Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2018 17:47 - Записки по българските въпроси - март-април 2018 Балканите
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 785 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Балканите“ са една вечна, буквално вечна тема и защо аз ги свеждам до два месеца на една текуща в момента година. Е, ако и аз бях вечен, щях да отлагам вечно. Но не съм, а освен това точно днес 17 май 2018 година в София тече двудневна историческа среща на страните от Европейския Съюз със страните от Западните балкани, които още не са членове на Съюза. Доколкото знам такива срещи в историята е имало само две – в 2000 и в 2003 години. Оттогава са минали 15 години. Какво означава това ли? – Ами, прибавете 15 към 1918 (края на Първата световна война) и ще получите 1933 (годината на узрелия Хитлер за Втората световна война). Или прибавете 15 към 2004 (годината в която станахме членове на НАТО) или към 2007 (годината в която влязохме в Европейския Съюз)  и ще се удивите, че ... няма още толкова!    

Но...

Пък собствениците на най-големите превозвачески фирми и техните служители точно в този отговорно натоварен за движението ден в София, затварят с 200 камиона „Цариградско шосе“ - пътя от и към летището до центъра на града. Защото представете си, били засегнати от европейска директива, която регламентира работата на техните шофьори, т.е. изравнява правата им с тези на колегите им в Европейския Съюз. Значи не защитата на правата им е целта, а нещо друго, мисля си. Какво е то? Понеже тези „превозвачи“ се умълчават по този въпрос, слагам ги в кавички и пиша - Е, когато следващия Великден гръцки фермери затворят международните пътища към страната си, щото искали нещо си, ще бъда в пъти по-незаинтересован от „нарушените“ права на българските „превозвачи“. Да припомня, че братя Вълневи от Чикаго имаха дори 1000 камиона, които им достигнаха да задържат собствеността на „българската“ телевизия BIT само 2 години. Така е в ЕС – разрешено е на всеки да протестира, когато и където си поиска, но с честно заявена и защитавана цел. (Забележете, че не обсъждам същността на целта.) В една демократична страна няма място за политически ... тарикати, да се изразя по-меко. ТОВА не са разбрали, няма и да разберат нашите евразийци - колко внимателно меко наричам сънародниците си, които са готови не да се борят със собствените възможности за своите си цели, а да убият дори, ако се наложи (справки да вадя ли), всеки който им каже нещо напреко на онова, което Те си мислят, че е правилно според тях! И в резултат какво се получава? И ще се получава!

 

В София се събраха около една маса, Българска, а не на Бойко и на ГЕРБ!, първите четирима начело на Обединена Европа в момента – Туск, Юнкер, Таяни и Могерини и всичките 28 първи ръководители на държавите-членки, начело с Меркел, Макрон и, представете си – дори Тереза Мей. Присъстваше и президентът на Австрия, която е следващият ротационен председател на ЕС. Отсреща им седяха 6-мата първи на балканските страни, които още не са членки на Съюза - Босна и Херцеговина, Албания, Сърбия, Македония, Черна гора и Косово, за да разговарят за бъдещето си. Бъдеще, което е ОБЩО за всичките страни и което ВСИЧКИ от „бойковата маса“ разбират чудесно ТЪКМО ТОВА. (Даже премиерът на Испания Мариано Рахой, който категорично отказва да седне на една маса за преговори с президента на Косово, защото му напомнял проблема „Каталуния“, беше в София. Можете да го видите на общата вечеря.)  Ето затова бъдещият свят е на тези хора.  

Кои отсъстваха от ТАЗИ маса и къде бяха те през това време?

