Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2019 09:17 - Тракийските скални ниши в Родопите. Как никой не се е сетил защо са дълбани.
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 902 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 26.05.2019 08:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Моята хипотеза - КОШЕРИ - със сигурност е по-естествена и по-вероятна от известните, които са за погребални ниши, други култови цели и даже... места за палене на факли и огньове като... илюминация.

Погребения? Множество ниши, ако не повечето, са дълбоки 15-20 сантиметра. Торбичка или връзка кокали ще поберат? Но никакви кокали не са намерени, нито горе, нито долу.. За илюминациите май не си струва да говорим.

Начин на изсичане? Някои били много на високо, до 30 метра, а други били на места с обратен наклон. Ами, високитете са близки до билото, и се достигат чрез спускане отгоре с въжета. А обратния наклон - със стълби. Вековни смърчове има в Родопите, траките са цeпили скали с клинове, та няма да разцепят няколко високи смърча ли? Снаждат мартаците ако трябва, връзват стъпалата и готово.

Младите поколения може да не са виждали старите ПЛЕТЕНИ КОШЕРИ. Това бяха похлупени плетени кошове с обло дъно, високи КОЛКОТО НИШИТЕ, до 80-ина сантиметра. В детството ми, край ЖП-линията в Искърския пролом, нямаше други кошери освен плетените. Оттам е останало и името им - кошер, от КОШ.

Траките, които са ни оставили астрономически съоръжения, куполни каменни гробници и са лели най-старото злато на света, ИГРАЧКА Е БИЛО за тия хора да се досетят за няколко прости неща:

Първо, кошерите ги нападат мечки и крадци.
В Родопите до днес има мечки. А някои деца и юноши до днес обичат да показват геройство нощем, като си откраднат плодове, зеленчуци и защо не МЕД! И възрастни крадци се намират, ще отмъкнат и кошера. Плячката е СКЪПО ЛАКОМСТВО и даже АФРОДИЗИАК, голямо изкушение!

Второ, играчка е за хора, които са опитомявали коне и са строили сложни гробници, и са насипвали хиляди тонове могили, играчка е да се сетят за една проста ТРАНСФОРМАЦИЯ на познатия кошер-кош:

Вкарва се в дъното на нишата плосък плет. Външната страна се обгражда с извити пръчки, които САМИЧКИ СЕ ЗАКРЕПВАТ от еластичната сила на огъването. Тия извити пръчки се оплитат с перпендикулярни и готово. (Някой съвременник, ако не го мързи, може да се сети за ред затруднения в тая технология, но, повярвайте, всички те се преодоляват по-лесно от обяздване на кон и строеж на куполна гробница или сводест мост.)

Ако бях по-млад, бих взел на концесия тия ниши и бих си развъждал пчели в тоя район ЧИСТ ОТ ХИМИКАЛИ.!!!

 image



Гласувай:
5



1. barin - Здравей, krumbelosvet. На мен ми се ...
25.05.2019 17:10
Здравей, krumbelosvet. На мен ми се струва, че най-подхожда да са някакви ритуални места, разположени на подходящо място с оглед на астрономически пропорции. Има значение сезонът и ориентацията им спрямо посоките на света не е случайна.Виждал съм на няколко места в Източните Родопи.
Поздрави!
цитирай
2. krumbelosvet - Драги барин,
25.05.2019 21:36
"Посоките на света" на нишите са различни, има и северни ниши. Ако е култ, жрецът дали не трябва като колибри да прехвръква от ниша на ниша? И не би ли имало някакви надписи, знаци, като кръговете които траките лесно са правели с канап и два пирона. Трябва да е култ съвършено чужд на всичко известно и НЕОБЯСНИМ.
Пчелите може сами да са дали идеята, с гнезда в скални пукнатини.
А в Перперикон и другаде, е обичаино да се прилагат дървени добавки в скални ниши. Аз съм сядал в един такъв трон, гол рафт в скалата, който явно е бил обзаведен с дървено седало и мека "тапицерия". Оттук до идеята за кошер е близо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1954119
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031