсберги, привличащи големите китове и като последица ловците, които живеят от това Туле или Уманак, столица и средище на областта, е едно от най-старите ескимоски селища на изток от Канада(през 1909 г. Кнуд Расмусен, прочут датски изследовател с ескимоска кръв, основава първата ескимоска кантора в Уманак, който поетично кръщава Туле.). Тихо, сякаш почтително, корабът навлиза в залива. Котвата е хвърлена на 23 юли пред планината на Туле, където в мъглата, казват, ледът и скалата се сливат. Легандарният Туле най-сетне става за всички действителност.
По-съсно, когато светът остарее, ще дойде време, когато Океанът ще разчупи оковите на света. Една огромна земя ще изникне и тетида ще види нови континенти. Тогава Туле веч не ще бъде най-крайната от земите.
"Медея" (Сенека)


image

Така ескимосите от Туле са получавали някога вода от сняг, поставен върху нагряваща се каменна плоча.

........................................... ( Добавка от автора на блога:
Дали това е бил легендарният Туле в действителност? Да видим за какво става въпрос:
"...Източниците отбелязват, че в епохата на Римската империя, съдовете от Западна Европа плавали в страната на Крайния север-Тель/т. е. Идель/. По-късно в страните на Скандинавия и в Англия, България я наричали още и Биярма - от булгаро -финското Бияр „Българска” и ма „земя”. Тези плавания преминавали през територията на Норвегия. Няма съмнение, че част от Северния морски път - от устието на Печора в Идел/България/ до Западна Европа бил основан от българите съвместно с норвежците. Този път съществувал до края на 13-ти век, когато морските съобщения на България били прекъснати от татарските нашествия. За българската активност по море свидетелстват редица географски названия: Испания/от булгарското название на местния фар Ас Багана „Божествен или висок стълб”/, пролива Дарданели/от булгарското Тартанул „канал”/ и др."
От тук:
 boianimen.blogspot.bg/2017/05/blog-post_15.html

image

image
Картите са от тук:
  kreksofin.blogspot.bg/2015/03/blog-post.html


Митичното "Туле" явно визира страната на Дуло. Славяните а и арийците вообще са го произнасяли като "Туло".
В Рим от кепе дуло - висока жреческа шапка станало Капитолий. В Русия гр.Тула, в България Троян(от царския знак тризъбеца, наричан от славяните - "троян"), гр.Тулча и т.н. б.а.)

image


Карта на Арктика, направена от Герхард Меркатор през 16 век. Показва земи в съвремения северен географски полюс. Тази карта била начертана на базата на по-стари древни карти, които били все още достъпни за издателите от 1551 г. През същата година реакционната групировка при Иван Грозни започват първите гонения и изземвания на стари книги, ръкописи и др. свързани с авторството н апредставители на други нехристиянски религии. Самоутвърждавала си християнската религия. Повечето се унищожавало а най-ценното и уникалното се криело в подземни хранилища под охраната на свещенослужитили и спец. службите. Във връзка с преселването на жители на Тамбовския край в Сибир, някои ценни реликви били спасени и станали публично достояние.

...............................

image

..."Последно място на таз страна, в лед закована... Мъдреците се съмняват в твоето бъдеще..." Денят настъпва. Този загадъчен край на света се разкрива през мъглата без най-малката украса. Пейзажът е враждебен, строг, безмилостен. Каменисто и нечист окрайбрежие, малка болница, двадесетинна черни иглута с високи стени от торф, няколко датски жилища, боядисани в червено и жълто, парцали и трески от съндъци, пръснати п обрега, кости и продупчени тенжери. Коментарите са безнадежни, Туле, ultima Tule ... Кой не го е славословил? Виргилий, Питей... Туле на Питей, където според Цезар "Ноща царува сто дни непрекъснато по време на зимното слънцестоене". Дикуил, Прокопий са възхвалили тези царе на Туле, с които през 512 г. херулите са искали да се съюзят. И най-сетне Туле бе митът на влъхвите и посветените в една полудяла Германия, тъй като "Аненербе фондация" на д-р Шефер трябваше да се окаже през 1933 г. в самата основа на нацизма. Припомням си също така странната "Туле компания" на барон Себотендоф. (...)
image

Китоловни кораби в залива Мелвил и край нос Йорк, 1818 -1910 г.


... В специалираните списания, както и на конгресите, от години се разглеждат противоположн итези за произхода на ескимоския народ. Ет одо какъв извод стига Федерика де Лагуна: "Ескимоската култура е сигурно един неотдавнашен факт, в образуването н акойто са се намесили многобройни течения от различен произход и от който нито един не е оригинално ескимоски." И така тази цивилизация със сигурност произхожда от една континентална среда, на която ескимосите карибу, край залива Хъдкън в Канада, са последните свидетели. Културата н аескимоските общества, насочени към морето, какъвто  еслучаят с Туле, е вероятно една производна култура, неоескимоска, от една по-стара култура - палеоескимоска, континентална. Тези туземци са се обърнали постепенно към морето. Гренландското общество в Туле е толкова добре приспособено към своята жизнена среда и така се възползува от нея, че то е дало името си - Туле - на всяка крайморска ескимоска култура, била тя в Сибир, Аляска, Канада или Гренландия: култура наречена тулска... и местоназвание - Туле. Такъв е смисълът на днешното нарицателно объркване. Изглежда, че приспособяването на ескимосите към морето е започнало само предди около 2000 години.Но по някои признаци може да се сметне, че в Берингово море - люлка на ескимоските култури - още от края н агорния палеолит, преди 10 000 години, човекът е могъл да плува и ловува в морето.

image

Скъпи сенки! Януари 1951 г.




