Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2019 18:38 - Алцек и Алциок в Италия
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4644 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 29.03.2019 21:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Според мен споменавайки "Алцек и Алциок", става дума за двама човека и за заселвания на две групи българи по различно време.  Като те далеч не са единствените, тъй като има сведения за едно близо 150 годишно участие след Атила на българи и славяни в събитията около Апенините, Северна Африка, централна Европа и др.

Предисторията 

Техни отряди са били ударната сила на византийския пълководец Флавий Велизарий, живял между 505 и 565 г. след Христа, който е наричан Цезар на Византия. Той е magister militum per Orientem, от 534 г. единствен консул на Източната Римска империя. Негов секретар и съветник бил прочутият летописец Прокопий Кесариийски, чиито сведения очевидно са от първа ръка.  

Според него Велизарий е тракийски хун по произход. Често използвал наемни български отряди, срещу които в началото на военната си кариера се е бил под стените на Константинопол. Интересното според летописеца е, че от Италия той пише на император Юстиниан да му изпрати подкрепления от българи и славяни. Това значи, че двете общности са воювали рамо до рамо повече от 150 години преди Аспарух да създаде Дунавска България. 

Велизарий е изпратен от Юстиниан Велики на поход в Африка, а когато завладява Картаген - получава заповед да атакува Апенините.   Българските наемници са част от ударния авангард на войската му, т.нар. негова лична конница, която нахлува в Сицилия през 535 г., след като за месеци е покорено Вандалското царство в Африка. Корабите ги стоварват в град Катания, в подножието на вулкана Етна, а българите без бой завземат тогавашната столица на острова Сиракуза. По-късно заедно с останалите бойци от личната конница минават през протока при Месина, влизат в днешния Неапол, край който има планина, наречена Челе Булгерия. Вероятно част от българските бойци се заселват около нея. Останалите продължават към столицата на света с византийската армия. 

Прокопий пише, че при обсадата на Рим стрелите на българите свалят с изумителна точност защитниците на крепостта от кулите. Вечният град пада, а Италия е присъединена към Източната Римска империя - Византия, за близо 200 години.


Алцек и Алциок  

В предишната публикация стана дума за сведението на Теофан Изповедник за петият анонимен син на Кубрат, който се заселил в Италия. Ще започнем веднага от там, че това не е Алцек от гражданската война Авария заради избирането на нов каган, както предполагат редица учени и любители, а по скоро човека от хрониста Павел Дякон, когото той нарича Алциок. От сведенията в "Джагфар тарихи" разбрахме, че това наистина е син на Кубрат, брат на Кубер и се нарича - Лачин. Възможно е другото му име да е Алциок(Алцеко). Алцег има засвидетелстван и през X в.в Преслав от напис върху кърчаг(глинен съд за пиене). Т.е. явно името е популярно и носено от много хора.  

За пръв път името Alzeco се споменава от Павел Дякон в неговата „История на лангобардите“. Павел Варнефрид Дякон (720 –ок. 799)е може би една от най-известните фигури на Каролингския ренесанс, свързан както с лангобардската, така и с франкската история.
Той произхожда от знатна лангобардска фамилия, чиито предци дошли в Италия с прочутия крал Албоин (ок. 530–572), основател на Лангобардското кралство. Павел Дякон е един от най-информираните и образовани лангобарди в онази епоха, автор на „История на лангобардите“, която предава на поколенията генеалогичната им сага и отразява тяхното заселване в Италия. Това е може би най-зрялото му произведение, написано между 787 и 796 г., най-вероятно в Монте Касино. Именно на него дължим безценен за българската история пасаж, посветен и на заселването на Алцеко в Италия. Този пасаж се цитира в почти всички съчинения, посветени на ранната българска история от края на ХVІІІ в. до днес.

