Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2017 18:11 - Конгресът на БСП ще заседава на 28 октомври.Социалистите ще представят визията си като алтернатива за европредседателството и бюджета за 2018 г.
Автор: 1997 Категория: Новини   
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 16. Октомври 2017 , брой: 202 Павлета Давидова
На 28 октомври от 10 ч. зала 1 на НДК ще събере хиляди социалисти за заседание на 49 конгрес на БСП. Дневният ред включва три точки. "БСП - алтернатива за България", "Председателство на Съвета на ЕС - възможност за България" и "Бюджет 2018 - икономика, доходи, справедливост" са темите, които ще обсъждат делегатите. Докладчик по първата точка е Корнелия Нинова, по за другите две - Сергей Станишев и Драгомир Стойнев.
Дали и кога трябва да има заседание на конгреса бе една от най-дълго и буйно дискутираните теми на съботното заседание на Националния съвет на партията. В залата се чуха гласове, че няма как толкова спешно за 2 седмици активът да бъде информиран с документите, нито пък да се направи качествена организация. Димитър Дъбов предложи точката за свикване на конгрес изцяло да отпадне от програмата на пленума. Подкрепиха го 50 души, 54 гласуваха против, двама се въздържаха. Близо час обаче отнеха дебатите около дневния ред на пленума.
Страстите се поуспокоиха след речта на Корнелия Нинова и доклада й за актуалната политическа обстановка и задачите пред БСП. Излизането на журналистите от залата също спомогна за въвеждането на повече ред, тогава обаче започнаха и разпалени разисквания около датата и темите на евентуалния конгрес.
Явор Куюмджиев предложи висшият партиен форум да се проведе след 3 месеца. Той възрази, че е абсурдно делегатите да гласуват бюджет, който не е приет от бюрото и НС.
"От вас знам, че сме се затворили в себе си, че бюрото налага решенията си, че ПГ изпълнява политически решения. Също от вас съм чувала, че важните решения не се обсъждат в партията и структурите. Нека да не сме ние, ИБ и НС, които решаваме тези важни теми. Да се чуе мнението на хората. Може партията да мисли нещо друго. Не разбирам аргументите, че не е тема за конгрес". С тези думи Нинова мотивира свикването на Конгрес, на който да бъде представена политическата алтернатива на БСП за бюджета.
Чуха се и призиви вместо бюджета делегатите да обсъждат организационното състояние на партията и резултатите от частичните избори. Вътрешната опозиция добави, че няма как всеки делегат да разбира от европредседателство, а тази тема и бюджетът били отговорност на ИБ на БСП. Валери Жаблянов определи текстовете на управляващите за европредседателството като "ученически компилиран документ". Нинова припомни, че в Националния съвет е създадена специална комисия, която да определи приоритетите, които страната трябва да има по време на председателството.
Румен Овчаров заяви, че единствената тема на предстоящия конгрес трябва да бъде свалянето от власт на ГЕРБ и Бойко Борисов. Според него това е най-важното, а останалите въпроси могат да бъдат съпътстващи, но не и основен акцент, тъй като са дребнотемие. Той призова съпартийците си да избистрят алтернативната философия на управление на държавата. "ГЕРБ замени демокрацията с разпределяне на порции на всички нива. Каква е нашата различна философия, какво предлагаме?", попита той. Овчаров опонира на прозвучалата теза, че конгресът трябва да се измести с месец два и да бъде посветен на организационни въпроси. "Не можеш да вървиш напред, като отваряш непрекъснато фронтове. Не можеш да вървиш и на инат", добави той. Овчаров смята, че вътрешните проблеми ще се решат, когато БСП дойде на власт. Овчаров призова Нинова да внимава с обкръжението си и й напомни да не се самозалъгва, че е единствена най-умна. "Нямам претенции, че съм най-умната, но това не е въпрос на ум, а на слух - дали чуваш какво ти говори народът. Искаме да извадим БСП от това общо блато на маскарлъка и да покажем, че сме различни", отговори му задочно Нинова ден по-късно по БНР. Тя обясни, че в НС има група, която иска колаборация с ГЕРБ. "Това мина през предложение Деница Златева да е министър в кабинета на Борисов. След това да съм председател на парламента с мнозинство на ГЕРБ. Това се отхвърли, но групата продължава да настоява за сътрудничество с ГЕРБ. Другата група стоим на позиция, че това би било вредно не само за БСП и за тези 1 млн. души, които са ни припознали като алтернатива на ГЕРБ, но и за държавата. Това е сговор на политическото статукво за собствена изгода, а не за работа за хората", обясни Нинова.
В крайна сметка за предложената от ИБ дата на конгреса гласуваха 66 делегати, против се обявиха 34, а седем се въздържаха. Надделя мнението, че БСП трябва да реагира превантивно, а не да чака позициите на ГЕРБ по бюджета. Социалистите ще представят и собствената си визия за приоритетите на председателството. Определени бяха комисиите за изготвяне на политическа резолюция и конгресните документи.
6 часа продължи съботният пленум. Последната част бе посветена на бъдещето на левите печатни и електронни издания. Докладчик бе ръководителят на специалната работна група и депутат Милко Недялков. Левицата има планове да засили онлайн присъствието си, както и координацията между ДУМА, "Ново време" и "Съвременен показател". Докато я има БСП, ще има и ДУМА и докато има ДУМА, ще има и БСП, увери Корнелия Нинова. 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3034715
Постинги: 3517
Коментари: 2406
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031