-           „Великият“ Путин беше в Сочи, където председателствуваше среща на върха на Евразийския икономически съюз ЕАИС. Ако погледнете в Интернет снимката от тази среща, ще видите 6-ма души (словом шест) - президентите на Казахстан, Беларус, Армения, Киргистан, РФ и президентът на Молдова, който още мислел по въпроса дали да се присъедини или не (що не пита народа си, вместо да „мисли“.). Голяма навалица, няма що! От снимката отсъства президентът на Сирия Башар Асад, който утре ще посети отделно Путин. Срам ли го е, що ли? Или си мисли, че има бъдеще извън ЕАИС...

-           Няма сведения къде беше „големият“ Румен Радев. Не го видяхме на летището, на приема в резиденция „Бояна“ (която междувпрочем е неговия сегашен дом), на кръглата маса в НДК, както и на заключителната пресконференция. Научихме само, че преди 10 дни е бил на военния мемориал в Ново село, където „разговарял с президента на Македония Георге Иванов“. За какво са разговаряли след като най-важните въпроси за Македония – бъдещото име на страната и сроковете за нейното приемане в ЕС, се обсъждаха вчера и днес в София между премиера Зоран Заев и гръцкия премиер Алексис Ципрас. На „бойковата маса“!  

-           Нямаше я „алтернативната“ Корнелия Нинова. По време на срещата тя беше в Народното събрание и искаше (чрез устата на първия мъж на Първата дама Георги Свиленски) Бойко Борисов да се Яви немедленно и да й докладва как вървят преговорите по „закона Макрон“, след като тъкмо в това време Борисов разговаряше по този именно въпрос лично с президента на Франция Еманюел Макрон. С „тоз Макарон“ - както го нарича разпенената „легенда на неделята“ Юлиан Вучков по телевизия „Евро - Ко?“. (Да кажа в скоби, че дори председателят на ПЕС - Партията на Европейските социалисти, Сергей Станишев беше на софийската среща Европа–Западни балкани. Както и председателят на ЕНП - Европейската Народна Партия, Манфред Вебер, който каза, цитирам: „Българските социалисти не могат в ЕП да се застъпват за по-високи социални стандарти, а в България да противодействат именно на това.“) А ако искате да видите въпросната Корнелия Нинова, изчакайте до утре, когато тя ще коментира при Хекимянчо от bTV, какво мисли „целия български народ“ по въпроса. Нещастници. Дори не мога да добавя „милите нещастници“. 

-           Нямаше го „най-умният политик на България“ Ахмед Доган. Да не говоря за, как се казва на турски – ибрикчиите му Карадайъ и Цонев (на останалите се извинявам, че ги пропускам). Е, що го нямаше? Не ще да е най-умният, значи. Ако искате, мога да изчакам още няколко години, за да стане това мое твърдение още по-ясно и необоримо. 

-           Нямаше го и коалиционният партньор на ГЕРБ „Давай, Волене, ние сме с тебе“. Ще го видим вдругиден, когато „нашият Румен Радев“ ще отиде на гости в Сочи на „неговия Владимир Путин“ послучай най-българския празник 24 май. Нямаше го дори потомствения македонски „хубавец“ Красимир Каракачанов. Всъщност това е хубаво според мен – където се появи ДС, нещата винаги са се обърквали.

-           Направо се чудя как така денят завърши, без да го поръсят с мерудия „единствените европейски мислещи българи“. Автентичните десни имам предвид. Те ще се появят след дъжд качулка. Пълни некадърници! При толкова много, начертани направо!, възможности за европейски успех на България, ТЕ се провалиха!

Ей затова ТОЗИ СВЯТ не е на такивата хубавци евразийци!

Ето го БЪЛГАРСКИЯТ ВЪПРОС: Защо се дърпаме от общата снимка на водачите на Обединяваща се Европа в полите на Витоша, а се натискаме да излезем на мъничката снимка от Сочи с шестимата евразийски лидери? Това ли е нашият интерес като народ? Как мислите, кое ще се случи по-напред – капиталистическите държави ли ще фалират или ние ще сдадем социалистическите си гащи?