Струва си отново да го прочетем, тъй като текстът е и най-представителното известие за Алцеко и неговите българи:

image  


„По това време вождът на българите, на име Алцек, неизвестно по каква причина се отделил от своето племе и навлязъл мирно в Италия. Заедно с цялата войска на своето дукатство, той дошъл при крал Гримуалд и обещал да му служи и да се засели в страната му. Гримуалд го отправил при сина си Ромуалд в Беневент, комуто поръчал да предостави на Алцек и народа му места за заселване. Дуксът Ромуалд ги приел любезно и им определил за заселване обширни места, които дотогава били безлюдни, а именно Сепинум, Бовианум, Изерния и други градове, заедно с техните земи. На самия Алцек променил титлата и вместо дукс наредил да го наричат гасталдий. И до днес те живеят по тези места, както ги споменахме, и въпреки че говорят на латински, все пак съвсем не са забравили да употребяват и собствения си език“  


Местата са уточнени, днес има там и г.Бояно и др., но по кое време става случката? Вождът се отделел мирно от своето племе, неизвестно по каква причина, но по кое време? Явно че става дума за две събития, при едното имаме преход през Алпите, преди това кървави събития в Бавария а тук човека мирно се отделя от своето племе а не от аварите. Кой вожд имал дукатство при своето племе?

Казва ни го сборника "Джагфар тарихи": "Аспарух дарувал на братята си Кубер и Лачин, областта Макидан(Македония) в качеството на тарханство(автономно наследствено феодално владение). Лачин бил поканен от италианските българи да им стане княз, тъй като техният починал княз не оставил мъжки наследници. И Лачин ги последвал заедно с хората си. 
Ето ви го и петият син на Кубрат заселел се с хората си в Италия...!

image  


Да видим сведението от „Хроника на Фредегар“ или Псевдо-Фредегар. То е посветено на българите, които избягали от аварите на територията на васалната на франките Бавария. След като голяма част от българите били избити коварно от баварците, малка група, водена от някой си Alciocus, намерила убежище в т.нар. Венедска марка, населена със славяни.
Текстът на Фредегар гласи следното:

  „През тази година в Панония, в царството на аварите, наричани още хуни, възникнали ожесточени разпри, тъй като един от аварите и един от българите спорели за властта, кому от двамата се пада да я наследи. И така, като събрали хората си, двамата почнали да воюват помежду си. И най-сетне аварите надвили българите. А като били победени, девет хиляди българи, заедно с жените и децата си, изгонени от Панония, отишли при Дагоберт и го помолили да им позволи да останат в земята на франките. Дагоберт заповядал на баварците да ги приемат да презимуват, докато се посъветва с франките какво трябва да се направи по-нататък. И като били разпределени по домовете на баварците, за да презимуват, по съвета на франките, Дагоберт заповядал на баварците в една нощ всеки един от тях да избие в своя дом българите заедно с жените и децата им. Това било изпълнено незабавно от баварците. И никой от тези българи не останал жив, освен Алциок. Той със седемстотин мъже, заедно с жените и децата им, се спасил във Венетскатамарка (marca Vinedorum) [в областта на Венеция]“  

Хроника на Фредегар. – ЛИБИ Т. 1, с. 389, превод на Стр. Лишев
   

Да видим и сведението от сборника "Джагфар тарихи", което тук е в вмъкнато в родословието на хунската династия Дуло в Европа. Става въпрос за бащата на кан Кубрат:

"...29. Албури Аспар Аскал/563-593 г./  Големият син на Аскал Келбира,  когото някои летописци бъркали с баща му/бележката е на Кул Гали/. През 602 год.  неговата ставка Ази-Улаг се намирала на река Аспар в района на днешния румънски град Яш.  През същата година княза на българите в Авария,  Ялчек/Алцек/ или „Апсих”/братовчед на Албури/ по заповед на аварския каган, който искал да подчини Булгарския бейлик-атакувал ставката на Албури.
По време на това нападение загинал слепия Албури Аскал,  случайно попадайки под един препускащ кон. . . 
Но да поставят послушния Алцек начело на Булгарския бейлик аварите не успели.
Сина на Ялчек, Кабар през 630-те години, когато започнала гражданската война в Авария, извел част от своите българи в Алтынбаш (Италия). 
Жената Алвар - Акжан, майката на двамата му известни сина - Курбат (“Кубрат“) и Шамбат - била от рода Кюнграт (нейните предци били от кашанские владетели в чието число бил и каган Иджим -“Истеми“). .."

От тук: http://atil.blog.bg/history/2019/03/29/.739078  


Не знам защо никой не прави справка за гражданската война в аварския каганат и не свързва това събитие с нея. Тази война е през първата половина на 7-ми век, Фредегайрий съобщава, че избухнала през десетата година от управлението на Дагоберт(629-639). А не през втората половина на века, когато се разделят синовете на Кубрат. Павел Дякон определено пише за друг човек и за друго заселване. И подробностите около двете са съвсем различни.
И нали в крайна сметка имаме два основни центъра на българска диаспора на Апенините, Пентапол край Равена и Челе ди Булгария в Южна Италия?


image  
***



Песента на вълка
 


image                image
1.                                                                           2.

