Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2011 11:59 - Бай Рашко цери с билки, съветва да се избягват енергийни вампири
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 4146 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бай Рашко цери с билки, съветва да се избягват енергийни вампири

 

Никола Алексиев вижда всички болести през очите на хората

 

imageРалица ПЕТРОВА

Замисляме се за здравето си тогава, когато то започне да ни създава проблеми. Усетим ли нещо подобно, се втурваме към аптеката, купуваме цяла торба скъпи лекарства и започваме да пием с шепи, вярвайки, че бързо ще се оправим. За съжаление, голям процент от хората предпочитат да натоварват организма си с разноцветни хапченца, пренебрегвайки естествените билки, които могат да имат много по-добър и положителен ефект върху организма.

В България съществува голямо богатство и разнообразие на растителни видове, които са около 3 600 на брой. Като лечебни растения се употребяват близо 650 от тях, а ежегодно се събират 300 вида. Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия българските билки съдържат висок процент биологично активни вещества. Те са богати на разнообразни химични съединения: алкалоиди, гликозиди, сапонини, полизахариди, танини, флавоноиди, лигнани, кумарини, етерични и тлъсти масла, витамини, микроелементи и др. На много от тях е изучено фармакологичното и лечебно действие и приложение. Често богатият опит от народната медицина е служил като отправен момент за откриване на потенциални лечебни средства от растенията. Така например, основавайки се на българската народна медицина, беше открита антихолинестеразната съставка в кокичето (Galanthus nivalis L. var. gracilis), която бе изолирана и под формата на препарата нивалин навлезе в клиниките за лекуване на полиомиелит, неврити, радикулити и др.

И до днес в народните песни се пее за омайни билета, брани по ранина от млади моми и момци. Дали магическото действие на добрите духове, населявали древния Хемус, не е създало тези омайни растения, изплели нанизи от дъхави огърлици по гори и ливади? Сигурното обаче е едно - в тях тече живителният сок на земята на българите и затова те носят здраве и сила, красота и мъжество, любов.

Рашко Колев, или както всички го наричат бай Рашко, е на 81 г. Той е най-възрастният билкар в Плевенско, а заниманията с лечебните треви са в кръвта му, защото ги е познал още съвсем малък. Запалила го майка му, която отглеждала билки в целия двор в родното село на бай Рашко - Балкански, Разградско. "Цялата ни градинка се състоеше само от такива растения и майка ми даваше за лек на всички. Сега в тази къща не живее никой - билките си растат на воля и който иска, си бере", разказва сладкодумно бай Рашко.

Израслият в Делиормана мъж, който идва в Плевен през 1964 г., е категоричен, че се занимава с билки, но не и с тяхната продажба. Събира си ги сам, приготвя си чайове, дава съвети на близки и познати. Признава, че все още ползва литература, когато нещо забрави или не е знаел добре. "Човек може да се лекува с билки. Те са помощ към лекарствата. И са по-безопасни, особено ако човек сериозно се занимава с тях и знае какви да ползва. Има обаче и отровни. За тях е важна дозировката, тъй като и те имат своето предназначение - в мехлеми, лекарства.... Ако пък не знаеш какво да правиш с една полезна трева, тя също може да стане отровна", обяснява билкарят. И дава пример с най-популярния чай - от липа. "Хората масово варят цвета от липа. А когато една такава отвара престои, става токсична. Трябва да се знае, че цветовете и тревите се запарват 5 - 10 минути, чаят се прецежда и може да се пие цял ден", разкрива бай Рашко.

imageЛюбимите му билки са дилянката и жълтият кантарион. Споделя, че ги пие още от малък. И издава своята тайна никога през живота си да не се е разболявал от настинка и грип - обикновено в края на есента и началото на зимата изкарва период от 30 - 40 дни в интензивно пиене на чай. С това е "зарибил" и децата си - синът му и дъщеря му пият много чай, но.... той все още им го приготвя. И изобщо не е против "купешките" чайове. Дори казва, че има много добри. Напоследък любим му е цейлонският.

По образование Рашко Колев е учител по руски език. Завършил е в Узбекистан, където живее известно време. "Узбеките имат едно ядене пелмени с билки. Това е тесто, в което увиват нещо, по принцип вътре се слага месо, но те слагат билки. И смятат, че когато човек три пъти през годината яде от него, 365 дни няма да боледува. На мен ми се наложи през 1958 г. да се залежа в болница 40 дни. Беше през пролетта. Всеки ден близките на болните носеха от тези пелмени и черпеха. А те безвкусни, изобщо не са сладки. Вътре в тях имаше какво ли не, даже и люцерна", разказва билкарят.

Бай Рашко твърди, че има и много силна аура. Също така може да преценява каква е тя при околните. "Голяма част от хората са стресирани - имат много слаба аура, нямат никаква защита. За да променят това, те трябва да не ревнуват, да не се сърдят, да не употребяват думи като "ненавиждам", "мразя", да се радват на всичко. Често чувам, че се казва: лоши станаха хората. А аз питам: вие лош ли сте, не сте. Аз лош ли съм - не съм.

Ами значи има и добри хора. Имам един съсед, който като ме види, започва да се оплаква. Викам му: я се виж какво хубаво момче си, какъв мустак имаш. И той се позасмива и му минава", реди позитивизъм билкарят.

През живота си е разбрал и друго - че човек, за да се съхрани, трябва много да се пази от енергийни вампири. "Например ваши приятели - те ви се оплакват, вие им съчувствате, сън не спите нощем да ги мислите, а те изсмукват енергията ви. Аз лично съм имал подобен случай", обяснява Рашко Колев.

