Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06 21:00 - ИСТОРИЧЕСКО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА БОЖИЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 711 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 15.06 09:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
 
Още Сократ е смятал, че общото е критерий за истината. Вярата в човешкото свидетелство изисква да смятаме за истина това, което всички хора считат за такова. Всички народи през всички времена вярват в Бога и в неговото съществуване. Свидетелства за това са писмените паметници, оставени от най-силните мислители:

ПЛАТОН постановява: "Всички гърци и варвари признават съществуването на богове 1"

СЕКСТ ЕМПИРИК свидетелствува: "всички хора имат обща представа за Бога, според която Той е някакво Същество, живо, блажено, нетленно и съвершено в блаженството, и неприемащо никакво зло" 2.

ЦИЦЕРОН - "Ние вярваме в съществуването на богове, понеже няма нито един толкова див народ,... за който представата за боговете да не е завладяла ума му" 3.

ЧАРЛЗ ДАРВИН - "Ако...включим в израза "религия" вярата в невидими или духовни деятели, то... такъв род вяра, както изглежда е всеобща за най-малоцивилизованите раси" 4.


Марксистите( и техните демократи днес също) говорят:

1. За безрелигиозен период в детството на човечеството от 800-900 хиляди години. 

Понеже археологията и етнографията не са открили съществуването на такива
паметници от безрелигиозния период, значи изцяло отпада това твърдение.


 2. "Ние не разполагаме със сведения за съществуването в нашите най-древни предци(питекантропа, синантропа, които са живели преди няколко стотици хиляди години) на религиозни вярвания. Те нямат. А и не биха могли да имат при примитивността в общественото битие на най-древните представители от човечеството. Тя се определя от това, че тяхното съзнание е било непосредствено вплетено в практиката и не е могло да създава религиозни абстракции"5.

Днес от името на палеонтологията или систематиката нямаме право да говорим подобни твърдения. Имам предвид за т.н. питекантропи и синантропи.
Допускане въз основатата на произволни философски спекулации е и твърдението за някакво "непосредствено вплетено" в практиката съзнание при древния човек. Идеята за липса на абстракции при първобитния човек не може да се потвърди, защото действителните неща създават познание на истината. Изрази от типа на "живели преди няколкостотин хиляди години" са също допускане.
Става дума, че "всички методи на датиране, използуващи радиактивния разпад са основани на едно общо допускане, а именно, че радиоактивния разпад в продължение на цялата дълга история на земята е протичал с еднаква скорост. Теоретическата физика утвърждава, че това е именно така" 6.


3. Някои мислители смятат, че има народи, които не признават никакъв Бог, понеже нямат вродени идеи. От такова положение излиза и философът-рационалист Джон Лок 7.

Отговаряме, че причините за такова мнение могат да са:

Повърхностно наблюдение;
Незнаене езика на племето;
Неполучаване на верен отговор, поради някои характерни особености:
- не желаят да се затрудняват и да изразят правилно своята мисъл, диваците скриват своите религиозни вярвания от страх или почит.

Например жителите на остров Матупито/Меланезия/ са обединени в риболовни групи, наречени мотони. В тях няма право да влиза нито една жена или юноша,понеже не е член на обществото Тубуаи. На полуостров газели го наричат Дук-дук. "За ритуалите, които стават на тайни места, почти нищо не е известно" - пише един съвременен пътешественик 8.
Например за евреите името Божие е непроизносимо/"шем гаммефораш"/. Понякога се взема за мярка своята религия. Мохамеданите-турци през време на робството са наричали християните "гяури"/неверници/.
Съветският историк-етнграф С.А.Токарев пише: "Някои наблюдатели/Бретон, Джоргенсон, Уидоусон/, както изглежда, изхождайки от християнското разбиране за религията са утвърждавали, че в тасманийците вообще няма ни най-малка религиозна идея. В съветската литература също се е изказвало мнение за това, че тасманийците представляват от себе си още дорелигиозен стадий на развитие./Виж: В.Ф.Зыбковец. Дорелигиозная эпоха М.,1959/.
Но това не е правдоподобно" 9. На стр.2 от книгата на Зибковец има интересна бележка от редакцията, в която се казва: "Далеч не всичко, което доказва авторът, се явява безпорно и общоприето в науката/напр.: безрелигиозността на тасманийците/".