1.) Римски абрахас(жреческа маска) от 3 век с вълк и змии
2.) Жрец на глинена плочка от 7-8 век, България, с вълчета и змии



Италианският историк Паоло Варнефридо пък издирва документи за първите българи, които се заселват трайно в Италия. Според него те се появяват на Ботуша през 568 г. като съюзници на лангобардския крал Албоин. Категоричен е обаче, че българи в Италия е имало и преди това.

Такъв е дори един римски кардинал, за когото свидетелства сам папа Григорий Велики, който пише: "Блаженият Пиетро Булгаро, свещеник, българин от латински ритуал, умрял в 605 г. като кардинал в Рим, е бил роден в 560 г. в Салусола, Италия."
 
И в сайта на съвременния град Канталупо може да се прочете, че една от версиите за основаването на селището е заселването по тези места на българите. Първоначално името на селището било Кан Телепед - резиденцията на кана. През столетията простолюдието го латинизирало и то се превърнало в Канта лупо, песента на вълка, което също подхожда на българите, смятащи вълка за свещено животно.   

Винченцо д"Амико обръща внимание на факта, че в Италия навсякъде, където през Средновековието е имало български общности, по техен почин са вдигнати и църкви, носещи името на св. Андрей Първозвани. Българите са строили храмове, посветени на първия апостол на Христос Излизат и доказателства, че култът към св. Андрей май идва в Италия с конниците на Алцек. Пише го дори в документи на Римската църква.

Ето какво казва един от тях:
"Разпространението на култа към св. Андрей става по време на лангобардското владичество /VI-VII в./ и е дело на българите, повикани да заселят някои земи, обезлюдени след войната с Византия".

Италианските историци Угели и Орсини, изследвайки живота в Беневентското херцогство, установяват, че през онази епоха тамошният храм се казва св. Андрея ди Палофернус.   Този светец е покровител на българите. Палофернус е староримското име на областите на северозапад от Черно море, от Стара Велика България, местата, където според преданието е проповядвал самият първи Христов ученик св. Андрей Първозвани. И където се появяват първите български християни приели кръщение от г.Херсон в началото на 7-ми век. Значи и двете групи пристигайки в Италия и на двете места се подченяват на християнското кралство и сами се покръстват. За да докарат българска приемственост се обръщат естествено към традициите на дотогавашните християни сред тях.  
„Според писанията той покръства там в християнството 70 000 езичници. Българите просто тачат светеца, защото проповядва в старите им земи в Скития, преди да бъде разпнат в гръцкия град Патра.

През 1987 г. италиански археолози откриват масов гроб в полето край Кампокиро-Вичене, до град Бояно в областта Молизе. През 90-те е намерен и друг некропол край Морионе, само на 800 метра от първия. В него са описани 175 гроба, в 12 от тях мъже са погребани с конете си, а телата са положени в посока изток-запад.   За гроб номер 33 от Кампокиро се предполага, че е на български вожд, за който те предполагат че е Алцек... Воинът в него е силен мъж, убит в бой, със страшен удар в главата. Погребан е заедно с коня си. Около тялото му за пътуването в отвъдното са наредени оръжия и ценни предмети, сред които златен пръстен със скъпоценен камък, изработен от монета.


Вместо заключение

Накрая ще завърша с изводите на г-н Александър Николов, чиято студия "Alzeco, dux Vulgarum и заселванията на прабългари в Италия" съм ползвал като един от източниците си:  

"...Като цяло бихме могли да обособим три зони на евентуално заселване на пра/българи в Ранното средновековие в Италия.  На първо място това е групата на Алциок/Алцеко в дуката Беневент, на територията на днешната област Молизе. За нейното присъствие в тези земи има солидни основания, които се опират не само на писмени сведения, но и на археологически доказателства. По наше мнение евентуални специализирани проучвания и на български археолози в тази зона са доста обещаващи. Дори е възможно некрополът в Кампокиаро да крие останките на самия дукс Алцеко или на някой от неговите най-близки хора.   

Втората зона е бившата територия на дуката или комитата Бургариензис в Северна Италия, където Павел Дякон споменава, макар и мимоходом, заселване на българи още по времето на крал Албоин във втората половина на VІ в.   