В тази връзка, понеже след два дни е празника на светите братя Кирил и Методий, да обърна вниманието ви, че техните ученици тръгнали да разпространяват нашата азбука не на изток към татарските степи, а на запад – през Македония към Моравия. Точно по същия начин, по ТОЗИ ПЪТ на спасението, вървят в момента НАШИТЕ ДЕЦА. А ние ревем, че „имало демографска катастрофа“. Каквато, представете си, по време на социализма нямало.

Аз лично изобщо не се съмнявам, че страните от Западните Балкани ще станат до десетина години членове на Европейската общност. Всичките. Междувременно по тази писта ще е тръгнала най-голямата по площ европейска страна Украйна. Ще я последват поне две от 6-те днес членки на Евразийския Съюз - Молдова и Беларус. За основанията ми ли питате? – Пак ще се повторя: Напишете в полето за търсене на Гугъл „Разширяване на ЕС Уикипедия“ и изчакайте 2-3 секунди да започне анимацията вдясно. Как мислите – Сивото петно върху Западните Балкани ли ще стане синьо или цялата синя Европа ще стане отново сива? А нали виждате - отгоре надолу, днешните сиви петна Беларус, Украйна и Молдова? Какъв ще е бъдещият им цвят след десетина години: сив или син?

Позволете ми да се подиграя на умника Путин Владимир Владимирович. На същата анимация погледнете долния десен ъгъл на Украйна. Разпознахте Кримският полуостров, нали. Сега обърнете внимание на малкото мустаче, излизащо от дясната му страна. Това е Керченския провлак, където преди 5 дни Путин откри лично моста, свързващ полуострова с континентална Русия. Когато Украйна стане синя, това ще е предмостието към бъдещата нова членка на ЕС – Русия! На европейска Украйна апортната вноска, както се казва.

Пожелавам съвсем искрено на събралите се днес в кафенето „Българо-съветска дружба“ (имената им съм цитирал многократно, а освен това се пазят в редакцията, както се казва) да доживеят този ден. За да видят лично избора на Новия свят и а, дано, тогава поне, се покаят заради проблемите на децата - техните и нашите, които са им създавали. Пък тогава, ако още съм жив, и аз ще „пропиша за пеперуди“. Което в моя вариант означава „да си пия бирата“.

 

Това дотук е половината от този постинг. Общоевропейската, която не зависи пряко от нас българите и в този смисъл е по-оптимистичната. Другата половина, Балканско-Македонската, следва. Тя е по-тъжна.

Не съм историк и не познавам в детайли старата история на света. Което изобщо не означава, че тя не ме интересува, живо при това. А точно това – че не се намирам вътре в планината, а я гледам отдалеко, ми позволява да преценявам по-добре кой връх наистина е по-висок от съседните му. (Разбира се, че говоря образно. Забележката ми е за менталисти и тарикати, правещи се на неразбиращи.)

Нека специалистите посочат точно кой древен е казал да и кой точно – не, че Балканският полуостров влияе зле на своите наематели. Факт е обаче, че първата земя от която, казват, че гълъбът е донесъл маслинова клонка в човката си след Потопа, не е била „най-добрата“. Вероятно и отпреди това тази земя е била пълна с „отдушници на Ада“. Пушеците от които са зомбирали населяващите я, така щото всеки е ставал враг на съседа си. Така аз си го представям. За траките например, жалко. Били са връх, камара от върхове, далеко по-високи от други народи, но Империя не са създали, защото всяко племе се е борило на живот и смърт със съседното оттатък рида. И чак когато Александър Македонски е напуснал пределите на Балканския полуостров (толкова късно!), се е разкрил потенциала им. И то какъв потенциал! 13 години само, които и до днес (към момента 23 века) вдъхновяват, съвсем не пресилено казано - и обединяват, народи от Индия до Перу.

