Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2017 21:33 - Видни евреи от български произход във Въоръжените сили на Израел
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 5263 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 29.11.2022 21:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Предизвикан постинг и то от доста време. Тук някои дейци и управници не сaмо порaзихa душевният бит и културa нa бългaринa, но и му внушихa множество фaлшиви и вредни стереотипи. Единият от тях е за евреите.
........

image

След образуването в Палестина в 1948 г. на държавата Израел около 50 000 български евреи, към 91% от всички, пристигат в новата страна. Те носят присъщия на българския народ висок патриотичен дух и жертвоготовност за родината, почтеност и трудолюбие, което бързо ги прави една от най-уважаваните, макар и неголеми общности в Израел и днес.


image

Те дават своя съществен принос за новата си родина и много от тях заемат важни обществени позиции, може би най-известни като цяло са евреите от български произход във Въоръжените сили на Израел (IDF) официално наричани „Израелски отбранителни сили“ (ИОС) (иврит: ??? ???? ?????? Цва Ха-Хагана Ле-Израел – „Войскови сили за отбрана на Израел)“

Самуел Рафаел

Полковник Самуел (Сами) Рафаел е евреин от София, роден през 1927 г. в семейството на Леон Рафаел активист на ВМРО. Майка му е българска еврейка от Ниш. Служил в парашутната дружина на Българската армия, пренесъл набрания опит и умения и основал Израелските парашутни части, бие се във войните в 1940-те и 1950-те год., първи награден с първия израелски орден за храброст – ордена „За изключителна служба“.

image

Семейство Ешкенази

Бащата Йосиф Пепо Ешкенази е евреин от Пловдив. Във Войната за независимост на Израел от 1948 – 49 г. командва отряд български евреи в състава на елитната бронирана част „Зверовете на Негев“. „Българите“ стават известни освен с бойна слава и с висока военна доблест, като по време на операцията Хорев през 1949 г. едва не влизат в бой със свои части, подготвящи се да избият египетски военнопленници в отмъщение за жестокостите на египтяните към израелски командоси, решителността на българите надделява и законът на военната чест е спазен.


image

Генерал-лейтенант Габриел Ешкенази е началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Израел (IDF). Роден е през 1954 г. в семейството на пловдивския евреин Йосиф Пепо Ешкенази, гордее се с българския си произход. Женен, с 2 деца. Има магистърска степен от Харвардския университет. Участник във войната „Йом Кипур“ с елитната бригада „Голани“ и в последвалите военни конфликти в Ливан и интифадите.
Бригаден генерал Ави Ешкенази е началник на Командно-щабната академия на Въоръжените сили на Израел. Роден е в семейството на пловдивския евреин Йосиф Пепо Ешкенази.

Виктор Шемтов

image


Роден: 1 февруари 1915 г.Самоков, България
Починал: 8 март 2014 г.Израел

Виктор Шемтов (на иврит: ?????? ??-???) е български евреин, виден израелски политик от Израелската партия на труда, 2 пъти министър на здравеопазването, дългогодишен депутат в Кнесета, ръководител на комисиите по здравеопазване.
Той е най-видният израелски политик от български произход, наричан е истинският трибун и водач на евреите от България.
Роден е в Самоков на 1 февруари 1915 г. Заминава за Палестина през 1939 г. като макабист.

Той е офицер от Хагана и участник във войните при създаването на еврейската държава (отбраната на обсадения Йерусалим, 1948) и отстояването на нейното право на съществуване. Член на вътрешния кабинет на Голда Меир заедно с Моше Даян по време на войната от Йом Кипур. Привърженик на зачитането на правата на палестинците, мира с тях и създаването на палестинска държава, съществуваща заедно с Израел. За това е яростно атакуван от крайнодесни и ултрарелигиозни еврейски политици заедно с убития нобелов лауреат за мир Ицхак Рабин, чието убийство, извършено от еврейски шовинисти, Шемтов предвижда още в 1991 г.
Виктор Шемтов е силно привързан към България и ясно заявява позициите си за правото на българския народ на национално и териториално обединение. За себе си споделя: "бях младеж, който извънредно силно носи у себе си идеята за националноосвободителното движение на българския народ. Борбите на Васил Левски и Христо Ботев, хайдутите...".
Като министър Шемтов фактически създава съвременната здравна система и болничната база на държавата, като реализира план, по който са построени 10 болници с 5000 легла, достъпни за всички граждани - и евреи, и араби, без оглед на финансовите им възможности. След това, макар на преклонна възраст, Шемтов е ангажиран общественик, живее в Йерусалим. От 1994 г. работи наименуваният в почит към него "Клуб на ветераните "Виктор Шемтов", създаден от активисти на движението "Ашомер Ацаир - България" в Тел Авив - Яфa.


image


image







 Българските евреи във войните на България


image


(...)

