Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2014 02:52 - Бивши атонски монаси, няма
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 1030 Коментари: 3 Гласове:
0



  Професор Александър Дворкин

 

image

Мисля, че „бивши атонски монаси” няма. Ако човек е живял в атонски манастир, ако е приел там монашеско пострижение, то той завинаги остава светогорец, независимо къде носи своето послушание – в Солун, както свети Григирий Палама, в далечна Русия, както преподобни Максим Грек, в Молдова, както Паисий Величковски, или в България, както героят на моя последващ разказ – митрополит Неврокопски Натанаил – човек със строг монашески живот, аскет, подвижник и истински пастир, обичащ своите овце и готов да положи за тях своя живот (между другото той е бил духовен наставник – авва – на митрополит Саратовски Лонгин).

 

Не гледайки на своя висок сан, владиката се отнасял с голяма простота в общуването с другите и е бил готов даже физически да услужи на всеки човек.

 

Никога няма да забравя, как ми даде да държа неговия епископски жезъл, след което се спусна по стръмния склон на гората, за да набере подбел, който щеше да свари за моя бронхит.

 

Добре познатата и широко известната „пророчица и ясновидка” Ванга живееше на територията на Неврокопска епархия, предстоятел на която се явяваше владика Натанаил. И до сега много хора смятат Ванга за православна и твърдят, че тя действа с благословението и съгласието на свещеноначалието.

 

Веднъж, малко преди смъртта на Ванга, при митрополит Натанаил дошли пратеници от нейно име и му предали молбата щ да отиде при нея. Ванга съобщавала на владиката, че много се нуждае от неговия съвет и смирено го моли да снизходи към нейната старост и болест и да отиде при нея. Владиката се надявал, че може би тя желае да се покае и обещал, че ще изпълни това и желание. Това напълно е естествена постъпка за добрия пастир, грижещ се за всяка овца от своето стадо, още повече за заблудената.

 

Когато владиката след няколко дена дошъл и влязъл в стаята на старицата, държал в ръцете си кръст, с частица от Честния Кръст Господен. В стаята имало много народ. Ванга седяла в другия край на стаята, нещо врачувала и нямало как да чуе, че още един човек тихо е влязъл през вратата. Във всеки случай тя не би могла и да знае кой е.

 

Изведнъж тя прекъснала и с променен, нисък, хриплив глас, с усилие проговорила: „Кой влезе тук, Веднага да хвърли на земята ТОВА!”. „Какво е ТОВА?”, учудено я попитали присъстващите. В този момент тя изпадна в неистовост и изкрещяла: „ТОВА! Той държи ТОВА в ръцете си! ТОВА ми пречи да говоря! Заради ТОВА нищо не виждам! Не искам ТОВА нещо да бъде в моята къща!” – крещяла старицата, извивайки крака и олюлявайки се.

 

Владиката се обърнал, излязъл, седнал в колата и си заминал.

 

Превод от руски: Православие ру

 




Гласувай:
0



1. sourteardrop - Ден на народните будители, Задушница или "Хелоуин"???
17.11.2014 03:58
Обични в Господа братя и сестри,




В последно време думата Хелоуин предизвиква интерес сред младите ни ученици и сред нашето младо поколение. Тази дума създава вихър от емоции, чувства, преживявания.Но какво значи тя?

Името "Хелоуин" произлиза от средновековен английски език. Хелоуин е разночетене на "All Hollow's Eve" с който, римокатолиците обозначават нощта към техния празник на Всички светии - 31 октомври срещу 1-ви ноември. До VIII век празникът "Всех святих", както е известен в православния свят се е празнувал и на Изток, и на Запад в Първата неделя след Петдесетница ( т.е. като подвижен празник през лятото). И днес Православната Църква почита всички светии именно в тази неделя. Но в Рим папа Бонифаций IV в 609 г., както и папа Григорий 3 (731-741) самостоятелно решават да преместят почитането на Всички светии на 1 ноември, за да преодолеят вкоренените келтски езически традиции в Западна Европа, Британия и Ирландия, поддържани някога от друидите - келтските жреци и магьосници. Очевидно датата, както и съдържанието на Хелоуин имат стар и откровено езически произход. Още преди Рождество Христово, а и след това келтите празнували своята Нова Година - Самайн в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. С това те отбелязвали края на светлата (лятната част) от годината и началото на тъмната (зимната част). Това бил моментът, както те вярвали, когато между отвъдния свят и света на живите границите се размивали. Вследствие на това живите можели да преминат в отвъдните измерения, а от там съответно в нашия свят нахлували умрели герои, митични персонажи и множество "богове" и "богини".Тази нощ се свързвала със странни и често страховити събития, които се разказват в келтските митове и легенди. Днес има новоезичници (паганисти), друидски ордени и други подобни религиозни общности, които продължават да празнуват Самайн.