Тук ще спра, защото не искам да поощрявам болезнената склонност на някои българи, болезненото им самохвалство (което впрочем също е допирателно тракийско, спомнете си онази история как се броят строените македонци – „Пръви! И я до него!“), че „Господ е българин“. Само ще напиша:

Българите са „провинциалисти“, които са имали щастието да станат „столичани“, заселвайки се по бившите тракийски земи, без да съзнават този божествен шанс, и омешвайки се така с траките, щото днешните им гени всъщност стават много по-„качествени“ от първоначалните. Обаче по посочените вече „адски причини“, това става ясно, чак когато напуснат родното си място и заминат в чужбина. ...

И със това ще свърша.

Връщам се на конкретиката. Кой в България е против разбирателството между България и Македония? Онзи, който винаги е бил против. Комунистите и техните братя националистите пиша, но си мисля, че по-правилно са ги нарекли мислителите от миналия век: социалистите и национал-социалистите. Забелязвате ли общия корен? С една дума са забити централно между очите!

-           Няма да разсъждавам с какво обединението на „n“ на брой народи, където „n“ се изменя от 2 (нашия случай с Македония) до 28 засега (случая ЕС) пречи на тия. Толкова пъти съм го правил.

-           Няма да изреждам кои са конкретните ТИЯ, събрали се не на тържеството на българския площад, а в сбутаното си партийно кафене „Българо-съветска дружба“. Както казах, правил съм го и повторното им изреждане няма да носи никаква нова информация. Те са едни и същи – от миналите месеци, от миналата година, от по-миналите години, от бащите и от дядовците им. Което е чудесно в края на краищата, защото това означава, че „комунистическата зараза“ е локализирана и не се разпространява!

-           Но тук, веднага, няма да пропусна да подчертая отново връзката, дебела като корабно въже!, между нашите социалисти и национал-социалисти ДНЕС. Защото УТРЕ предстоят демократични избори на които ще решаваме ПАК кому да дадем правото да се разпорежда с живота ни в междуизборното пространство. Гледайте и мислете:

Ще се огранича само с най-пресните спомени, от последните 5 години, от случая „Орешарски“ насам. Правя го, за да не „натоварвам“ с този български въпрос онези българи от нацията ни, които не помнят, отказват да помнят историята си назад, щото си мислят, че тя, Историята, започва от тях. (Ако съзирате подигравка в моите думи, съгласен съм, вярно е. Само добавете „горчива“ към „подигравка“.)

В 2013-та „Орешарски“ бе изборът на социалистите от „Лява България“. Самият той пък беше от „Десните Социалисти в България“. Подкрепяха го турските националисти от ДПС, а няколкото недостигащи гласа за управление срещу ГЕРБ дадоха национал-социалистите от „Атака“. В края на 2014-та връткащият се Ахмед Доган реши, че може да вземе повече, отколкото имаше и предаде „лявата коалиция“. Обаче народният избор „Борисов 2“ се съюзи не с неговите хора, а с “десните социалисти“ от ДСБ и с българските националисти от НФСБ/ВМРО. Е, ден до пладне. В 2016-та ДСБ-то се огъна под тежестта на „собствените“ си убеждения. Обаче народният избор в началото на 2017-та пак беше ГЕРБ. Дали съюзът на демократи с националисти и националсоциалисти е добър, мисля – не. Но пък съвсем определено твърдя, че ако новото правителство не беше „Борисов 3“, а „Корнелия Нинова“, Обединена Европа нямаше да се срещне със Западните Балкани. Тъкмо това - последното твърдение, е моята увереност, че когато нашето председателство свърши в края на юни, ако се стигне до ново правителство, то отново ще бъде на ГЕРБ. Питате кой ще донади недостигащите гласове? – Новата Воля на Марешки и Желанието на старите Герговци да запазят за децата си крадените партийни пари. Путинци нямат никакъв шанс! Защото Европа трябва да е съвсем изкуфяла да пусне съветския комунизъм през за(па)дната си врата.  