Източник: 1. Малори, Жан. "Последните царе на Туле". Книгоиздателство "Г.Бакалов" - Варна, 1978 2. ДТ, т 1, 1993 изд. Болгар иле, Оренбург  



Гласувай:
5



1. syrmaepon - В Рим от кепе дуло - висока жреческа шапка станало Капитолий.
26.05.2017 11:51
Капитолий се превежда от "капа" /капут/- глава. Като копаели за строеж намерили главата на митичен герой Толий или Тулий и те не си спомнят вече кой е този и кръстили хълма"Главата на Толий". Легендата е свързана вероятно с представата, че в строеж - нов дом, още повече и храм, трябва да се вгради човек, животно или сянката му. В тази връзка има и поговорка "Всяка къща е построена върху нечия глава". Сега се произнасяло името на хълма - Кампидолий . В италианската уики страница пише "Името на хълма вероятно идва от главата на воина от името Tolo или OLO намерени по време на разкопките на основите на храма на Юпитер ", но повече пояснения не са дадени. Също така пише за двама братя Servio Тулио - другият брат му Celio Vipsania)
цитирай
2. atil - Те към 5 век са имали по-друга инф...
26.05.2017 21:38
Те към 5 век са имали по-друга информация и знания... По времето кагато посрещнали Атила а той се отказал да воюва с тях и да разсипва Рим.
Сега си го превеждат както намерят за добре и както знаят, но Нурутдинов и средновековните автори от Волжка България им казват за какво става въпрос. За Сервиий Тулий е ясно, аз съм писал за братята тук.
Гърците пък вообще не могат да си преведат и обяснят голяма част от топонимията, в това число и думата "олимпиада", но имаме, Слава Богу сведенията на тези автори, които изкарват по-стара информация от рунните текстове.
цитирай
3. atil - По времето когато в Рим царувал С...
26.05.2017 21:43
По времето когато в Рим царувал Сервий Тулий вече се били оформили двете основни съсловия характерни за тази държава: на патрициите - потомците на първите жители на Рим, от които били родоначалниците на аристократичните родове начело с Ромул, от тях се избирали царете, те участвували в народното събрание и заемали всички държавни длъжности, и на плебеите - пришълците и потомците на победените племена, които нямали граждански права. На Сервий Тулий се приписва онази реформа, която дала права на плебеите да участвуват в народното събрание.
Но това не се харесало на патрициите и те направили заговор срещу царя. Начело на заговора застанал зетят на царя - Луций Тарквиний. Един ден заговорниците заели форума, а Тарквиний, облечен в царски дрехи - червени обувки и пурпурно наметало, влязъл в сената и седнал на царския трон.
http://atil/history/2012/05/17/posledniiat-rimski-car.955626

...............
За Тулиите и връзката им с нашия род Дуло също съм писал.
Папа Инокинтий също бил наясно след като проверил.
Знаят те, знаят. Много повече отколкото пишат и казват.
цитирай
4. atil - Много интересни неща излязоха от ...
26.05.2017 21:47
Много интересни неща излязоха от този сборник от Волжка България, части от който преведох и изложих тук в блога си. За доста въпроси от този род - Защо Атила не разрушил Рим? Какво се случило на Каталунските полета?, самите български автори от изток дават противоречиви сведения. Но Кул Гали, най-сериозния и най-академичния от всички пише, че Атила го посрещнала делегация, която му поднесла дарове и му заявили, че имат с него една Прародина(наистина Италия е кръстена на Идел). Разказали му за Еней и етруските-атрячци, Атила се допитал до кам-бояните и те потвърдили(те пазели свитъците с писмото куниг...). Тогава той пощадил града и се оттеглил. Едва неговите бивши васали разсипват Рим след смъртта му и оттеглянето на българите от Западна Европа.
Рода Дуло е много древен и в различно време принцове от този род извеждали отделни групи, често след междуособици, в различни точки на Евразия и Близкия изток. Така възникнала и Троя - Атряч(дракон). Троя е арийско название близко до славянския език. Славяните също наричали знака на рода Дуло - Троян(Тризъбец). Самия този род по арийското наречие му казвали Туло, или Тула. На Апенините подобно на Дунавска България се наложило арийското наречие на латините а не тюркското на етруските. Макар ония да били по-напреднали в културно отношение. Това което отличава римляните от всички други народи е че всичко записвали и имали най-развитите имуществени отношения. Та Тулиите са именно онзи стар римски род, към който приспадал и Калоян( Иван Халата) от родословието на Тервел или на "неизвестният" му брат Айяр. Но от Азан Тукта("Токту") владетелския род се нарича Азан -Асен. От същият род са Кардам, брат му Крум и т.н. Асеневците, които възстановили независимостта на България ги наричат принцове във Волжка България.
http://atil.blog/history/2015/01/21/car-kaloian-i-rimskiia-mu-rod.1332137
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648147
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031