цитирай
2. sourteardrop - ---
17.11.2014 03:58
В Стария Завет Господ заръчва чрез св. пророк Мойсей да не скланяме сърцето си към езически вярвания и практики така, както еврейският народ не трябвало да се влияе от египетското, ханаанското, или което и да било друго идолопоклонство ( срв. Левит 18:3).

В Новия завет Господ Иисус Христос ни е дал притчата за Богаташа и бедния Лазар ( Лука 16:26 ). В нея виждаме че преминаването между света на живите и света на починалите е невъзможно. Евангелието е благата вест за Христовата победа над греха и смъртта и представлява откровение за живота след живота! Докато Хелоуин представлява апотеос на тлението и смъртта, която се представя в цялата и грозота и безизходност. Безизходност - особено за тези, които живеят без вяра във възкръсналия Спасител Христос. Така Хелоуин лишава човека от идеята за неговата Богообразност, от стремежа към преобразяване, от надежда за вечен и блажен живот с Бога и Неговите светии. Хелоуин е особенно неприемлив за Православното съзнание поради това че той предлага на децата и възрастните директна среща с демоните - поднебесните духове на злобата, които според Свещенното Писание търсят всякакви начини да погубят човека. Подмяната на истината в Хелоуин се състои в това, че този "псевдопразник" се опитва да ни приучва да не се отвращаваме от демоните и да не възприемаме смъртта като драматична последица от греха, а като маскарад, като безобидна игра и забава. Оттук идва и най-голямата заплаха за децата ни - те свикват с мисълта, че не е грях, а дори е забавно да отмъстиш и е позволено да правиш пакости, ако съседите не те почерпят с бонбони, когато ги посетиш, маскиран като вампир, вещица или паяк например. Децата ни не бива да заприличват на децата в някои общества, които в тази бесовска нощ почукват на вратите на съседите и питат:" Trick or treat" ("Дяволия или лакомство")
цитирай
3. sourteardrop - ---
17.11.2014 04:00
Бесовският характер на Хелоуин личи и от факта, че починалите се представят като духове, които не могат да намерят покой и които са готови да плашат живите и да им пакостят. Истината е съвсем различна и Православната Църква ни я е разкрила в пълнота....Любовта преодолява границата между живите и мъртвите чрез силата на молитвата ни за починалите и чрез действието на Божията милост. С тревога забелязваме че Хелоуин ще се празнува в някои от нашите училища в Епархията. Този "празник" всъщност е поклонение пред злото и пред смърта. Той приучва децата ни да се подиграват със собствената си невинност и с достойнството на ближните, да не вярват във Възкресението и в Христос, а да служат на дявола чрез бесовски игри и демонични забавления. Хелоуин е отворена врата, през която безскрупулни търговци, някои безгрижни родители и учители тласкат малките днес деца да влязат утре като тийнейджъри в сатанински секти които ще ги унищожат.

Нека си спомним, че България на 1 ноември отбелязва Деня на народните будители, които са ни завещали любов към Светото Православие, любов към Родината, любов към Бога и ближните, а не чуждопоклонство и привързаност към дявола и неговата свита. Ще ни се да вярваме, че Хелоуин няма да бъде част от българската душа и че нашите деца ученици и млади хора ще пребъдат в чистата и свята православна вяра, чрез която нашия народ винаги се е спасявал и се спасява. На 1 ноември е и Задушница - спомняме си за нашите скъпи и мили покойници. Бог да ги прости и Вечна да бъде тяхната памет!


Варненски и Великопреславски митрополит Йоан
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4632479
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031