Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2018 20:46 - На 3 март 1918 г. Русия капитулира пред царство България
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4979 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 24.02.2018 14:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На всяка тържествена заря отбелязваме имената на ген. Стефан Тошев - командир на Трета армия,


image

и на ген. Иван Колев - командир на славната българска конница,

image

спечелили невъзможни победи и покрили се със слава в битки, които се изучават в световната военна история. 

Но винаги пропускаме да споменем над кого са тези славни победи.  Кой е нападнал България, защитена блестящо от българските воини, благодарение на които България подписва като победител Брест-Литовския мирен договор?  Русия влиза във войната на 1 август 1914 г., България - на 5 октомври 1915 г., а на 27 август 1916 г. - Румъния. Военните действия между България и Русия започват още с обстрелването на българския бряг в района на Варна от руската флота през 1915 г. След това Русия изпраща военни части в Добруджа - 61-ва пехотна дивизия, 115-а пехотна дивизия, кавалерийска част (т.нар. черни казаци - непобедими дотогава), 47-ми артелерийски корпус и др. По-късно 4-та и 6-а руски армии застават срещу българите. Руска морска ескадра начело с монитора "Память Меркурия" обстрелва Балчик. Батареята на капитан Георги Радков успешно отблъсква противника.

В Добруджа руснаците и румънците струпват големи сили и имат числено превъзходство. Ген. Стефан Тошев, начело на Трета армия, разполага 1-ва пехотна дивизия, 4-та пехотна дивизия, 6-а пехотна дивизия, Дунавския отряд, Варненския отряд, Шуменския артилерийски полк, 12-а пехотна дивизия, турския 6-и корпус от 1-ва турска армия и германски отряд от германската Дунавска армия. Към Трета армия е и Конната дивизия начело със станалия легендарен генерал Иван Колев.
На 6 септември 1916 г. след атака, продължила само 24 часа, е превзет Тутракан, като атаката на "непревземаемата" крепост се ръководи от генерал Пантелей Киселов. На 11 септември е превзета Силистра.
На 19-21 октомври се провежда атаката при Кубадин. 7-ми Преславски полк влиза в Черна вода. Руската армия, независимо че получава в подкрепление двете, 9 и 10 сибирски дивизии, е разбита, а флотата им е принудена да напусне Констанца. Отрядът на ген. Кантарджиев и този на ген. Тошев преследват противника и достигат до делтата на Дунав.
На 23 ноември 1916 г. при Свищов 1-ва пехотна дивизия и 16-а пехотна Добруджанска дивизия, една дивизия от резерва, подпомогнати от 26-и турски корпус, преминават Дунава. В десанта участват 33 пехотни дружини, 6 ескадрона и 32 батареи. За прикритие се извършват демонстрационни действия при Гиген, Оряхово и Сомовит.
От север към Букурещ настъпват и две германски дивизии. След десанта при Свищов—Зимнич на 6 декември 1916 г. българските и германските войски заедно влизат в Букурещ. При десанта на Дунава шопите от желязната Първа дивизия са поразени от вида на голямата река, която срива техния мироглед, че "От Искъро по дълбоко нема...» и отказват да преминат през нея. За неподчинение четирима войници са съдени от военен съд и са разстреляни. Затова пък, веднъж преминали голямата река, нищо не може да спре устрема им.

image

След като влизат в Букурещ, българските войници предприемат едно странно действие - засаждат чесън пред румънския парламент, така както са се заклели при вероломното нападение на румънските войски в Междусъюзническата война 1913 г. (Против червена и румънска чума...)

Българската конница завършва своя славен път през историята, там, откъдето е започнала своя боен път на юг от Дунава - в Онгъла, в района на Мачин и Николицел. За последен път Европа чува тропотът на конете на "страшните по целия свят българи" и се оглася от "ужасната песен на конски копита" на конницата на потомците на кан Аспарух, Крум Страшний и Симеон Велики. В следващите войни, конницата отпада от военните действия, заместена от механизираните и бронирани части. Продължава преследването на отстъпващия противник до р. Серет, където през януари 1917 г. по заповед настъплението е спряно. Румънските загуби са ужасяващи – 150 000 убити, 80 000 пленени, 150 000 дезертирали. Руската армия е победена навсякъде и отхвърлена на територията на Молдова. Първа дивизия и 12-а пехотна дивизия достигат до река Прут в Молдова.

image


Успехите на българската конница вдъхновява Вазов да напише стихотворението, посветено на ген. Колев. Благодарение на тези невероятни победи на 3 март 1918 г.

Бедят ни

Бедят ни другоземци,
че с отомани, с немци
дружим в полята бойни.
Кога пък в Букурещ ни
разпъваха, нас грешни,
те гледаха спокойни.

Корят ни, че със нихни
врази съюз сторихме -
да счупим братско иго;
ала кога душмани
разкъсваха меса ни,
те викаха: "Разпни го!"