С билки цери и друг плевенчанин. Никола Алексиев обаче ползва ирисовата диагностика или т. нар. иридология за диагностициране на заболяванията. С това се занимавам почти цял живот, но от 1989 г. работя официално, казва той. През 1968 г. Алексиев е приет за курсант във ВНВВУ "Георги Бенковски" - гр. Долна Митрополия, профил "Командно щабни ВВС". Служил е като офицер в тилов батальон. През 1976 г. кандидатства и е приет във Военната академия в София. Завършва я през 1979 г. и се връща като преподавател в Д. Митрополия. Там е до 1992 г. "Когато бях на 7 - 8 години баща ми беше приет в болница за разширени вени. В резултат на лекарска грешка състоянието му се влоши, обиколи много болници и в края на краищата беше изписан безнадеждно от ВМИ - София, да си умре вкъщи. Тогава разбрахме за един ирисодиагностик от Търговище. И аз отидох заедно с баща ми. Влязох на прегледа - д-р Ири Баканов само гледаше с една лупа в окото и светеше с фенерче. Той прегледа баща ми и му откри заболяванията. Написа му рецепта и го излекува за 45 дни. Това дълбоко се запечата в моето съзнание, защото бяхме страдали много покрай баща ми. Тогава взех лупа и фенерче и започнах да гледам очите на приятелите си. Постепенно започнах да налучквам някои заболявания и това ми стана сериозно хоби. Така открих ирисовата диагностика", разказва Никола Алексиев. Той е категоричен, че всяко едно заболяване може да се види в ириса -

минало и настояще, дори преди човекът да е усетил симптомите му. Лекува с билки, но не изключва официалната медицина.

image"Ирисовата диагностика е много стара наука. Първите папироси със схеми на ирисите са открити в Хеопсовата пирамида, но тя после е забравена. Началото поставя един унгарски лекар. Като дете той се покатерил на дърво, за да вземе яйцата на една сова. Тя обаче се върнала и го нападнала. Започнали да се боричкат и тогава човекът счупил крака на птицата. В този момент погледите им се срещнали и лекарят видял как в окото на совата се появява един белег. Тогава направил връзката между болката и ириса. Взел совата вкъщи, наблюдавал как се променя белега в окото. След което написал първата книга за ирисовата диагностика", разказва за началото на тази наука плевенчанинът.

Ирисът е като карта на тялото - промените в някои органи се отразяват в определени негови части. Десният ирис показва състоянието на дясната страна на тялото, докато левият ирис отразява лявата страна.

При здравия човек ирисът се състои от плътно структурирани фини, чисти линии, разположени радиално от зеницата към външния край. А в близост до зърното, подобно на твърда дървесина, показва силна наследена жизненост и добри възстановителни сили в случай на временно заболяване. Ако влакната са произволно разпръснати, както е при меката дървесина, здравната основа е слаба.

При лошо здраве тези линии се отделят и изкривяват, образувайки различни модели, наречени маркери. Много слабите органи често показват формирани елипсовидни сиви маркери - така наречените скрити повреди, наподобяващи чеп в дърво. При лошо здраве много от тези скрити увреждания могат да бъдат открити в ириса, като той посочва областите, в които кръвообращението е слабо. Ако тези повреди не са "оградени в стена", а са отворени в единия или в двата края, то това показва, че въпреки слабата циркулация тази област е добре.

Донякъде всеки може сам да изучи собствените си очи в огледалото. После погледнете в очите на приятели и роднини. Използвайте лупа и фенерче, държейки го отстрани на окото. Направете цветно копие на очите. Изучете общия цветови модел. Маркерите се откриват много по-лесно в сини, отколкото в кафяви очи. Често ще има кафяви потъмнявания в сини или зелени очи, простиращи се външно от зеницата. Този район се отнася към червата. Кафявото цветово изменение показва, че е налице влошаване на храносмилателната система, обикновено свързано с унаследена слабост на черния дроб и жлъчката.

Кафявият цвят на кафявите очи наистина идва от меланиновите пигменти, докато патологичните кафяви цветни изменения произхождат от окислени липопротеини (например, липофусцин) и евентуално от разлагащите се продукти на кръвните багрилни агенти (например, билирубин). Допълнителното потъмняване може да е в резултат от лекарствени натрупвания. Понякога има толкова много кафяво оцветяване, че е трудно да се открие оригиналния цвят на очите. Органните области, които ограждат чревния пръстен, там където се виждат силни маркери, вероятно ще страдат от определени слабости. Бялото в ириса указва свръхактивност, раздразнителност, киселинност, инфекция, възпаление или катар на съответна част на тялото. В някои очи целият ирис указва много бял цвят, а при други той е концентриран само в определени области.

Като цяло, кафявото потъмняване означава, че млечни продукти от краве мляко, наситени мазнини (всички мазнини, които са твърди при стайна температура), химикали и стимуланти трябва да се избягват, колкото е възможно повече. А много бялото оцветяване показва слузни задръствания. Ето защо слузно-формиращите храни трябва да се избягват - глутен, рафинирани въглехидрати, пшеница, лактоза, портокали и нищо плесенясало.

Постепенно органът може да се променя от възпалено към хронично слабо състояние. Бялото в ириса едновременно ще се променя към сиво, тъмно сиво, отслабващ орган. По време на оздравителния процес може да се види обратният процес: сиви райони, ставащи по-светли на цвят, след това бели и накрая възстановени до оригиналния цвят - един процес, който отнема много години. Като цяло белите маркери показват необходимост от успокояване, противовъзпалително лечение на свързания орган, като същевременно сивите или кафяви области указват необходимост от укрепване и стимулиране.


Материалът е от новия брой на BG Север.

 



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473678
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031