Третата зона е Равенският Пентапол, по-точно дукатът Пентаполис, където Теофан и Никифор локализират българите, водени от петия син на Кубрат. Тук биха ни помогнали единствено археологически разкопки, издирващи останки от прабългарски погребения, тъй като двамата византийски автори са доста лаконични. По наше мнение Алцеко по-скоро следва да бъде отъждествен с Алциок от „Хрониката на Фредегар“, отколкото с анонимния пети син на Кубрат, но, разбира се, не смятаме дискусията за приключена.
Във всеки случай следите от прабългари в Италия може би ще се окажат не така оскъдни и мимолетни, както обикновено ни изглежда.".



image

     

Други по-важни източници:
1. Сборник с български летописи от Волжка България ДТ, - 3 том.
2. "Прабългарите превземат Картаген и Рим", Светослав Пинтев, 06,дек,2014, OMDA  




Гласувай:
10



1. lexparsy - Пак прочетох с голям интерес Атиле!
29.03.2019 21:35
Прекланям се пред изследователския ти дух и труда за постингите ти.
Като любител на истинската история мога само да правя връзки с други факти за достоверност и за това си записвам надлежно статиите ти, за дочитане и справки.
Но се радвам че и много други хора са се посветили на това, Истината да излезе на Яве.
Моите почитания и пролетни поздрави!
цитирай
2. atil - Голяма диаспора е била. С натруп...
29.03.2019 21:43
Голяма диаспора е била. С натрупвания. Стигат високи длъжности, аристокрацията се влива в тяхната. Алцек - Кабар и Алциок-Лачин са две отделни личности, заселили се на различни места в различно време. Елементарно е, също като неразпадналата се Стара Велика България, но някои обичат да робуват на лъжливи митове, отколкото да търсят поука в истинската си история.
цитирай
3. atil - lexparsy, колкото повече инфор...
29.03.2019 21:54
lexparsy, колкото повече информация излиза толкова по-добре. Повече източници в прав текст и по-малко обяснения какво са искали да кажат авторите... Повече логически връзки и фактология и бързо става ясно, колко проста и човешка била българската история, в това число и крайно усложнения и преекспониран произход на българите.
цитирай
4. lexparsy - В случая за Алцек, като петия син, и ...
29.03.2019 21:57
В случая за Алцек, като петия син, и заселването на българите в Италия, и аз и всички може би са в заблуждение от недоизказани и неразбрани приказки и легенди.
Но обобщено аз оставам с впечатлението че повечето, и даже „научни“ истории не са само от незнание но и тенденциозно скалъпени от политически историци... и то в не толкова далечно минало.
Такова усещане имам, и логически и интуитивно :-)
цитирай
5. atil - В случая за Алцек, като петия син, и ...
29.03.2019 22:39
lexparsy написа:
В случая за Алцек, като петия син, и заселването на българите в Италия, и аз и всички може би са в заблуждение от недоизказани и неразбрани приказки и легенди.
Но обобщено аз оставам с впечатлението че повечето, и даже „научни“ истории не са само от незнание но и тенденциозно скалъпени от политически историци... и то в не толкова далечно минало.
Такова усещане имам, и логически и интуитивно :-)

