Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2018 19:58 - Средновековните български вождове Заберган и Синдилх
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6490 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 16.02.2019 12:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Те никога не са били ханове на никого. Те и двамата са владетели от различни бащи във феодално разпокъсаната древнобългарска държава по това време и са управлявали един след друг по време. Като една част от управлението им( на различни части от страната) съвпада. По-дълго управлявал Синдилх, който бил и по-могъщия, макар Заберган да бил по-войствен и неспокоен.

  image

Сведенията за тях са изкривени и неверни в по-голямата си част, в това число и в Уикипедията. А разсъжденията и дописванията за тях пък са глупави и несъстоятелни. Основният източник са гръцките сведения, които нищо съществено не казват за българите на практика, а само разказват за едни събития и за вероломството на ромеите, които чрез него предотвратяват завладяването на Балканския п-ов тогава.
Наричат поданниците на Заберган - кутгригури по неговото име, а поданиците на Синдилх - утигури пак по името на владетеля си.
На практика това не са никави племена и тези имена изчезват веднага със смъртта на двамата владетели. Става дума за родови групировки на териториите управлявани от двамата.
Други пък разсъждават за Бактрия и после за аварско робство, все чиста проба исторически фантазии, които и без това изобилстват и по повод на много други събития...
Дълго време лично аз считах, че те не са нарочни, а от липса на сведения или по повод на чужди внушения от силните на деня. Към днешна дата съм разколебан и допускам, че много от изкривянията са нарочни и съзнателни.

И така, нагледно пак за ползата от сведенията на българските автори от сборника "Джагфар тарихы" и вредата от тяхното неизползване.


1. Сведенията на българските историци за Заберган

Заберган(Завер хан) - вожд на праб. племе кутригури през 50-те години на VI в. Под негово предводителство кутригурите извършили редица успешни нападения над балканските провинции на Византия. Император Юстиниан I се опитал да използва старото изпитано средство, което неведнъж спасявало империята: подбудил утигурите, друго праб. племе, да се нахвърлят върху своите съплеменници и съседи - кутригурите. През 551 г., докато Заберган(ган е равно на кан и няма нищо общо с хан...б.а.) се намирал на юг от р.Дунав, утигурите нападнали кутригурските земи, но враждата бързо се уталожила.
През 558 г. Заберган отново повел войските си срещу империята. Зимата била сурова и дебел лед сковал Дунав. Това улеснило преминаването и конната лавина се стоварила върху ромеите. От Тракия Заберган разделел войските си на две части: едната изпратил към днешна Гърция, а втората насочил към галиполския п-ов. Самият той със 7 000 конници се отправил към столицата. Без особени препятствия пременал т.нар. Анастасиева стена и разположил стана си под стените на вечния град.Енергичната намеса на престарелия Юстинианов пълководец Велизарий, попречила на Заберган да извърши опустошения. Ромеите се подсигурили и по друг начин - откупили спокойствието си с огромно количество злато, което се оказало по-сигурно от оръжията - Заберган отстъпил на север. По същото време Юстиниан подбудил със специално писмо, пълно с обещания и лъжи, утигурският хан Синдилх да нападне поселищата на кутригурите. Докато заберган се бавел на Балканския п-ов, утигурите опустошили земите на кутригурите. така между съплемениците започнала продължителна вражда, която довела до взаимното им отслабване и до покоряването им от аварите.


"Кой кой е в Средновековна България", изд. Просвета,1994, стр.120-121


2. Сега да видим  част от писмата и сведенията на гърците

Менандър за Първото писмо на Синдил до императора:

...Тогава Юстиниан настоявал пред Сандилх, вожда на утигурите, и не преставал да увещава да започне по какъвто и да е начин война срещу Заверган. За тая цел той пращал често пратеници и го подбуждал веднъж така, друг път иначе. Императорът обещал освен това че ако Сандилх победи котрагирите, той ще му преквърли парите, които били определени да се дават годишно на Заберган. И тъй Сандилх, като искал да бъде предан на ромеите, съобщил следното на императора, че "не е справедливо, нито пък прилично съвсем да се унищожат съплеменниците ни, които не само говорят език, еднакъв с нашия, и са наши съжители, а имат и същото облекло и бит, но са и наши сродници, ако и да са подвластни на някой други вождове. При все това ще отнема веднага конете на котрагирите и ще си ги присвоя, за да няма какво да яздят, та да нанасят вреди на ромеите."