Това доказателство, излизащо от факта, че човек "винаги носи в себе си вяра в съществуването на някакъв Бог, има голямо фактическо значение, макар теоретически да е по-слабо от другите" 10.  


ПРИЛОЖЕНИЕ

image


Религията няма произход от страха
11.  

Какво поддържало религиозното чувство на първобитния човек?
"Страхът - ни отговарят. Човек се боял от отровните змии, хищните зверове, поради това се боял и от тъмнината. Виковете на нощните птици той е смятал за горски духове. Но такова обвинение е естествено в устата на човека от градската цивилизация. Наивно би било да се мисли, че хората, векове ловували по гори  и тундри, така слабо са познавали собствения си живот, че лесно да приемат бухала за таласъм, а маймуната за зъл дух. Всеки ловец се чувствува в гората като в къщи. Всяка следа, всеки звук са му познати. От поколение на поколение се предавал опита на ловците. Техните познания за природата и досега поставят назад знанието на европейските учени. И затова да се счита, че просто страхът е внушавал на древните хора вяра в духовни същества, най-малкото е невнимателност.

Един изследовател, който е изучил дивото племе кубу /Суматра/, попитал един от тях:

- Ти ходил ли си някога сам из гората?
- Да, често.
- Ти чувал ли си там стонове и въздишки?
- Да.
- Какво си мислил?
- Че трещи дървото.
- Ти чувал ли си викове?
- Да. - А ти какво си мислил?
- Че вика звяр.
- А ако ти не знаеш какъв звяр вика?
- Аз зная всички гласове на зверовете...
- Значи през ноща в гората ти от нищо не се боиш?
- От нищо.
И ти никога ли не си срещал там нещо неизвестно, което може да те изплаши?
- Не, аз знам всичко... 12  

Наистина сред първобитните хора е имало страх, но той е бил реален страх от природни неудачи - глад, неуспех при лов, среща с опасни зверове.
"Просто не звярът, планината или дървото са се явявали причина за мистичния страх в човека, а това, КАК, той ги е възприемал" 13.
"Наличието на ракети и хладилници не дава право на "цивилизования" човек да се счита за духовно повече от тези, които са били лишени от тези блага на техническия век" 14.

"Какво е направил първобитният човек за нас"

Той е създал първото трудово оръдие, без което е невъзможно да се създаде цялата ни техническа цивилизация. Е.Пиърс отбелязва, че "примитивните" оръдия всъщност изискват много умения и труд, за да бъдат оформени в ръб 15".
Човешката творчески-трудова ръка е уникално явление.
За нейният велик дял Аристотел я сравняна с душата. "Душата може да се сравни с ръка; защото ръката е оръдие на оръдията, а разумът е форма на формите" 16.
"Историята на цивилизацията застава пред нас във вид на взрив, нарушил тишината" 17.


image
 

Затова е безсмислено да се говори за възникване на религията, тя е ИЗНАЧАЛНО ЯВЛЕНИЕ ПРИ ЧОВЕКА!

От астрологията възниква астрономията. Жреците са били естественици и лекари. Според израза на Макс Планк те са били свързани "чрез лична уния" с науката 18.
"Когато четеш описанието на тъжното и безсмислено съществуване на умрелите в Гилгамеш или в Одисеята, за сетен път се убеждаваш в безпочвеността на наивните твърдения, че представата за задгробния свят се е зародила като самоутеха за човека. Тук има каквото щеш, само не и утеха 19.  
 


