Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2019 01:24 - За Априлското въстание или има ли в историята такива неща като триумфи на пораженията
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 2481 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 21.04.2019 01:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Колеги, вече вчера по обяд прочетох следната статия, поместена като паметка в дир. бг за Априлското въстание - https://dnes.dir.bg/obshtestvo/aprilskoto-vastanie-triumf-na-edno-porazhenie. Аз, като един отявлен националист, та чак противоконституционен, бих искала да задам въпроса, зачто в тази статия г-н Андрей Пантев, който коментира "сухата фактология", както са се изразили колегите от дир. бг, някак се бои да даде точни определения на категориите "триумф" и "поражение", ами смело и литературно ги смесва, след като в България вече имаме човек, извинявам се, писател, който ги смеси, Иван Вазов, тоже почти участник в събитията, лице, изгубило в тях облика на своя роден град, живяло в емиграция, писало там първия български роман, от написването на който тази година има кръгла годишнина, тц, и много други работи. 
Самият Вазов смята, колеги, че събитията в далечния април 1876 г. действително са поражение, ама не триумфално, а над триумфалното - той не успява да сравни в своите стихове от "Епопея на забравените" събитията нито с тези в Спарта, нито в Картаген, нито дето и да било, където се е зародил триумфът. Навярно има основания за това, още повече, че набляга и на идеята, че българският народ при това, не е имал никой вожд, който да поеме своята историческа отговорност, така да се каже. На мен лично, историята на подготовката на въстанието в спокойната, сигурна и чак идилична атмосфера на романа "Под игото", изобщо не ми прилича на "Идеята бе най-сетне да изкрещим, за да ни чуят", тц, та героите на романа не крещят, те направо пеят бунтовни песни на представлението на "Многострадална Геновева", под носа на бея, за ужас и за смех на бъдните поколения, да. Мен лично, нищо, че паче не разбирам нищо от оръжейна техника, от стратегия и тактика, колеги, ме възмути изказването на проф. Пантев, дето "Сред най-оспорваните моменти е наивната героика(?!), че може с черешово топче да гътнем една триконтинентална империя, но замисълът на въстанниците не е въстанниците от Копривщица (тц, да, тая бележка ще остане - от Копривщица са, ако не греша, братя Тъпчилещови, съветници на султана по онова време; опа, греша, от Копривщица е Найден Геров, а братя Тъпчилещови са родом от Калофер, дам; град с тежки търговци също, които палили някога си във Виена банкноти на улицата, по време на някоя от световните кризи, за да си варят кафе демонстративно)) и от Панагюрище (бел. втора - да ме извинят колегите от Панагюрище, може да се допише под таз статия нещо и за техните хора при султана - за тежките търговци и за учителите, и за свещениците, и за всички онези, чиято дума "се чувала", и то с основание, колеги)) да влязат победоносно в Цариград, а на българите да ни бъде обърнато внимание". Ех, колеги, в Цариград отдавна, много преди Априлското въстание, имало цял квартал българи, издавали се вестници, взимали се важни политически и църковни решения... 
А що се отнася до черешовото топче, до това, че българите били хора селяни, прости, не могли да направят оръдие да гърми (ама си направили текстилна фабрика в Сливен,  и имало банкери като Христо и Евлоги Георгиеви, с чиито пари в центъра на гр. София е построен най-големият университет в страната ни за нейната нова  140 и кусур годишна история, и други работи, в Карлово работели чарковете, едни съвършени машинки, които премятат преждата, за да има парички, с които да бъдат образовани и превърнати в част от национален елит една голяма група българи, мнозина от които ще си отидат през 1877г., по време на Страшното). 
А аз мисля, колеги, че са го направили това оръдие. Аз мисля, че то е било просто за демонстрация, между другото, първият топ на българската армия. Иначе смятам, че има достатъчно сведения, че са били въоръжени, макар и вероятно не толкова добре, колкото е трябвало да бъдат, за да отидат до Цариград, но все пак достатъчно, че да се започне  отново от тях историята на армията ни  и на  новата българска държава  изобщо - след рестартирането на  историята на българското образование и историята на самостоятелната българска църква, които започват няколко десетилетия по-рано. 
Знаете ли, колеги, че пред общината в гр. Карлово преди година или две натъркаляха един такъв демонстрационен топ, дървен, туриха го под козирката, та да не му капе вода, явно, че няма да го безиросват всяка година, аз го огледах внимателно - дупката му малка, няма механизми за зареждане, аме чисто демонстрационен топ. Хихи, да напомня, как през 1876 г. Клисура, където гърми друг демонстрационен топ, черешовия,  е сравнена със земята, тотално изгорена, днешните къщи, колеги, там - дори и "старинно изглеждащите", са строени след 1876 г., да. 
Но аз, колеги, няма да забравя и онзи другия малък топ, уж демонстрационен също, който няколко кукерски групи мъкнеха на връвчица в центъра на Карлово преди няколко години, а центърът беше заобиколен изцяло от полиция, кукерите гърмяха с пиратки, зачтото тоя топ не може да гърми другояче, обаче народът мълчеше и се споглеждаше, и нито беше триумф, колеги, нито беше победа, ами си беше едно тъпо, упорито, силно изразено чуство за собствено достойнство. 
И тъй като, колеги, троля не е историк, и това си личи, нек сега тука да дойдат колегите тролоци - историци, да кажат и те нещо, да се посбият, няма само демонстрационни пушки и топове тука да мааме. Да се посбием, колеги, за достойнството, за чест и слава... 









Гласувай:
4



1. barin - Здравей, eloiz. Априлското въс...
21.04.2019 07:28
Здравей, eloiz. Априлското въстание за нас е неуспешно, но става ясно, че краят на турското робство наближава. Вижда се, че народътт е пробуден. Няма ги Левски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа да доживеят. Априлското въстание има отзвук в Европа. Иван Вазов популяризира и припомня героите, паднали за свободата. Денят трябва да се тачи и чества.
Поздрави!
цитирай
2. lado - абе
21.04.2019 21:25
Да кажа ли нещо по-чувствително? Вярвам, че ще да се наскърбите за минута поне, но не се стряскайте. По-малката сестра на А. Кънчева, момиче на 15–17 години, се намираше през 1880 година под стрехата на една циганка, съдържателка на публично заведение; а по-голямата й сестра си оплаква дните из Влашко… Кажете ми, може ли човек да не кълне, когато над гробовете на Левски, на Бенковскн, на Волова, на Икономова, на Коча и пр. е пораснало див бурен (на последния лозе), като че народът, за който са се жертвували, се е потурчил?
цитирай
3. eloiz - До Ладо
23.04.2019 12:58
Привет, така е, над гробовете на героите на революцията още навремето започнал да пониква бурен, но пък имало други, колега - те не се побояли да откъсват от време на време, кой както може, бурена... Затова не бива да се кълне (освен на празници))), ами да се научим да плевим бурени, да, защото винаги ще ги има, ако някой си мисли, че ще спрат да растат, значи, работата е спукана.
цитирай
4. eloiz - Поздрави, Барин!
23.04.2019 12:58
И още веднъж трябва да се чества, през май също)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651383
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031