За похода през 558 г:

През същата година се опълчили срещу Тракия големи множества хуни, нахлули в нея и избили и пленили мнозина... И като намерили няколко места от Анастасиевата стена разрушена от земетресение, нахлули и опленили чак до Дрипия, и селото Хитос. И 
всички(гърци) избягали в града заедно с имуществото си. Императорът като чул това, набрал мнозина и ги изпратил при дългата стена. Там те вързали сражение и мнозина от ромеите и схоларните загинали.... И когато императорът видял че варварите постоянствуват, заповядал на патриций Велизарий да излезе срещу тях с други от сената. Велизарий, взел всички коне, и като въоръжил войска, излязъл в селото Хитос, направил окоп... Той заповядал да отсекат дървета и да ги влачат зад войската. От вятъра се вдигнал много прах и се понесъл над варварите. А те като помислили че елините са голямо множество.. избягали.

/Теофан/


Прокопий, за действията на Юстиниян, за неутрализирането на кутригурите:

Като отправил пратеници при вождовете на хуните утигури, които живеят отвъд меотидското езеро, той ги укорил и нарекъл бездеиствието им спрямо кутригурите престъпно, понеже нехаиството спрямо приятелите, които загиват, трябва да се сметне за една от най-големите неправди. Кутригурите - казал той - нехаели за свойте съседи и въпреки че получавали от Византион всяка година много пари, те не желаят по никакъв начин да прекратят своите несправедливи деиствия спрямо ромеите, но всекидневно без всякаква причина ги нападат и ограбват. А утигурите не получават нито част от парите, нито споделят плячката с кутригурите и въпреки това не се застъпват за озлочестените ромей, ако и да са от старо време техни най-големи приятели. Като съобщили това на утигурите, император Юстиниян им подарил пари, припомнил им какви дарове често са получавали и по-рано от него, и ги убедил да предприемат веднага поход против останалите в земята си кутригури. Те взели за съюзници 2000 от свойте съседи готите тетраксити и преминали с цялата си войска реката Танаис. Предвождал ги Сандилх, извънредно разсъдлив и изпитан в много войни, достатъно надарен с храброст и мъжество. След като преминали реката, те се срещнали с много кутригури и влезли в сражение с тях. Те се защитавали твърде упорито срещу нападателите и сражението продължило премного време...

Докато тези варвари се сражавали помежду си, както казах, и опасността за тях нараствала съобразно с битката, тогава на ромеите се удало добре да се възползвуват от щастливия за тях случай. Онези от елините, който се намирали като пленници у кутригурите и които възлизали на много десетки хиляди, се вдигнали набързо оттам и без да ги преследва никой, пристигнали по родните си места. 


Това да се използват наемници в междуособните войни било в сила и по време на гражданската война избухнала след смъртта на Кубрат...


image

Могилa, бaлкaн, кургaн нa неизвестен влaдетел.



3. Сведенията за Заберган и Синдилх в сборника "Джагфар тарихы"

...

26. Саба-Юрган,  Заберган,  Котраг/531-563 г./ 
Син на Куштан-Бирман. Владетел на Булгарския бейлик.  Управлявал повече от 30 години. Заради това, че водел чести войни, особенно с Византия, бил наречен Котраг-”Безспокойния”. Основал град Бирман/Одеса/ и го направил своя ставка/столица и военен лагер/.

За да съедини двете части на Идел в 563 год.  доброволно отстъпил властта в Булгарския бейлик на Келбир-Аскал Тубджак/син на Боян Челбира на служба при него/.

image

Полувярнa рускa кaртa нa земите нa Стaрa Великa Бългaрия в нaдвечерието нa окончaтелното и рaзделяне - вторaтa половинa нa 9 век. Не сa отбелязaни черните бългaри a хaзaрите сa зaкaрaни дaлеч нa зaпaд, където никогa не сa били. И т.н.

Кан Заберган основал г.Бирман(Одеса) в този район, където е червената точка се намира г.Херсон, откъдето по времето на регента Гостун(Орган) част от българите приели християнството и била образувана Оногурската архиескопия. От тогава на всички кръстени българи им казвали - крешени, по името на г.Херсон - Корсун - Крешен. На кръстените волжки българи и до днес им казват така.


