Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2019 10:47 - Пещерни образувания носят улики за древни земетресения
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.04.2019 10:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Пещерни образувания носят улики за древни земетресения Изследователите са открили, че сталагмитите могат да помогнат да се определи дали и кога един регион е бил ударен от земетресение.

image: https://thumbs-prod.si-cdn.com/ukVUhCeLtq3yBxMvuYQcptq5vJY=/800x600/filters:no_upscale()/https://public-media.si-cdn.com/filer/ec/12/ec12f931-b527-46d7-96b6-5b6ffd1be7a7/img_0853.jpg

image
Изследователи, изучаващи сталагмитни образувания в разломната система на долината Уабаш, са открили, че сталагмитите могат да дадат указания за времето на древните земетресения. (Учтивост Самюел Пано) От Ker Than SMITHSONIAN.COM 
12 СЕПТЕМВРИ 2016 Г.
https://www.smithsonianmag.com/science-nature/cave-formations-carry-clues-about-ancient-earthquakes-180960419/?fbclid=IwAR0GfB_hlVkjEqKHlUQBsKPun9tv3YaQwRAy5qF4hsM7W02et_8Tu8wreTY#tRkuV0LUtiVXTX0G.99

Докато изследва една пещера в Илинойс през 2008 г., Самуел Пано забелязва нещо странно: някои от сталагмитите - скалисти, конусовидни образувания, които се издигат от пещерните подове - имат по-малки, съседни растения, които са по-светли, което предполага, че са формира по-скоро.

 

Отместването, белите сталагмити бяха високи около два инча и растяха на по-високи кафяви сталагмити в двете пещери. "Изглеждаше, че някой е пуснал сладоледа от конуса си върху [по-големите сталагмити]", казва Пано, който е изследовател в Университета на Илинойс и щатския геоложки обект.

Когато той и колегите му забелязали подобни двойки в пещери в две други държави от Средния Запад, те решили да проучат. Използвайки техники за датиране на рок, учените изчислили възрастта на новите сталагмитни растения и бяха изненадани да открият, че всички те са били на около 200 години. "Това съвпада много добре със серия от земетресения в региона, които се случиха през 1811 и 1812", каза Пано.

В съзнанието на учените започна да се оформя идея: може би, разкритите им сталагмитни двойки се дължат на земетресения, които нарушават нормалния процес на формиране на сталагмит. Сталагмитите се формират от минерализирани водни капки, падащи от пещерни тавани, а земетресенията могат да оставят своя отпечатък върху растежа на сталагмита, като изместят земята и променят потока на вода.

Ако предчувствието на екипа беше правилно, тогава сталагмитите биха могли да послужат като ценни „палеоартхекни индикатори“, които биха могли да дадат информация за времето, големината и произхода на миналата земетресение.

В ново проучване, публикувано в изданието от 13 септември на Бюлетина на Американското сеизмологично общество , Пано и неговият екип тестват тази хипотеза. Учените използват различни техники за датиране, за да определят възрастта на новите растения на сталагмит в няколко пещери в разломната система на долината Вабаш в Средния запад, и ги сравняват с времето на известните земетресения в региона.

"Понякога ще вземем цял сталагмит и ще го нарязваме наполовина, за да го отворим като книга, за да можем да се срещаме с различните групи растеж", каза Пано. - В други случаи ще използваме тренировка, за да вземем малко ядро ​​и дата.

Сред четирите сталагмити в пещерата Доннуей в Индиана, учените откриха двойка двойки сталагмити, които са спрели да растат преди около 100 000 години и след това възобновяват растежа преди около 6000 години, припокривайки се със земетресение от около 7 градуса в региона. Друг по-млад сталагмит започнал да нараства преди около 1800 години - съвпадайки с земетресение с магнитуд 6.2, и показал по-късни промени в оста си на растеж, който се припокривал с други сеизмични събития в близката сеизмична зона на Ню Мадрид.

Учените вече знаят за двата древни земетресения от други проучвания на разклатената почва в древните седименти. Но докато датите от т. Нар. Проучвания на палеологични реакции са надеждни само до около 35 000 години, поради ограниченията на техниката на радиовъглеродното датиране, използвана за изчисляване на седиментната възраст, стагмитните възрасти се изчисляват с помощта на различна техника, наречена датиране на уран-торий, което потенциално може да се използва позволи на учените да открият по-стари подписи от земетресения още от половин милион години.

"Това има потенциал да ни позволи да погледнем много по-назад във времето", казва Джон Тинсли, почетен учен в Американското геоложко проучване, който не е участвал в проучването.

Тинсли добави, че тъй като растежът на сталагмитите може да бъде повлиян и от други фактори, като изменението на климата, което причинява изсъхване на капков източник, изграждането на силен случай за древни земетресения, които вече не са известни, ще изисква намирането на множество двойки сталагмити от подобни възрасти. в множество пещери.

Всъщност Пано казва, че повечето от промените в сталгимите, които наблюдава неговият екип, са свързани с наводненията или изменението на климата, но новото проучване показва, че е възможно да се разграничат тези ефекти от тези, предизвикани от земетресения.

По-ясна картина за минали земетресения може да осигури ценна информация за бъдещите земетресения, каза Пано. "Важно е да се разбере периодичността на големите земетресения по тези сеизмични зони, защото колкото повече знаем за тях", добави той, толкова по-добре държавните, федералните и местните агенции могат да бъдат готови да вземат решения какво да правят, ако изглежда ние сме закъснели за още една.


Read more: https://www.smithsonianmag.com/science-nature/cave-formations-carry-clues-about-ancient-earthquakes-180960419/#zsPlWUJ0UrYchq3l.99
Give the gift of Smithsonian magazine for only $12! http://bit.ly/1cGUiGv
Follow us: @SmithsonianMag on Twitter



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39750914
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031