...След края на Първата световна война Аврам Таджер, вече полковник от запаса, става председател на Централната еврейска консистория в периода 1925-1931 г. През 1927 г. полковник Таджер оглавява българската делегация в Женева, където се провежда международна конференция на малцинствата, живеещи в европейските страни. При откриването й той заявява: Аз пожелавам на всички малцинства в Европа да Живеят тъй както живее еврейското малцинство в България. Но виждам, че нашето място не е на тази конференция, тъй като най-онеправданото малцинство в Европа - българите от Македония и Западните покрайнини, под натиска на югославското правителство, са лишени от правото си да участват в настоящата конференция.
Цялата делегация, водена от полковник Таджер, напуска демонстративно залата. Организаторите на конференцията са принудени да разрешат равноправното участие на българската делегация от Македония и Западните покрайнини.
(...)
Общо във войните, по официални сведения на Министерството на войната, загиват 960 души - 676 редници, 51 подофицери и 31 офицери. По този повод генерал-майор Петър Дървингов, съвипускник на Йосиф Хербст казва: Българските евреи, наброяващи около 40 000 мъже, жени и деца, дадоха във войните толкова убити, колкото Гърция и Турция поотделно във войната им от 1897г.

image

Посочени са имената на 31 загинали офицери от еврейски произход, но те са с няколко десетки повече. Като се има предвид, че те са с са 10% от общия брой на офицерите на фронта, може да се предположи, че евреите офицери са били около 350-360 души. Никоя друга малцинствена група в България не е изпращала такъв брой офицери на фронта, както българското еврейство. Със сигурност може да се твърди, че няма български офицер от еврейски произход, който да не е кавалер на орден за храброст. Това се отнася и за офицерите военни лекари.

Съществува поименен списък на загиналите във войните български евреи, но в никоя война не може да се установи точният им брой. В писмо от 12 октомври 1943 г. полковник Аврам Таджер пише на министъра на вътрешните работи:

От данни на Министерството на войната се вижда ясно, че числото на падналите евреи в полето на честта съответства напълно на жертвите, дадени от доблестните бойни другари - българи. Горд съм да отбележа факта, че няма досега български евреин, който да се е провинил в измяна, предателство или дезертьорство.

image



Източник: Българските евреи във войните на България: 

http://www.zdrasti.info/blgarskite-evrei-vv-vojnite-na-blgariya.html












Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. atil - А българските евреи са от български ...
02.12.2017 20:37
А българските евреи са от български произход, защото са от България и самите те така се определят. Лошото е че, доста народ по света дори с етнически български корени , децата и внуците им вече се определят пък като други. И са виновни пак същите тия тъпи задници, които ги прокудиха. от Бългaрия.
Още по темaта - много е интересен линка към цялата статия на подполковника... Която съм посочил като единия си източник.
http://www/blgarskite-evrei-vv-vojnite-na-blgariya
цитирай
2. gotzageraskov - Само да напомня
04.12.2017 15:54
Великият пълководец Моше Даян е завършил българско военно училище.
цитирай
3. gotzageraskov - А песента "Прощание Славянки"
04.12.2017 15:57
е написана от двама кримски евреи в началото на Първата световна война. Става дума за река Славянка в Крим.
цитирай
4. atil - Доколкото знам има и други маршови ...
04.12.2017 19:47
Доколкото знам има и други маршови песни на еврейска основа в Русия и не само маршови. А за Моше Даян спорят, особено руснаците. Верно е че най-напред е обучаван от англичаните, но дали се е дипломирал в България ще е интересно да се разбере със сигурност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648159
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031