Тук навлизаме в интересна материя, защото има и откровени, съзнателни фалшификации и манипулации. Има обаче и зле свършена работа по различни причини. Недоглеждане, повърхностно отношение, липса на достатъчно източници, робуване на догми и стереотипи и др.
След това натрупания баласт през десетилетията има силна инерция в масовото съзнание и е много трудно без намесата на образователната система това да се обърне и поправи.
А има неща за поправка и то не малко.
цитирай
6. barin - Здравей, Атиле. Прочетох темата ...
30.03.2019 06:08
Здравей, Атиле. Прочетох темата снощи и сега отново. Излиза, че Алцек и Алцеок са различни, а имената зучат близко и ги мислехми за една личност. Убедителни доказателства. Има и такива хора, които оспорват съществуването на Алцек.
Поздрави!
цитирай
7. atil - barin, разни хора - разни идеали а ...
30.03.2019 07:57
barin, разни хора - разни идеали а една част традиционно отричат минало, култура, събития с цел да ги заличат и подменят с други, измислени от тях или от други болни хора.... Виждаш, че такива желаещи има доста и сред любителите и аматьорите тук в Блог.БГ.
Това разбира се е непосилна задача дори за една или пет тоталитарни и враждебни на народите си държави, а още по- малко за най- различни пишещи, печатащи или говорещи по телевизиите.
И Слава Богу, че е така.
Тъй като римляните традиционно са писмен народ със светски традиции в това отношение( при други народи писмото е за жреческа и административна употреба) и много добре записано минало, това се унаследява някак и от народите, които излизат като преки техни наледници към 5-6 век. Затова и на запад намираме доста сведения и за българите. Определено малко знаем за останалите групи българи на запад след 460 г., когато основната маса се изтегля от там. Защото ако сарматите играят роля в Британия то други остават в Скандинавия, Панония, Франция, Германия. В името на г.Осло прозира Атли- Асли( Атила) , имаме засвидетелсвано женско име Асла в България и през 13 век. По Европа и Скандинавия пък е пълно с древнобългарска топонимия. Има солидна групировка наречена "семби" вероятно по името на Шамбат( Само), която след разпадането на държавата Дулоба остава на територията на днешна Прусия,Прибалтика и Полша. И т.н.и т.н. Сигурен съм че има още много непроучени архиви и следи.
цитирай
8. mileidi46 - Здравейте,
30.03.2019 17:54
имах много подробни линкове за българите заселили се в Италия още преди 4 век,и те са били предимно монаси- българи дошли от Персия,затова и мястото е наречено тогава ,,килиите на България" и върхът на планината се казва и днес-монте (връх)България!!
опитах се да намеря старите линкове,за съжаление,историите се пренаписват отново и откривам,че дори се опитват да сменяват името на града,като вече ,,Челле ди Булгариа-"употребяват ,,Челле ди уна волта",което ще рече-,,килиите от едно време"
https://en.wikipedia/wiki/Bulgheria?uselang=it
History
Its name comes from the Bulgar settlers, who settled here before the year 500, in the town of Celle di Bulgheria which stands on its slopes to the east side[citation needed].

The mountain is also known as the "sleeping lioness", because it looks like a huge lion resting with his eyes turned towards the east, and then the locals like to think it's a lion that is there to protect them.

Тези линкове, в които бях открила много подробности за българите и лонгобардите през 4 век ,сега ми пише,че са ахивирани,и няма достъп до тях
Archived web site
The web site has been archived, access to the control panel to restore it.
ето и новото име на Celle di Bulgaria..volta!!!

https://www.facebook/Cellediunavolta/videos/522400467875303/

https://www.facebook/Cellediunavolta/videos/522400061208677/

https://www.facebook/Cellediunavolta/videos/522398044542212/

някъде бях копирала не само линковете,но и барабар с текста и преводите,но то беше преди много години,смених доста компютри...
Поздрави за поста...
цитирай
9. mileidi46 - Здравейте,
30.03.2019 17:54
имах много подробни линкове за българите заселили се в Италия още преди 4 век,и те са били предимно монаси- българи дошли от Персия,затова и мястото е наречено тогава ,,килиите на България" и върхът на планината се казва и днес-монте (връх)България!!
опитах се да намеря старите линкове,за съжаление,историите се пренаписват отново и откривам,че дори се опитват да сменяват името на града,като вече ,,Челле ди Булгариа-"употребяват ,,Челле ди уна волта",което ще рече-,,килиите от едно време"
https://en/wiki/Bulgheria?uselang=it
History
Its name comes from the Bulgar settlers, who settled here before the year 500, in the town of Celle di Bulgheria which stands on its slopes to the east side[citation needed].

The mountain is also known as the "sleeping lioness", because it looks like a huge lion resting with his eyes turned towards the east, and then the locals like to think it's a lion that is there to protect them.

Тези линкове, в които бях открила много подробности за българите и лонгобардите през 4 век ,сега ми пише,че са ахивирани,и няма достъп до тях
Archived web site
The web site has been archived, access to the control panel to restore it.
ето и новото име на Celle di Bulgaria.!!!

https://www/Cellediunavolta/videos/522400467875303/

https://www/Cellediunavolta/videos/522400061208677/

https://www/Cellediunavolta/videos/522398044542212/

някъде бях копирала не само линковете,но и барабар с текста и преводите,но то беше преди много години,смених доста компютри...
Поздрави за поста...
цитирай
10. atil - Благодаря, mileidi46 за допълн...
30.03.2019 23:00
Благодаря, mileidi46 за допълнението и отношението към темата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648195
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031