Погледнете пак картата на разширяването на ЕС от 1957 до 2013 година. Ориентирахте се, нали, по контурите на страните къде се намират днешните Македония и Албания. Сега си представете, че тези страни останат сиви и като добавите България на Корнелиите, която също ще е сива, а не синя, кажете какво ще предстои. Махнете я България, вижте пред какъв проблем се изправя Гърция – сама, отделена от синя Европа. Като анклава Калинград, горе в средата на картата, сивото петънце, затиснато между прибалтийските държави и Полша. Мислите ли, че Ципрас не вижда тази опасност? Не обяснява ли това донякъде отстъпчивостта му пред интересите на Македония на Зоран Заев?!

Ама кой съм аз, че да натрапвам мнението си на „изкуфяло деде“ на „Личностите“, правещи блога - една хигиенистка в Германия и един охранител в магазина от който пазарувам. (Защо ТЯХ визирам ли? Ами, защото прочетох някъде, че според тях БЛОГ.БГ означавало БЛонди и Охранителя Гого.Боже Господи. Фукльовци, готови за президенти. Имам чувството, че ако ги бодне човек с карфица ще се чуе „фъссс“.)    

 

Стига ние, българите, сме се упражнявали във величие. Да престанем да се държим като траки – всеки срещу всеки. Да прихванем поне малко от германците, например. (Те, германците Маркс и Енгелс, създадоха научния Комунизъм. Трансплантираха го на руска територия и при тази операция, поради непредпазливо боравене с токсичния материал, заразиха собствения си народ с една негова модификация „Фашизъм“. Това им костваше половин народ. Но се спасиха благодарение на чистотата на европейските си гени. И пак ще спечелят Световното първенство, водени от своя капитан Меркел, пред очите на екзалтираните путинови агитки.)

Знаете ли, защо пък НИЕ да не осъществим една своя хилядолетна мечта? Наистина хилядолетна! Тази година се навършват 1000 години от основаването на Охридската архиепископия. Четете сами и се информирайте какво е това чудо и кой в днешна България няма да седне на тази маса. Аз да допиша кои сме това „НИЕ“. Твърдя го!

НИЕ сме един народ. Не пиша „българите“, защото ще е вярно дори по-малко от наполовина. Макар да е истинска и жива много повече от хиляда години, мечтата ни е наричана фалшиво и претенциозно „България на три морета“. Защо САМО „България“?! Трите морета са Черно, Бяло и Адриатическо. Ако трите отделни разделени днес държави България, Македония и Албания се обединят в една държава, нашата „мечта“ е готова действителност. Съвсем не ме интересуват политическите съображения на днешните наши, европейски, съветски, турски държавници. Аз ЧЕТА, ГЛЕДАМ и ПОМНЯ нашата обща, преплетена, овъртяна и неразделима в края на краищата История на трите държави. Вижте ни къщите, бита, навиците добри и лоши, семейството, занаятите, хорАта и песните, носиите – те са много повече еднакви, отколкото различни. Вижте ни общите поробители, църквите и джамиите, останали след тях и се опитайте да обясните как така взаимно отричащи се религии седят на една маса и се разбират по приятелски. НИЕ не сме гърци определено, не сме турци, нито сърби, още по-малко румънци, руснаци или вид славяни. НИЕ и до днес живеем върху тракийските земи, намираме техните гробове в нашите дворове и ниви. Чули ли сте за тракийско злато, открито в Гърция, Сърбия, Румъния, Русия, Турция? НИЕ сме онези, които представляват днес истинските траки. И това не е заплаха към днешна или още по-малко към утрешна Европа. НИЕ имаме собствена идентичност, която, защото е друга, прави многообразна Европа още по-красива.

Това е нашето бъдеще!




Гласувай:
5



1. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
25.05.2018 10:50
Време е за Истината! А тя е най-ефикасното лекарство против кремълската чума!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872359
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031