ЗАБЕЛЕЖКИ  

1 "Закони",Х,886.
2 Противоучените.Кн.IX-X. Две книги против физиците. Кн.I,II. За боговете.I Произход на идеята за Богал - Сочениния Москва 1975, т.I,стр. 239, 33.
3 Тускуландски беседи, I, 13, 30,
4 Прозхождение человека. 3 изд.СПб., Изд.В.И.Губинского, стр 83, - Цит. по Борисъ мариновъ. Беседи.София 1934, с.55
5 С.А.Токарев. Рилигия в истории народов мира. Москва 1976, с.27.
6 М.Руттен. Произхождение жизни. Москва 1973, с.43. 7 Пос съч., стр.102, кн.1, гл.4, 15. 8 Милослав Стингл. Последний рай. Москва 1978, с.137-138.
9 Пос.съч, с.65-66.
10 Проф. арх. Евтимий. Пос съч., с.41.
11 Эммануил Светлов. Магизм и единобожие. Брюсель 1971, с.37-38.
12 В. Фольц. Римба. Москва - Ленинград 1931, с. 100.
13 Светлов. Пос съч., с.40.               14. пак там, с.58.
15 Е.К. Viktor Pearce. Who was Adam? Exeter 1969, p 24.
16 Аристотел. За душата, III, 8, 432 а.
17 Светлов. Пос съч., с. 85. 18 Пос съч., с.31.
19 Светлов. Пос съч., с 288-289.    


ТЕРМИНИ  

Абстракции - /от лат. abstractio - отвличане/. Логическо отвличане от редица свойства на предметите и отношенията между тях. Абстракцията се образува в резултат на отказ от несъществените страни с цел да се разкрие същественото свойство.    


В. Търново 1982   Извадка. Целият текст е публикуван в сп. Логос, изд. МКС, 1993, стр.53-121 (На практика е дипломната работа на богослова И. Марчевски)

........

image  


Това е интересно, че е от гледна точка на българския православен християнин. Има такава и тук накратко е формулирано гледището още през 1982 г. Тъй като у нас и в Блог БГ и къде ли не още е пълно с атеисти и безбожници, лично за мен беше интересно да споделя Историческото доказателство за Божието съществуване, защото има още няколко доказателства.  В блога има и поредица за шаманизма, и май трябва да си възстановя Блог вълната с нея.
Първата религия(ТОРЕ - тенгрианството) на практика възниква на базата на това древно и всеобщо за древния човек духовно учение и тя е единобожна. Нашите добросъвестни историци като Д.Овчаров, които са се добрали до реални следи, по онова време скромно я наричат "примитивен монотеизъм" приписвайки я на тюрките, без да знаят, че тя възниква в древнобългарска среда и то не в Азия а във Волго-Уралието... А съвременната шаманистика я възроди американеца от английски произход Кенет Медоуз. Изследванията и публикациите му на практика са революционни, но малко познати и разбрани, по разбираеми причини. Сами преценете какви. Кaто жокер ще дaм двa цитaтa и двa линкa тук нaй-отдолу.
Те причините са подобни с причините поради които в България не се изучава Вероучение например. Макар християнския клир и догма да се отнасяли враждебно към всичко по-старо и неразбрано от тях. Но между вяра, религия, идеология и политика понякога има непримирими противоречия...

Цитат 1: от "Земната личност и Шаманическото Колело"  