Кълнат ни за измена
славянска непростена,
кат свойта браним стреха.
Ала когато нази
ужасно зло нагази -
славяните де беха?

Ругаят ни, че с чужди
на наший дух и нужди
народи сме събрани -
но тези, що любехме,
или боготворихме,
що правяха в скръбта ни?

Стояха оглушали,
безчувствени, едва ли
не зрители злоради
пред наште мъки тежки,
пред воплите ни жежки -
и кой ни се обади?

Във Петроград мълчаха,
а от Париж ревяха:
"Убийте тоз звяр диви!"
И на защо, кат смеем
и ние да живеем,
станахме лоши, криви!

Декември 1915 г.

Иван Вазов



България подписва като победителка Брест-Литовския мирен договор с победената Съветска Русия. Преговорите започват още в края на 1917 г. Като български представител на конференцията по примирието участва полк. П. Ганчев. То се подписва на 15 декември и се пристъпва към преговорите по мирния договор. Победителите са Германия, Австро-Унгария, България и Турция. В преговорите от България участва министър Христо Попов, подпомаган от дипломата Андрей Тошев.

image

Този договор е тежък за Русия, която губи 1 милион кв. км територия и 60 милиона население, задължава се да изплати 6 млн. марки и контрибуции в натура, част от които получава и България. Благодарение на това развитие Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Финландия излизат от Руската империя и възстановяват своята държавност. Турция получава територии в района на Батуми и Източен Анадол.

Русия води преговорите в Брест-Литовск едностранно, без съгласието на своите съюзници от Съглашението. На 7 март 1918 г. се подписва и едностранен договор с Румъния, която излиза от войната, връщайки отнети територии на България през Междусъюзническата война. Северна Добруджа остава кондоминиум на Централните сили, които на 25 септември 1918 г. предават почти цяла Северна Добруджа на България.


П.П. Писал съм няколко пъти в блога няколко пъти за тези събития. И специално специално за ген.Иван Колев : 
 Генералът на българската конница - http://atil.blog.bg/history/2017/12/03/generalyt-na-bylgarskata-konnica.1580947


image

 
Още по темата :
Тук: http://www.svobodata.com/page.php?pid=15595&rid=154
и тук: http://www.extremecentrepoint.com/archives/16319
И в учебниците по История на България, надявам се.





Гласувай:
7



1. haralanov - ...........
13.05.2018 09:29
ГЕН. ЕДУАРД ТОТЛЕБЕН
за т.нар. освобождение:

«Освобождението на християните изпод игото на исляма е химера. Българите живеят тук по-заможно и по-щастливо, отколкото нашите руски селяни; тяхното душевно желание е техните освободители по възможност по-скоро да напуснат страната. Те плащат на турското правителство незначителен данък, несъразмерен с техните доходи, и са изобщо освободени от военна повинност.»

Manol Manolov: Това е текстът на руски език. Може да се намери в руските сайтове и книги, които цитират ген. Тотлебен:

«Освобождение христиан из-под ига ислама – химера. Болгары здесь живут зажиточнее и счастливее, чем русские крестьяне; их задушевное желание – чтобы их освободители по возможности скорее покинули страну. Они платят турецкому правительству незначительную подать, несоразмерную с их доходами, и совершенно освобождены от воинской повинности.»
цитирай
2. atil - Значи, от турците те наистина са ни ...
13.05.2018 20:51
Значи, от турците те наистина са ни освободили, а от тях самите ние още не можем да се освободим напълно... А освен ген.Тотлебен и други техни представители имат подобни наблюдения, но това е на пръв поглед. Сравнено с техните мужици и деревни. Първите впечатления не винаги са най-вярни. Наистина имало заможно население, то и сега има на пръв поглед такова и в сегашната криза в България. Пак има спретнати къщи с градини и т.н., макар и с по-малко добитък, но това е защото хората имат такъв бит и култура и навици.
А колцина тогава са били заможни откъм пари или са имали действителни права например?
Нямал е политически права българина, бил е експлоатиран и икономически, а и човешките му естествени права са били нарушавани до последно!
Така че войната от 1878-7 година си е Освободителна за нас!
цитирай
3. bven - Вазов е обвиняван от мнозина, че е писал своите стихове и романи за турските зверства
29.07.2018 22:00
от Русия и не е бил наясно с историческите факти.
Но като истински народен поет показва истинските настроения на народа си!
Чудесен пост за славно и героично минало.
Поздрави!
цитирай
4. bven - Вазов е обвиняван от мнозина, че е писал своите стихове и романи за турските зверства
29.07.2018 22:03
от Русия и не е бил наясно с историческите факти.
Но като истински народен поет показва истинските настроения на народа си!
Чудесен пост за славно и героично минало.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640584
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031