27. Боян Челбир,  Синдилх,  Утрик/535-590 г./
 
Син на Банджа Татра. Бил поканен от Бояркъз на служба в Ибер-Себер, а след смъртта и  заел мястото и като владетел.  Прославил се със своето миролюбие, за което получил прякора-„Утрик”/”Спокойния”/. Живял 80 години и влязал в булгарската история като велик музикант и изпълнител. 
Обединил древнобулгарските митове и сказания в един сборник. През 563 година станал Цар на целия Идел, но през 565 год. бил принуден да признае своята зависимост от Тюркския каганат.

Тогава било направено преброяване на подданъчното население. То станало на кашанската писменност и с помоща на кашанците.  От тях винаги имало достатъчно в столиците на булгарските Царе. Иделските булгари считали Кашанските владетели за булгарски и самите те не отричали това. Поддържали родственни отношения помежду си.  
Влиятелната и развита булгарска бюрокрация от кашански/согдатско-уйгурски или „хорезмийски”/произход, възпрепятствала приемането на християнството сред българите през целия период от 4-ти до 8-ми век. 
През 9-ти век,  за да приеме християнството на дунавско-булгарския Цар му се наложило да изтреби много от представителите на 30-те чиновнически рода от кашански произход. Хиляди преследвани кашанци избягали в Черна България. От там част от тях начело с Арпад се преселила в Авария/Унгария/ и там също оглавила бюрократическия апарат.

Любимата ставка на Боян Челбира на река Кубан - „Сандугач” през 640 год. била разгромена от арабските завоеватели.
...
От тук: http://atil.blog.bg/history/2011/05/01/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.739078
 

За аварите знаем, че са последните хуни завърнали се в Европа и при тях българите станали вторият по важност етнос. Част от българските родове отишли на служба при тях, знаем, че Алцек е единият от вождовете на тези българи. Друга част под властта на потомците на Атила не се подчинила на аварите и известно време им пращали откуп или данък. Това се прекратило при Кубрат. Третата част от българите както виждаме от сведението за Синдилх вообще нямала нищо общо с аварите, но им се наложило да плащат откуп пък на тюрките, "заради тяхното ненападение"...
При Кубрат и това се прекратило и всички български земи били обединени. И не само това ами взели под властта си обширни васални територии от делтата на Дунав до р.Енисей.
Т.е. земите на древен Идел, наречени Стара Велика България  за последен път били обединени под българска власт.

image
Древнобългaрско изкуство

Крaй


П.П. Честитa бaбa Мaртa и честит прaзник нa Новия ден през 2018 г.

image




Гласувай:
6



1. didanov - здравей атиле
27.02.2018 00:15
можеш ли да посочиш какви са били териториалните граници на българския бейлик според ДТ? И има връзка той с държавата на Ирник, сина на Атила? Поздрави
цитирай
2. atil - можеш ли да посочиш кои са били те...
27.02.2018 08:09
анонимен написа:
можеш ли да посочиш кои са били териториите заемани от българския бейлик според ДТ? И каква им е връзката с Ирник сина на Атила? Поздрави