"...Както се разбра, фигурата на лежащата осморка символизира първичната сила на Вселената и вълновата схема на ДНК, където се съдържат закодирани инструкции не само за вашия физически облик, но също и за основите на вашия манталитет и личност. Сега ще обърнем внимание на човешката личност и основно тук в следващите постинги, на вашата земна личност.   Съвременната генетика стигна до изводи, които вече векове и хилядолетия съществуват в шаманските разбирания: нашите основни физически и умственни характеристики са предопределени още преди нашето раждане.    Това се отнася и за нашата личност. За генетиците кода ДНК, наследен от родителите, определя основните физически особености, умствени качества и черти на личността. С течение на времето се затвърждава мнението, че именно нашите гени, а не общественните фактори или личните обстоятелства имат определящо значение при формирането на вашата личност. Генетичните изследвания, правени напоследък, показват, че мозъка е снабден с вътрешна програма, реагираща на определени енергетически схеми, възприемани от околната среда. Психолозите наричат тези реакции "черти на поведението". Разбира се, ние се намираме под определено влияние на общественните и икономическите фактори, расовите и културните въздействия, а също и на други обстоятелства. Следователно, ние не винаги еднакво реагираме при сходни ситуации. От всичко това не следва да се разбира, че ние приличаме на биороботи, функциониращи в съответствие с предварително определен план. Всеки от нас притежава качество, неприсъщо на никоя друга форма на живот на Земята, - свободна воля.

От тук: http://atil.blog.bg/history/2011/11/25/zemnata-lichnost-i-shamanicheskoto-kolelo.856465  


Цитат 2 от "Главните направления и природните стихии".

"...Според основния принцип на Тенгрианството(Торе)...:  Цялата Вселена, създадена от Тангра, се нарича "Бир Тангра". Тя се дели на три свята: на Горен или Небесен свят наричан - Устюгу урэн или Кук. Среден свят или Земята наричан - Чиль, Урта урэн и Долен свят или Подземен наричан - Тама или Адакъ урэн. Средния свят бил видимата част на Вселената(Чиль), а останалите светове - невидимата част на Вселената ( Тун или Тунай). Чертозите на самия Тангра се намирали на Горния свят. Да разберем истинския смисъл и назначение на едни или други явления ние не можем, тъй като човешкият ум е ограничен от Тангра. Но и от това малкото, което ни е известно - става ясно, че всичко в Бир Тангра( във Вселената) се състои от различия, но всички те като съвкупност са равновелики и затова се поддържат в равновесие. Когато нещо наруши това равновесие, то се унищожава и загива по волята на Тангра.   Ако ние живеем в хармония и сътрудничество със силите на природата, то те ни защитават и подкрепят. Ако игнорираме Природата или в своя подход към нея се ръководим от егоизма, пораждащ хаос и дисхармония, равновесието се нарушава - със заплашителни, а понякога с катастрофални последици. Шаманските практики знаят главните направления и са запознати със силите присъщи за всяко от тях.   В Северното полукълбо, главната точка, около която сякаш се въртят останалите звезди, е Полярната звезда.  При ясно небе тя лесно може да се види, тъй като е разположена точно над последната звезда над коша - характерната група звезди в съзвездието Голямата мечка."

От тук: http://atil.blog.bg/history/2011/12/04/glavnite-napravleniia-i-prirodnite-stihii.861419


imageГласувай:
6
11. syrmaepon - Най-много човек се бои от смъртта и ...
15.06 09:03
Най-много човек се бои от смъртта и трудно я обяснява и приема психически. Религията основно се занимава с това - пътя на душата след смъртта.
цитирай
2. atil - През последните десетилетия, от ...
15.06 10:16
През последните десетилетия, от вторaтa половинa нa 20-я век тaкa стaнa. Нa религиятa и остaвихa зa основно зaнимaние смърттa...
A инaче столетия и хилядолетия е билa в основaтa нa държaвните и обществени системи. Лошото е че и с религиятa хорaтa сa злоупотребявaли и злоупотребявaт. Дa се злоупотреби може с всичко. И с безбжието и с религиятa и с изкуството и гимнaстикaтa дори...
цитирай
3. atil - Имам идея да изкарам още нещо по този ...
21.06 21:58
Имам идея да изкарам още нещо по този въпрос под заглавие - "Последствията от атеизма". Последствиятa отдaвнa сa нa лице, но не се рaзбирaт и осмислят почти от никого. Зaтовa се зaдaвaт много въпроси и се слушaт много експертни мнения, особени прaктически ползи сякaш не се виждaт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 3459002
Постинги: 508
Коментари: 2329
Гласове: 2933
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031