Дa, то не е сaмо според ДТ a според реaлните исторически дaдености, които сa отрaзени повърхностно и в други източници. Империятa нa Ирник е същaтa кaкто нa Aтилa и нa тия кaнове преди Aтилa, но с по-рaзличнa по рaзмер територия. Зa Ирник остaвa среднaтa чaст от териториите влaдени по времето нa Aтилa. Зaпaднaтa чaст отпaдa и бългaрите се изтеглят оттaм. Източнaтa чaст зaд Урaл и в Среднa Aзия минaвa под влaсттa нa местните хин-себерски бекове.
Зa потомците нa Aтилa нa прaктикa остaвa Източнa Европa. Но и тaм избухвaт междуособици, нa влaст идвa Сувaрскaтa динaстия в Поволжието, a един от оцелелите потомци(Сувaркaтa Бояркъз избилa децaтa нa мъжa си от другите му жени) нa Aтилa по мъжкa линия избягaл нa юг и тaм с помощa нa хунобългaрските родове основaл Бългaрското тaрхaнство. Товa е териториятa, която по погрешкa я броят зa "Великa Бългaрия" зaщото по-късно Кубрaт от тaм зaпочвa обединението нa Стaрa Великa Бългaрия. Товa тaрхaнство(бейлик, грaфство, княжество) е под влaсттa нa Синдилх в случaя тук. A Зaбергaн влaдее територии по-нa зaпaд, между р.Прут о р.Днепър. Северa пък се влaдеел от потомците нa Денгизих - син нa Aтилa с център днешния г.Перм. Зa илюстрaция - в нaдвечерието нa войнaтa зa обединение, която зaпочнaл Кубрaт, тези земи били рaзделени нa 60 тюби(облaсти) с бългaрски господaри - бaрини...
цитирай
3. didanov - здравей
27.02.2018 16:00
не ми стана ясно коя е южната граница на българското тарханство? Дали е била Дунава? Има ли данни за столица или резиденция, например Фанагория?
цитирай
4. atil - не ми стана ясно коя е южната граница ...
27.02.2018 18:47
didanov написа:
не ми стана ясно коя е южната граница на българското тарханство? Дали е била Дунава? Има ли данни за столица или резиденция, например Фанагория?

Фaнaгория е гръцкото име нa грaдa, бългaрското е Бунгaр или Ечке Булгaр и бил глaвен грaд нa тaрхaнството, дa. Aко гледaш кaртaтa нa "Великa Бългaрия" която рисувaт по учебници и aтлaси все едно гледaш Бългaрското тaрхaнство в моментa нa нaй-добрите му временa в нaчaлото нa 7-ми век.
Не опирa до Дунaвa вообще, между него и Кaрпaтите и делтaтa нa Дунaв сa земите нa други тaрхaни. Нaпример Зaбергaн, по времето нa Синдилх.
A глaвен грaд нa бългaрите от 4 век нaтaтък е Киев- Бaщу. Той стaвa грaд в 620 г. с построявaнето нa крепосттa Бaщу. Нa мястото
нa селището Хон Бaлин, което е глaвен лaгер-столицa нa Хунскaтa динaстия от вторaтa половинa нa 4 век. Слaвяните го нaрекли Киев по името нa Кий - брaтa нa Кубрaт, който построил крепостa. Столицa нa обединенaтa Стaрa Великa Бългaрия отново си било същото място. Зaтовa и Кубрaт е погребaн тaм, до лятнaтa си резиденция Бaтaвъл- Полтaвa.
цитирай
5. didanov - здравей
28.02.2018 16:24
мисля, че е важно да се изясни дали Велика България на Кубрат е имала обща граница с ИРИ, тоест Дунава, защото нямам обяснение как Аспарух ще се придвижва в земите южно от Карпатите след загубената битка с Бат Баян
цитирай
6. atil - didanov, да започнем от по-рано: ...
28.02.2018 17:12
didanov, да започнем от по-рано:
"...През 620 г. по-малкия брат на Кубрат - Шамбат, по негово нареждане построил в Аскал крепостта Бащу, която превърнала това селище в град. През същата година от Бащу(Киев), Шамбат с войска от българи и анчийци(славяни) се отправил на поход срещу аварите. Походът се оказал успешен и той завоювал обширни територии от Прибалтика до Средния Дунав. Провъзгласил собственна държава под името Дулоба(област на рода Дуло). Славяните го почитали като светец за избавлението си от аварското иго и му помагали със всичко.Те наричали държавата - Дулеба. Кубрат поискал от Шамбата да присъедини Дулоба към Българското Тарханство, но той отказал и получил от Кубрат прякора Кий(Отделения,Отрязания). Само че похода на Шамбат и образуването на Дулоба(съществуваща от 623 до 658 г.) подкопало могъществото на аварите. Това позволило на Кубрат да насочи вниманието си на изток, където Тюркския каганат се тресял от граждански войни и изживявал последните си дни.

През 629 г.Тюркският каганат се разпаднал и разделил на две части - Баласагунска(средноазиатско-монголска) и Хазарска(западноказахстанска).
Кубрат веднага подчинил под своя власт българския суварски бейлик и през 630 г. провъзгласил отново обединените иделски земи за единно българско царство - БУЛГАР, БУЛГАРИЯ.

А названието Идел се закрепило за Волго-Камската речна система.
Към имената на реките от тази система почнали да прибавят думата "Идел": "Кара-Идел" - Волга,"Ак-Идел" - Белая, "Чулман-Идел" - Кама, "Сура-Идел" - Вятка, "Була-Идел" - Черемшан.

По причина на своята мощ(територията на Булгария се простирала от Дунава до Енисей) българската държава от 7 до 9 век често била наричана Кара Булгар , т.е. "Велика България".
http://atil.blog/history/2011/04/19/idel-bulgar-v-perioda-na-razpokysanost-prodyljenie-na-quot-h.732343
цитирай
7. atil - мисля, че е важно да се изясни дали ...
28.02.2018 17:25
didanov написа:
мисля, че е важно да се изясни дали Велика България на Кубрат е имала обща граница с ИРИ, тоест Дунава, защото нямам обяснение как Аспарух ще се придвижва в земите южно от Карпатите след загубената битка с Бат Баян

Стара Велика България е нямала точно граница на Дунава, но прилежащите земи са били васални българите още от 4 век, заедно с Приднестровското готско княжество. Ето какво се случва:
"...По време на междуособната война, другият роден брат Котраг, подкрепял Бат-Бояна а двамата осиновени сина на Кубрат - Кубер и Лачин, подкрепяли Аспарух. Бат-Боян се възползвал от сключения договор за военна помощ с хазарите и като престолонаследник ги извикал на помощ. След това с хазарския хакан организирали широкомащабна офанзива с цел да завладеят Киев и да се разправят с Аспарух и Шамбат.
Решителната битка се състояла на левия бряг на Днепър, като общото число на конниците надхвърляло 400 хил.! На практика това било най-грандиозното сражение в историята на Средновековна Европа за подялбата на Велика България! Хазарите претърпели огромни загуби и техния каган оттеглил подкрепата си с думите си към Бат-Боян: "Аз ти помогнах колкото можах,оттук нататък сами се оправяйте помежду си". При това положение, братята се разбрали всеки да владее това, което има в момента. За Аспарух оставал Онгъла и Кашан - днешна Молдова с р.Прут. А Кубер и Лачин заминали към Панония.
(Ангъл- Онгъл - място за паша на царските коне. Област учредена още от Булюмар - между долното течение на река Днепър и устието на Дунава)

След смъртта на Шамбат през 672 г. Аспарух напуснал Киев и с хората си се настанил в Кашан(днешна Молдова). Легер-столицата му е била на р.Прут. Оттам нататък почва Онгъла, чак до устието на Днепър.
http://atil.blog/history/2011/04/21/bylgarskata-dyrjava-v-kara-bulgarskiia-period-7-9-vek.733355
цитирай
8. atil - По-нататък си основал нова държ...
28.02.2018 17:29
По-нататък си основал нова държава:
"...Предчувствието му не го излъгало след него киевляните предали града доброволно на Бат-Боян.
Аспарух не се чувствал сигурен за бъдещето и задоволен от положението си. Затова Кубер и Лачин били повикани от Панония на помощ. Започнал контраофанзива през 679 г. към Онгъла на изток и на запад към Долния Дунав откъдето изтласкал аварите на запад. След като разбил Константин IV Погонат, настъпили на юг и завладели византийските провинции Мизия и Македония. Аспарух преместил временната си столица в Плиска и през 681 г. провъзгласил собственна държава и се обявил за Кан.

За разграничаване от останалите булгари, българите на Аспарух в науката(руската) ги наричат - болгари, а държавата Болгария. Това обаче е по славянски а на запад се съхранило общото название булгар. В нашия език пък се установила формата - българин.
Българският кан Борис през 9-ти век приел православното християнство и го наложил за държавна религия. Заедно с това въвел в страната вместо тюрко-булгарския език, езика на подвластното на българите славянско население. Българските славяни отдавна вече били християни и помогнали на Бориса в борбата му с роднините - съперници. Още повече, че новото положение ги изравнявало по права с българите...
http://atil.blog/history/2011/04/21/bylgarskata-dyrjava-v-kara-bulgarskiia-period-7-9-vek.733355
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648475
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031